Widok

Jak piszecie na zaproszeniach!!

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny mam problem zapraszamyz znarzeczonym cale rodziny przykładowo wujostwo z dziećmi. Jak zatem powinno być wypisane zaproszenie, np Teresa i Henryk Nowak z dziemi?? czy Teresa i Henryk Nowak z rodziną:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
co to prof Miodka , kiedys był program o odmienianiu nazwisk na przykladzie mojego nazwiska i się okzało , że się nie odmienia , a kończy się na k , zreszta nazwisko moje kończy się na h i też nie wyobrażam sobie żeby ktoś jest odmieniał , Ja bym się chyba obraziła gdyby ktoś na zaproszeniu odmienił moje nazwisko, Najbezpieczniej jest pisać nazwisko w formie podstawowej Nowak , chyba że kończy się na -ski , Kowalskich
a jak byście napisały w takiej sytuacji : moja kuzynka ma dwoje dzieci, ma też swojego faceta (ale nie ojca tych dzieci). znam tylko jego imię. jak napisać ? SZ.P. Annę Kowalską z osobą towarzyszącą i dziećmi ? Czy SZ.P. Annę Kowalską z dziećmi i osobą towarzyszącą ? Czy jeszcze inaczej ?
Przepraszam za błąd miało być szef.
Dori tu mnie zagięłaś, ja napisałam w tym przypadku pierwszą kobietę, a później mężczyznę, ale z drugiej strony szew dla K. to jak kumpel.
'' Gdy zapraszamy całe rodziny , wymieniajmy pełne imiona wszystkich jej członków , a nie tylko inicjały: osoby powyżej 18-go roku życia zapraszajmy z osobami towarzyszącymi na oddzielnych zaproszeniach ''
Organizer ślubny
Ja bym wpisywała imiona dzieci - to w końcu także Twoi goście...
jak najbardziej tak - kobieta zawsze na poczatku
chyba ze jest to np. zona szefawtedy np. Jana Kowalsiego z małżonką
to nie 'moja grupa' :)
z mojego doswiadczenia - odmienialam nazwiska, jednej osobie sie to bardzo nie podobalo, nie z mojego ale znajomych - zaprosili kolege z osoba towarzyszaca, ktora byla jego stala partnerka - oboje sie obrazili (zwlaszcza ona) ze jest traktowana w lekcewarzacy sposob, w koncu oni ja znaja. a co do par z innymi nazwiskami, dotyczylo to tylko naszych znajomych i pisalismy tylko imiona - z tego co wiem nikt sie nie obrazil.
Moje też sie nie odmienia.

A co do wypisywania zaproszeń to ja na pierwszym miejscu pisałam kobietę, a na drugim mężczyznę, nawet gdy prosiliśmy kolegę z żoną.
jak sie nie odmienia to w zaproszeniu tez nie odmieniamy
Wszystkie na pewno nie, ale tez nie całe "mnóstwo" jak twierdziłaś. Dobry jest pierwszy przykład z nazwiskiem Nowak. Jest ono nieodmienne tylko dla kobiet, czyli zapraszam Annę Nowak. Natomiast nie mozna o takim nazwisku mówic, ze jest całkowicie nieodmienne, bo zapraszam Tadeusza Nowaka lub Annę i Tadeusza Nowaków. Jesli twoje nazwisko nalezy do tej grupy, to "nieodmienne" jest tylko częściowo;)

[b] 25.04.2009 [/b]
ALE NARODZIŁ SIE PROBLEM - NAWET CIEKAWY :):)

MOJE NAZWISKO TEZ SIĘ NIE ODMIENIA :p
a wiec moje nazwisko jest w tej zdecydowanej mniejszosci.
Stad tez moja uwaga, ze jednak nie wszystkie....
Ja nazwiska te, które się odmienia odmieniałam inne nie. pisałam
'z dziećmi' a w innych przypadkach wpisywałam imiona dzieci. starałam sie wpisywać osobę towarzyszącą z imienia i nazwiska ale zawsze kobietę pierwszą.
najlepiej Anna i Antoni Kowalscy z Julka i Krzysiem
lub
z dziećmi

rodzina to szersze pojecie pokrewieństwa
ja podobnie-skoro moj kolega- Jan Nowak i Kasia Kowalska
Ja w takiej sytuacji pisalam imiona i nazwiska na kopercie a w zaproszeniu same imiona obu osob.
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
mam ta samo sytuacje i ja na jednym wspólnym zaproszeniu napisalam ze zapraszam Anne Kowalska i Jana Nowaka.
wydaje mi sie ze na jednym zaproszeniu imiona i nazwiska tych osob, z tym ze ja bym napisala najpierw imie i nazwisko kolegi a potem jej, bo to jest Twoj kolega a ladniej brzmi jak napiszesz jej imie i nazwisko a nie jako "osoba towarzyszaca"
do góry