Widok
niestety kolka to wynik niedojrzałości ukł. pokarmowego u dziecka - możesz nic nie jeść a dziecko i tak ją będzie miało jak masz taki egzemplarz kolkowy ............. zwykle po 3-3,5 m-ca samo przechodzi bo ukł. pokarmowy /trawienny zaczyna dobrze funkcjonować . Owszem dobrze jest ograniczac nabiał tak jak piszesz ( konieczne jeśli dziecko ma dodatkowo alergie na białko mleka krowiego ) ale w większosci przypadków to zwykła kolka która sama mija i dieta niewiele tu pomaga . To opinia wielu lekarzy z którymi rozmawiałam i to się u nas w 100% potwierdziło. Większość lekarzy też działa w sposób schematyczny kolka = alergia , krostka , wysypka = alergia ............a to nie zawsze jest prawda. Ale tak się teraz leczy nasze dzieci ...........wszystkie tak samo. Nie słucha się tego co mowi matka - lekarz wie lepiej a przeważnie wie "na oko" bo na badaniach oszczędzają. Mieć dobrego pediatrę to połowa sukcesu.
rybalon1 - dieta wg. mnie ma bardzo duze znaczenie. Kolka to zesopl objawow, ale glownie dziecku przeszkadza bolacy brzuch. A skad ten bol brzuszka jesli nie od jedzenia?
Gwarantuje ze jesli sie odstawi nabial, surowe warzywa i owoce, konserwanty i biale pieczywo dziecku kolki mina!
rybalon1 jesli jadlas sam chleb z dzemem- czy z maslem? dzem jaki? biale pieczywo?
Ja uwazam ze lepiej zrobic sobie diete niz faszerowac male dziecko farmaceutykami.
Ale wasze dzieci i zrobicie jak uwazacie, ja doradzilam to co pomoglo mi i wielu innym osobom, wam zycze trafnych wyborow i powodzenia.
Gwarantuje ze jesli sie odstawi nabial, surowe warzywa i owoce, konserwanty i biale pieczywo dziecku kolki mina!
rybalon1 jesli jadlas sam chleb z dzemem- czy z maslem? dzem jaki? biale pieczywo?
Ja uwazam ze lepiej zrobic sobie diete niz faszerowac male dziecko farmaceutykami.
Ale wasze dzieci i zrobicie jak uwazacie, ja doradzilam to co pomoglo mi i wielu innym osobom, wam zycze trafnych wyborow i powodzenia.
Właśnie o to chodzi ,że Krzysiu ma ponad tydzień i nic mu podawać nie powinnam. Wiem jakie preparaty należy podać starszym maluchom.
Rozmawiałam przed chwilką z pediatrą i można podać też Viburcol doraźnie jedną dawkę, a na początek mam podać pół czopka i zobaczyć jak się będzie zachowywał.
Jutro jadę na wizytę do pediatry, zobaczymy co powie.
Rozmawiałam przed chwilką z pediatrą i można podać też Viburcol doraźnie jedną dawkę, a na początek mam podać pół czopka i zobaczyć jak się będzie zachowywał.
Jutro jadę na wizytę do pediatry, zobaczymy co powie.
większość przeciwkolkowych specyfików jest pow. 1 m-ca zycia - dziecko autorki wątku ma 1 tydzień z tego co widzę, także radze nic nie podawać tylko Virbucol poczekac jeszcze 3 tygodnie .
Co do diety mamy to przewaznie nie ma ona nic wspólnego z kolkami (owszem nabiał lepiej ograniczać ) , ja osobiscie odżywiałam się chlebem z dźemem , gotowanym mięsem i uwierzcie mi kolki wcale nie były mniejsze a po ok. 3-3,5 m-cu kolki same ustępują bo układ trawienny/pokarmowy dziecka jest juz wystarczająco rozwinięty.
Także Abigejl - nie zgadzam się z Twoją teorią.
Co do diety mamy to przewaznie nie ma ona nic wspólnego z kolkami (owszem nabiał lepiej ograniczać ) , ja osobiscie odżywiałam się chlebem z dźemem , gotowanym mięsem i uwierzcie mi kolki wcale nie były mniejsze a po ok. 3-3,5 m-cu kolki same ustępują bo układ trawienny/pokarmowy dziecka jest juz wystarczająco rozwinięty.
Także Abigejl - nie zgadzam się z Twoją teorią.
jak to za maly? Plantex to jest herbatka do zrobienia w 50 ml wody, podaje sie ja od 14 doby. Reszty nie znam ale sadze ze podobnie podaje sie od 14 doby, krople tym bradziej- przeciez podajesz Vigantol w kroplach wiec nie widze problemu aby podac cos na kolki w kroplach.
A co do diety - ja ci gwarantuje ze jak nie zjesz nic od krowy ( bez nabialu, masla, slodyczy itd) to dziecko ci pieknie przespi i dzien i noc.
Moje mialy kolki jak jadlam bialko mleka krowiego i surowe warzywa i owoce. Jak odstawilam to kolki minely. Po 3,5 miesiaca zaczelam jesc i juz nic im nie bylo.
A co do diety - ja ci gwarantuje ze jak nie zjesz nic od krowy ( bez nabialu, masla, slodyczy itd) to dziecko ci pieknie przespi i dzien i noc.
Moje mialy kolki jak jadlam bialko mleka krowiego i surowe warzywa i owoce. Jak odstawilam to kolki minely. Po 3,5 miesiaca zaczelam jesc i juz nic im nie bylo.
Mój synek jest za mały żeby podawać mu herbatki, krople czy inne leki. Viburcol poradzili nam w szpitalu i powiedzieli,że podawać systematycznie. Ale jak długo?
Myślę ,że moja dieta też nie powinna mu zaszkodzić : chude mięsko z ziemniakami i chlebek. Jedyne czym mogłam zaszkodzić to plasterek zielonego ogórka.
Zobaczymy jak będzie dziś wieczorem.
Dzięki za odpowiedzi.
Myślę ,że moja dieta też nie powinna mu zaszkodzić : chude mięsko z ziemniakami i chlebek. Jedyne czym mogłam zaszkodzić to plasterek zielonego ogórka.
Zobaczymy jak będzie dziś wieczorem.
Dzięki za odpowiedzi.
ja nie slyszalam aby to stosowac na kolki, raczej jak pisala poprzedniczka mozna podac po szczepieniu jak dziecko jest niespokojne.
na kolki podaje sie plantex, bobtic, herbarki koperkowe, a jesli karmisz piersia to wskazana jest dieta.
ja dla obu noworodkow a potem niemowlat do 3,5 miesiaca stosowalam rygorystyczna diete i uniknelam podawania jakichkolwiek srodkow farmaceytycznych a dzieci przeszly ten okres bez bolu. ALe to wymagalo duzego poswiecenia choc nie narzekam bo dzieki temu szybko pozbylam sie Kilogramow z ciazy.
na kolki podaje sie plantex, bobtic, herbarki koperkowe, a jesli karmisz piersia to wskazana jest dieta.
ja dla obu noworodkow a potem niemowlat do 3,5 miesiaca stosowalam rygorystyczna diete i uniknelam podawania jakichkolwiek srodkow farmaceytycznych a dzieci przeszly ten okres bez bolu. ALe to wymagalo duzego poswiecenia choc nie narzekam bo dzieki temu szybko pozbylam sie Kilogramow z ciazy.