Widok

Jak ubrać dzieciątko na chrzest zimą?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jak w temacie. Zastanawiam się czy "wypada" ubrać córeczkę w kombinezon, który ma na co dzień, bo kupowanie płaszczyka tylko na kilka godzin wydaje mi się zbyteczne tym bardziej, że ceny tych okazjonalnych są strasznie wygórowane. Dlatego pytanie do osób, które mają już za sobą zimowy chrzest lub mają go w planach: co wybraliście na wierzchnie okrycie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
randa my właśnie planujemy chrzest i najprawdopodobniej będzie to w styczniu - po namyśle córcia będzie miała na sobie błękitny kombinezon noszony na codzień, białą czapusię i będzie opatulona w biały kocyk - szkoda nam pieniążków na okazjonalne ubranko do chrztu;
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dokładnie mam taki sam tok myślenia aby pozostać przy kombinezoniku (codziennym, w naszym przypadku różowym) chcę się tylko upewnić, że inne mamy myślą podobnie. Nie chciałabym popełnić jakiejś gafy i żeby w Kościele się nie okazało, że wszystkie dzieciaczki odświętnie przystrojone a my w "zwykłym" kombinezonie.
Zupełnie nie wiem jakie zwyczaje panują w tym temacie i nie chciałabym abyśmy wyglądali "głupio".
ja chrzciłamw styczniu miałam taki garnit
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=137034&c=1&k=16uerk cieplutki
pod spodem były body na dlugi rekaw grube rajstopki skarpetki pod kaszkiecikiem miałam cienka biała czapka a w wózeczku podczas mszy był przykryty gróbym kocem wyciagnełam go tylko podczas samego obrzedu miał nie cąły 3 miesiace i nie zmarzł
garniturek jest do sprzedania
Mikołaj mial chrzest w I dzien swiat. bylo dosyc zimno w kosciele, probosz obiecal ze wlaczy ogrzewanie na ta msze- byla chrzczona 4 dzieci- ale najwyrazniej zapomnial. Mlody ubrany byl w garniturek, mielismy go rozebrac z kombinezonu i zalozyc sweterek. ale w zwiazku z tym ze bylo okropmnie zimno w kosciele, Mikolaj byl w swoim codziennym kombinezonie- brazowym, nie mial czapeczki na glowie, chrzesna zalozyla mu biala szatke i tyle.
szczerze powiedzialwszy mialam w nosie czy ksiedzu sie to podoba czy nie, bo najwazniejsze zeby malemu bylo cieplo.
image

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
My chrzcicliśmy Filipa w 2 dzien świąt i był ubrany dosyć grubo.
na samym wierzchu miał gruby polarowy błękitny komplecik kutkę + spodenki. Dodatkowo mieliśmy gruby kocyk w razie gdyby to nie wystarczylo.
W Kosciele było strasznie zimno ale jakoś daliśmy radę:)
ja tez planuje corci założyć codzienny kombinezon, ale kupic chce sliczna sukienusie, ktora pozniej zaloze :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
może ktoś ma na sprzedaż sukienke do chrztu rozm. 68 ???
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
marta dziękuję za propozycję ale mam córeczkę więc raczej szukam sukieneczki zamiast garniaka:)
Po Waszych opiniach utwierdzam się w przekonaniu, że nie będziemy kupować specjalnego płaszczyka, poszukamy tylko czegoś ładnego pod spód aby ładnie się prezentować już na samym przyjęciu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Chrzciłam synka w grudniu. Miałam ładny biały ocieplany kombinezon ale trochę zbyt cienki, żeby w nim samym iść do kościoła (szliśmy na piechotę, żeby synek usnął po drodze ;) więc i tak malucha włożyłam do błękitnego śpiworka "codziennego". Prawie całą mszę tak przespał - wyjęłam go tylko na samą ceremonię i później do zdjęć. Ten biały kombinezon nałożyłam tylko dlatego, że krążył po rodzinie. Myślę, że specjalnie bym nie kupowała. Z tego co widzę, dzieci nie zawsze są ubrane na biało. Do codziennego kombinezonu można dodać jakiś akcent stosowny do uroczystości np. przypiąć jakiś stroik...tak myślę białą kokardkę albo coś i będzie elegancko :) Na pewno nie popełnisz gafy.
przepraszam że się wcinam z ofertą, ale może któraś z mam dziewczynki będzie zainteresowana :)

mam zimowe futerko w kolorze ecru, rozm 68-74, cena: 30zł
jeśli ktoś byłby zainteresowany kupnem to dajcie znać, zrobię fotkę

papilio1@op.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
lullu, sukienkę 68 też mam, kremowa, satynowa z bolerkiem z bufkami i majteczkami, odcinana "pod biustem", na wierzchu spódniczki tiul wyszywany, majteczki zaciągnięte pierścionkiem, więc jakby na to zwrócić uwagę, to widać gdzie były wyciągnięte nitki, proponuje 30zł, zdjęcia na mail

papilio1@op.pl
tokio napisałam meila
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Zatrudnij profesjonalnego hakera! (5 odpowiedzi)

Moje doświadczenie to programowanie, uruchamianie exploitów, konfigurowanie ataków DDOS i lubię...

Przedszkole nr. 9 Gdynia ul. Bp.Dominika (5 odpowiedzi)

Odradzam rodzicom. Dzieci za kare siedzą na krzesełkach,teksty"nie dostaniesz podwieczorka",ale i...

Położna środowiskowa Gdynia - którą wybrać? (15 odpowiedzi)

hej dziewczyny! Czy możecie mi polecieć jakąś sprawdzoną, zaufaną, i rzetelną położną...

do góry