Widok

Jaki polecacie smoczek uspokajacz???

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam

Nasza córeczka nie przepada zai przewijaniem:) Pamiętam jak w nocy w szpitalu przyszła położna zapytać, czy wszystko ok:) a to było tylko:) przewijanie:) Płacze i sie denerwuje, bo czynność tę dość często powtarzamy w okolicy karmienia (nawet 3 razy), bo mała płacze nawet gdy ma troszkę mokra pieluszkę.

W związku z tym, ze w innych sytuacjach nie płacze (w dzień spi pięknie po3-4 godz., a w nocy jedna przerwa na karmienie i spi po 4 godz.) zastanawiałam się czy nie podawać jej smoczka podczas przewijania?

Próbowałam podać smoczek uspokajacz TT air, taki ortodontyczny, ale nie chce go wypluwa i nie chce ssac. Słyszałam, że moze sie pojawic sytuacja, gdy malutka bedzie chciala ssac paluszek, wtedy na pewno podam jej smoczek?

Pytanie tylko JAKI? Czy sprawdzają się Wam te smoczki uspokajacze TT? Czy jakieś inne? (MamBaby, Avent, Lovi, itp.?). Mam laktator TT i jestem zadowolona, chciałabym później używać ich butelek, ale nie wiem co ze smokiem uspokajaczem.

Z góry dziękuję za Wasze opinie:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Justa - tylko jeśli masz dziecko z refluksem i zaczniesz je przewijać po jedzeniu, to mega ulewania gwarantowane... :/
Witam :)

Położna z SR w Redłowie powiedziała mi jasno:
Najpier karmienie a potem kosmetyka pupki :)
Maluszek jest głodny i najpierw powinno sie go nakarmic, najczesciej podczas jedzenia zrobi jeszcze kupe do brudnej pieluszki a podczas przewijania siusiu.
Jesli podcierasz pupke husteczkami to ogrzej troszke husteczke w ręku bo taka zimna jest nieprzyjemna..
A najlepiej jesli pupke myjesz wacikami i ciepłą wodą i nawet lekko wycisnac z wacika czysta wode na brzusio maluszka. Położna mówiła ze siusiu z przyjemnosci podczas takich czynnosci gwarantowane :)

Powodzenia :)
NUK zwykły kauczukowy, nie sylikonowy.
kwiatek2010:
może warto poszukać przyczyny czemu tak ją przewijanie denerwuje? Moja (jeśli nie jest głodna oczywiście) to aż "guga" z zachwytu na przewijaku :) Może przy okazji przewijania chociaż trochę ją pomasujcie,włączcie jakąś muzyczkę itd. Bo przecież przewijanie jest fajne :).
smoczki MAM mozna zamówic do dowolnej apteki DBAM O ZDROWIE przez apteke internetową, a i bez zamawiania są w wielu aptekach DOZ
u nas TT się nie sprawdziły-mają zbyt duży plastik i wchodzą na nosek
logopeda mówiła ze najlepsze są smoczki z "kulką"-z 2 stron takie same przykładowo
image

smoczki anatomiczne dopóki dziecko jest na cycu nie są polecaneimage

my używaliśmy MAM Baby
u mnie tt tez sie nie sprawdził
próbowałam kilku marek ale mój synek miał je wszystkie w nosie:)
zaakceptował dopiero aventa
ale mam też są dobre...
Patrycja tak się do NUKa przyssała że nie chce innego, a wczęsniej jeszcze Lovi , Aventu nie tknęła ;)
NUK silikonowy.
Jednak myślę, że skoro masz używać go tylko, aby uspokoić ją tylko przy przewijaniu to, tak jak piszesz, możesz spróbować innych metod np. zabawianie.
Może być tak jak Agatha pisze, że pogorszy się technika ssania. Ja małemu podałam smoka chyba w 3 miesiącu to przez jakiś czas "ćlamkał" jak ssał cycka. Na szczęście mu przeszło, ale sie martwilam.
NUK , ścięte. tylko z tej firmy Patrykowi podpasowały smoczki
mój synek pokochał MAM :) teraz ma większy rozmiar od od 2 miesięcy, a nowy od 6 miesięcy czeka aż dorośnie ;)
TT od razu wypluwał (chociaż butelkę tej firmy od razu zaakceptował).

Smoczki MAM (inne produkty również) są dostępne w aptece w Domu Rzemiosła we Wrzeszczu :)
Moje dzieciaczki też tylko te "ścięte" (nuk, canpol babies) Innych jakoś nie mogły zassać (a avent leciał najdalej :-D)
aaa :) i kiedyś próbowaliśmy też Avent nocne - też ich nie chciał :P
tylko NUK :)

Mam Baby Gabryś od razu wypluwa/wyjmuje z buzi :]

kiedyś czytałam jakiś artykuł (jakaś strona medyczna), że smoczki powinny być ścięte(a nie kulki) :P i tego się trzymamy :) Mam Baby to taka lekko spłaszczona kulka - Młodemu nie odpowiada :P
Dziękuję za Wasze opinie.
Macie rację malutka jest bardzo spokojna, placze tylko chwilkę jak chce jeść, coś sobie po swojemu "gada":) a mocno płacze jedynie przy przewijaniu. Gdy wczoraj nie chciała smoka to spróbowaliśmy zabawiać ją zabawkami/grzechotkami szeleszczące takie edukacyjne czarno-biało-czerwone i poskutkowało:) Może to na razie wystarczy. A opinie co do smoka sie przydadzą, gdyby okazało się, że trzeba dać;)

Dziękuję:)
Pewnie, bywają też dzieci, które odruch ssania mają tak szalony, że im nie zaszkodzi. Ale zwykle te dzieci nie są bardzo spokojne.
Ja dałam wcześniej - właśnie sprawdziłam, 11 dnia życia. I pod względem ssania jest zdecydowanie lepiej niż było ...

Oczywiście na temat odzwyczajania to się nie wypowiem, ale tak jak wcześniej miała problemy z dobrym przyssaniem się, tak teraz jest po prostu idealnie :).

Wydaje mi się, że dużo zależy od dziecka. U nas nie było innego wyjścia.
Używamy NUK. Przy starszym też.
Agatha, to wcale nie powiedziane, że będzie gorzej ssała pierś. Zarówno mój syn jak i córka dostali smoczka już w drugiej dobie życia i nie było problemu ze ssaniem. Ale to chyba zależy od dziecka.
agatha ma rację, u mnie było tak samo. Pokarm mi zanikł jak mała miała 2,5 miesiąca, i wtedy niestety smoczek poszedł w ruch
są dostępne w Mapu na Hutniczej

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry