Widok
my płacimy ok 100-130zł miesięcznie :] rozliczamy się co miesiąc :] 1 tv gra cały dzień, drugi wieczorami :] czajnik, piekarnik dość często, pralka, lodówka, komputer, laptop :]
to się nazywa "rozliczenie rzeczywiste" :) tu się rejestrujesz https://ebok.energa.pl/register.php i co miesiąc podajesz stan licznika :]
ja mam ustawione przypomnienie na maila i komórkę - że trzeba podać stan, że czas zapłacić i ze kasa zaksięgowana :]
przed chwilą właśnie podałam stan licznika i za zeszły miesiąc (wiadomo - więcej światła się pali w ciągu dnia tym bardziej jak ktoś nie pracuje i jest cały dzień w domu) wyszło nam 135zł :)
to się nazywa "rozliczenie rzeczywiste" :) tu się rejestrujesz https://ebok.energa.pl/register.php i co miesiąc podajesz stan licznika :]
ja mam ustawione przypomnienie na maila i komórkę - że trzeba podać stan, że czas zapłacić i ze kasa zaksięgowana :]
przed chwilą właśnie podałam stan licznika i za zeszły miesiąc (wiadomo - więcej światła się pali w ciągu dnia tym bardziej jak ktoś nie pracuje i jest cały dzień w domu) wyszło nam 135zł :)
My od początku mamy tak ustawione, wiec nie wiem jaka jest różnica... Mamy wszystko na prąd, zmywarka, pralka chodzą 2-3 razy w tygodniu, reszta jak wszyscy komputer, telewizor, radio plus sprzety.
No i dodatkowo ja siedze cały czas w domu praktycznie to za listopad wyszło 65zł, wcześniej za październik koło 73...
No i dodatkowo ja siedze cały czas w domu praktycznie to za listopad wyszło 65zł, wcześniej za październik koło 73...
można z rozliczenia rzeczywistego zrezygnować :)
sama 3 czy 4 m-ce temu na nie przeszłam i z dotychczasowego doświadczenia mogę napisać,że:
- w porównaniu z 1. prognozą oszczędziłam ok. 40zł :)
- w porównaniu z 2 prognozą dopłaciłam ok. 20 - 25 zł :P
póki co na plus, ale jak będzie dalej wychodzić nie wiem. dlatego zostawiam tą kwestię otwartą :)
zresztą teraz faktycznie idzie więcej prądu,bo szybciej zapala się światło, a dodatkowo akurat u nas przybyło żarówek (bynajmniej nie super energooszczędnych), więc to też ma wpływ.
dla mnie póki co plusem jest to,że co 2 m-ce nie schodzi większa kasa, bo akurat u nas trafiało to w m-ce, w które standardowo jest więcej urodzin, opłat a co za tym idzie każdy grosz się liczy.
drugi plus to taki, że płacisz za zużycie więc bardziej się kontrolujesz :P
ale jak mówię zobaczę jak dalej będzie z rachunkami, bo jeśli będzie wychodzić drożej wrócę chyba do prognóz
sama 3 czy 4 m-ce temu na nie przeszłam i z dotychczasowego doświadczenia mogę napisać,że:
- w porównaniu z 1. prognozą oszczędziłam ok. 40zł :)
- w porównaniu z 2 prognozą dopłaciłam ok. 20 - 25 zł :P
póki co na plus, ale jak będzie dalej wychodzić nie wiem. dlatego zostawiam tą kwestię otwartą :)
zresztą teraz faktycznie idzie więcej prądu,bo szybciej zapala się światło, a dodatkowo akurat u nas przybyło żarówek (bynajmniej nie super energooszczędnych), więc to też ma wpływ.
dla mnie póki co plusem jest to,że co 2 m-ce nie schodzi większa kasa, bo akurat u nas trafiało to w m-ce, w które standardowo jest więcej urodzin, opłat a co za tym idzie każdy grosz się liczy.
drugi plus to taki, że płacisz za zużycie więc bardziej się kontrolujesz :P
ale jak mówię zobaczę jak dalej będzie z rachunkami, bo jeśli będzie wychodzić drożej wrócę chyba do prognóz
Mi się opłaca zmieniliśmy sobie właśnie przez internet .
http://www.energa.pl/obsluga_klienta_ebok
http://www.energa.pl/obsluga_klienta_ebok
ja też korzystam z rozliczeń rzeczywistych, u mnie wszystko na prąd, teraz mam ok. 160-180 zł za m-c
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
ciekawy watek zawsze mi sie wydawało ze jak płace z prognozy to jedyne co to moze mi sie generowac nadpłata - ale ta sie przy kolejnej fakturze wyrówna ( zawsze mam pierwsza płatnosc wmniejsza a potem 2 wieksze.. ) za to ja mam zaoszczedzony czas i z głowy myslenie o rozliczaniu..
czy rozliczenie rzeczywiste naprawde daje oszczednosci czy jedynie przesuwa płatnosci w czasie ?
logicznie myslac nie wydaje mi sie nie mozliwe aby były inne róznice niz moment płatnosci - przeciez złotówki i kilowaty sa ksiegowane i nie moga sie ulatniac...
czy rozliczenie rzeczywiste naprawde daje oszczednosci czy jedynie przesuwa płatnosci w czasie ?
logicznie myslac nie wydaje mi sie nie mozliwe aby były inne róznice niz moment płatnosci - przeciez złotówki i kilowaty sa ksiegowane i nie moga sie ulatniac...
U nas było na zmianę - sto złotych nadpłaty, albo kilkaset niedopłaty, i pierwsza rata z prognozy - 450 złotych, a potem po 300. Nijak nam się te prognozy z niczym nie zgadzały, przeszliśmy na rozliczenie rzeczywiste i płacimy normalną kwotę co miesiąc, bardzo równą, więc nie wiem, skąd im takie cuda z prognozami wychodziły.
Rozliczenie rzeczywiste nie zmniejszy rachunków jako takich, bo prądu zużyjecie tyle samo i zapłacicie za niego po tej samej stawce co poprzednio. Uniknie sie jedynie nadpłacania , bo prognozy zwykle są zawyżone , ale potem przychodzi wyrównanie, dlatego rozliczając sie wg prognoz raz dostaje sie bardzo dużą fakturę , a póżniej nieco mniejszą bo wyrównaną.
Rozliczenie rzeczywiste wygodne jest pod tym wzgledem , ze placi sie co miesiąc podobną i łatwa do obliczenia kwote :)
Rozliczenie rzeczywiste wygodne jest pod tym wzgledem , ze placi sie co miesiąc podobną i łatwa do obliczenia kwote :)
a właśnie, powiedzcie mi jak to wygląda w momencie przejście na rozliczenie rzeczywiste.
Ostatnią fakturę miałam w maju , teraz powinna przyjść w połowie grudnia.więc nie wiem do końca jak to jest rozliczane przy pierwszym rozliczeniu rzeczywistym, czy będe musiała zapłacic kwotę za czas od ostatniej faktury , czyli od maja do dnia dzisiejszego ?? bo tego akiurat nie za bardzo potrafię zrozumieć
Ostatnią fakturę miałam w maju , teraz powinna przyjść w połowie grudnia.więc nie wiem do końca jak to jest rozliczane przy pierwszym rozliczeniu rzeczywistym, czy będe musiała zapłacic kwotę za czas od ostatniej faktury , czyli od maja do dnia dzisiejszego ?? bo tego akiurat nie za bardzo potrafię zrozumieć
Opłata abonamentowa. Odpowiada kosztom ponoszonym w związku z obsługą klienta. Płacisz między innymi za to, że pracownicy biura w zakładzie energetycznym przygotowują dla ciebie rachunki. Pokrywasz koszty związane z dostarczeniem tej korespondencji, jak również płacisz za to, że systematycznie gości u Ciebie osoba, która spisuje stan licznika.
Czyli jednak jakas oszczednosc powinna byc, bo licznik spisujecie sami itd.
Czyli jednak jakas oszczednosc powinna byc, bo licznik spisujecie sami itd.
Czy któraś z Was ma ustawione przypomnienia o konieczności podania stanu licznika lub o terminie płatności?
Jeśli tak - czy dostajecie powiadomienia na czas?
Ja już któryś raz dostaję opóźnione - dzisiaj dostałam maila i sms'a o zbliżającym się terminie płatności... który był wczoraj :/
http://s6.ifotos.pl/img/4png_nnweaan.png
Po co komu to przypomnienie, skoro przychodzi spóźnione?
Jeśli tak - czy dostajecie powiadomienia na czas?
Ja już któryś raz dostaję opóźnione - dzisiaj dostałam maila i sms'a o zbliżającym się terminie płatności... który był wczoraj :/
http://s6.ifotos.pl/img/4png_nnweaan.png
Po co komu to przypomnienie, skoro przychodzi spóźnione?
Ciężko powiedzieć, mam dom 75 metrów, przeszłam na zużycie rzeczywiste, rachunek mam co 2 miesiące , zawsze kosztował około 530zl, po tym rzeczywistym rozliczeniu w tym miesiącu rachunek mam 950! A zuzywam prąd tam samo a nawet wszystko odlaczam z prądu na noc, więc prognoza w domu mi wychodziła taniej
Prognoza prognozą, ale potem i tak cię rozliczą z tego co faktycznie zużyłaś. Swoją drogą już przed podwyżką płaciłaś duże rachunki. My mamy około 270 zł co drugi miesiąc, zawsze wg rozliczenia rzeczywistego. Wielkość domu nie ma nic do rzeczy /u nas akurat 125m2 na 4 osoby/, bo to nie metry nieruchomości nabijają rachunki za prąd, tylko sprzęty i ludzie którzy z nich korzystają. Ciekawe jak to będzie wyglądało teraz po nowym roku.