Widok

Ile powinno wynosić TSH w ciąży?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Przed ciążą jak i teraz biorę eutyrox w dawce 25 mg,jestem teraz w 8 tyg.a więc początek,wynik mam 0,60 to dobrze?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Najlepiej zapytaj endokrynologa.
Ja też miałam problem z niskim TSH na początku ciąży, dlatego zaczęłam brać Euthyrox. Jeśli wartość mieści się w normach, to nie panikuj, ale jeśli jest poniżej dolnej granicy, to prawdopodobnie lekarz zwiększy Ci dawkę leku. W ciąży tarczyca pracuje za dwoje, więc być może potrzeba jej większej dawki.
W ciąży a zwłaszcza w pierwszej połowie, TSH ma prawo byc poniżej normy. Jest to spowodowane wysokim poziomem innego hormonu, podobnie działającego HCG
Ważniejszym wynikiem w ciazy jest Ft4, ktory powinien byc w górnej granicy normy. U mnie trzech endokrynologow w ciazy sprawdzalo glownie ten wynik.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
mia,dzięki za odpowiedz,być może stąd u mnie teraz niskie TSH.Jeśli chodzi o endokrynologa to jestem w innej sytuacji,bo mieszkam za granicą i tutaj inaczej lekarze podchodzą do wszystkiego,np.FT4 zawsze miałam niskie w poprzedniej ciąży również,bo nie da rady podnieść FT4 żeby TSH było w normie,przynajmniej nie w moim przypadku,dlatego dziwię się jak często o tym piszą dziewczyny.Wiem też że na początku TSH wariuje i waha się a dopiero jakoś w drugim trymestrze normuje się i nie zawsze jest tak że musi być podniesiona dawka,ja zaczynałam od 50,w ciąży przeszłam na 25 i tak do tej pory,ale teraz to znów mam jakby za niskie,dlatego pytam.
ważniejszym badaniem niż TSH jest fT3 i fT4
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
mój endokrynolog mówi, że musi się utrzymywać w przedziale 1-1,5 . Przed każdą wizytą robię badania i odpowiednio mi zmienia dawkę. Na początku brałam 25 a teraz pod koniec ciąży biorę 75.
kijek a jak jest w granicach 12 to dobrze według Ciebie?Tutaj lekarze patrzą tylko na TSH,nawet nie sprawdzają FT4.
również potwierdzam że FT4 jest ważniejsze od TSH powinno być w górnej granicy normy a TSH nawet w tedy jest poniżej.
Czyli dobrze jest jak TSH leci poniżej 0,03 a FT4 jest 17 tak?Kto takie rzeczy wmawia,no nie wiem jakby mnie w Polsce leczyli,ale tu w ciąży co miesiąc miałam kontrolę TSH i tylko tym się sugerowali,a jak czasem sprawdzili FT4 to zawsze było niskie w granicach 12.Urodziłam zdrowe dziecko,nie wiem tylko dlaczego teraz mam przyjść na kontrolę dopieo w 20 tygodniu ciąży,może uznali po całym poprzednim zapoznaniu się z historią choroby że może nie jest aż tak zle z moją tarczycą.
Mondar teraz TSH mam niskie i FT4 również,więc pewnie wasi lekarze wprowadzili by mi większą dawkę,pytanie czy nie wpadłabym w nadczynność a serce waliłoby 100 na min.
Marto ja juz trzecia ciążę z chorobą tarczycy kończę i za każdy razem mam aż do konca bardzo niskie TSH ale fT4 zawsze w normie więc leków nie biorę tylko kontrole i badania. Dzieci zdrowe póki co. W nadczynność wpadłam tylko na samym poczatku ale po konsylium stwierdzili, ze to tyreotoksykoza ciężarnych i faktycznie fT4 samo się stłumiło w drugim trym. Ważne by stale monitorowac poziom TSH i fT4
TSH w ciąży potrafi spaść naprawdę bardzo i nie ma to nic wspólnego z nadczynnością. Jeśli wynik ft4 jest za niski to i tak jest to niedoczynność. Moje TSH w tej chwili 0,001, a ft4 nareszcie 15. Jestem na 50euth. I czuje się doskonale.
Przy ft4 12 będziesz mieć zdrowe dziecko, bo dla niego wystarczy tyroksyny...ale żeby starczyło dla Ciebie to jednak 14-16 jest ideałem...i konsekwencji tego nie musisz odczuć teraz ale za 10 lat...
Mi lekarka gin napisala zalecenie ze TSH w ciazy musi byc ponizej 2,a FT4 w polowie normy.
Czyli jak ft4 wynosi 12 to jest mniej więcej w połowie,czyli dobrze tak?
Ja przy 12 brałam już leki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry