Widok
co to prof Miodka , kiedys był program o odmienianiu nazwisk na przykladzie mojego nazwiska i się okzało , że się nie odmienia , a kończy się na k , zreszta nazwisko moje kończy się na h i też nie wyobrażam sobie żeby ktoś jest odmieniał , Ja bym się chyba obraziła gdyby ktoś na zaproszeniu odmienił moje nazwisko, Najbezpieczniej jest pisać nazwisko w formie podstawowej Nowak , chyba że kończy się na -ski , Kowalskich
z mojego doswiadczenia - odmienialam nazwiska, jednej osobie sie to bardzo nie podobalo, nie z mojego ale znajomych - zaprosili kolege z osoba towarzyszaca, ktora byla jego stala partnerka - oboje sie obrazili (zwlaszcza ona) ze jest traktowana w lekcewarzacy sposob, w koncu oni ja znaja. a co do par z innymi nazwiskami, dotyczylo to tylko naszych znajomych i pisalismy tylko imiona - z tego co wiem nikt sie nie obrazil.
Wszystkie na pewno nie, ale tez nie całe "mnóstwo" jak twierdziłaś. Dobry jest pierwszy przykład z nazwiskiem Nowak. Jest ono nieodmienne tylko dla kobiet, czyli zapraszam Annę Nowak. Natomiast nie mozna o takim nazwisku mówic, ze jest całkowicie nieodmienne, bo zapraszam Tadeusza Nowaka lub Annę i Tadeusza Nowaków. Jesli twoje nazwisko nalezy do tej grupy, to "nieodmienne" jest tylko częściowo;)
[b] 25.04.2009 [/b]
[b] 25.04.2009 [/b]