Widok

Jak będąc zdrowym zdobyć grupę inwalidzką?

Pytanie może trochę prowokacyjne, przewrotne no ale... właśnie: od kilku miesięcy bezskutecznie poszukuję pracy - czasem zastanawiam się czy mam za dobre CV i zbyt duże doświadczenie w innych branżach sprawia, że nie mogę znaleźć pracy w jakiejkolwiek innej (nowej dla mnie) branży, czy może jestem za stary? Ostatnio wybrałem się osobiście (dla odmiany) na wędrówkę po wszelkiego rodzaju urzędach pracy i firmach zajmujących się pośrednictwem, (dotychczas bazowałem na internecie i ogłoszeniach na portalach zajmujących się pośrednictwem pracy), zatem otrzymałem kilka namiarów, skontaktowałem się z potencjalnymi pracodawcami i zazwyczaj pierwsze pytanie jakie usłyszałem to: czy posiadam grupę inwalidzką, jeśli nie to niestety dziękujemy. Z jednej strony mogę się cieszyć, że jestem zdrowy, z drugiej gdybym nie był, to przynajmniej miał bym pracę. Gotów również jestem przekwalifikować się, gdyż mnóstwo ofert było dla spawaczy i innych "około stoczniowych" profesji - choć znacznie odbiega to od moich dotychczasowych doświadczeń (IT) ale i tu również był "zonk" gdyż wymagane są uprawnienia, pytając czy jeśli zrobię sobie jakiś kurs załóżmy spawacza, czy wtedy dostanę pracę, okazuje się że też nie ponieważ wymagane jest kilkuletnie doświadczenie i nie wystarczy tylko podstawowy kurs, ale jakieś dodatkowe w sensie bardziej zaawansowane, ale ofert dla "debiutantów" w branży niestety brak - tak więc i tu odszedłem z kwitkiem.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 4
To naprawiam ryksze z weksla, lub jak małe uszkodzenie potrącam z pensji, oczywiście masz pełne prawo dochodzić pieniędzy w sądzie od turysty, które z pewnością odzyskasz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Po jakichś dwóch latach, chyba ze turysta będzie Niemcem, Rosjaninem lub innym z zagranicy.. Co poza tymi 5 złotymi jest oferowane? Jest jakieś prawo do przerw?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pierwsza umowa o dzieło, po miesiącu umowa zlecenie, po 3miesiącach premia dodatkowe 150zł w talonach żywnościowych do wykożystania w każdym sklepie Alma. Oczywiście jeśli klienci będą cały czas, to jest możliwość przerwy 15minutowej po 4przepracowanej godzinie i co każde kolejne 4godziny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Po prostu chciałbyś wykonywać pracę lekką - taką którą mogą wykonywać osoby niepełnosprawne !!!
Praca jest dla zdrowych - TYLKO trzeba chcieć pracować !!!
Pełno ogłoszeń w ochronie sklepów - no ale ty pewnie chciałbyś pracować w ochronie gdzieś na stróżówce :) bo w sklepach to trzeba coś robić , a to problem dla takich śmierdzących nierobów jak ty !
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
Napiwki jakieś?
Nie wiem czy tak fajnie zmuszonym korzystać z służby chorych, pójść do lekarza sobie raz na kilkanaście miesięcy czy kilka lat nie problem.
Ale bywać u specjalisty/stów kilka razy w roku albo częściej i dopłacać do tego jeszcze?
Dochodzi jeszcze ostrożność, np. są w Trójmieście lekarze od narządu ruchu, którzy wpisują w papiery a buta nawet nie karzą ściągać. Kiedyś był ze ZUSem problem jak to mówili bardziej rozdawał renty tym, którzy faktycznie nie powinni mieć, a dzisiaj ludzi niezdolnych do pracy wypycha na rynek.
Idzie ktoś do sklepu i widzi uszkodzony towar albo gorszy od innych, nie weźmie go prawda, karze wymienić.
Tak samo z ludźmi niepełnosprawnymi lub ze stopniem, nie można dziś przyznawać się do jakiejkolwiek słabości, problemów.
To świat dla silnych i bezwzględnych.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
~km przez takich jak m.in. Ty rośnie tylko w Polsce bezrobocie ;((. Z Zaniżasz tylko stawki jakie obowiązują w sezonie (proponowana przez Ciebie praca dot. raczej tylko sezonu letniego, ewentualnie okresu od poł. IV do początku X). Nie oferujesz nic w zamian (np. chociaż częściowe pokrycie kosztów dojazdu do bazy / m-ca postoju riksz lub wyżywienie) = nie jesteś ciekawym i godnym polecenia pracodawcą gwarantującym stałą pracę i godne warunki. Nikt późną jesienią, a już zwłaszcza zimą nie zechce jeździć rikszą i jeszcze za to płacić chyba, że masz liczne grono znajomych, którzy mają dużo wolnego czasu. Jest to więc praca dodatkowa, dorywcza z której nie sposób się utrzymać (wiem, bo jeszcze jako student sam krótko jeździłem "na czarno" rikszą w Gdańsku po Głównym Mieście). Ale nie przejmuj się: i tak jesteś lepszy od tego właściciela punktu z rikszami, który nie dał mi żadnej umowy ani ubezpieczenia NNW (w razie wypadku drogowego), o OC nie wspominając. Podstawą do pracy u niego była śmieszna umowa o wynajem rikszy i haracz dzienny w postaci 50 PLN nawet gdy nie miałeś klientów / kursów lub miałeś np. jednego w ciągu dnia na krótki kurs tj. 15 PLN. Wystrzegać się też było SM Gdańsk nieraz jeżdżąc pod zakaz lub zastawiając chodnik (wtedy Szef wyciągał jakieś pisemko od ZDiZ i wszczynał awanturę). Odpuszczał tylko w przyp. ulewy czy gradu (to lato było wyjątkowe pod tym względem). Sytuację finansową na krótką metę ratowały zamówione u właściciela kursy przez cudzoziemców. Zawsze też było narzekanie jaki to leń jesteś, bo za mało kursów, nie potrafisz sprzedać usługi 'zwiedzania' lub jeździsz zbyt niebezpiecznie. Aha i jeśli Ci się pojazd zepsuł, to sam musiałeś go naprawić płacąc z własnej kieszeni. Wytrzymałem aż półtora m-ca. Na szczęście od dobrych paru lat 'firma' tego Pana nie istnieje...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Koledzy z tymi rikszami to tak żartobliwie czy poważnie?
Zastanawiam się gdzie na rynku pracy w Polsce (za granicą nie byłem, nie stać mnie) leży granica absurdu i żartu.
Nie tylko w socjalizmie były filmy o satyrycznym zabarwieniu, teraz dużo pola do popisu dla kabareciarzy i reżyserów.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
a Janeczek jak zwykle wszystko już robił :)
Napisz może czego jeszcze w życiu nie robiłeś ???
Chyba leki ci się skończyły - udaj się szybko do swojego psychiatry po receptę :))))
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Umm wiesz co km.. Jak zamarzę o napędzani ryksz to chyba zrobię to na własny rachunek lub poszukam pracowników..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Akurat kiedyś jeździłem rikszą - co w tym dziwnego ?? Teraz riksz w Gdańsku Głównym już nie ma (przynajmniej nie zauważyłem), więc można spróbować jeździć meleksem (polecam tą firmę z napisem Browar Piwna). Praca raczej sezonowa (od wiosny do jesieni). Trzeba mieć tylko gadane po angielsku i najlepiej jeszcze niemiecku oraz posiadać czynne prawo jazdy kat. B i być punktualnym każdego dnia (nie chorować przez np. miesiąc). Nie wiem jak jest w Gdyni i Sopocie (w Sopocie były kiedyś latem riksze).
Do autora postu: A Ty co lek. med. pracy jesteś, że masz prawo do orzekania o moim zdrowiu psychicznym ??
Z moją psychiką wszystko w porządku, zajmij się lepiej sobą i utrzymaniem swojej najbliższej rodziny (o ile ją masz) !!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mam obcięty lewy kciuk i nie wydziwiam, wstydu oszczędź.
1600 zł plus renta czyli 700 zł
`Bronski ty weź mordą bigos ze trzy razy wymieszaj i będziesz wyglądał jakbyś miał grupę inwalidzką - teraz każdy cwany kapitalistyczny knur opiera się na inwalidach z kosmosu
Ale to I tak dwa dochody nio dla niepełnosprawnych jest etat a dla zdrowych brak pracy CHORE PANSTWO NIEPEŁNOSPRAWNY Z ZAKAZEM PRACY JEST WSZEDZIE MILE WIDZIANYM PRACOWNIKIEM
No to jest niewolnictwo sama wychowuje dwoje dzieci na ktore ojciec nie płaci a ja pracuje na okragło z funduszu mi sie nie nalezy bo za duzo zarabiam ok 2.200 ale jakim kosztem brak juz sił I strach co przyniesie jutro a znam osoby duzo zdrowsze niz ja maja renty I pracuja I ich pracodawcy poszukuja bo z nich zyja tzn.z PEFRONU
No własnie papierek naprawde to oni chca zdrowych z grupa A moim zdaniem to powinni zakazac pracy Ipodwyzszyc swiadczenia emerytalno rentowe bo naprawde człowiek chory z 700 zł nie jest sie w stanie utrzymac I wpada w depresje ktora go wykancza a zus sie cieszy bo moze ostatnia rente pobrał
Własnie nikt sie tym nie chce zajac bo g..no smierdzi a biznosłomi kase bija !!!!!!
WŁASNIE PRACUJACY NIEPEŁNOSPRAWNI TO LUDZIE Z KOSMOSU BO CHORZY SIEDZA W DOMU I SIE LECZA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
a pomyślałeś że trzeba za coś żyć a nie każdy ma prawo do renty ? to przepraszam za co mamy się leczyć, nie mając ubezpieczenia?

Inne tematy z forum Praca

Własna gastronomia - czy się kalkuluje? (60 odpowiedzi)

Mam pytanie, głównie do mieszkańców Gdyni: jakie jest Wasze zdanie nt. poprowadzenia własnej...

Własny start up (3 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was moze odwarzył sie na otwarcie własnego start upu? Na co przy czymś takim...

Własny biznes - jak się reklamować? (188 odpowiedzi)

Jak reklamować swój biznes w sieci? Bez obecności firmy w Internecie ciężko będzie zdobyć...

do góry