Widok

Jak pozbyć się zapachu ryb z ciuchów?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mój mężczyzna kupił ryby i przyniósł je do domu w mojej sportowej torbie. Torba ubrudziła się od ryb i cała śmierdziała. Wrzucił ją do pralki, dorzucił prania i włączył planie.

I teraz nie tylko moja torba śmierdzi ale całe pranie. Prałam wszystko już 3 razy i nadal śmierdzi.

Może znacie jakieś sposoby na pozbycie się tego zapachu?
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
z tego co wiem sól i mleko usuwa zapach ryb ale prać w mleku chyba bym nie prała
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja bym spróbowała namoczyć pranie w soku z cytryny...
nie zaszkodzi, a może pomoże?

w sumie niespotykany problem....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
wiem, że nie spotykany problem. bo szukałam już w googlach i nic nie mogłam znaleźć na ten temat. :/

a jakoś nie uśmiecha mi się wyrzucić mojej torby i jeansów (reszta ciuchów jest akurat mojego faceta)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wielkie sorki,ale co to za ryby ...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
hmm ... dokładnie nie wiem. ale o ile dobrze pamiętam to flądra, makrela i dorsz wszystkie były wędzone.
image
ups wędzone,a myślałam,że surowe....hmmm to nie wiem jak pomóc
Ja bym spróbowała wyprać wszystko jeszcze raz w roztworze wody z sodą oczyszczoną.

SODA OCZYSZCZONA pierze nie gorzej niż mydło i detergenty. 5—6 łyżek sody wsypać do ciepłej wody, zamieszać, poczekać aż się rozpuści, zanurzyć brudną odzież i pozostawić na 30-—40 min. Wygnieść, wypłukać i wysuszyć,ew. wrzucić do pralki na płukanie.
nie dziala....ja mialam podobny problem i probowalam sody, odplamiaczy, soku z cytryny, soli, mleka i NIC!!!!!!!!!!!!!!!
kup sobie kostke mydla z jonami srebra. włóż tą kostkę do pralki i wypierz tylko w tym mydle. bez płynów do płukania i proszku. jakis czas temu mialam taka sama sytuacje z moim facetem. to mydlo kupilam w rosmannie za ok. 3 zlote.
wiewioreczka czy o takie mydło ci chodzi https://elixirzdrowia.pl/theme/img/produkty/14812/img.jpg ?
image
nie, bo to jest zdrowotne. na pewno znajdziesz je w makro, cash and carry na dzialach z rybami. na stronach z artykulami gastronomicznymi typu hendi czy stalglast tez znajdziesz. zaraz Ci poszukam i wrzuce linki. poczekaj chwilke. mój facet jest kucharzem wiec znam temat. :(
spróbuj mydła w płynie Palmolive- Neutralizator zapachu, takie zielone
wiewioreczka ale co z tym płynem Palmolive ... moczyć w nim rzeczy w misce, tak?
image
wymoczyc w nim a potem wyprac.... moi chlopcy juz nie takie rzeczy wkladali mi do pralki
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stalowe_myd%C5%82o
http://allegro.pl/mydlo-stalowe-eliminujace-przykre-zapachy-wys-z-pl-i2243978360.html

tu jest najtaniej w necie... w ross chyba juz nie ma... ono Ci sie nie zuzyje tak szybko bo sie nie pieni... sprobuj...a z soda uwazalabym...
ja też na opakowaniu z sodą oczyszczoną wyczytałam poradę, że intensywny zapach np. po cebuli czy rybach np. z deski do krojenia czy naczyń można usunąć przemywając roztworem wody z sodą....nie próbowałam....ale ktoś wyżej też coś takiego zasugerował...myślę, że pomoże....a soda napewno nie uszkodzi ubrań, bo osobiście często ją stosuję na plamy
okey ... dzięki :)

to jutro będę próbować dalej pozbyć się tego zapachu i mam nadzieję, że mi się uda
image
to daj znać, jak poszło....

a przy okazji - a plam tłustych na materiale nie ma? bo jak wędzone ryby, to pewnie tłuste, i przez to ten zapach....
ta torba jest czarna i w sumie żadnych plam się nie dopatrzyłam. a reszta ciuchów wygląda raczej normalnie.

teraz właśnie te rzeczy schną po trzecim praniu. około 3 godz temu je wywiesiłam ale czuję, że nadal tak pachną :/ jutro wypróbuje z tą sodą.
image
Ja nie pomogę ale sama raz byłam zmuszona trzymać łososia wędzonego na kolanach.
Jeansy po wypraniu nie śmierdziały.
Proszek do prania LENOR- kupowany w niemczech (u sprzedawców "rynkowych" też widziałam)
a gdzieś wyczytałam, że niby octem ... i wczoraj moczyłam ciuchy w wodzie z octem później wrzuciłam do pralki ... już są suche i nadal śmierdzą :/
z tym, że miałam tylko pół szklanki octu na pół wanienki wody
image
no i pozbyłam się tego okropnego zapachu ryb...
kupiłam vanish oxi action (pewna osoba mówiła, że to powinno pomóc) moczyłam w w nim ciuchy przez pół godziny po czym wyprałam i już jest dobrze :)
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja tak z innej beczki... te ryby bym wyrzuciła. Porządna świeża ryba nie śmierdzi..
image
to była ryba wędzona ... sami ją wędziliśmy i jak wracaliśmy do domu to tłuszcz z tej ryby "rozlał" mi się w torbie ...

a wędzone rzeczy mają swój charakterystyczny zapach. i torba mi nim przeszła. nie było to zbyt komfortowe, nie wiem czy chciałabyś pachnieć wędzoną rybą.
a ryby były świeże ... nie masz się co martwić
image
To zmienia postać rzeczy :)
image
Mam ten sam problem, z tym że śmierdzi mi pralka i wszystko co się w niej wypierze, odkąd mój mąż wytarł rozlany tran ręcznikiem po czym wrzucił go do pralki. Pomóżcie!!!
A mi bagaznik auta:(
Jak się pozbyć tego zapachu

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (109 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...

Zadania do gry dla dzieci (17 odpowiedzi)

Szukam pomysłów na zadania do gry dla dzieci w wieku przedszkolnym. Np. udawaj kota, zrób...

ciekawe książki dla 4 latka jakie czytacie? (58 odpowiedzi)

czy możecie polecić jakieś fajne tytuły książek dla 4 latka do poczytania na dobranoc. W...

do góry