Widok

Jak odpieluchować malucha?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny doradźcie mi proszę co mam zrobić :) Mój synek ma rok i 7 m-cy i od dziś postanowiłam go oduczać pieluch :) Zakupiłam 7 par majtek i wszystkie dziś są mokre. Na nic moje tłumaczenia i prośby, że ma wołać :) Jak to wyglądało u Waszych maluchów, czy dzieci tak sikały non stop jakiś czas a potem się oduczyły? Byłam ostatnio w piaskownicy i widziałam chłopca (niecałe 2 latka), bez pieluchy. Jego mama mówiła, że od 3 m-cy nie nosi pieluszek już w ogóle nawet w nocy. I tak się zastanawiam, jak ona to zrobiła:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U nas też było ciężko. Mikołaj miał ponad 2 latka i nie wołał siusiu. Kupiłam 16 par majtek, przyzwyczajałam do nocnika, dostawał nagrodę, jak zawołał i nic dalej lał gdzie popadnie. W końcu w sklepie powiedziałam, że nie kupię zabawki, bo muszę kupić pieluchy i tak za każdym razem, gdy coś chciał, nawet czekoladkę. Mówiłam, że nie mam pieniędzy, bo wydaję na pieluchy. Mikołaj zaczął wołać po trzech dniach, przestał siusiać w nocy i ani razu nie zdażyło mu się zapomnieć. Nie wiem czy to dobry spaosób, ale zadziałał.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
I to wlasnie o to chodzi.Dziecko samo musi powiedzeiec ze nie chce pieluch tylko nocnik.Ja tez co chwile wysadzalam malego,pytalam czy chce siku itd az zaczal sie zloscic,az w koncu dalam sobie spokoj.Bedziie gotowy to sam powie.Szkoda moich nerwow;)
Mój mały też nie chciał siadać na nocnik ,w upały puszczałam na dwór w gatkach ( dalsza trasa pielucha) co chwilę pytałam czy chce siusiu ,dałam sobie spokój i stwierdziłam że sam musi chcieć ,4-5 dni temu obudził mnie rano i mówi mama iku ,zdjęłam pieluchę zrobił siusiu ( do wiaderka) i od tamtej pory woła od 2 dni siada na nocnik sam bez namawiania ,nawet 2 noce spał w majtkach przed pójściem spać robił siku i zaraz po wstaniu,majciochy suche :D została jeszcze grubsza sprawa ... synek ma 2 lata i 10 miesięcy jak chce siku to woła i próbuje już nawet sam ,cierpliwości i zgadzam się w 100 % ze stwierdzeniem
"nie ma chyba żadnego sposobu,dziecko musi samo chcieć..."
Ja dziś przez 1,5 godziny co pięć minut wysadzałam Julkę na nocnik i nic nie zrobiła ... potem założyłam pieluszkę bo musiałyśmy wyjść z domu.
Ale żeby ją posiadzić i zainteresować czymś musiałam się nieźle namęczyć heh
my zaczęliśmy od zabawy z nocnikiem i pokazywania do czego służy, potem regularnie wysadzanie po drzemkach, pytanie raz na jakiś czas czy chce siusiu, a kiedy świadomie uciekała w kąt, żeby zrobić kupę szybko sadzaliśmy ją na nocnik. Kiedy kupa była już opanowana, bo sama zaczęła wołać po jakimś czasie, zdjęłam pieluchę i koniec, nie podobało jej się sikanie w majtki, więc starała się wołać, a najbardziej pomogła nakładka na sedes i mówienie, że jest już duża i że sika jak mama i tata. Na dwór na początku zakładałam pampersa, bo się bałam, ale potem spróbowałam raz drugi bez i jakoś dawała radę, ale nie bez wpadek :) np. nasikała na środku sklepu. Wstyd straszny, ale Lenka wtedy chyba sama zrozumiała, że trzeba wołać, jak wszyscy się na nią patrzyli :)
Dziewczyny,nie ma chyba żadnego sposobu,dziecko musi samo chcieć...
Moja córcia ma juz 15 lat,ale pamietam jak dziś , jak ja uczyłam na nocniczek,nic nie pomagało,nocniczki kolorowe,z pozytywką itp.no nic....

I nadszedł taki dzien kiedy miała nie całe 3 latka i sama zdjęła pieluszkę i powiedziałą ze nie chce,to była zima,bylismy akurat u znajomych,bałam sie wracać do domu w taki mróz i bez pieluszki,ale nie zrobiła nic.... :))

Od tamtej pory, kiedy sama nie chciała pieluszki juz nigdy nie zrobiła w majteczki:)))

Z druga córcią było podobnie,ale miała coś około 2,5 roku:))
nie jest gotowy ja swoja w tym wieku probowalam to byl ryk i dalam sobie spokoj po mi jejj nerwica :( miala 2 lata i 3 msc jak poszlo gladko 1 dnia wbylo wszystko mokre 2 juz lepiej a wc nic nie da moja corka od zawsze choidz z emna do wc i nic nie czaila bo to nie byl jej czas.Dziecka nie da sie zmusic ono samo musi dojrzec a do tego trzeba czasu.
nalezy pamietac ze kazde dziecko rozwija sie swoim wlasnym tepem i nie nalezy do niczego ich zmuszac. Niektóre dzieci przestają siusiac w pieluchy przed skonczeniem 2 lat a inne nawet majac 3 robia w pieluchy.

Wszystko powolutku,trzeba miec duzo cierpliwosci. Jak dziecko samo juz wola na nocnik to nie zakladac pieluchy, jak zrobi w najteczki to wytlumaczyc dziecku ze nie wolno, mowic ze sie siusia na nocnik i zostawic te mokre majteczki przez jakis czaszeby dziecko zobaczylo/poczulo jak to jest miec mokro. Nie na wsztystkie dzieci to dziala, nie ma jednego dobrego sposobu na odpieluchowanie bo kazde dziecko jest inne

moj synek ma20 miesiecy i powoli sie odzwyczaja, coraz czesciej robi na nocniku,czasem oczywiscie jeszcze w pieluche czy na podloge zrobi, ale wiadomo ze z dnia na dzien nie pozbedzie sie przyzwyczajenia.
cierpliwości, cierpliwości i jeszcze raz cierpliwości!

Przede wszystkim przyzwyczaić dziecko do nocnika. Sporo dzieci na początku nawet nie chce na nocnik siadać, więc trzeba przyzwyczajać i poczekać aż nocnik przestanie być wrogiem nr 1 :).

U nas to wyglądało tak, że najpierw właśnie oswajanie z nocnikiem.
Później ściągaliśmy pieluchę w domu tylko. Kilka razy pokazaliśmy jak to się robi, oglądaliśmy filmy na youtube z dziećmi na nocnikach :).
Jak już chętnie siadała i zdarzało się jej zrobić na nocnik to puszczałam w domu bez pieluchy właśnie i cały czas pytałam. Co 5 minut, do znudzenia :).
Chcesz siku? Może zrobisz siku? Ja pójdę zrobić picie, a Ty zrób siusiu. Mama "coś tam" zrobi a Ty szybko się wysiusiaj. Itd itp.
Po jakimś czasie zaczęła wołać sama. Chociaż mimo wszystko zdarzały się wpadki, bo zapomniała, bo nie zdążyła, bo zajęła się zabawą, bo usiadła na nocniku w majtkach :).

Zaczęliśmy przyzwyczajanie jakoś w grudniu, jakiś czas później ściągnęłam pieluchę tylko w domu, bo na dworze pogody nie było. Od jakiegoś miesiąca? na dwór też nie zakładamy.
I fakt, że czasami nadal pytam, wolę ją zapytać niż, żeby się zapomniała :). Ale mimo wszystko woła sama, ściąga majtki i siada, jak jesteśmy na dworze to mówi, że chce, żeby ją wysadzić.
nocnik jest do siusiania nie do zabawy weź dziecko ze sobą do toalety gdy robisz siusiu zróbcie to razem radocha nie z tej ziemi :)
ja miałam 2 nocniczki jeden w wc drugi w pokoju
no i koniecznie mycie rączek to zdrowy nawyk który zostaje w główce :)
da rade tylko trzeba czesto przypominać i wysadzać ;)
bez krzyku gróźb za to z nagrodami za udane akcje brawa koniecznie no i dużooooo cierpliwości lato to najlepszy okres na odpieluchowanie
mój Maksio szybko odrzucił pampki i z Poli tez już zaczynamy treningi łapania sisiu po przebudzeniu się po posiłku itp
ale jak to dokładnie wygląda sciaga sie pieluche i biega za dzieckiem z nocnikiem czy kładzie nocnik na widoku i sie tłumaczy do czego to słuzy ??? wytłumaczcie dokładnie łopatologicznie :)
wiekszosc dzieci po kilku dniach uczy sie wolac, a 7 par majtek to za malo :D
Ja czekalam ze swoim synkiem dlugo na odpieluchowywanie, ale on zwyczajnie nie chcial siadac na nocnik i dopiero od miesiaca nie nosi pieluch. Za to ominal nas etap sikania gdzie popadnie :) od pierwszego dnia wola pieknie. Oczywiscie wpadki sie zdarzaja, bo sie np zajal zabawa albo zawolal jak juz bylo za pozno, ale naprawde super szybko i bezbolesnie nam to poszlo.
hehe to podbijam i czekamy na rady mam bardziej doświadczonych
chętnie się podłączę do pytania, bo niedługo nas też to czeka...
mam ten sam problem i nie wiem jak sie za to zabrac
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry