Widok
Najlepiej zapytaj endokrynologa.
Ja też miałam problem z niskim TSH na początku ciąży, dlatego zaczęłam brać Euthyrox. Jeśli wartość mieści się w normach, to nie panikuj, ale jeśli jest poniżej dolnej granicy, to prawdopodobnie lekarz zwiększy Ci dawkę leku. W ciąży tarczyca pracuje za dwoje, więc być może potrzeba jej większej dawki.
Ja też miałam problem z niskim TSH na początku ciąży, dlatego zaczęłam brać Euthyrox. Jeśli wartość mieści się w normach, to nie panikuj, ale jeśli jest poniżej dolnej granicy, to prawdopodobnie lekarz zwiększy Ci dawkę leku. W ciąży tarczyca pracuje za dwoje, więc być może potrzeba jej większej dawki.
mia,dzięki za odpowiedz,być może stąd u mnie teraz niskie TSH.Jeśli chodzi o endokrynologa to jestem w innej sytuacji,bo mieszkam za granicą i tutaj inaczej lekarze podchodzą do wszystkiego,np.FT4 zawsze miałam niskie w poprzedniej ciąży również,bo nie da rady podnieść FT4 żeby TSH było w normie,przynajmniej nie w moim przypadku,dlatego dziwię się jak często o tym piszą dziewczyny.Wiem też że na początku TSH wariuje i waha się a dopiero jakoś w drugim trymestrze normuje się i nie zawsze jest tak że musi być podniesiona dawka,ja zaczynałam od 50,w ciąży przeszłam na 25 i tak do tej pory,ale teraz to znów mam jakby za niskie,dlatego pytam.
Czyli dobrze jest jak TSH leci poniżej 0,03 a FT4 jest 17 tak?Kto takie rzeczy wmawia,no nie wiem jakby mnie w Polsce leczyli,ale tu w ciąży co miesiąc miałam kontrolę TSH i tylko tym się sugerowali,a jak czasem sprawdzili FT4 to zawsze było niskie w granicach 12.Urodziłam zdrowe dziecko,nie wiem tylko dlaczego teraz mam przyjść na kontrolę dopieo w 20 tygodniu ciąży,może uznali po całym poprzednim zapoznaniu się z historią choroby że może nie jest aż tak zle z moją tarczycą.
Marto ja juz trzecia ciążę z chorobą tarczycy kończę i za każdy razem mam aż do konca bardzo niskie TSH ale fT4 zawsze w normie więc leków nie biorę tylko kontrole i badania. Dzieci zdrowe póki co. W nadczynność wpadłam tylko na samym poczatku ale po konsylium stwierdzili, ze to tyreotoksykoza ciężarnych i faktycznie fT4 samo się stłumiło w drugim trym. Ważne by stale monitorowac poziom TSH i fT4