Widok

Ile prowizji biorą agencje nieruchomości za sprzedaż?

Ile prowizji biorą w Gdyni czy w Gdańsku agencje nieruchomości za sprzedaż mieszkania?

Mam do sprzedania dom 140 metrów, w dobrej okolicy i chce go wystawić w jakiejś agencji żeby się sama nie ciułać z ogłoszeniami itd, ale z drugiej strony ciekawi mnie ile oni potem wezmą kasy za to, że mieszkanie sprzedali?
Kwotowo, procentowo?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
standardowo 2,5-3% ale jak wszystko mozesz negocjowac !
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
przy umowie na wyłączność masz 2,5 %
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Przy umowie na wyłączność jest więcej roboty 3 % to minimum, przy działkach więcej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
to i tak duzo !
2,5% z np 500,000 to 12,500 ! Lepiej od razu dac nizsza cene albo trzymac np 500 tys i te 10-12,5 opuscic przy negocjacjach.

Poza tym posrednik wezmie te 2,5% za umieszczenie ogloszen, ktore mozna umiescic samemu za ok 100zl.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 18
Tak tylko za zamieszczenie ogłoszeń.

Mieszkanie samo się pokazuje, z kupującymi w ogóle nie trzeba sie użerać, ulotki z ofertami same się zaprojektują i wydrukują, oferta i baner sama sie zrobi i zapłaci, biuro, zusy i inne takie tam, szkolenia, witryny, portale internetowe, wszystko samo sie robi i płaci :).
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 66
Zapomniałam jeszcze o krwiopijcy fotografie :) i osoby od rzutów ( jestem zwykłym prawnikiem, sama nie umiem zrobić rzutu :)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 26
zapomnialas tez dodac, ze sprzedajacego nie interesuja Wasze koszty sprzedajacego interesuje sprzedaz nieruchomosci a kupujacego zakup po jak najnizszej kwocie.

ogloszenia w necie 100zl, baner m2 za 30 zl, zusy, pensje? co to obchodzi sprzedajacego? fotograf? to ciezko jest ruszyc 4 litery i samemu zrobic zdjecie? jestescie tak slabi, ze nie potraficie utrzymac aparatu? nie mozecie zobaczyc jak robia zdjecia inni? to taka wielka sztuka?
popieram tę opinię 65 nie zgadzam się z tą opinią 18
Porównaj zdjęcie zrobione przez profesjonalnego fotografa a laika.

Czasy zdjęć robionych aparatem z telefonu minęły - w mojej firmie świadczę usługi na odpowiednim poziomie, a na wrzucanie "zwykłych" zdjęć nie mogę sobie pozwolić - sprzedający płaci, a ja mam mu zapewnić usługę najwyższej jakości. I taką świadczę.

"ogloszenia w necie 100zl" - utrzymanie ofert na jednym portalu kosztuje więcej, a agencja utrzymuje oferty na kilku/kilkanaśtu portalach.

Baner - 30 zł netto/m2 jak się dobrze poszuka, do tego VAt i projekt, bo on sie sam nie zrobi :). Do tego koszt montażu, nie wszystkie mieszkania mają balkony, nadające się do powieszenia baneru.

Może zus i pensję niewiele cię obchodzą, ale niestety ja je muszę zapłacić. Wynika to z bezwzględnie obowiązujących w naszym kraju przepisów oraz umów z pracownikami :). Ktoś musi płacić na emerytury :), w tym tez na twoją.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 52
to zmienia poglad. chce abyscie brali ode mnie 80% prowizji skoro macie takie koszty i na wszystko musicie brac podwykonawcow bo sami niczego nie potraficie.
popieram tę opinię 49 nie zgadzam się z tą opinią 12
...dobre, kolejny raz się ubawił, jak to pan właściciel firmy pisze o zus i pensjach....acha i jeszcze, że płci na moją emeryturę....człowieku, nie ośmieszaj się.
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 13
Moim zadaniem jest zapewnienie określonej jakości obsługi. Mam małe, niszowe biuro i jedyne czym mogę zaistnieć na rynku to jakość. I po to jest fotograf, grafik, ulotka itd.

Może i niczego nie potrafię, tnę koszty jaki każdy przedsiębiorca, ale nie na wszystkim warto.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 19
Najgorsze jak wybrać dobre biuro.
Ja miałem na tyle szczęścia, że jak przyjechałem do Polski to znajomi polecili mi pośrednika, który .... 11 lat wcześniej sprzedawał i kupował mi mieszkanie.
Teraz sprzedawałem 2 mieszkania aby kupić dom i ... znów się na nim nie zawiodłem.

Ale na rynku to ruletka.
Większość zbiera oferty na ilość (spróbowałem wpierw sam dać ogłoszenia - zgroza)... stąd też niskie prowizje. Mój jasno określił, że 3% to minimum aby była m.in. możliwa współpraca z innymi biurami (a to dobry sposób, bo pośrednik sprawdza czy inne biura faktycznie mają klientów).

Więcej napisałem o tym w temacie "Jak szybko sprzedać mieszkanie"
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6
Co fakt to fakt, najtrudniejszy jest wybór biura, ale w sumie jak ktoś nie chce wystawiać przez biuro z powodu prowizji tylko sam się zajmować sprzedażą, to przecież może spokojnie - i wtedy sam biega z chętnymi na pokazy mieszkania czy domu (a to nie każdemu pasuje).
Więc w tą albo w tą - prowizja, albo samodzielne załatwianie:)

Ja swojego czasu wolałam to pierwsze (agencję nieruchomości http://www.freedom-nieruchomosci.pl/biuro,gdynia.html - mogę polecić). W kazdym razie to zawsze kwestia indywidualnego wyboru.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10
Dokładnie tak - ja akurat potrzebowałem Gdańska i miałem szczęście, że trafiłem po raz kolejny na tą samą osobę (reklamy nie będę robił bez jego zgody - Ustawa o Ochronie Danych Osobowych ;) ), choć zmienił firmę i przeniósł się do firmy do Oliwy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
z tymi prowizjami to jest różnie, niektóre biura biorą po 2 procent od każdej ze stron, inne nie biorą nic od kupującego z zdzierają od sprzedającego meiszkanie nawet do 4 procent. Ceny są zawsze negocjacyjne a im wyższa cena mieszkania tym więszke pole do popisu jeżeli chodzi o targowanie się,
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
po co z agencją? ja sprzedałam mieszkanie w 1,5 msc. sama i za bardzo dobrą cenę :) szkoda kasy na agencje:D
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 4
Oglądasz zdjęcia z ogłoszeń niektórych agencji nieruchomości?
Fotograf raczej wstydziłby się podpisać pod takimi.
Chwilami zastanawiasz się, w jakim celu jest zamieszczona fotografia
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 1
Też tak uważam. Masz pełno portali ogłoszeniowych, już nie mówiąc o takich jak prywatnaoferta gdzie dajesz ogłoszenie a portal je rozgłasza na kolejnych 100
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
POlecam, wydrukować samemu baner, nakleić na szybę naklejkę. to był mój ostatni ruch w walce ze sprzedażą i jak na złość zadziałało.Projekt można samemu zrobić http://www.pdonline.pl/produkty/banery-reklamowe.html
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Rabata z różami (4 odpowiedzi)

Chciałbym założyć przy domu osobną rabatę z różami, tak aby wyglądała pięknie nie tylko w okresie...

Jaki program do wizualizacji mieszkania?? (22 odpowiedzi)

Hejka, może ktoś polecić jakiś fajny program gdzie bede mogla zaprojektować całe mieszkanie?...

Jak mieszka się w bloku? (17 odpowiedzi)

Czesto słyszy się, że mieszkanie w bloku to same udręki. Szczególnych powodów do zmartwień...

do góry