Widok

Jak zasypiaja Wasze 1,5-2latki??

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Moj synek nie zasypia sam...zawsze ktos musi z nim byc w pokoju dopoki nie zasnie. Czasami trwa to 20 minut a czasami godzine. Nie wiem jak go nauczyc aby sam grzecznie zasypial..a moze to normalne ze w tym wieku jeszcze dzieci nie sa gotowe na samodzielne zasypianie???prosze o rady i odp czy Wasze dzieci tez tak maja..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moja zasypia sama ale to odkad miala 4 miesiace. Pozniej jak miala chyba 10 to zaczela spac sama w swoim pokoju i tez sama zasypia. Teraz moze byc Ci trudniej nauczyc samodzielnego zasypiania... moze niech zasypia z misiem czy cos?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to chyba calkiem normalne,ze dziecko nie chce zostac samo:)
nasz synek tez sam nie zasnie:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
no i wlasnie:) on zawsze zasypial z kims...
jesli dziecko jest uczone spac samo od malutkiego to calkiem inna bajka...
daje mleko, kładę do łóżeczka, chwilę siedzę i śpi, góra 10-15 minut.

Może jest za mało zmęczony że tak długo zasypia, może za dużo/za długo/za późno śpi w dzień.
zasypia sama choc nie do konca ,bo w pokoju z bratem..Czytam im 10-15 minut,buziaki i zostawiam samych...
U nas córeczka śpi w swoim łóżeczku od kiego skończyła 4 miesiące.
Po kąpieli butelka mleka i kładziemy małą do łóżeczka, zapalamy małą nocną lampkę (taką wkładaną do kontaktu:) żeby nie było mocnego światła), buziak na dobranoc i wychodzimy z pokoju. Nie minie kilka minut i córeczka już śpi.
Moze byc bardzoooo zmeczony ale jak przychodzi pora snu to musi byz mama albo tata i to najlepiej jak trzyma raczka nasz palec...jak tylko wyczuwa ze chce wyjsc z pokoju to jest wielki placz. Mis tez odpada bo musi byc mamusia albo tatus.
u nas jest podobnie, Mała nie chce sama zostac w pokoju, musi ktos znia byc az zasnie
Śpi i zasypia sam od początku, oczywiście zdarzyło się z 2-3 razy, że starał się udowodnić, że wieczór to wcale nie czas na spanie:) Może warto spróbować z ulubioną maskotką ( u nas jest to kocyk).
U nas tez sam nie zasypia ;p chcialabym tez, zeby nauczyl sie sam,ale pewnie ciezko bedzie.Bo przeciez lepiej z mamusia czy tatusiem ;)
My swoje bliźniaczki zaprowadzamy do pokoju, wkładamy do łóżeczek, dajemy buziaka na dobranoc, gasimy światło i wychodzimy.
Jeszcze mi się nie zdarzyło- anie teraz ani przy starszej juz 7-latce- usypiać dzieci :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
moj maly spal juz jakies 10mscy sam czytalam bajke, butla, do lozeczka buziak i spac no ale w lutym troszke pochorowal i spalam z nim i po chorobie skubanic nie chce juz sam zasypiac drze sie jakby go ze skory obdzierali.tzn rytual ten sam ale jak tylko chce wyjsc z pokoju zaraz staje na rownych nogach i piszczy albo krzyczy ehh i tez nie wiem jak go znowu nauczyc zasypiac tak zeby nikt nie musial przy nim byc:(
mycie ząbków, buziaczek, odkładam do łóżeczka, włączam melodyjki i wychodzę a Młody zasypia , bez płaczu i krzyku
Moj ma roznie,czasami trzeba poprostu byc w pokoju a czasami nie,zalezy od Jego humorku.
Ale coraz czesciej zasypia sobie sam;)
a mój zasypia przy cycu i przekładam go do łóżeczka ... a chciałabym, żeby też już sam zasypiał ale chyba ciężko będzie go odzwyczaić od cycka :/
Gabryś zasypia w swoim łóżeczku - jednak też któreś z nas musi z Nim być :] aż zaśnie :]

czasem głaskać, czasem tylko położyć dłoń np. na brzuszku ;] ale trzeba być obok aż zaśnie :]
no u nas wlasnie od jakiegos miesiaca trzeba koniecznie przy nim byc nie musze nawet go dotykac tylko wystarczy siedziec a jak sie rusze do wyjscia a nie spi to zaraz wstaje a jak wyjde to krzyczy i nie wiemjak na nowo nauczyc go zasypiania bez mamusi:(
u nas tez wspólne usypianie :)
leżę z córcią w duzym łóżku, a jak zaśnie przekąłdam do łóżeczka...
trwa to ok 30 min
może inaczej bedzie jak córcia przeprowadzi sie do sowjego pokoiku?
ja się zastanawiam, czemu dziecko ma zasypiać same?
moja też jest usypiana, czasem uśnie szybko, czasem trwa to dłuzej, ale ja to traktuję jako coś normalnego, jak karmienie
ja pracuję, w sumie mamy dla siebie tylko popołudnia i wieczory i nie umiałabym jej ani sobie tego usypiania odmówić

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry