Widok

Jak długo "czułście" szwy poporodowe?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jestem już 4 tgodnie po porodzie i ciągle czuje jakby mnie coś ciągęło. Zaczynam sie obawiać czy lekarka mnie dobrze zaszyła po nacięciu krocza. Martwię się czy wszytko jest dobrze, i chba wybiorę się wcześniej do lekarza. A wy ? Jak długo czułyście szwy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja miałam jedno malutkie nacięcie, ale czułam supełek chyba nawet 8 tygodni. Myślę, że nie masz się czym martwić i musisz jeszcze troszkę poczekać :)
image
image
czułam długo, ale miałam 5 szwów, myślę, że nie masz się czym martwić ale przejdź się do lekarza, po co się stresować
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mnie najbardziej bolało do ściągnięcia szwów, a potem jeszcze z tydzień czy 2. Potem to tylko jak za długo stalam lub za duzo wysylku mialam. A mialam 4 szwy na zewnątrz i pęknięta szyjkę. Ale myśle, ze nie ma co sie przejmować, bo kazdy reaguje inaczej. a mnie lekarka na pewno zle zszyla, polozna przy zdejmowaniu szwów tak mi powiedziala i zreszta sama czuje, ze jest inaczej niz przed porodem :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Mi polożna powiedziała że lekarka mnie strasznie mocno zaszła. Nie wspominając że nie poczekała aż zadziała znieczulenie. Czułam każde wkłucie. Przez co mam traumę jakąś. Sama sie boję siebie dotknąć przy myciu. Nie wiem co będzie gdy będziemy chcieli wrócić z mężem do współżycia. Przeraża mnie to trochę. Jak byłam na ściagnięciu szwów to myślałam że zemdleje na fotelu chociaz położna była delikatna i cierpliwa. Ja się boję teraz nawet wizyty u lekarza. Ehh... tak to jest jak lekarz ma podejście na zasadzie- ot następna ciężarna...
Szwy zawsze ciągną, ale po 10 dniach możesz się udać na ściągnięcie - nie musisz czekać aż się rozpuszczą albo odpadną. Ja byłam na ściągnięciu szwów zewnętrznych po 10 dniach - to nic nie boli, ale ze strachu straciłam przytomność, i nie chcieli mnie ze szpitala wypuścić ;)
Ja tez czułam długo, mialam 3 szwy
Bradziej ciągnely mnie tydzien , dwa po porodzie niz bezposrednio po... Troche to trwalo, ale samo przeszlo :)
image
Mi już ściągneli szwy. Ale ja ciągle czuję ciągnięcie... No chyba że położna przeoczyła jakiś... Ale nawet niechce o tym myśleć.
ja miałam dwa szwy i czułam je do chwili sciagniecia, miałam dwa zawnetrzne i dwa wenetrzne, te wenetrzne rozpusciły sie po jakis 5 dniach po 10 poszłam na sciagniecie tych zaw i po powrocie do domu jeszcze czułam dwa dni pozniej wziełam lusterko i okazało sie ze został mały kawałek tej nici zew, sama wyciagnełam (miała moze ze 2mm) umyłam i pełen luz....nie mam do nikogo pretensji bo po pierwsze te dwa były tak zawiazane ze gin meczył sie chyba z 10min no i wszystko jakby nie było spuchniete po porodzie
ja mialam tylko zakladane szwy przy pierszym porodzie eh czulam dlugo dyskonfort trwalo to chyba 2 miesiace polecam relaks w wannie
W jakim szpitalu rodziłyście że nie zakładali Wam szwów rozpuszczalnych? Ja w Wojewódzkim i nawet nie musiałam o to prosić.
image
image
Mi lekarz powidzieł że wszystkie szwy zakładają rozpuszczalne ale one rozpuszczają sie tylko w mokrym środowisku. Czyli na zewnątrz będą się bardzo długo same rozpuszczały, tym bardziej że krocze musi być po porodzie suche i ciągle wietrzone żeby się goiło. I ściągnął mi zewnętrzne szwy tydzień po porodzie, wewnętrzne troszkę też, jednego nie mógł i powiedział że jeśli sam się nie rozpuści to mam przyjść i on jeszcze raz spróbuje. Na szczęsie się rozpadł sam, ale jeszcze kilka tygodni po porodzie wyciągałam kawałki nici i czasem tez trochę "ciągnęło". Trzeba się uzbroić w cierpliwość chyba że naprawdę boli, wtedy poszłabym do swojego lekarza.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Sprawdzone sposoby na odchudzanie:) (71 odpowiedzi)

Cześć Dziewczyny! Podzielcie się swoimi sposobami na skuteczne odchudzanie:) Ja muszę zrzucić aż...

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (57 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...

Cosinius - ktoś tam się uczy? (6 odpowiedzi)

Witam chciałąbym od lutego iść do szkoły policealnej , terazm mam dylemat do której profil...

do góry