Widok

Indoktrynacja małoletnich w wierze jako przykład znęcania się nad dziećmi

Jest piękny, wtorkowy poranek. Mama z córeczką wybierają się na lekcję religii. Na lekcji ksiądz ostrym tonem opowiada, jakie to piekielne męki będzie przez wieczność cierpiało każde z dzieci, za to że tydzień temu nie poszło do kościółka, albo że w afekcie odpyskowało tatusiowi, który nie pozwolił obejrzeć kolejnej bajki na TV.... Oczywiście przykładów jest więcej.

Czy indoktrynacja kilkuletnich dzieci w wierze np. katolickiej, nie jawi się Wam jako zwykłe, perfidne, bezczelne, psychiczne znęcanie się nad nimi? Co ten mały człowiek ma w głowie, kiedy dowiaduje się, że będzie płonął żywym ogniem za coś, za co może wystarczy zwykłe "przepraszam"?

Jeśli masz odwagę, to zapraszam do merytorycznej dyskusji.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 9
eee..

wole zyczyc Ci wszystkiego dobrego
swietnej zabawy i w ogole-szczesliwosci wszelkiej-

szczere dobrze ci zycze---to najlepszy egzorcyzm--dla zyczacego tez:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
eeee myślałem że będziesz ganiać za mną z krzyżem i wodą święconą :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
siet!!
tez swietowałes?
sprawdzasz?

no wiec--zadziwiasz mnie-spokojnoscia wywodów i swoim zdaniem:):)
Izo Str..... czuje się pominięty w tym wywodzie ;]
>Udanego weekendu życzę wszem wobec!

K7 poszedł organizować manifestację za zlikwidowaniem św. Mikołaja;)
Wiecie, bo to indoktrynacja małoletnich i przykład znęcania się nad dziećmi.
W końcu wmawia się im, że grzeczne dzieci dostają prezenty, a niegrzeczny rózgę!
I jeszcze ten renifer ze świecącym nosem - to przecież przeczy prawom nauki!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
K7 ---nie wiem czy było spokojnie??

i nie rozumiem ludzi ,ktorych argumenty ostateczne to rzucanie skorek od bananów pod nogi
po czym odwracanie sie do tyłu i pogwizgdywaniem--"ja nic nie wiem!"-
ja jestem swiety!"
-------------
mamy dwoch takich co ukradli ksiezyc--jeden prawdziwie i jedynie wierzacy
drugi prawdziwy i jedyny ateista
obojgu wam wydaje sie ,ze doznaliscie oswiecenia!
ja mam wrazenie ze wam sie jedynie jarzeniowka przygrzała!

jeden szczytowaniem w kontemplacji swietych a drugi w medytacji transcendentalnej

reszta --tzn wszyscy pozostali--SŁUCHAJCIE boscie jak dzieci we mgle.....!i moze za pare wcielen doznacie samadhi jak oni
na razie jestescie nobody!

cos mi sie wydaje ze oboje mozecie sobie podac reke
trzymajac jeden mocno nadmuchany balonik!

k7 sam dobitnie dajesz do zrozumienia inaczej czujacym SWOJA WIARE I POGLAD NT ZYCIA I JEGO SENSU---jak bardzo sa ciemni.a
jednoczesnie płączesz nad brakiem tolerancji

drugiemu wszechmocne wydaje sie ,ze ktos dał mu prawo do trzymania miecza Archanioła samemu bedac przyobleczonym w brudne łachmany obłudy izakłamania i pogardy dla niepokornych"w jego zdaniu"

i ten o którym to pisze dobrze wie o co chodzi..reszta nie musi!

obrzydliwosc i dwulicowosc tej zindokrynowanej osoby jest wrecz porazajaca
i nie amen!
-------------
Sadyl -spoznione --WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jakby się rozwijał to by nie uciekł przed rozmową do nowego tematu.
Tutaj też Cię trzyma na dystans, byś go znów nie zawstydził;)
k7 ty się też rozwiniesz przy okazji tej dyskusji ;]

Może pojmiesz i zrozumiesz naszą rozmowę z innego wątku :P

Dla każdego to co rozumie w definicji Bóg może oznaczać coś innego, nie można przyjmować tylko tego co oferuje wiedza na dzień dzisiejszy , a wszystko inne negować , zauważ że mając takie podejście 700 lat temu twierdziłbyś że ziemia jest pępkiem wszechświata. A coś takiego jak np prąd, przekazywanie obrazu czy głosu na odległość przy pomocy fal nie istnieje lub jest niemożliwe.
>Co nie zmienia faktu, że nie posiadasz merytorycznych, racjonalnych argumentów w swoich wywodach.

Tak sobie tłumacz strach przed podjęciem dyskusji, jaki okazałeś w poprzednim temacie:)
Chciałem tylko ukazać hipokryzję k7, który neguje istnienie wszelkich zjawisk niepojętych, niezrozumiałych i niewyjaśnionych, szydząc z tych co w nie wierzą, jednocześnie wychwalając pod niebiosa Twoje słowa odnoszące się do wiary energię i siłę w naturze.

Nie wiem czy nikt nie odbierze naturze, że jest cudem - k7, z pewnością spróbuje.
W moim aucie uskok na drążku? Nie ma opcji. Kamień? Nie, wiem jak reaguje moje auto, gdy najeżdżam na kamień.
Udanego weekendu życzę wszem wobec!

Pluszak, do mnie, no idziemy, no już... nie, nie dostaniesz ciasteczka, byłeś niegrzeczny...

;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
A było tak spokojnie ;-)
nie wiedziałam ze na forum egzorcysta funkcjonuje!!!!!!
"Z wiary Graszki w Boga nie szydź, bo dziewczyna ma czyste serce i jest osobą głęboko wierzącą i wrażliwą"

...a Ty będziesz jej bronił przez jej całe życie? :-)

Zresztą, daj się kobiecie wypowiedzieć.
"Nie ma racjonalnego wyjaśnienia"

Z pewnością jest, tylko Ty nawet o nim nie pomyślałeś. Może to jakiś uskok na drążku, może chwilowe przesterowanie wspomagania, może kamień, który "odrzuciłeś" najeżdżając na niego, tak że nie miałeś szans go zobaczyć...

Dlaczego takie cudowne rzeczy zdarzają się zawsze tym najgorliwiej wierzącym? :-)
Nie szydź z Boga było wcześniej, ale w szale postów zapewne Ci umknęło. Zresztą to bez znaczenia. Z wiary Graszki w Boga nie szydź, bo dziewczyna ma czyste serce i jest osobą głęboko wierzącą i wrażliwą.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie ma racjonalnego wyjaśnienia, żadnej dziury, uskoku, wzniesienia, czegokolwiek na asfalcie, to spowodowałoby skręt kierownicą. Jedziesz, nagle czujesz skręcenie kierownicy w prawo, dość energiczne, podnosisz wzrok i widzisz jak omijasz przeszkodę. Każdy na moim miejscu poczułby to samo, najpierw strach, potem ulgę, potem zastanowienie.

image

Widzisz gdzieś dziury, uskoki, wzniesienia?
"nie szydź z Graszki, proszę."

Nie rozumiem do końca Waszych relacji... Jesteś jej agentem czy kimś bliskim? Zresztą jakie to ma znaczenie... Przecież to jest forum, dlaczego miałbym się nie wypowiadać w właściwy dla sytuacji sposób? ;-)

Poza tym zaintrygowałeś mnie teraz... "Nie szydź z Graszki"... a gdzie "Nie szydź z Papieża", "Nie szydź z Boga", "Nie szydź z świętości Biblii" itp? ;-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Hydepark

Inwestowanie w złoto (3 odpowiedzi)

Co myślicie o efektywności inwestycji w metale szlachetne w momencie opanowania gospodarki przez...

czy ktoś z Was wygrał w radiu?? (149 odpowiedzi)

Zastanawia mnie czy są tu osoby które wygrały w radiu np RMF FM kasę? Codziennie prawie każde...

GODZINA ŁASKI (7 odpowiedzi)

8 grudnia między 12 a 13 Matka Boża, objawiając się w Święto Niepokalanego Poczęcia, 8 grudnia...

do góry