Widok
Ile piją Wasze dzieci?
Jeszcze jeden wątek, bo mam wolną chwilkę :)
Ile wypijają Wasze dzieci (ok 8 mc-y)? Chodzi mi o picie czegokolwiek, nie tylko mleko.
Mayka ostatnio wypija tylko 2 razy dziennie (sporadycznie 3) i to nie za dużo:
rano 120ml mleka, czasem przed spacerem (ok 11)wypije kilka łyczków mleka, ale rzadko, a potem dopiero o 16 przed drzemką popołudniową wypija mniej wiecej 150-200ml. Rozmawiałam z dietetykiem i powiedziała, że to troszkę mało. No, ale dostaje mleko również 2 razy dziennie w kaszkach (2 x po 150ml), ale czy to i tak nie za mało? Dziwne, że nie chce jej się pić. Jak była na piersi, jeszcze tydzien temu, to piła więcej, a wcześniej, to już w ogóle kilka- kilkanaście razy, a teraz tylko 2... Dostaje też obiadek i owoc - ze słoika i czasem świeży. W sumie, to w jej jedzeniu jest sporo wody, no ale...
Co o tym sądzicie?
Ile wypijają Wasze dzieci (ok 8 mc-y)? Chodzi mi o picie czegokolwiek, nie tylko mleko.
Mayka ostatnio wypija tylko 2 razy dziennie (sporadycznie 3) i to nie za dużo:
rano 120ml mleka, czasem przed spacerem (ok 11)wypije kilka łyczków mleka, ale rzadko, a potem dopiero o 16 przed drzemką popołudniową wypija mniej wiecej 150-200ml. Rozmawiałam z dietetykiem i powiedziała, że to troszkę mało. No, ale dostaje mleko również 2 razy dziennie w kaszkach (2 x po 150ml), ale czy to i tak nie za mało? Dziwne, że nie chce jej się pić. Jak była na piersi, jeszcze tydzien temu, to piła więcej, a wcześniej, to już w ogóle kilka- kilkanaście razy, a teraz tylko 2... Dostaje też obiadek i owoc - ze słoika i czasem świeży. W sumie, to w jej jedzeniu jest sporo wody, no ale...
Co o tym sądzicie?
Widzisz ja mam porodbny problemik, jesli chodzi o picie. Moja co prawda ma 21 mies, ale pije bardzo malo...
Mleko ok - rano ok. 210 wieczorem ok. 300ml.
Daje deserek, czy owocki, jogurcik - to tez w sobie ma wode.
Sama z siebie pije bardzo malo, gdybym nie kladla jej np. przy bajce to sama z siebie wypila by moze na caly dzien z pol butelki... Tylko to toleruje do picia mimo mych usilnych prosb...
Jesli poloze ja przy bajce, przypominam non stop, klade i trzymam ta butle to i 2 potrafi wypic... ale sama z siebie lipa... boje sie jak to bedzie w przedszkolu:(
Kubki innych ja nie interesuja. Tez sie ty,m martwie,pediatra mowi, e widocznie ma takie zapotrzebowanie, no ale takie male:/
Ni ema zadnych problemow z zaparciami czy cos... taki typ?
Mleko ok - rano ok. 210 wieczorem ok. 300ml.
Daje deserek, czy owocki, jogurcik - to tez w sobie ma wode.
Sama z siebie pije bardzo malo, gdybym nie kladla jej np. przy bajce to sama z siebie wypila by moze na caly dzien z pol butelki... Tylko to toleruje do picia mimo mych usilnych prosb...
Jesli poloze ja przy bajce, przypominam non stop, klade i trzymam ta butle to i 2 potrafi wypic... ale sama z siebie lipa... boje sie jak to bedzie w przedszkolu:(
Kubki innych ja nie interesuja. Tez sie ty,m martwie,pediatra mowi, e widocznie ma takie zapotrzebowanie, no ale takie male:/
Ni ema zadnych problemow z zaparciami czy cos... taki typ?
Czyli tak jak u mnie. Widocznie nasze maluszki tak maja i trzeba to zaakceptowac. Moja juz od malego pila slabiej mleczko itd, tzn. mniej niz powinna i nie domagala sie... teraz mleczko jest ok, ale picie niebardzo... i najlepiej jej trzymac butle:/ Ale jest zdrowa, wesola dziewczynka wazy 14 kg z haczykiem:P a mierzy kolo 88cm.
Bedzie dobrze:)
Bedzie dobrze:)
mój pije mleko jak na opakowaniu podano ;-) 3x180 ml (w tym raz z kaszką)
Robiły mu się niedawno mocno czerwone policzki - pediatra powiedziała, ze może za dużo mleka (pił wtedy 4x180) Od kiedy zmienilismy na 3 porcje nie ma problemu z policzkami.
Ale dodatkowych płynów pije bardzo mało - robię mu 2x dziennie buteleczkę 100-125ml - często ich nie dopija
Wody nie chce, herbatka- wije się i ucieka :P Robię mu soki owocowe dla dzieci pół na pół z wodą.
Synek - 8 mies
Robiły mu się niedawno mocno czerwone policzki - pediatra powiedziała, ze może za dużo mleka (pił wtedy 4x180) Od kiedy zmienilismy na 3 porcje nie ma problemu z policzkami.
Ale dodatkowych płynów pije bardzo mało - robię mu 2x dziennie buteleczkę 100-125ml - często ich nie dopija
Wody nie chce, herbatka- wije się i ucieka :P Robię mu soki owocowe dla dzieci pół na pół z wodą.
Synek - 8 mies
Podoba mi się ten wątek, bo okazało się, że nie ja jedyna mam takie zmartwienie - od czasu, kiedy Szymon zrezygnował z piersi - czyli właśnie jak miał ok. 8mies, to pije bardzo mało. Mleka w ogóle nie chciał pić - teraz daję mu już krowie z kakao, to raz dziennie wypije ten kubeczek (ze 180ml), nic ciepłego do picia nie przełknie, wody nie - jedyne, co akceptuje to soczki - daję mu bobofruty pół na pół z wodą. Jeden soczek 300ml starcza nam na dwa dni. Czasem wypije jeszcze ze trzy łyki maślanki ode mnie, albo kawy zbożowej od taty (ale na łyżeczce, żeby wystygła) i to całe jego picie. A czasami jak ma gorszy dzień to nawet tyle nie wypije.
Moi obaj też "niepiciowi";-) Starszy pił zawsze mniej mleka niż na opakowaniu, soczki prawi wcale. Młodszy z mlekiem też ma problem - po 90-120 ml, czasem wieczorem lub w nocy do 180. Soczek jeden na dwa dni. Pediatra powiedział nam, że ok pół roczne dziecko powinno wypijać ok 500 ml mleka (w tym też kaszki), więc jest ok. Podobno normy na opakowaniach są zawyżone:-)
Mój długo pił tylko mleko. Próbowałam różne herbatki, wodę. Kilka łyków i KONIEC albo NIC. Pediatra powiedziała, że taka jego uroda i mam się nie martwić póki nie widzę problemow i choć mleko pije. Potem zaczęłam dawać soczki rozwodnione z wodą i nareszcie zaczłął pić. Nawet chętnie. Tolerował też świeżo wyciśnięty sok z jabłka. Teraz (rok i 4ry misiące) zaczynam przemycać zwykłą cienką herbatkę z odrobimą soku malinowego. C\zasem z cytryną i odrobiną cukru lub miodu. Pije mniej ale zawsze choć trochę zdrowiej niż słodkie soki... Powoli to będę dawać coraz częściej a soki coraz rzadziej.. Miał dwa razy gorączkę. Raz przez kilka dni i to niepijactwo było OKRUTNIE denerwujące... Powiedziano mi,, że mleka nie dawać za dużo a za to inne płyny i nie soczki... Ponoć też nie najlepsze przy gorączce.
Ta woda smakowa dla dzieci wcale nie jest taka zdrowa. Ostatnio czytałam o wodach smakowych i jest to jedynie woda plus cukier ewentualnie inne złe substancje słodzące. Tak wieć mało się to różni od podawania dzieciom coca coli czy innych napojów. Wiele osób sądzi, ze jest to zdrowe ale jest to myslenie błędne
Sama uczyłam swoje dzieci od maleńkości picia wody z kranu, nie mają z tym problemu i napoje słodzone im już wcale nie smakują.
W ostatnim czasie również kupiłam do domu wyciskarkę do soków oraz praktycznie codziennie robię soki z owoców oraz warzyw. Jakoś łatwiej jest mi dzięki temu przekonać maluchy do spożywania zieleninki. https://www.eujuicers.pl/blog/soki-z-wyciskarki-warzywa-i-owoce-dla-twojego-dziecka-w-przyjaznej-formie Jest to zdecydowanie przyjaźniejsza forma ;)
Sama uczyłam swoje dzieci od maleńkości picia wody z kranu, nie mają z tym problemu i napoje słodzone im już wcale nie smakują.
W ostatnim czasie również kupiłam do domu wyciskarkę do soków oraz praktycznie codziennie robię soki z owoców oraz warzyw. Jakoś łatwiej jest mi dzięki temu przekonać maluchy do spożywania zieleninki. https://www.eujuicers.pl/blog/soki-z-wyciskarki-warzywa-i-owoce-dla-twojego-dziecka-w-przyjaznej-formie Jest to zdecydowanie przyjaźniejsza forma ;)