Widok

Ile przeznaczycie na obrączki?

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
To pytanie do przyszłych panien młodych i już mężatek.
Ile macie zamiar lub przeznaczyłyście na obrączki?
Pewne fasony kosztują nawet ponad 3000zł za parę, a niektóre już za 1000zł za pare można dostać. Czy uważacie, że 3000 za obrączki to szaleństwo?
I ile wcześniej należy je zamówić, by nie mieć o to bólu głowy?
Pozdrawiam.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
My już mamy obrączki są śliczne i takie jak sobie wymarzyliśmy. Są szerokości 7mm i jest to wzór klasyczny z boku szlifowane na romb, ważą 16 gram, pieknie sie błyszczą. Zamawialiśmy je bezpośrednio u producenta, ponieważ było zdecydowanie taniej zapłaciliśmy 1050 zł a koszt w sklepie to ok 1600 zł.
Przy wyborze pamietaj że obrączkę bedziesz nosiła całe życie i masz byc z niej dumna:)
image
a cywilny....
image
image

Dokładnie tak:) Obrączki są na całe życie, więc cena wydaje się sprawą drugorzędną. My chcemy przeznaczyć na obrączki tak do 2000zł, co nie oznacza że jak wpadnie nam w oko coś droższego to tego nie kupimy.

Dopiero w sklepie okaże się ile tak naprawdę wydamy na obrączki :)

Też tak myślę, to przecież na całe życie. Chociaż z drugiej strony można tak w nieskończoność, bo bardzo trwała platyna kosztuje i 10000zł za parę:)
A kiedy należy zacząć to załatwiać? Ile czeka się u jubilera na wybrany wzór?

My jeszcze nie zamówilismy (czytaj: nawet nie wybraliśmy), z tego co się wstępnie orientowałam to czeka się do miesiąca, więc mamy jeszcze trochę czasu :)

Hmmm,to wszystko zależy od tego ile się ma pieniędzy. My zanieśliśmy dwie obrączki po dziadkach plus gruby łańcuszek i kolczyki,których nie nosiłam. Pan jubiler pokazał nam wzory obrączek,z których zgodnie wybraliśmy jeden i za cenę 150 zł. przetopi nam złoto na nasze śliczne grawerowane obrączki. A i niestety,że na całe życie,to tylko teoria,obrączki się niszczą,ścierają i po paru latach i tak idzie się z nimi do jubilera, by wypolerować,poszerzyć itp,a im bardziej wzór skomplikowany tym trudniej o taką operację,no chyba że są gładkie więc tylko wypolerować je pozostaje.
Ile przeznaczę na obrączki? Wypowiedziałam się i pozdrawiam.
Acha,wczoraj zamówiliśmy a za tydzień odbiór.
Wiesz to chyba zależy z tym poszerzaniem itd., nie wiem może to kwestia jakości złota, ale obrączki moich rodziców nie są zniszczone tzn. noszą ślady użytkowania, ale nie tak duże by dawać je do "renowacji", ponadto nigdy nie poszerzali swoich obrączek, więc w wersji pierwotnej przetrwały 27 lat - jak narazie :)

Moja mama poszerzała obrączkę gdyż po ciąży przytyły jej palce. Myje w niej naczynia i sprząta i bardzo już uległa korozji.
Mam nadzieję jednak,że nie będę żałować decyzji i obrączki okażą się ładne,zobaczymy za tydzień.
Napewno, nie ma się co martwić :)

Myśmy wydali 860 zł i to już było moim zdaniem dość dużo, a wydawanie 2 tys. to moim zdaniem lekka przesada. Obrączka to symbol a nie pokazanie postawy za ile mogę ją kupić bo to przecież na całe życie. Tego nikt nie wie, zawsze się może coś przydarzyć.

1400 zl

niecałe 800 złotych, robione u znajomego jubilera na zamówienie wg własnego projektu, białe złoto z żółtym

Symbol nie symbol, ale podobać się musi, próba też nie może być byle jaka, zresztą na obrączce nie jest napisane ile kto za nią dał, więc to jest jakiś snobizm...

Zresztą tj wcześniej napisałam to ile się wyda na obrączki zobaczy się dopiero w sklepie :)

Ja nie potrafię sobie założyć, że sukam czegoś do np. 700zł, a reszta z góry odpada... a niestety gust mam taki, że zawsze muszę wybrac coś droższego, chociaż wolałabym tego uniknąć :)

550 zł, a sa sliczne, dokładnie takie jak chcielismy

A my robimy jak Dorcik :) Mamy swoje złoto i znajomy jubiler zrobi nam jakie chcemy :) Wzór wybieramy z katalogu, więc będą takie, jakie sobie wymarzymy po niskich kosztach :)

To faktycznie najlepsze wyjście. A nie wiecie czy u zwykłego jubilera też można tak zrobić? Ja bym miała złota najwyżej na jedną obrączkę, ale to i tak zawsze taniej :)

pewnie ze u zwykłego tez można tak zrobić

My płaciliśmy ok. 1000 zł z własnego złota
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
do góry