Widok

Jak usunac zacieki na butach z jasnej skory??

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam buty z bardzo jasnej skory,nie wiem dokladnie jaka to skora,ale jest taka bardzo delikatna i mieciutka.Niestety po tych sniegach powstaly na butach zacieki. Probowalam je jakos usunac ale nic z tego. Mylam zimnym mlekiem,woda z mydlem ,z proszkiem ,pasta bezbarwna.Zaden z tych sposobow nie zadzialal.
Strasznie mi szkoda tych butow niedawno je kupilam....
Moze macie jakis sprawdzony sposob na usuniecie tych zaciekow???
image

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
slyszalam ze cytryna nacierac i potem kremem do rak natrzec :)
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Wywabianie plam na odzieży ze skóry glansowanej

Plamy z wody deszczowej i śniegu:
Zmyć całość watką zwilżoną spirytusem denaturowanym, wetrzeć dobrą pastę do obuwia i po 30-40 min. polerować wełnianą szmatką.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zamsz:

Śniegowe zacieki na obuwiu znikną po przetarciu ich szmatką nasączoną mlekiem, a gdyby to nie pomogło to spróbujmy usunąć białe obwódki destylowaną wodą - potem buty wypastować.
Ślady błota ze skórzanego obuwia doskonale usuwa się fusami z kawy (także zbożowej).

Bardzo zabrudzone obuwie z cielęcej skóry można oczyścić zwykłym proszkiem do szorowania – zmoczyć buty, nasypać proszku na szczoteczkę i pocierać równomiernie skórę, następnie włożyć do środka zmięte gazety. Gdy wyschną, wyszczotkować je szczotką do zamszu.

Bardzo zabrudzone obuwie zamszowe zmyć szmatką zwilżoną zimnym roztworem mydła w wodzie i spłukać czystą szczoteczką, maczaną w zimnej wodzie. Suszyć wypchane zmiętymi gazetami, z dala od źródła ciepła. Po wyschnięciu wyszczotkować.
Obuwie zamszowe białe czyści się papką z magnezji i benzyny ekstrakcyjnej. Papkę nabiera się na miękki gałganek i przeciera powierzchnię obuwia, a następnie nakłada ją równą warstwą i pozostawia do wyschnięcia. Po strzepnięciu białego proszku czyścić miękką szczoteczką.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
dzieki :)

mleko nie dziala, proszek nie dziala, fusy z kawy odpadaja bo to bardzo jasne buty , woda z mydlem tez nie dziala...
pozostaje mi cos o nazwie magnezja(cokolwiek to jest ) z benzyna ,albo spirytus denaturowy.Jutro wypróbuje.
image

image
Tylko dowiedz się co to za skóra, bo jak pomylisz przepisy to zniszczysz buty. Może pokaż je szewcowi. Doradzi Ci co zrobić i nic Ci za radę nie policzy :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
na beżowej skórze o gładkiej fakturze wystąpiły plamy (zacieki) po deszczowej wodzie. Czytając Wasze wypowiedzi zastosowałem propozycję z octem i uwaga:!!! Zeszło 98% plam - planuję powtórzyć operację po wyschnięciu celem usunięcia 100%.

Ocet z wodą 1:1 + ściereczka z mikrofibry przecierać do uzyskania pożądanego efektu. Ślady znikają już podczas stosowania.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2
ocet z wodą działa :)Dzięki serdeczne :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja tez wyprobowałam na swoich jasno szarych kozakach ze skórki. Sprawdony przepis a co najważnejsze DZIAŁA!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
ocet z wodą pomaga, dziękuje
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Na mojej żółtej torebce plamy jeszcze bardziej stały się widoczne.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Działa woda z octem 1:1, super.
Dla tych którzy mają kontak z produktami z Francji polecam odplamiacz uniwersalny EAU ECARLATE -detacheur universel ( w każdym francuskim supermarkecie). Przeznaczony jest on do odplamiania na sucho tekstyliów ,ale okazało się ,że doskonale sprawdził się do jasnych butów z delikatnej licowej skóry . Plamy zniknęły , zabrudzenia "magicznie" zeszły ze skóry i znalazły się na szmatce do czyszczenia, a przetarta skóra nabrała troszkę jaśniejszy odcień. Przetarłam nim buty w całości i teraz nie dość ,że nie ma plam i zabrudzeń , to buty wróciły do swojego pierwotnego jasnego koloru . Jak nówki !
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
jesli to zacieki z soli, to pojawią się znowu, jak tylko wyjdziecie na dwor i but chociaż trochę zmoknie (nawet jak to będzie tylko od deszczu).
buty z solnymi zaciekami są do wywalenia (albo na suchą pogodę)
ja mam na czarnych emu białe ślady od soli. nie do usunięcia;/
image
Ja obrys po zacieku na Ugg usunelam bialą gumką do scierania albo skorką od bialego cheba :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

pomóżcie-pomysł na własny biznes (103 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...

wierszyk na dzień babci i dziadka (24 odpowiedzi)

potrzebuję ładnego wierszyka na DZIEŃ BABCI, DZIADKA może Wasze dzieci uczą się czegoś fajnego...

do góry