Widok

Jak przygotować mleko modyfikowane?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Proszę o porady doświadczonych w tym temacie.

1. Z jakiej wody przygotować mleko modyfikowane?
- czytam że są wody, których nie trzeba gotować: humana, mama i ja - czy warto ich używać? Gdzie można je kupić?
- czy może kupować wodę źródlaną z atestem, np. żywiec zdrój i ją przegotować?
- a może przegotowana kranówa?
Czy wodę trzeba gotować przez 5 minut tak jak jest napisane na opakowaniu z mm? Czy to nie przesada? Może wystarczy przegotować normalnie w czajniku?

2. Jak najłatwiej przygotować mieszankę o odpowiedniej temperaturze?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja sobie robie tak:
robie z kranówy przegotowanej (nie gotuję 5 min, wystarczy że sie zagotuje), te wszystkie specjalne wody to wg mnie bzdura, wyciąganie kasy (nawet przesadą jest używanie wody butelkowanej wg mnie)

mam przygotowaną wodę przegotowaną zimną i dolewam do tego wrzątku żeby mleko było ciepłe
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0
my na początku gotowaliśmy żywca( tylko przegotowana) a teraz już kranówa. a mleko przygotowuje z zimnej już wody tzn. wlewam odmierzoną porcję do butelki podgrzewam w mikrofali ok 10-20 sekund( jak wyjdzie za ciepła to dolewam zimnej i jest ok) później dosypuje mleko, mieszam i gotowe.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
ja robiłam tak jak bimka
ale zarzało się że wodę (zimną) podgrzewałam w mikrofali a potem wsypywałam MM.
nigdy nie gotowałam 5 min., nie używałam wody butelkowanej.
na początku do tej ciepłej wody wkładałam termometr elektoniczny :P i jak było ok. 40 st. to ok :D hahaha
potem jak już wiedziałam jak powinno być to robiłam na wyczucie :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
a i robiłam też tak, że trochę przegotowanej zimnej wody przelewałam do czajnika i podgrzewałam, może z 15 sekund i wlewałam do butelki i potem dodawałam MM
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
również robię jak dziewczyny powyżej - kranówka (gotuję 'normalnie' nie wg zaleceń 5 min.), do wcześniej przegotowanej i odlanej, dolewam ciepłej (zazwyczaj ok. 1/3 wody ciepłej)
a ja gotowałam żywca, bo nasza kranówa bywa straszna więc do ok 7 msc nie ryzykowałam i dawałam butelkową a teraz na zmianę, jak mi pasuje, jeśli widzę, że kranówa jakaś niewyraźna to z butelki a czasami kranówa zagotowana z czajnika i dolewam zimnej żywca z butelki
ja napełniam termos gorącą przegotowaną kranówką i jak przychodzi czas na mleko to do gorącej z termosu dodaję żywca... pod koniec dnia woda z termosu ma już temperaturę idealną do spożycia:)
A ja używam wody niskozmineralizowanej (primavera,mama i ja itd) najchetniej kupuje baniaki nie jest to duży koszt a do kranówy na naszym osiedlu zaufania nie mam:) Zywca nie używam kiedyś czytałam jakieś rankingi i zawsze na ostatnich miejscach jest..
I do mikrofalówki na 20-30 sekund
dodam, że kranówke najpierw 'przepuszczam' przez filtr brita i taką gotuję
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
o właśnie, a na noc robiłam podobnie jak kinia.
Gorącą wodę w termos. Zimną wodę w butle.
Do butelki wsypywałam odliczoną ilość mm (jak było picie 2 razy w nocy to szykowałam 2 butelki z mm)
Stawiałam to sobie w sypialni i bez wychodzenia z łóżka mieszałam ;)

2 razy zrobisz to bedziesz wiedziała już na oko jaka jest dobra temperatura :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
od początku używaliśmy wody Dobrawa (teraz jej nie ma, jest Dobrowianka) - nie gotowaliśmy, tylko podgrzewaliśmy (w podgrzewaczu) do odpowiedniej temperatury aby mm się rozpuściło.
gdy woda była za ciepła - dolewaliśmy zimnej z butelki :]

po ok 1,5 roku przeszliśmy na podgrzewaną wodę przegotowaną (wcześniej gotowaną, normalnie, nie 5 minut) - kranówę :]
Ja na poczatku uzywalam Zywca, teraz Nestle Aquarel (czasami przegotowana kranowa)...wlewam zimna do butelki i do mikrofali ma 30 sekund, po czym dodaje mleko ;)
image
ja też leciałam na dobrawie, później primaverze i na 30 sekund do mikrofali. nie gotowałam tych wód nigdy, bo po co???? Teraz mam filtr brite i taka przefiltrowaną gotuje w czajniku i przelewam do dzbanka i postepuje tak samo jak z mineralką
Polecam kupić dzbanek z filtrem frida, zupełnie inna woda, oczywiście po przegotowaniu, szkoda kasy na butelkowaną.
syrenka83, chyba chodziło ci o dzbanek z filtrem -Britę :P
Dzięki za rady, zakupię więc wodę źródlaną i będę ją przegotowywać - przynajmniej na początku. Co do podgrzewania to nie mam mikrofalówki więc zostaje mi opcja z termosem albo podgrzewaczem, ew. dolewaniem wrzątku z czajnika.
image
image
My od poczatku zuwamy wody zywca.Na zaspie jest tak beznadziejna woda ze w zyciu bym dziecku takiej nie podala.Sam kamien.Ja akurat uwazam ze woda butelkowa jest lepsza,a wcale tak duzo jej nie idzie na mleko
moge ci powiedziec jakie sa zalecenia w Uk bo akurat tu mieszkam. woda kranowa, nie butelkowa bo butelkowa ma za duzo mineralow, nie podgrzewac w mikrofali bo pomimo ze mleko wydaje sie nie za cieple, sa miejsca gdzie mleko jest cieplejsze i mozna dziecko poparzyc, tu zalecaja robienie mleka na wrzatku i schladzanie ze wzgeldu na jakies przypadki zakazenia bakteriami z mleka, bardzo zadko ale moga sie zdazyc.wiem ze co kraj to obyczaj
dlatego podaje się wodę niskosodową! mleka modyfikowanego na wrzątku robic nie wolno!
w mikrofali podgrzewa się wodę a dopiero później dodaje się proszek i miesza więc nie ma możliwości by były miejsca cieplejsze lub zimniejsze

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Przeprowadzka- jaka firma? (48 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

rozedma płuc, i co dalej? (5 odpowiedzi)

Dziewczyny,moja najlepsza przyjaciółka zadzwoniła dzisiaj do mnie z informacją,że zdiagnozowano u...

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

do góry