Widok
Jak usunac zacieki na butach z jasnej skory??
Mam buty z bardzo jasnej skory,nie wiem dokladnie jaka to skora,ale jest taka bardzo delikatna i mieciutka.Niestety po tych sniegach powstaly na butach zacieki. Probowalam je jakos usunac ale nic z tego. Mylam zimnym mlekiem,woda z mydlem ,z proszkiem ,pasta bezbarwna.Zaden z tych sposobow nie zadzialal.
Strasznie mi szkoda tych butow niedawno je kupilam....
Moze macie jakis sprawdzony sposob na usuniecie tych zaciekow???
Strasznie mi szkoda tych butow niedawno je kupilam....
Moze macie jakis sprawdzony sposob na usuniecie tych zaciekow???

Zamsz:
Śniegowe zacieki na obuwiu znikną po przetarciu ich szmatką nasączoną mlekiem, a gdyby to nie pomogło to spróbujmy usunąć białe obwódki destylowaną wodą - potem buty wypastować.
Ślady błota ze skórzanego obuwia doskonale usuwa się fusami z kawy (także zbożowej).
Bardzo zabrudzone obuwie z cielęcej skóry można oczyścić zwykłym proszkiem do szorowania – zmoczyć buty, nasypać proszku na szczoteczkę i pocierać równomiernie skórę, następnie włożyć do środka zmięte gazety. Gdy wyschną, wyszczotkować je szczotką do zamszu.
Bardzo zabrudzone obuwie zamszowe zmyć szmatką zwilżoną zimnym roztworem mydła w wodzie i spłukać czystą szczoteczką, maczaną w zimnej wodzie. Suszyć wypchane zmiętymi gazetami, z dala od źródła ciepła. Po wyschnięciu wyszczotkować.
Obuwie zamszowe białe czyści się papką z magnezji i benzyny ekstrakcyjnej. Papkę nabiera się na miękki gałganek i przeciera powierzchnię obuwia, a następnie nakłada ją równą warstwą i pozostawia do wyschnięcia. Po strzepnięciu białego proszku czyścić miękką szczoteczką.
Śniegowe zacieki na obuwiu znikną po przetarciu ich szmatką nasączoną mlekiem, a gdyby to nie pomogło to spróbujmy usunąć białe obwódki destylowaną wodą - potem buty wypastować.
Ślady błota ze skórzanego obuwia doskonale usuwa się fusami z kawy (także zbożowej).
Bardzo zabrudzone obuwie z cielęcej skóry można oczyścić zwykłym proszkiem do szorowania – zmoczyć buty, nasypać proszku na szczoteczkę i pocierać równomiernie skórę, następnie włożyć do środka zmięte gazety. Gdy wyschną, wyszczotkować je szczotką do zamszu.
Bardzo zabrudzone obuwie zamszowe zmyć szmatką zwilżoną zimnym roztworem mydła w wodzie i spłukać czystą szczoteczką, maczaną w zimnej wodzie. Suszyć wypchane zmiętymi gazetami, z dala od źródła ciepła. Po wyschnięciu wyszczotkować.
Obuwie zamszowe białe czyści się papką z magnezji i benzyny ekstrakcyjnej. Papkę nabiera się na miękki gałganek i przeciera powierzchnię obuwia, a następnie nakłada ją równą warstwą i pozostawia do wyschnięcia. Po strzepnięciu białego proszku czyścić miękką szczoteczką.
na beżowej skórze o gładkiej fakturze wystąpiły plamy (zacieki) po deszczowej wodzie. Czytając Wasze wypowiedzi zastosowałem propozycję z octem i uwaga:!!! Zeszło 98% plam - planuję powtórzyć operację po wyschnięciu celem usunięcia 100%.
Ocet z wodą 1:1 + ściereczka z mikrofibry przecierać do uzyskania pożądanego efektu. Ślady znikają już podczas stosowania.
Ocet z wodą 1:1 + ściereczka z mikrofibry przecierać do uzyskania pożądanego efektu. Ślady znikają już podczas stosowania.
Dla tych którzy mają kontak z produktami z Francji polecam odplamiacz uniwersalny EAU ECARLATE -detacheur universel ( w każdym francuskim supermarkecie). Przeznaczony jest on do odplamiania na sucho tekstyliów ,ale okazało się ,że doskonale sprawdził się do jasnych butów z delikatnej licowej skóry . Plamy zniknęły , zabrudzenia "magicznie" zeszły ze skóry i znalazły się na szmatce do czyszczenia, a przetarta skóra nabrała troszkę jaśniejszy odcień. Przetarłam nim buty w całości i teraz nie dość ,że nie ma plam i zabrudzeń , to buty wróciły do swojego pierwotnego jasnego koloru . Jak nówki !