Widok

Ile piją Wasze dzieci?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jeszcze jeden wątek, bo mam wolną chwilkę :)

Ile wypijają Wasze dzieci (ok 8 mc-y)? Chodzi mi o picie czegokolwiek, nie tylko mleko.

Mayka ostatnio wypija tylko 2 razy dziennie (sporadycznie 3) i to nie za dużo:
rano 120ml mleka, czasem przed spacerem (ok 11)wypije kilka łyczków mleka, ale rzadko, a potem dopiero o 16 przed drzemką popołudniową wypija mniej wiecej 150-200ml. Rozmawiałam z dietetykiem i powiedziała, że to troszkę mało. No, ale dostaje mleko również 2 razy dziennie w kaszkach (2 x po 150ml), ale czy to i tak nie za mało? Dziwne, że nie chce jej się pić. Jak była na piersi, jeszcze tydzien temu, to piła więcej, a wcześniej, to już w ogóle kilka- kilkanaście razy, a teraz tylko 2... Dostaje też obiadek i owoc - ze słoika i czasem świeży. W sumie, to w jej jedzeniu jest sporo wody, no ale...

Co o tym sądzicie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Widzisz ja mam porodbny problemik, jesli chodzi o picie. Moja co prawda ma 21 mies, ale pije bardzo malo...
Mleko ok - rano ok. 210 wieczorem ok. 300ml.
Daje deserek, czy owocki, jogurcik - to tez w sobie ma wode.
Sama z siebie pije bardzo malo, gdybym nie kladla jej np. przy bajce to sama z siebie wypila by moze na caly dzien z pol butelki... Tylko to toleruje do picia mimo mych usilnych prosb...
Jesli poloze ja przy bajce, przypominam non stop, klade i trzymam ta butle to i 2 potrafi wypic... ale sama z siebie lipa... boje sie jak to bedzie w przedszkolu:(
Kubki innych ja nie interesuja. Tez sie ty,m martwie,pediatra mowi, e widocznie ma takie zapotrzebowanie, no ale takie male:/
Ni ema zadnych problemow z zaparciami czy cos... taki typ?
image
image
No wlasnie moja tez nie ma problemow z wyproznianiem. Wszystko jest ok, poza tym, ze mnie to martwi...
u nas:

3x90-120ml mleka modyfikowanego
1x180ml mleka modyfikowanego z kleikiem ryzowym (je lyzeczka)
max 60-100ml wody/herbaty/soku

problemow z wyproznianiem tez nie mamy.
image

image
Czyli tak jak u mnie. Widocznie nasze maluszki tak maja i trzeba to zaakceptowac. Moja juz od malego pila slabiej mleczko itd, tzn. mniej niz powinna i nie domagala sie... teraz mleczko jest ok, ale picie niebardzo... i najlepiej jej trzymac butle:/ Ale jest zdrowa, wesola dziewczynka wazy 14 kg z haczykiem:P a mierzy kolo 88cm.
Bedzie dobrze:)
image
image
mój pije mleko jak na opakowaniu podano ;-) 3x180 ml (w tym raz z kaszką)

Robiły mu się niedawno mocno czerwone policzki - pediatra powiedziała, ze może za dużo mleka (pił wtedy 4x180) Od kiedy zmienilismy na 3 porcje nie ma problemu z policzkami.

Ale dodatkowych płynów pije bardzo mało - robię mu 2x dziennie buteleczkę 100-125ml - często ich nie dopija

Wody nie chce, herbatka- wije się i ucieka :P Robię mu soki owocowe dla dzieci pół na pół z wodą.

Synek - 8 mies
Miranda, to w porownaniu do mojej pije jak kaczka :D

Wlasnie wyciagnelam niekapka, ktorego tak bardzo wczesniej nie chciala i chyba jej sie spodobal, ale byla w sumie bardziej zaciekawiona samym kubkiem niz tą wodą w srodku, chociaz kilka lyczkow wypila.
mleko ok 300ml rano
w ciagu dnia wypija ok 1,1,5 litra wody, soczków

Corka ma rok i 5 m
3x 260 ml herbatki hipp na dobę
Mój też bardzo mało pije, myślę, że max 500ml dziennie (ma 20 mies.). Czasem ma dzień, że wypije więcej.
Myślę, że to u nas rodzinne - ja też zawsze mało piłam i pije, moja mama tak samo. Problemów z wypróżnianiem nie ma.
U nas jest tak:

3x 160-210 ml - mleka
2x ok 130 ml - w kaszce
ok 3x 150 ml - innych płynów typu: woda, soczki, herbatka.
image
image
moj oprocz mleczka pije herbatki, wode i soczki od 100 do 300ml, to zalezy w czym mu dam - jak w zwyklej butelce to zawsze wypije do konca, jak w niekapkach to gorzej.
A czy dziecko na mm trzeba zawsze dopajac?
image
image
Podoba mi się ten wątek, bo okazało się, że nie ja jedyna mam takie zmartwienie - od czasu, kiedy Szymon zrezygnował z piersi - czyli właśnie jak miał ok. 8mies, to pije bardzo mało. Mleka w ogóle nie chciał pić - teraz daję mu już krowie z kakao, to raz dziennie wypije ten kubeczek (ze 180ml), nic ciepłego do picia nie przełknie, wody nie - jedyne, co akceptuje to soczki - daję mu bobofruty pół na pół z wodą. Jeden soczek 300ml starcza nam na dwa dni. Czasem wypije jeszcze ze trzy łyki maślanki ode mnie, albo kawy zbożowej od taty (ale na łyżeczce, żeby wystygła) i to całe jego picie. A czasami jak ma gorszy dzień to nawet tyle nie wypije.
image
image
Moi obaj też "niepiciowi";-) Starszy pił zawsze mniej mleka niż na opakowaniu, soczki prawi wcale. Młodszy z mlekiem też ma problem - po 90-120 ml, czasem wieczorem lub w nocy do 180. Soczek jeden na dwa dni. Pediatra powiedział nam, że ok pół roczne dziecko powinno wypijać ok 500 ml mleka (w tym też kaszki), więc jest ok. Podobno normy na opakowaniach są zawyżone:-)
Aha, dodam, ze mój młodziak sam odtswił się od piersi jak miał niecałe 5 m-cy:-(
No to mnie pocieszyłyście, że nie tylko moja mała taki "niepiciek" ;)

Dziwne to dla mnie, bo mi sie zawsze po obiedzie chce pić :) A ona by mogla nic nie popijać...
Moja córka mogłaby nie jeść, tylko pić cały dzień.
http://vaila.pl/
http://odbiorybudowlane.com.pl/
Moja Lilka w wieku 8 mies. praktycznie oprocz mleczka nie chciala za duzo pic. Pozniej za to sie rozbujała, około roku mogłaby tylko pić! W tym tez czasie bardzo chetnie zaczela pic wode, chociaz soczek jest zawsze w cenie:)
no to ja chyba wygram, bo Maja jest tylko cyckowa. Jak dam jej picie (tylko ze szklanki wchodzi w grę, teraz jeszcze testuję lovi360) to pociągnie dwa razy!!!!!! Owoców nie je, bo to dla niej blee ;/ Tylko obiadki, ale o piciu mogę zapomnieć
pozdrawiam
AMi pije czystej wody ok 500-600ml dziennie, do tego 3x dziennie mleko. Także myślę, że sporo:)

image
no i chchoiałąm jeszcze dodać że zaczęła tak dużo wody pić ok9 miesiąca ż. wcześniej tylko kilka łyków

image
Mój długo pił tylko mleko. Próbowałam różne herbatki, wodę. Kilka łyków i KONIEC albo NIC. Pediatra powiedziała, że taka jego uroda i mam się nie martwić póki nie widzę problemow i choć mleko pije. Potem zaczęłam dawać soczki rozwodnione z wodą i nareszcie zaczłął pić. Nawet chętnie. Tolerował też świeżo wyciśnięty sok z jabłka. Teraz (rok i 4ry misiące) zaczynam przemycać zwykłą cienką herbatkę z odrobimą soku malinowego. C\zasem z cytryną i odrobiną cukru lub miodu. Pije mniej ale zawsze choć trochę zdrowiej niż słodkie soki... Powoli to będę dawać coraz częściej a soki coraz rzadziej.. Miał dwa razy gorączkę. Raz przez kilka dni i to niepijactwo było OKRUTNIE denerwujące... Powiedziano mi,, że mleka nie dawać za dużo a za to inne płyny i nie soczki... Ponoć też nie najlepsze przy gorączce.
o majka to możemy sobie podać rękę moja(2 lata i 4 m) też mogłaby tylko pić , nie wiem czy się tym martwić czy cieszyć!

A czy dajecie maluchom wody smakowe?

Ta woda smakowa dla dzieci wcale nie jest taka zdrowa. Ostatnio czytałam o wodach smakowych i jest to jedynie woda plus cukier ewentualnie inne złe substancje słodzące. Tak wieć mało się to różni od podawania dzieciom coca coli czy innych napojów. Wiele osób sądzi, ze jest to zdrowe ale jest to myslenie błędne

Sama uczyłam swoje dzieci od maleńkości picia wody z kranu, nie mają z tym problemu i napoje słodzone im już wcale nie smakują.

W ostatnim czasie również kupiłam do domu wyciskarkę do soków oraz praktycznie codziennie robię soki z owoców oraz warzyw. Jakoś łatwiej jest mi dzięki temu przekonać maluchy do spożywania zieleninki. https://www.eujuicers.pl/blog/soki-z-wyciskarki-warzywa-i-owoce-dla-twojego-dziecka-w-przyjaznej-formie Jest to zdecydowanie przyjaźniejsza forma ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

do góry