Widok
Jak się pozbyć pieluchy nocnej z naszego życia?
Cześć dziewczyny!
Móje trzyletnie dziecko już od ponad roku chodzi bez pieluchy w ciągu dnia. Na noc zawsze mu zakładałam. Kierowałam się podpowiedziami z forum, że jak pieluszki nocne będą suche to mogę śmiało się ich pozbyć. Jakoś tak czas leci a Mały dalej leje i leje, czasem tylko się zdarza że ma mało zasikaną.
Przedwczoraj postanowiłam, że koniec z tymi pieluchami, bo trzy latek to już chyba za duży na to. Pierwsza noc sukces - nie zasikana, druga noc porażka - aż dwa razy :-)
Jakie były Wasze sposoby na pozbycie się pieluchy w nocy i czy mam jeszcze poczekać, czy to już za długo z tym nocnym sikaniem?
Móje trzyletnie dziecko już od ponad roku chodzi bez pieluchy w ciągu dnia. Na noc zawsze mu zakładałam. Kierowałam się podpowiedziami z forum, że jak pieluszki nocne będą suche to mogę śmiało się ich pozbyć. Jakoś tak czas leci a Mały dalej leje i leje, czasem tylko się zdarza że ma mało zasikaną.
Przedwczoraj postanowiłam, że koniec z tymi pieluchami, bo trzy latek to już chyba za duży na to. Pierwsza noc sukces - nie zasikana, druga noc porażka - aż dwa razy :-)
Jakie były Wasze sposoby na pozbycie się pieluchy w nocy i czy mam jeszcze poczekać, czy to już za długo z tym nocnym sikaniem?
Nie powinno się wybudzać dziecka na siku. bo co to da? że ty go wybudzisz.. sam powinien "zaskoczyć" mój syn też ma 3latka, również od roku nie nosi pieluszki w ciągu dnia, ale w nocy.. nie ma szans. Pielucha jest tak ciężka, że można nią kogoś zabić;-) gdyby był jakiś "znak" czyt, sucha pieluszka to ew wtedy.. komplet pościeli na zmianę i do dzieła.
Mogę napisać z własnego doswiadczenia a raczej z doświadczenia mojej mamy :) miala z siostra ogromny problem bo rowniez w nocy nie potrafila zatrzymac moczu i siusiala do lozka. Na poczatku mama myslala ze to ja bo moja wspanialomyslna 5 letnia siostra bala sie z jakichs powodow tego siusiania ze przychodzila do mojego lozeczka robila siusiu i wracala do swojego-dopoki mama tego nie odkryla. Taka cwana byla...
Nikt nie znalazl rozwiazania az mama zaczela pytac lekarza co to moze oznaczac, ze siostra juz dosc "stara" by przestac to robic. Lekarz powiedzial mojej mamie tak: Niech Pani wezmie corke do sklepu/na rynek-juz nie pamietam i pozwoli jej wybrac posciel, mama tak zrobila. Żeby nie bylo zbyt szybko przez 3 dni obiecywała jej że pojda kupic posciel w konkretny dzien tak zeby sie juz nie mogla doczekac. W koncu wybrala najpiekniejsza dla siebie i...przestala siusiac do lozeczka :)
Nikt nie znalazl rozwiazania az mama zaczela pytac lekarza co to moze oznaczac, ze siostra juz dosc "stara" by przestac to robic. Lekarz powiedzial mojej mamie tak: Niech Pani wezmie corke do sklepu/na rynek-juz nie pamietam i pozwoli jej wybrac posciel, mama tak zrobila. Żeby nie bylo zbyt szybko przez 3 dni obiecywała jej że pojda kupic posciel w konkretny dzien tak zeby sie juz nie mogla doczekac. W koncu wybrala najpiekniejsza dla siebie i...przestala siusiac do lozeczka :)
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
Coś znalazłam;-)
Większość rodziców często chwyta się tego sposobu, chcąc poradzić sobie z nocnym moczeniem. Wydaje im się, że naturalną drogą do zwalczania lub kontrolowania moczenia nocnego są regularne wizyty w toalecie. W ten sposób organizm dziecka tylko przyzwyczaja się do oddawania moczu nocą. Może to pogorszyć sprawę i wydłużyć „trening czystości” – dziecko nie będzie reagować na informacje mózgu, że pęcherz jest pełny.
http://www.suchenoce.pl/prawdy-i-mity_73.html
Większość rodziców często chwyta się tego sposobu, chcąc poradzić sobie z nocnym moczeniem. Wydaje im się, że naturalną drogą do zwalczania lub kontrolowania moczenia nocnego są regularne wizyty w toalecie. W ten sposób organizm dziecka tylko przyzwyczaja się do oddawania moczu nocą. Może to pogorszyć sprawę i wydłużyć „trening czystości” – dziecko nie będzie reagować na informacje mózgu, że pęcherz jest pełny.
http://www.suchenoce.pl/prawdy-i-mity_73.html
ale u dzieci dopiero ok. 4 roku zycia zaczyna wytwarzać sie hormon , ktory zagęszcza mocz na noc i wstawanie i budzenie i chodzenie po nocach nie ma nic wspólnego szybszą rezygnacją z pieluchy .w nocy .
u jednych dzieci hormon szybciej widać działa i nie musza sikac w nocy a u innych póżniej i stąd te różnice . Starsze dzieci 7-10 lat tez czasem mają ten problem i tu rozwiązaniem jest hormon taki w tabletce i często to dopiero rozwiązuje problem.
Także nie czepialabym się absolutnie 3 lata z pieluchą w nocy.
u jednych dzieci hormon szybciej widać działa i nie musza sikac w nocy a u innych póżniej i stąd te różnice . Starsze dzieci 7-10 lat tez czasem mają ten problem i tu rozwiązaniem jest hormon taki w tabletce i często to dopiero rozwiązuje problem.
Także nie czepialabym się absolutnie 3 lata z pieluchą w nocy.
mojej córce zdjęłam pieluchę gdy nie miała jeszcze dwóch lat...cztery dni w dzień, i potem też w nocy...pościel zapasowa, jak któraś napisała- prześcieradło pcv. nie dawałam późno pić, siku przed spaniem.
zmoczyła się jakiś trzy może cztery razy, potem nie zdąrzyła dolecieć, ale budziła się, aż w końcu wszystko kontrolowała. zaś nocnik przez kilka dni stał przy łóżku...
myśłę, że można. dziecko też nie wyrabia odruchu, bo wie podświadomie, że ma pieluchę- taką mam teorię :) ale ona moja jest i nie każdy musi się zgadzać:)
zmoczyła się jakiś trzy może cztery razy, potem nie zdąrzyła dolecieć, ale budziła się, aż w końcu wszystko kontrolowała. zaś nocnik przez kilka dni stał przy łóżku...
myśłę, że można. dziecko też nie wyrabia odruchu, bo wie podświadomie, że ma pieluchę- taką mam teorię :) ale ona moja jest i nie każdy musi się zgadzać:)
można można pewnie ze można spytajcie sie rodziców czy spałyście z pieluchą jako 2-3-4latki...na pewno nie bo nie było pampków cudów techniki a to zagęszczanie moczu hmmm koncerny lubią artykuły sponsorować w koncu się kasa liczy...taka moja spiskowa teoria;) A tak na marginesie na 4 latka to jakie pieluchy pasują bo moje ma 110cm i nie wyobrażam sobie :)
Możecie polecić jakieś podkłady pod prześcieradło?
lepsze takie miękkie http://www.doz.pl/apteka/p63070-Podklady_chlonne_Tena_Bed_Plus_OTC_Edit_60_x_60_cm_5_szt
czy ceratka http://www.doz.pl/apteka/p8238-Al_Bis_podklady_90_x_120_cm_cerata_1_sztuka
A może jeszcze coś innego?
Jaki rozmiar do pojedynczego łóżka, dla nocnego wędrowcy?
lepsze takie miękkie http://www.doz.pl/apteka/p63070-Podklady_chlonne_Tena_Bed_Plus_OTC_Edit_60_x_60_cm_5_szt
czy ceratka http://www.doz.pl/apteka/p8238-Al_Bis_podklady_90_x_120_cm_cerata_1_sztuka
A może jeszcze coś innego?
Jaki rozmiar do pojedynczego łóżka, dla nocnego wędrowcy?
Ja mojemu dziecku przestałam zakładać pieluchę na noc, dopiero wtedy jak przez ok 2,3 miesiące ani razu nie miał mokrej, no jedynie ze 2 razy zrobił. Później jeszcze z 2 miesiące dawałam podkład na łóżko w razie czego.
Miał ok 2,5 roku jak w nocy nie musiał mieć już pieluchy, w ciągu dnia w pieluszce przestał chodzić jak miał niecałe 2 latka, więc raczej problemu nie było.
Ale są dzieci które bardzo długo moczą się w nocy, sama byłam takim dzieckiem.
Miał ok 2,5 roku jak w nocy nie musiał mieć już pieluchy, w ciągu dnia w pieluszce przestał chodzić jak miał niecałe 2 latka, więc raczej problemu nie było.
Ale są dzieci które bardzo długo moczą się w nocy, sama byłam takim dzieckiem.
No właśnie dla własnej wygody na noc używaliśmy majtki pampersowe. Sporadycznie (raz na kilka-kilkanaście tygodni) był wypadek. Skończyły się zapasy pampersowych majtek i stwierdziliśmy, że czas zaryzykować ;) kilka nocy super, Młody budził się na siku. Dzisiaj tak mocno spał, że to my go obudziliśmy gdy odkryliśmy plamę na łóżku i mokrą piżamkę...
i teraz zastanawiam się jakie podkłady najlepiej się spisują ;)
odszukałam w domu taki - z jednej strony cerata, z drugiej frotka :)
i teraz zastanawiam się jakie podkłady najlepiej się spisują ;)
odszukałam w domu taki - z jednej strony cerata, z drugiej frotka :)
To ja podobnie jak autorka watku czekalam az przestanie sie moczyc w nocy, ale doczekalam do pol roku od zdjecia nocnego pampersa i poprostu zdjelam na noc tez. Wraz z tym przestalam podawac mleko przed spaniem, bo jeszcze pil kubek i myle, ze to bylo glowna przyczyna siusiania przez sen. Teraz pilnuje tez zeby np na kolacje zjadl kanapke, a nie platki na mleku, albo zeby nie najadl sie wieczorem winogron. Teraz jestesmy juz kilka miesiecy bez nocnej pieluchy, czasami wstaje w nocy na siku, innym razem trzyma do rana, raz na jakis czas wpadki sie zdarzaja.
Polecam podklady z Huggies z przylepcem.
Polecam podklady z Huggies z przylepcem.
Przy moim synku bylo tak.
1.Nie sikal w pieluche w dzien w wieku 2 lat.
2.Czekałam az bedzie nocna pielucha sucha.Guzik,miał trzy lata,a pielucha nocna była mokra.
3.Porozmawialam z nim,ze jest duzy,ze juz nie potrzebuje pieluszki itd.
4.Siusiu przed snem i pierwsza noc sukces.
5.Kazda kolejna porazka,czy pil przed snem czy nie i tak sie zesiusial,juz chcialam zakladac pieluche od nowa.
6.Zaczelismy go wysadzac ok 23 na spiocha i od tamtej pory tylko czasem zdarzalo sie ze zrobil siku.
7.Po kilku tygodniach juz nie trzeba bylo go wysadzac w nocy.
Teraz bardzo rzadko zdarzy sie,zeby bylo mokro.
U nas poszlo to jakos plynnie i bez wiekszych problemow.
Dostawal tez pochwaly i jakas nagrode na poczatku.
1.Nie sikal w pieluche w dzien w wieku 2 lat.
2.Czekałam az bedzie nocna pielucha sucha.Guzik,miał trzy lata,a pielucha nocna była mokra.
3.Porozmawialam z nim,ze jest duzy,ze juz nie potrzebuje pieluszki itd.
4.Siusiu przed snem i pierwsza noc sukces.
5.Kazda kolejna porazka,czy pil przed snem czy nie i tak sie zesiusial,juz chcialam zakladac pieluche od nowa.
6.Zaczelismy go wysadzac ok 23 na spiocha i od tamtej pory tylko czasem zdarzalo sie ze zrobil siku.
7.Po kilku tygodniach juz nie trzeba bylo go wysadzac w nocy.
Teraz bardzo rzadko zdarzy sie,zeby bylo mokro.
U nas poszlo to jakos plynnie i bez wiekszych problemow.
Dostawal tez pochwaly i jakas nagrode na poczatku.
Jest na to sposób. Prosty i skuteczny: Pas skórzany, wojskowy. Kosztuje tylko 50 zł. Nie zużywa się, można stosować o dowolnej porze, przed i po jedzeniu. Należy unikać bicia klamrą oraz nie bić dziecka po głowie. Likwiduje niepożądane zachowania, tak zwane "ADHD", fochy, dąsy, uczy dobrych manier oraz bycia grzecznym. Leczy dysgrafię dysleksję i wiele innych schorzeń z którymi współczesna medycyna sobie nie radzi .Przy tak wielu zaletach nie posiada wad. Pomaga również poprawiać wyniki w nauce. Można stosować przy walce z nałogami. Polecam serdecznie wszystkim którzy mają problemy z dziećmi. Zwolenników bezstresowego wychowania uprasza się o niezabieranie głosu. Pozdrawiam.
Agusia a może trzeba pogadać z lekarzem,zrobić usg nerek,badanie moczu?
http://www.uclin.pl/moczenie_nocne.html
http://www.uclin.pl/moczenie_nocne.html