Widok

Jaki projekt i za ile?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
jakie macie projekty domów i mniej więcej ile kosztowały?
Mam kolejny pomysł i juz nie w temacie jestem projektów domów;)
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Świetnie, że znaleźliście projekt, który Wam odpowiada! Prosta konstrukcja z użytkowym poddaszem i zadaszeniem na samochód brzmi bardzo praktycznie. Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji lub chcielibyście porównać inne opcje, warto zerknąć na https://www.projektydomowzbali.pl/. Mają szeroki wybór gotowych projektów domów, które mogą wpasować się w Wasze potrzeby. Może znajdziecie tam coś, co jeszcze bardziej Was zainteresuje! Powodzenia z pozwoleniem na budowę!

My znaleźliśmy gotowy projekt, prosta konstrukcja, garaż dwuspadowy, z użytkowym poddaszem i zadaszeniem na samochód. https://www.pro-arte.pl/projekty-domow/1755/nicea-ogrzewanie-pompa-ciepla. Aktualnie jesteśmy na etapie czekania na pozwolenie na budowę.

U nas podobnie. Rodzina 2+2 z planem 2+3 mamy dzialke 1350m2 robimy podpiwniczona parterówkę ze strychem, kat dachu 22'. Projekt bazowy mekintosze 12 i mamy 136m2 na pargerze plus garaz ok 40 i cale podpiwniczenie. Strych odzygotowany na drugie mieszkanie. Tam jest dość miejsca, a nie wchodzi w powierzchnie użytkowa, a wiec mniejsze koszta za smieci, podatek itd. Od siebie polecam również ten blog projektanta wnętrz z Krakowa:
https://marengo-architektura.com/blogs/

Można znaleźć tutaj wiele inspiracji na temat wyboru projektu i zaprojektowania wnętrza.

Dla mnie projekt zrobił http://dobroto.pl/co-zawieraja-nowoczesne-projekty-domow/ małe koszty.

to projekty domów do których się przymierzam, poleca ktoś?
https://www.domdlaciebie.com.pl/domy-jednorodzinne,400.html

Tutaj są fajne projekty domów: https://projektowanie-wnetrz-online.pl/aranzacje/dom
Ja mam projekt z firmy MGprojekt i jak chcesz sobie zobaczyć jaki to wejdź na stronę http://www.mgprojekt.com.pl/konkurs-fotograficzny i tam masz zdjęcia z realizacji projektu bursztyn. Jeśli miał by ktoś ochotę to proszę o oddanie głosu, może uda mi się wygrać nagrodę :)
No to ja Was szczerze podziwiam! W naszym przypadku nie wyobrazam sobie tego, bo my niestety z tych nie bardzo potrafiacych oszczedzac, pewnie 20 lat bysmy ten dom budowali. A jak trzeba splacic rate kredytu to trzeba i juz.
Choc oczywiscie tez panujemy budowe systemem gospodarczym, co sie da to samemu i tylko czesiowo zlecac firmom.

karinkak, ja bym pomogla, ale u nas termin rozpoczecia na dobre jeszcze nieznany.
imageimage
My też z tych szczęściarzy, że jak narazie wszytsko bez kredytu zrobilismy. Kupilismy dzialkę, ostawilismy dom, w srodku sa tynki, wylewski, wszystkie instalacje, dom jest ocieplony, zrobiona kostka. chcemy teraz wziąć drobny kredyt i zrobić w środku, część rzeczy mamy ju zkupionych - tj j wyposazenie lazienki, kafle do domu i do lazienki itp, cale wykonczenie bedziemy robic sami. Nasza budowa trwa juz ponad 3 lata, jeszcze pewnie z rok potrwa, ale plus jest taki, że każda pitolka jest dopilnowana, wszelkie błedy od razu byly poprawiane...
dziewczyny, a czy ktoras z was jest w trakcie budowy, albo na dniach zaczyna? Mam zalegla praktyke budowlana i moze ktoras z was nie miala by nic przeciwko mojej osoby przez tydzien na budowie :)
Basiula, do pewnego metrażu (w dodatku do domu, który nie ma stałych fundamentów) nie trzeba pozwoleń. A wodę, prąd, internet, ogrzewanie itp to oczywiście tez mamy :)
image

image
oj ja też zazdroszczę jak ktoś ma takie umiejętnosci żeby sobie samemu ale nie każdy dałby radę.U nas by nie przeszło samemu bo obydwoje nie mamy o tym pojęcia, ani nikogo do pomocy. Mój mąż typ naukowca, więc wiecie bardziej do prac umysłowych stworzony i to wychodzi nawet przy drobiazgach w domu do zrobienia:)
yecath - piszesz że wybudowaliście sobie mały domek gospodarczy - ale jak? z pozwoleniami? jak z wodą i te rzeczy? przepraszam że tak pytam ale naprawdę jestem zielona w tym temacie :) A po drugie podziwiam i zazdroszczę :)
My dostaliśmy działkę od teściowej.

Za to budujemy dom sami od podstaw, bez kredytu. Wszystko robi mąż, czasami z kolegami czy kuzynami. 4 lata temu wybudowalismy sobie mały domek gospodarczy (ok 30m2) na działce, w nim mieszkamy- po to, aby nie płacić za wynajem i całe oszczędności inwestować w dom. Obecnie mamy dwie pensje, bo pracuję od pół roku, ale przez 3,5 roku mąż sam utrzymywał naszą rodzinę+budowę domu z 1, wcale nie tak wysokiej pensji. Dom budujemy etapami z drobnych pożyczek (na większe inwestycje pożyczyliśmy pieniądze od rodziny, gdy je oddaliśmy, pożyczyliśmy znowu itp) i z oszczędności.

Obecnie mamy stan surowy zamknięty, mamy większość instalacji, teraz robimy tynki, za ok 2 tygodnie wylewki i za ok. miesiąc ocieplenie poddasza. Mamy ocieplony domek, pokryty siatką z klejem, dach już też jest pokryty. Na późną jesień chcemy się wprowadzić ;) Na gołe tynki, betonowe podłogi, bez nowych mebli- i dalej będziemy dziubać :)

Ale za to za 2-3 lata będziemy mieli wykończony dom i ŻADNEGO kredytu na głowie. Nie jest łatwo, naprawdę bardzo się poświęcamy tej budowie, ale myślę, że warto się pomęczyć dla wolności od kredytowego węzła na szyi...
image

image
bo pracujemy w mieście i małe dzieci, dużo niewygód z tym zwiazanych, bo nic nie na miejscu plus finasowo jednak za ciężko nam. Przez kredyty niestety...Chyba i tak nie będzie nam się opłacało sprzedać bo wyjdziemy jeszcze z kredytem, a bez domu więc trzeba kombinować i jakoś dychać. Ale mnie ciągnie do miasta, jednak wiejsko sielsko to nie dla mnie. Ogród to raczej kolejna rzecz, która mi przeszkadza;) kolejna do roboty. Fakt, dzieciaki mają się gdzie bawić ale na osiedlach blokowiskach to są place zabaw, dużo dzieci sąsiadów itd...a tak to są odciete od rówieśników trochę. U sąsiadów teraz to niedobór dzieci-wszystkie gdzieś powyjeżdżały.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jaaa a czemu jednak chcesz sprzedać dom??
ja to bym właśnie na odwrót. Chciała sprzedać dom (w kredycie niestety mamy) i przenieść się do mieszkania w bloku i wrócic jednak do miasta ale też jak to się za to zabrać, nie takie to proste. Generalnie w drugą stronę jak chce sie sprzedać mieszkanie nie dom pewnie łatwiej bo kredyt miejszy. Nasz dom jak kupowalismy to daliśmy aż 2 miesiące na wyprowadzkę ale mieszkaliśmy wtedy z moimi rodzicami, więc to inna bajka.
Nasza dzialka jeszcze czeka na budowe na lepsze czasy ;-) Juz od 5-ciu lat. Oczywiscie kupujac mielismy nadzieje, ze to szybciej pojdzie, ale mozliwosci brak :-( W sumie dopiero zabralismy sie za jakies drobne przygotowania, a to uporzadkowanie drzewostanu, mapki, badania gruntu, przylacza (bo niestety byla nieuzbrojona), zakup projektu. W naszym przypadku wczesniej nie oznaczalo taniej tzn ceny utrzymuja sie na tym samym poziomie w okolicy.
imageimage
Podnoszę wątek z zeszłego roku.... Wybudowałyście się już dziewczyny? Jak Wasze domy?

Mam za to pytanie z innej beczki - jak kupić ziemię? ;) hehehe... tzn jak to wiem ale ciekawa jestem jak to było w Waszym przypadku - kupowaliście wcześniej (co też znaczy taniej)? mieliście po kimś? mieszkamy w mieszkaniu na kredyt. Jeśli sprzedamy mieszkanie i spłacimy kredyt możemy wziąć nowy (o ile dostaniemy) i ewentualnie kupić ziemię i zaczać budowę. Ale gdzie wtedy mieszkać? Jak było u Was? Nie wierzę że u każdego tak pięknie że miał tyle kasy żeby kupic ziemię, wybudować się bez kredytu i jeszcze mieszkać na swoim mieszkaniu w między czasie. Podzielcie się :)
My mamy dom w zabudowie szeregowej,mieszkamy w nim od listopada 2010 roku. Cały dom ma łącznie 150 metrów. Na dole garaż, kotłownia z łazienką, garderoba. U góry salon, kuchnia z jadalnią i łazienka. Na samej górze dwa pokoje i łazienka. Nie wszystko jest jeszcze wykończone,nie ma balustrad, schody wciąż betonowe. Plus takiego domu lokalizacja, niewyski koszt ogrzewania, jest nawet mały ogródek z tyłu domu. Ale są też minusy, sąsiedzie za ścianą, brak większego ogrodu. Może kiedyś zbudujemy dom gdzieś na wsi, wolnostojący bez sąsiadów, żeby było więcej prywatności.
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Zniżki kody rabatowe - gdzie? (19 odpowiedzi)

Hej. Wiecie może czy są jakieś kody rabatowe do h&m lub smyk, reserved, rekids?

Zmiana zawodu - od czego zacząć? (75 odpowiedzi)

Szukam na siebie pomysłu. Któraś z was też stała przed opcją przebranżowienia się, jak wam się...

Pomysły na tegoroczne prezenty : (46 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...

do góry