Widok

Jak uspać w dzień dziecko bezsmoczkowe?? 1,5-2,5 lat?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
A ja po raz kolejny wokół tematu...
Zabrałam małej smoczek to teraz szukam porady jak dziecko uspać w ciągu dnia...bo jest straszny problem, a ja na siebie wściekła....
Pójście z nią do jej pokoju i próba czytania, głaskania, śpiewania nic nie daje....nie potrafi wyleżeć spokojnie...
Macie jakieś sposoby? Jak zasypiają w dzień wasze dzieci?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
W moim przypadku było tak że jak zabrałam małej smoczka(miała wtedy niecałe 2 lata) to przestała mi zasypiać w ciągu dnia:(W ciągu dnia zasypia tylko w żłobku a w domu za nic w świecie nie chce zasnąć:(Więc też jestem ciekawa jak radzą sobie inni:)
Ja zawsze włączam kołysanki-utulanki :) i czytam bajkę.
Tak samo robię wieczorem.
image

image
Mój Wiktor(2 lata i 4 miesiące) nie był smoczkowy ale miałam straszny problem z Nim, żeby zasnął w dzień. To było parę miesięcy temu wkońcu odpuściłam sobie próby usypiania. Był zmęczony ale sam się nakręcał i był jeszcze bardziej rozbrykany. Gdy widziałam, że naprawdę musi pospać to brałam wózek i poduszkę, kocyk i jechałam z Nim oglądać statki do których nigdy chyba nie dojeżdżał bo zasypiał a ja na ławce z książką:) Albo jechałam samochodem a On zasypiał w foteliku. Niechęć do spania to chyba wina wrazeń w ciągu dnia i pięknej pogody;) Od niedawna polubił czytanie książeczek, sam sobie wybrał w księgarni z Kubusiem Puchatkiem. Teraz po obiedzie mówię, że idziemy poleżeć i prawie sam idzie;) Aaa zapomniałam dodać, że łóżko wym,ieniliśmu mu na takie bez szczebelek, które bardzo mu się podoba:) Niektóre sytuacje trzeba zwyczajnie w śiwecie przeczekać. POWODZENIA
No moja córka jak miała smoczek do snu to zasypiała sama codziennie o tej samej porze, w ciągu 5-15 minut...wszystko było pięknie planowo...
Odkąd jej zabrałam jest koszmar....trudno cokolwiek przewidzieć...
Dwa ostatnie dni zasnęła mi w krzesełku przy włączonych bajkach...

Może to nie jest jakiś wielki problem...ale ja za miesiąc rodzę i strasznie żałuję, że już nie ma jak dawniej...
Jak Witor nie spał to siedzieliśmy w domu i bawiliśmy się w mniej wykańczjące zabawy np. rysowanie albo czytanie bajek, tv. A jak musiałam zrobić obiad to tłumaczyłam, że musi pobawić się sam bo mama gotuje lub sprząta. Plus ogromny tego był taki, że wcześniej wieczorem chodził spać a my z małżonem mieliśmy czas dla siebie:))
ja się kładę z Madzią w łóżku, przytulam ją, posmeram, pogłaszczę, trochę sie w tej pościeli poprzewalamy, czasami grzebie mi we włosach, czasami wciska mi palce w oko, czasami liczę jej paluszki, takie tam bajery i zasypia, trwa to do 10 min. Ale ona bezsmoczkowa, wcześniej usypiałam przy cycku.
Gabryś jest bez smoczka 2 miesiące :]

usypianie w ciągu dnia wygląda tak samo jak wcześniej :]

tzn. w domu - albo w leżaczku(bujanie) albo na kanapie przytulanie i głaskanie :) (najczęściej sama w tym czasie też ucinam sobie drzemkę ;))

na działce - w wózku :] bo w domku już za zimno :]

nic się nie zmieniło :P

u nas w krótkim czasie (ok 2 tyg.) Młody pożegnał się ze smoczkiem i łóżeczkiem ;)
Mamcia, mamy ten sam problem. Jak już Ci pisałam u mnie mała zasypia tylko w huśtawce ( w domu ) lub w samochodzie jak gdzieś jedziemy.
Z huśtawki ją przekładam do wózka/łóżeczka i tak śpi, innego pomysłu nie znalazłam, a próbowałam niemal wszystko :(
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
my od niecalego tygodnia bez smoka, usypianei w dzien sie niestety zmieniło. Dotychczas lezał przy bajkach lub muzyce ze smokiem i przytulanka i zasypiał. Od czasu zabrania smoka usypia w dzien przy bajkach ale u mnie na kolanach, tulony i glaskany.
nas problem częściowo ominął bo nigdy nie używaliśmy smoczka... ale i tak im młoda starsza (teraz ma 2lata i 2miesiące) to coraz niechętniej chce się kłaść spać za dnia.... nasza obowiązkowo butla z kaszką i smyranko po plecach-ale to drugie jak się o nie upomni bo bywa tak że sama zasypia-we własnym łóżeczku. na naszym nie chce spać więc u nas leżenie z nią i przytulkanie nie wchodzi w gre
mój bezsmoczkowy co prawda,ale w dzień zawsze zasypiał przy piersi; od kiedy dzienne karmienie zakończyłam, śpi w wózku (nie przenoszę go,bo nie ma szans). grające kołysanki,pieluszka w łapę (do tego plastikowy konik,misio,dziś wymyślił sobie taką łapkę do zabijania much :-) i co tam mu się akurat zachce) i sam pakuje się do wózka, parę minut " jeżdżenia" po pokoju i śpi. Nie twierdzę,że to super rozwiązanie,ale przy dwójce niestety nie mogę sobie pozwolić na godzinę czy dwie usypiania w łóżku (ze starszym tak robiłam,że kładliśmy się razem na łóżku i on sobie oglądał książeczki,łaził po mnie aż w końcu padał,ale to potrafiło trwać nawet 1,5h) a nie wyobrażam sobie,że młody nie spał w dzień, bo ja bym chyba z nimi osiwiała bez chwili ciszy :-)
2 letnie dziecko zasypia w leżaczku?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
czasem w ciągu dnia - tak :] (leżaczek do 18kg, Młody nie waży jeszcze 13kg, ma zrobiony podnóżek)
my bez smoka 5 dzien i zasypiamy tak samo, wtuleni w misia. Znaczy B sam w lozeczku a ja w innym pokoju.
ja mojemu malcowi daję mleczka.
Bez nie uśnie.

Po mleczku jakoś daje radę.
Może to poczucie pełnego brzusia i czegoś ciepłego w nim?

Alteratywnie w samochodzie lub w wózku jeszcze zasypia tez :))
mój zawsze zasypia bez smoczka ... przy butelce. Albo przy mleku, albo soku. Kilka łyków i dziecko śpi :D
image
Ja gdzieś w marcu wyczytałam,że dziecku prawie 2 letniemu ciężko jest się pożegnać ze smoczkiem bo traktuje go jak przyjeciela..

Jak Mała skończyła rok i 3 miesięce nie miała już smoczka-zabrałam. W ciągu dnia było spoko bo nie pamiętała,że go ma,ale jak przychodizł czas snu to była tragedia..Tydzień ryku. Kładłam ją do łóżka ja obok niej, i ją próbowałam przytulić a ona histeryzowała po 30 min..I sama w końcu przychodziła się przytulać i zasypiała- już chyba bardziej ze zmęczenia.

Także- musi być ten czas ryku, bo w końcu coś dziecku zostaje zabrane, a po jakimś czasie samo zapomina:)
image
tylko ja w zamian za smoczka dałam jej misia:) żeby nie było całkowitej pustki po nim:) coś za coś:)
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Mamusie-wanna czy prysznic? (35 odpowiedzi)

Chciałabym wiedzieć jak to wygląda w praktyce gdy są małe dzieci. Bardzo chciałabym mieć prysznic...

Jaki piasek do piaskownicy? (39 odpowiedzi)

Kupujecie specjalny, atestowany? Czy zwykły, budowlany? Gdzie kupujecie?

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (65 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

do góry