Widok

Jak to jest z lekarzem ?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
No wlaśnie dziewczyny, podpowiedzcie mi. Bo na pierwszą wizytę bylam prywatnie, taki no hm... zupełny spontan z tą wizytą... W sumie lekarka wzbudzila nasze zaufanie, dość dokladnie wypytała, przebadała. No jednym słowem dobre, pozytywne wrażenie zrobiła. Ale to lekarz prywatny, choć chyba umowę z NFZetem mają podpisaną ? Zaświadczenie do pracy dostałam i wspominala że i na becikowe mi da, ale to za chwilę, bo mamy jeszcze czas... Musi byc lekarz z przychodni czy taki prywatny też może być ? Bo w pierwszej ciaży to chodziłam do przychodni i prywatnie do lekarza z przychodni i prywatnie do poleconego lekarza z polecenia :) Ale to było kawał czasu temu...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
poradzę Ci, tylko w jakim temacie? bo nie kumam?
chodzi o lekarza ginekologa, do poprowadzenia ciąży...
becikowe dostaniesz niezaleznie od tego do jakiego lekarza chodzisz

ale jesli bedziesz chodzic prywatnie to moze Ci to becikowe na wizyty nie wystarczyc ;)
no raczej nie starczy... pierwsza wizyta i 300 zł ...
No dobra, a możecie kogoś polecić, najlepiej Gda Główny
ja tylko prywatnie chodziłam
Dla własnego konfortu psychicznego warto iść prywatnie, ja chodziłam i tak i tak, do 3 miesiąca tylko na NFZ ale byłam zła na kolejki na średnio przyjemną atmosferę, ale przynajmniej miałam badania na książeczkę. Byłam tylko zła kiedy naprawdę fatalnie sie czułam gdzieś w 3 m-cu i chciałam tydzień zwolnienia a Pani na mnie naskoczyła że ciąża to nie choroba i mam nie wymyślać (pracowałam ogolenie do 8 m-ca, to była chwilowa słabość) :-( chodziłam puźniej na NFZ ale do kogo innego a dla pewności kontrolowałam prywatnie.
no tez tak sobie myślala co by chodzić na NFZ a kontrolnie prywatnie... Takie sensowne rozwiązanie...
To teraz szukam lekarza z Gda Głównego, możecie kogoś polecić ?
opisałam w starajacych się, ale i temat tu pasuje (a pewnie większy odzew i trafne rady będą)

zastanawiam się, czy na okres ciąży nie zainwestować w pakiet rozszerzony w mBanku (on stówę kosztuje i ma się praktycznie wszystko w wielu przychodniach w 3mieście)
akurat za czas ciaży becikowe wyjdzie;)
co o tym sądzicie - moze któraś z was ma, albo ktoś ze znajomych?

jak się "zapisze" do bodaj 15-tego, to ubezpieczenie działa od następneg miesiaca

tu jest lista, co się ma w ramach pakietu: http://www.mbank.pl/download/ubezpieczenia/OWU/SWU_Pakiet_Medyczny_Zdrowie24h_od_15.12.2010.pdf

no i kusi mnie ten pakiet, choć mniej kusi mnie pozbycie się co miesiąc stówki z portfela
i zastanawiam się, ile tak na prawdę "lekarzowo" kosztuje ciąża?
ja chodziłam swoje dwie ciąże do Invikty do dr Brzóski. Wrażenia jak najbardziej pozytywne - ale to prywatnie.
ja ci podam cennik z pierwszej wizyty :
100 wizyta
30 cytologia
182 badania
w realu przeklnęłam...

jakie badania? bo bym sprawdziła, czy są w zakresie...

u mnie dochodzi endokrynolog - w ciąży min. tak samo często jak ginekolog, jesli nie częściej (mam usunięty jeden płat, Hashimoto szaleje, a w ciąży potrzebny bedzie częstszy monitoring hormonów niż raz na 3 m-ce, żeby maleństwo było bezpieczne)
morfologia 15 zł
TSH 22 ZŁ
VDRL 20ZŁ
FT4-TOKSYNA WOLNA 25ZŁ
PRZECIWCIALA ANTY HIV I HIV2 35ZŁ
PRZECIWCIALA ANTY TOXO IgM 30 zł
PRZECIWCIALA ANTY TOXO IgG 30 zł
pobranie krwi 5 zł
AgaB
ja mam pakiet w PZU POlmed - Komfort Plus to indywidualnie wychodzi chyba koło 80 zł za miesiąc.
I co najważniejsze - mają 5 dni roboczych na ustalenie Ci terminu wizyty u specjalisty, 2 do lekarza ogólnego.

Płaciłam tylko za jedno badanie - przeciwciała przy grupie krwi - a tak wszystko było w pakiecie.
nilkaaa
ja mam jakiś bieda-pakiet (chyba medycyna rodzinna albo mogę mieszać) w PZU podciagnięty pod ubezpieczenie grupowe w pracy - w sumie jakieś 60zł/m-c (ale nie wiem dokładnie, bo firma płaci)

i na ciążę go nie chcę, bo za połowę badań muszę płacić, czekam niemal tylko co na NFZ, jedyny plus, ze nie muszę latać do lekarza rodzinnego po skierowania do specjalistów (a tych sporo odwiedzam, ale termin to min. miesiąc teraz...:/ - leczę się na pomorskiej czy piastowskiej - też daleko z chełmu) tylko sama się umawiam...

ale sprawdzę, co zawiera pakiet (ja poza endokrynologiem niemal regularnie melduję się u okulisty, laryngologa, czasem neurologa... na szczęście dentystę mam w rodzinie:D nawet dwóch)
no to polmed jest o wiele lepszy ...

Nawet na rezonans magnetyczny umówiono mnie w przeciągu tygodnia.
no i nie wiem jak w tym mbanku, ale wg mnie najważniejszy jest ten gwarantowany czas dostępu do specjalisty
to w domu będę musiała sprawdzić:)
bo na prawdę, gdyby nie to ubezpieczenie grupowe (i np. dodatkowe "becikowe" za urodzenie dziecka), to bym zrezygnowała i wzieła te 6 dych od szefostwa do kieszeni;), doinwestowała i wzieła lepszy pakiet

a jak ten polmed jest przez PZU, to moze da radę przenieść tylko część ubezpieczenia medycznego tam...
no w tym mbanku piszą 1 dzień do zwykłego lekarza, 5 dni do specjalisty niezależnie od pakietu...
Ja chodziłam państwowo, a prywatnie poszłam ze 3 czy 4 razy, dla pewności i na bardziej szczegółowe USG. jak będziesz chodzić państwowo, to przynajmniej dostaniesz skierowania na podstawowe badania.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry