Widok

Ile prowizji biorą agencje nieruchomości za sprzedaż?

Ile prowizji biorą w Gdyni czy w Gdańsku agencje nieruchomości za sprzedaż mieszkania?

Mam do sprzedania dom 140 metrów, w dobrej okolicy i chce go wystawić w jakiejś agencji żeby się sama nie ciułać z ogłoszeniami itd, ale z drugiej strony ciekawi mnie ile oni potem wezmą kasy za to, że mieszkanie sprzedali?
Kwotowo, procentowo?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sam zgłosiłem się do agencji, która ma sprawdzoną bazę klientów i bardzo szybko znalazła klienta na moją działkę. Co najważniejsze nie pobierają prowizji od sprzedaży! Na stronie https://pomorskiegrunty.com/ możecie znaleźć do nich kontakt.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Prowizja to kwestia zupełnie indywidualna, zależna od polityki biura jak i skomplikowania tematu. Też czasami to zależy od tego, jaka umowa zostanie podpisana. Lepiej postawić na wyłączność lub przynajmniej półwyłączność zamiast na warunki otwarte, gdzie współpracujesz tylko z jednym biurem, jakość tej oferty jest lepsza, a pośrednik zainwestuje więcej czasu i środków w promocję tej oferty. Ze swojego doświadczenia mogę polecić biuro nieruchomości Homely Estates, mieszkanie zostało sprzedane szybko i za większą cenę niż oczekiwana.

Jakiś czas temu skorzystałem z oferty skupu nieruchomości atrium - https://atrium-nieruchomosci.pl i jestem bardzo zadowolony, ponieważ wszelkie formalności załatwiliśmy bardzo sprawnie, a gotówke otrzymałem w kilka dni. Co Wy sądzicie o tej ofercie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie wiem jak w Gdyni, ale w Krakowie biorą ok 2%. Moim zdaniem to bardzo dużo, dlatego zdecydowałam się samodzielnie sprzedać swoje mieszkanie. Po 3 tygodniach znalazłam kupca na nieruchomość. Akt sprzedaży sporządziliśmy w kancelarii notarialnej https://www.notariuszkarczewska.pl. Za zaoszczędzone pieniądze kupiłam urządzenia AGD do nowego domu ;).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Minęło sporo czasu i jakoś znowu tu trafiłam. W odniesieniu do nieruchomości którą sprzedawałam to zainteresowanie było. Sprzedałam za więcej niż moje min. Cena została podbita przez klienta.

No cóż, smutne, ale ja mam podobne odczucia po przeprowadzce do Trójmiasta. Po 10 latach nadal mam problem . Tu są inni ludzie,

może tutaj się coś znajdzie Nieruchumości Gdańsk

nie jest złym pomysłem próba samodzielnego znalezienia interesującego nas lokum

*do usunięcia*

branie pośrednika nie mam sensu, kupowałem ziemie i niestety te którymi byłem zainteresowany były przez nich sprzedawane. Poziom ich wiedzy i zaangażowania w sprzedaż był żałosny. Biorą krocie za to że pokażą palcem gdzie jest działka a resztę informacji samemu trzeba zdobyć co zresztą nie jest trudne. Liczą na łatwą kasę a nieruchomość można samemu sprawdzić w jedno przedpołudnie :)

To zależy. Jak ja sprzedawałam dom to każde biuro proponowało inne stawki, od 1 do 4 %.
Jak byłam z kolei kupującym to chcieli ode mnie np. 2,75 % prowizji od oferty która mi się podobała.

ja słyszałem że agencja bierze dla siebie 1% od sprzedawcy i 1 % od nabywcy

No właśnie każdy sprzedający zawyża wartość swojej nieruchomości a później dziwi się, dlaczego nie można sprzedać. To przecież takie cudo!!!!Haha

Szkoda słów

No właśnie w tym problem. Trzeba było podpisać 1 Umowę a nie 15. Nikt nie będzie pracować bez gwarancji zapłaty. Ty chciałbyś?

Czy chciałabyś pracować za darmo?

Poczytaj człowieku jak to robią inni na świecie. Tylko w Polsce jest takie buractwo.

Jeśli mamy dobry towar i cenę to każdy głupi szybko sprzeda.

Jak mało wiesz człecze o sprzedaży. Nie dziw się później i nie płacz, że kupujesz nieruchomość z wadami.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niektórzy piszemy przez ó
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Jak mieszka się w bloku? (17 odpowiedzi)

Czesto słyszy się, że mieszkanie w bloku to same udręki. Szczególnych powodów do zmartwień...

Jaki program do wizualizacji mieszkania?? (22 odpowiedzi)

Hejka, może ktoś polecić jakiś fajny program gdzie bede mogla zaprojektować całe mieszkanie?...

Rabata z różami (4 odpowiedzi)

Chciałbym założyć przy domu osobną rabatę z różami, tak aby wyglądała pięknie nie tylko w okresie...

do góry