Widok
Jak oduczyć maluszka ssania paluszków i piąstek podczas snu?
Mój malutki ma prawie 3 mc, nie używamy smoczka, bo jak mu wkładam to go cofa, na wymioty. Na kciuk też tak reaguje, ale od kilku dni zaczął ssać paluszki, albo piąstki. Czy zostawić go, czy próbować mu zabierać rączki, ale jak to robię reaguje płaczem.
moja mała zaczęła robić podobnie a ma 2,5 miesiąca, będąc u lekarza spytałam o co biega i lekarka - a jest dość konkretna babeczka- powiedziała, że to jeden z etapów poznawania siebie, maluch się rozwija i nie można mu zabierać na siłę tych łapek, bo nie jest to dobre, maluch musi się nauczyć koordynować ruchy , musi trafiać do buźki , possać rączki itp. także radzę nic z tym nie robić :):)
Zgadzam się z shelby.
Na razie, dopóki nie zaobserwujesz, że dziecko np. wybrało sobie jakiś konkretny palec do ssania, nie zabraniałabym ani nie próbowała z tym walczyć.
Myślę, że to naturalny etap rozwoju dziecka.
Jeżeli natomiast zauważysz, że maluch ssie konkretny i tylko jeden palec, szczególnie podczas zasypiania, może to być sygnał, że zaczyna się dziać nie tak, jak powinno. Ale teraz jest chyba jeszcze za wcześnie, żeby to stwierdzić. :)
Na razie, dopóki nie zaobserwujesz, że dziecko np. wybrało sobie jakiś konkretny palec do ssania, nie zabraniałabym ani nie próbowała z tym walczyć.
Myślę, że to naturalny etap rozwoju dziecka.
Jeżeli natomiast zauważysz, że maluch ssie konkretny i tylko jeden palec, szczególnie podczas zasypiania, może to być sygnał, że zaczyna się dziać nie tak, jak powinno. Ale teraz jest chyba jeszcze za wcześnie, żeby to stwierdzić. :)
Skoro nie ssie kciuka - to nie jest źle. Nie znam dziecka które by nie wkładało rączek do buzi - bo z tego co piszesz - z kciukiem nie masz problemów. Moja babcia ostatnio mi opowiadała że ona smarowała fioletem, gorzkimi rzeczami, a jak mama miała 2,5 roczku to nawet przywiązywała bandażem linijkę ale to i tak nic nie dawało (na noc przywiązywała) - uważam ten sposób za zbyt drastyczny no ale dobra ;) - W końcu samo przeszło, a moja mama nie ma żadnej wady zgryzu. Mój synek też pchał rączki do buzi, do teraz pcha, ale nie ssie - często mu zabierałam rączki z buzi i nie potrafi ssać palca ;)

[/url]
[/url]