Widok

Jaki proszek do prania?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Tyle o tym ostatnio nawijają w TV...
Faktycznie te zachodnie proszki mniej niszczą tkaniny? Zawsze używałam Vizir bo tylko go znałam z domu rodzinnego. Jakoś nie miałam pasji żeby zastanawiać się głębiej nad tym tematem.
Ale jakiś czas temu zauwazyłam, że moje ciuchy z prania na pranie robią się coraz gorsze. Więc te lepsze piorę rękoma w płynie do wełny.
Dzieciece w dzidziusiu, ale chętnie kupiłabym sobie proszek, który rzeczywiście jest świetny i w którym bez obaw mogłabym prać nawet najlepsze tkaniny.
A Wy w czym pierzecie? Jesteście naprawdę zadowolone?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej.Ja też mam w domu alergika..Ale od samego początku piore rzeczy synka (i nasze) w vizirze i (nie zapeszam) do tej pory nic mu nie jest.Kiedyś dostałam lovelle i wyprałam jego ciuszki,nie dość że dostał uczulenia to mały sie meczył kilka dni i nocy bo wszystko go swędziało.
image

image

Dla Ani do poczytania ;)
Alergikom, którzy chcą mieć dobrze doprane pranie, polecam proszki z Amway'a. Ale muszą to być bogaci alergicy;) Na Allegro można kupić chemię z tej firmy bez dołączonej ideologii (niestety, w cenę jest wliczona;))

Sama mam niezbyt silną alergię na proszki - tzn. nie mogę kupować wyjątkowych świństw napakowanych wypełniaczami, ulepszaczami i zapachami, bo mnie zaraz swędzą plecy, ale też nie muszę kupować wszystkiego "Sensitive". Kupuję niemieckie proszki-koncetraty (są w takich małych pudełkach lub woreczkach), lub tabletki, dla mnie są ok.
Niestety, jak w rodzinie jest alergik to zaden proszek sie nie sprawdza, zaraz katar, zaczerwienienie skory etc.

Obecnie uzywam proszku hipoalergicznego Biały Jeleń, piore w 40 st. max i wszystko dopieram. No, ale mam taki zwyczaj ze zawsze plamy na swiezo zamaczam, nie wiem zatem jak by było na stare zabrudzenia.
image
image
image
a ja kupiłam niemireki persil i jakoś nie widzę różnicy...
za to soflan jest bez porównania lepszy od polskich płynów do płukania.
A porownajcie sobie Sudokrem ten niemiecki jest super a polskim smarować sie nie da :-( przyjamniej tak było ...szczerze mowiąc tez wolę niemiecką chemię choć lubię też płyny do plukania E i rodzimą Ziaję bardzo sobie cenię :-) Ogólnie polskie kosmetyki są bardzo dobre czasem lepsze od tych reklamowanych marek zachodnich.
Tak, jest lepsze Oilatum z UK, bo jest na oko 3 razy gęstsze. A z tego powodu jest znacznie wydajniejsze bo na jedną aplikację wystarczy naprawde niewiele.
oilatum jest lepsze w Uk niz w Pl, w ogole jest duzo mniej kosmetykow dla dzieci w Uk niz w PL, ciezko dostac np.nivea baby, generalnie tego nie ma, chodzi o skplepy typu drogerie itp...
image

image
Aż nieprawdopodobne! Ciekawe jak jest z chemią farmaceutyczną... Jakiś czas temu zastanawiałyśmy się ze szwagierką dlaczego Oilatum cream, które mi przywiozła z Londynu ma zupełnie inną konsystencję niż to, które do tamtego czasu kupowałam u nas.

To wszystko jeszcze silniej przekonuje mnie do naszej Ziai.
piore w proszku dla doroslych od przynajmniej roku plus uzywam, plyn sensitive itp, fakt jakosc zagranicznych nieporownywalna niestety...
image

image
Niestety, jesteśmy traktowani jak kraje trzeciego świata przez wiele koncernów.

Mój teść dużo jeździ po Europie, a że nie ma wstrętu do zakupów i często sie nimi zajmuje, to i z innych krajów przywozi często chemię - nie ma porównania.

Jedna osoba z mojej rodziny pracuje w firmie rozlewającej kosmetyki, czasem dostanę coś produkowanego na zagraniczny rynek, polubię to i kupię niby to samo w polskim sklepie - szkoda gadać, jaka jest różnica. A kiedyś jie wierzyłam tej osobie, jak mówiła o różnicach w produkcji na polski i zagraniczny rynek, myślałam, że to takie "spiskowe teorie".

Jak byłam kilka lat temu w USA, to polubiłam szampony i odżywki Herbal Essences - pachnące, wydajne. Po przyjeździe do Polski zużyłam resztki amerykańskie i kupiłam niby to samo w naszej drogerii - galareta z połową tamtego zapachu, działąnie na włosy nawet nie w połowie tak dobre.

To samo jest np. z herbatami Dilmah, czy kawą Jacobs...

Jak nie mam zapasów od teścia, to kupuję na starganikach chemię niemiecką - proszki koncentraty Persil, Vizir i Ariel, płyny do płukania Lenor i Softlan.

Niedawno pożałaowałam 16 złotych na niemiecki Lenor i kupiłam za tę samą cenę dwa w Biedronce. Tak mi zakleił szufladkę w pralce w miesiąc, jak niemiecki nie zakleja w rok... Trwałość zapachu też nieporównywalna.
Witam,
ja od kilku lat używam tylko płynów do prania (najczęściej Persil), jeśli są zabrudzenia, dolewam vanisha - nawet marchewa się spiera. Do tego oczywiście płyny do płukania (niemieckie).
Synkowi odkąd skończył rok piorę w tych samych płynach, co nam - najpierw prałam w loveli, potem dodałam nasz płyn do płukania, potem zamieniłam lovele na persil - nie ma żadnych reakcji uczuleniowych.

Mam dużo delikatnych rzeczy i dlatego płyny lepiej się nadają, a w zestawie z vanishem wszystko się ładnie spiera :)
No wlasnie ja tez widziałam ten program i to dało mi do myślenia.
U nas niedaleko babka sprzedaje chemię z Niemiec - zobaczę czy ma tego Ariela.
Polskie kosmetyki proszki płyny sa rozcieńczane,z innym skladem robione,ostatnio był nawet program w DD Tvn,i jakaś Pani potwierdziła to że tak sie dzieje,ze np. polski Persil to szajs a niemiecki wszystko dopiera,smutne nie dość że nie dopieraja to jeszcze wiecej kosztują niż za granicą,
image
Ja do roku Filipowi prałam ubranka w Loveli a teraz juz naszym proszkiem. Najczęściej kupuje Vizir lub E sensitive. Jestem z obu bardzo zadowolona.

Płyn do płukania jaki używam do silan lub lenor sensitive. Filip nie miał uczulenia.
image
image
nie byłam zadowolona z żelu ;) nie dopierał :) (np. spodenek dresowych brudnych na kolanach od raczkowania)

a proszek - tak :)

zużyłam żel razem z proszkiem - dawałam do gotowania do wstępnego prania żel, później proszek ;) więcej żelu nie kupię :)
kurde, a ja tez miałam takie plamki po praniu, jakby się rzeczy uciapały i myślałam, że mi pralka szwankuje :O

Ja bym nie używała dzieciowych proszków gdyby nie córka z AZS, był czas kiedy prałam i jej rzeczy zwykłym proszkiem i niestety zrobił jej się wysyp na skórze. Z dzidziusiem jest ok.

Agusia a dlaczego wolisz proszek od żelu?
nasz syn ma 18 mscy i wciaz ma uczulenie na dorosłe proszki.. więc wciąż używamy białego jelenia
Synek przed długi miał czas prane w dziecięcych,córki odkąd skończyła pół roku piorę w dorosłym proszku Persil i nic jej nie jest

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (139 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Dobry ortodonta (42 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

do góry