Widok

Jak zasypiaja Wasze 1,5-2latki??

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Moj synek nie zasypia sam...zawsze ktos musi z nim byc w pokoju dopoki nie zasnie. Czasami trwa to 20 minut a czasami godzine. Nie wiem jak go nauczyc aby sam grzecznie zasypial..a moze to normalne ze w tym wieku jeszcze dzieci nie sa gotowe na samodzielne zasypianie???prosze o rady i odp czy Wasze dzieci tez tak maja..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moja zasypia sama ale to odkad miala 4 miesiace. Pozniej jak miala chyba 10 to zaczela spac sama w swoim pokoju i tez sama zasypia. Teraz moze byc Ci trudniej nauczyc samodzielnego zasypiania... moze niech zasypia z misiem czy cos?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to chyba calkiem normalne,ze dziecko nie chce zostac samo:)
nasz synek tez sam nie zasnie:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
no i wlasnie:) on zawsze zasypial z kims...
jesli dziecko jest uczone spac samo od malutkiego to calkiem inna bajka...
daje mleko, kładę do łóżeczka, chwilę siedzę i śpi, góra 10-15 minut.

Może jest za mało zmęczony że tak długo zasypia, może za dużo/za długo/za późno śpi w dzień.
U nas córeczka śpi w swoim łóżeczku od kiego skończyła 4 miesiące.
Po kąpieli butelka mleka i kładziemy małą do łóżeczka, zapalamy małą nocną lampkę (taką wkładaną do kontaktu:) żeby nie było mocnego światła), buziak na dobranoc i wychodzimy z pokoju. Nie minie kilka minut i córeczka już śpi.
[url:]http://lilypie.com/">
Moze byc bardzoooo zmeczony ale jak przychodzi pora snu to musi byz mama albo tata i to najlepiej jak trzyma raczka nasz palec...jak tylko wyczuwa ze chce wyjsc z pokoju to jest wielki placz. Mis tez odpada bo musi byc mamusia albo tatus.
zasypia sama choc nie do konca ,bo w pokoju z bratem..Czytam im 10-15 minut,buziaki i zostawiam samych...
Śpi i zasypia sam od początku, oczywiście zdarzyło się z 2-3 razy, że starał się udowodnić, że wieczór to wcale nie czas na spanie:) Może warto spróbować z ulubioną maskotką ( u nas jest to kocyk).
u nas jest podobnie, Mała nie chce sama zostac w pokoju, musi ktos znia byc az zasnie
U nas tez sam nie zasypia ;p chcialabym tez, zeby nauczyl sie sam,ale pewnie ciezko bedzie.Bo przeciez lepiej z mamusia czy tatusiem ;)
My swoje bliźniaczki zaprowadzamy do pokoju, wkładamy do łóżeczek, dajemy buziaka na dobranoc, gasimy światło i wychodzimy.
Jeszcze mi się nie zdarzyło- anie teraz ani przy starszej juz 7-latce- usypiać dzieci :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
moj maly spal juz jakies 10mscy sam czytalam bajke, butla, do lozeczka buziak i spac no ale w lutym troszke pochorowal i spalam z nim i po chorobie skubanic nie chce juz sam zasypiac drze sie jakby go ze skory obdzierali.tzn rytual ten sam ale jak tylko chce wyjsc z pokoju zaraz staje na rownych nogach i piszczy albo krzyczy ehh i tez nie wiem jak go znowu nauczyc zasypiac tak zeby nikt nie musial przy nim byc:(
mycie ząbków, buziaczek, odkładam do łóżeczka, włączam melodyjki i wychodzę a Młody zasypia , bez płaczu i krzyku
image
Moj ma roznie,czasami trzeba poprostu byc w pokoju a czasami nie,zalezy od Jego humorku.
Ale coraz czesciej zasypia sobie sam;)
image.
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]
image
a mój zasypia przy cycu i przekładam go do łóżeczka ... a chciałabym, żeby też już sam zasypiał ale chyba ciężko będzie go odzwyczaić od cycka :/
image
Gabryś zasypia w swoim łóżeczku - jednak też któreś z nas musi z Nim być :] aż zaśnie :]

czasem głaskać, czasem tylko położyć dłoń np. na brzuszku ;] ale trzeba być obok aż zaśnie :]
no u nas wlasnie od jakiegos miesiaca trzeba koniecznie przy nim byc nie musze nawet go dotykac tylko wystarczy siedziec a jak sie rusze do wyjscia a nie spi to zaraz wstaje a jak wyjde to krzyczy i nie wiemjak na nowo nauczyc go zasypiania bez mamusi:(
u nas tez wspólne usypianie :)
leżę z córcią w duzym łóżku, a jak zaśnie przekąłdam do łóżeczka...
trwa to ok 30 min
może inaczej bedzie jak córcia przeprowadzi sie do sowjego pokoiku?
ja się zastanawiam, czemu dziecko ma zasypiać same?
moja też jest usypiana, czasem uśnie szybko, czasem trwa to dłuzej, ale ja to traktuję jako coś normalnego, jak karmienie
ja pracuję, w sumie mamy dla siebie tylko popołudnia i wieczory i nie umiałabym jej ani sobie tego usypiania odmówić
Ja z kolei nie rozumiem jak mozna siedziec pol godziny albo dluzej usypiajac dziecko. Oczywiscie nie chodzi mi o wieczorne czytanie bajek i inne rytualy przed spaniem, tylko o to ze ktos musi byc obecny w pokoju zeby dziecko zasnelo. Ja specjalnie przyzwyczailam Mala do samodzielnego zasypiania jak miala pare miesiecy bo wiedzialam ze pozniej bedzie problem. Moze mam inne zdanie bo caly dzien jestem z Mala, ale wieczor chce spedzac z moim mezem a nie na siedzeniu po ciemku w pokoju dziecka i czekaniu az zasnie...
He he Aniaa Ty to jesteś dobra żona:)))

Moja też zasypia przy nas. Ale ja jej na to pozwalam. Trwa to chwilę - 5-10 min. Położy się na boczek, chwyci mnie (albo męża) za rękę i śpi. Ja też lubię zasypiać z kimś więc dlaczego młoda miałaby zasypiać sama jak widzę że potrzeba jej bliskości?

Nie pozwalam jej jednak na brykanie po łóżku. Jak zaczyna świrować proszę ją żeby się położyła. a jak świruje na maksa to wychodzę z pokoju. zawsze działa bo po tym się uspokaja i zasypia.

Któraś napisała że zasypia w dużym łóżku z dzieckiem a potem je przenosi. My też tak robiliśmy ale zaczęło mnie to wkurzać więc zaczęliśmy ją kłaść od razu u siebie. nie było specjalnego buntu.
imageimage
Hehe no nie wiem czy dobra, ale za cholere nie chcialo by mi sie siedziec i usypiac:) Jeszcze te 5-10 minut to bym dala rade, bo to chyba bardziej chodzi o takie przytulenie przed snem, ale ktos tu pisze o 40 minutach no ja bym nie wyrobila:P
Wydaje mi sie ze to tez zalezy od dziecka, u nas nie ma takiej potrzeby bo Ami nie przejawia checi przytulania przed snem ani niczego takiego. Uklada sie po swojemu, poglaszcze ja po glowce i zasypia.
40 min też bym nie wytrzymała:) Hela próbowała takie cyrki robić ale ja to krótko ucinałam. powtarzam że ma się kłaść i spać i tyle. jak szaleje to ją zostawiam - nie chce spać to niech sobie szaleje. jak się wyszaleje zaśnie. zazwyczaj szybko się poddawała bo jednak wolała jak któreś z nas przy niej jest:)
imageimage
Jesli rodzice i dziecko sa zadowoleni to wg mnie nie ma co zmieniac, niech zasypiaja razem:) My do tego 4 miesiaca tez usypialismy ale juz mielismy dosyc:)
Dokładnie. a jak ma się dosyć to trzeba się wziąć w sobie i nauczyć zasypiać samo albo szybciej:)
imageimage
no to co powiesz Ania na to ze moj maly do 18msca spal sam dostawal butle buziaka i zasypial sam, a teraz sie zbuntowal i nawet ja wychodze to jest taki wrzask ze dziekuje bardzo potem ryk ze tchu nie moze zlapac wiec pozostaje mi siedzenie poki nie zasnie wystarcza bez glaskania itp.tak mu sie po chorobie porzemienialo a nie moge go zostawic samego bo wylazi z lozeczka i broi.
Lipinia macie specjalny przypadek. ale wydaje mi się że jakbyś stopniowo na nowo uczyła go zasypiać samemu to dalibyście radę.

Psycholożka radziła nam żeby nie robić takich radykalnych cięć - dzisiaj zasypiamy razem w łóżku a jutro śpisz sama w swoim łóżku. to trzeba robić stopniowo. najpierw nie kłaść się z dzieckiem, potem nie głaskać, potem usiąść obok a nie na łóżku itd. na wszystko potrzeba czasu.
imageimage
My przed 2 urodzinkami zaczęłyśmy czytanie na dobranoc i wtedy czytałam tak długo aż zasnęła co czasami trwało troszkę:)

Potem gdy była bardziej rozumna ustaliłam,że 2-3 bajeczki i ja wychodzę z pokoju ale jakiś czas temu miałam półroczny kryzys - wyjście z pokoju kończyło się płaczem (mimo,że to już duża dziewczynka) więc zostawałam,leżałyśmy razem aż zasnęła.

O ile trwało to kilka minut było ok ale jak przeciągało się do 1h to już mnie nosiło...
W końcu jakiś miesiąc temu męska decyzja - czytam i wychodzę niezależnie od tego co się dalej dzieje:) jeden wieczór wymuszonego płaczu i chlipania i wszystko wróciło do normy.
Teraz jest idealnie:)

Tylko,że ja lubię wieczorny rytuał przytulania,czytania,wspólnego leżenia więc aż tak bardzo mi nie przeszkadzało o ile jak już pisałam nie trwało to w nieskończoność.
Moze masz racje Nyzosia moze powinanm odczekac tylko kurde on wychodzi z lozeczka i czasem jak zacznie sie drzec bo to tak glosno to mysle sobie ze rozniesie caly blok i juz daje sie na spokoj i ide do niego i czekam czasem 5min a czasem 30 az zasnie.
Ja daje mleko patrzy na bajke, mycie zabkow, potem 1-2min lulanie w pokoiku i odkladam do lozka:)
U nas Kubuś od urodzenie przyzwyczajony do samodzielnego zasypiania, od kiedy śpi na tapczaniku (miał jakiś rok i 7 lub 8 miesięcy) wymaga żeby mu zaśpiewać pisenkę na dobranoc. Rytuał jest taki: mycie, bajka i kakao i spać, kładzie się w łóżeczku, przytula ukochaną foczkę, ja gaszę lampkę i śpiewam "aaa kotki dwa" i mały śpi. Trwa to ok 10minut i nie przeszkadza mi to, jest nawet mile. Jak zdarzy się że dłużej nie może zasnąć to mu mówię: zamknij oczka i spi ja zarax zajrzę i wychodzę, czasem zasnie, czasem mnie woła,ale to sporadycznie się zdarza, raczej zasypia na tej piosence. Ma 2 lata i nie śpi już w dzień. Zawsze śpi przed 20.
moje dziewczyny nie zasypiają same, i choć jedna ma 4 lata a druga nie całe 2 to obie zasypiają w naszej obecności. Przeważnie ja usypiam młodszą a mąż starsza.....
Myślę, że nasze dzieci potrzebują tego, są zawsze blisko Nas i ta obecność bardzo dużo dla Nich znaczy
mój mały w kwietniu będzie miał dwa lata. na początki do roku życia spał sam w łóżeczku. a później coraz częściej u nas w łóżku, oczywiście zasypiał tylko ze mną lub z mężem i, później zaczęło z nami być mu niewygodnie, wiercił się i płakał w nocy, przełożyłam go do kojca, i ku mojemu zdziwieniu od dwu m-cy zasypia sam bez problemu, przy zgaszonym świetle, musi tylko zrobić wszystkim papa na dobranoc (tacie, pieskowi, rybkom), a ja muszę ucałować w łebek i powiedzieć że bardzo kocham:)
naprawdę sama byłam zdziwiona, ze poszło tak łatwo, mały musiał chyba dorosnąć.
wasze dzieci spia w łóżku czy łóżeczku? moj spi w normalnym łózku i czytam mu bajke czesem z nim poleze czesem nie..zalezy od jego humoru jak spał w kojcu to tez zasypiał sam ale od kiedy spi w łóżku juz takłatwo nie jest...dla nie jest to problemem ze czasem z mezem z nim lezymy i czekamy az zasnie...wole polezec z nim 15 minut niz ma sie drzec 45 minut ;/
image
moja ma rok i 5 msc i zasypia sama od jakichs 3 tyg. a zaczeło sie od tego ze jeszcze jak maz byl to kladlam ja sama do lozeczka siadalam na lozku i czekalam az zasnie,potem jej sie cos pokickalo i chciala tylko na rekach zasypiac,wiec ja wykorzystałam moment jak maz wyjechal i nauczylam ja zasypiac sama w jej lozeczku,ale ona jest podatna na wszelkie zmiany i jak ja naucze spac do 9 to spi,ale jak np bylam u siostry 3 dni i jej mala wstawala o 6 tak moja sie nauczyla i nie moge jej przestawic i jest 6/7 max pobodka hehe ah cos za cos :)
napisałam, że w łóżeczku ;] u mnie to skrót myślowy - Młody ma swój tapczanik :]
moj w lozeczku boje sie go dac na normalne wyrko bo wtedy zwieje migiem albo sie wywali na ziemie on sie okropnie wierci a jeszcze sie miesci w lozeczku wiec czemu nie.
moj raz spadł z wyra..najczeciej spi w poprzek wyra
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

jaki odkurzacz polecacie ? (25 odpowiedzi)

muszę kupić i nie rozglądałam się jeszcze, pomożecie co wybrać ?

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?

do góry