Widok

Jaki rower dla wysokiej kobiety?

Przymierzam się do zakupu roweru, ale nie mam pojęcia jaki wybrać. Czy ktoś bardziej obeznany w temacie - mógłby mi coś polecić?

Mam 187 cm wzrostu, sporo jak na kobietę, więc na pewno będzie to istotne przy wyborze roweru. Zależy mi na sprzęcie, który będzie dopasowany pod tym względem.

Głównie będę jeździć poza miastem - piaskowe/ leśne drogi, teren umiarkowanie górzysty. Oczywiście pewnie co jakiś czas trasa przebiegnie szosą. Czasem będę też jeździć w mieście, jednak 70% czasu to jednak trasy poza miastem.

Zależy, żeby rower był możliwie lekki - często przemieszczam się pociągami, chcę żeby zabranie w podróż roweru nie było jakimś strasznym wyzwaniem.

Jeśli chodzi o zakres cenowy - rozsądnie. Tzn. nie musi być to najtańsza półka cenowa, ale nie chcę też szaleć z wydatkami zważywszy na raczej amatorskie podejście do roweru.

Będę zobowiazana za wszelkie rady :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
wersja kobieca to powinna być przede wszystkim (no dobra, po najistotniejszej rzeczy - kolorze) inna geometria, krótsza rama niż wersji męskich. Siodełko, napęd można zmienić - za długiej ramy skrócić się nie da, a przy modzie na krótkie mostki i gięte kierownice nie pozostaje tu żaden margines na korekty pozycji.

Amortyzator (o ile nie jest powietrzny) też wypadałoby wrzucać w wersji "kobiecej" - ale typowe Suntoury w rowerach kobiecych niestety różnią się tylko kolorem, sprężyny są tak samo twarde.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie wiem, czy to Paniom wpada w oko, ale uważam, że to powinien być taki rower...
Tyle że go nie ma, bo ten... jest cholernie drogi, nie ma ramy na ten wzrost i ma za wąskie opony na piach, no i ten pasek.
http://www.schindelhauerbikes.com/en/bikes/Frieda.html
Czy ktoś inny nie robi czegoś podobnego?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Raczej chodziło mi o to, ze nie ma wersji damskiej z sztywnym widelcem.
Co do samego siodła, łatwiej o 6 w lotto, niż trafić w seryjne pasujące do czterech liter.
Wersja kobieca to nie amortyzator, ani błękitna/różowa rama tylko odpowiednie siodło. Mam żonę i dorosłą córkę to wiem.
Obecnie praktycznie każda firma produkująca siodła robi wersje dla kobiet - selle italia, fizik..
W cenach od 50 do 500 zł.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przekracza budżet, ale sama autorka stwierdziła, że jest w stanie dołożyć jeśli warto, a tu warto choćby z powodu pełnego deore.
Co do stopniowania, no niestety.
Z tego co widzę są otwory na bagażnik i błotniki.

Są też wersje kobiece, z amortyzatorem jak ktoś 'musi', tańsze ale z gorszym napedem.
http://www.scott.pl/produkt/184/626/rower-sportster-40-lady/
Poza tym, że poza budżetem, (założenie było mniej niż 2500, od biedy w wyjątkowym przypadku 2800-3000), a tu siodło i tak trzeba wymienić na damskie. Ale rower na jazdę normalną, uniwersalną idealny.
Niedowidzę, ale czy można w nim zamontować bagażnik i błotniki? (to się czasem przydaje).
Zmieniłbym też kasetę, bo 48/11 to nadmiar szczęścia, przy tej oponie to więcej niż 50/11 w szosówce. Kto normalny tak gna na takim rowerze? Albo będzie jedna zębatka nieużywana.
Pytanie jaka wielkość ramy dla dziewczyny 187 cm? Na samą długość od główki do sztycy to nawet L mogłoby wystarczyć, choć oczywiście XL należałoby przymierzyć.
Zgadzam się z tym, że 90% ludzi nie potrzebuje amortyzatora.
Do wspomnianych zastosowań rower idealny:

http://www.scott.pl/produkt/184/622/rower-sportster-20/
Wygodne siodło i kierownica. To podstawa. :)))
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
wpadnie taki w oko jeden z drugim i później kobieta ma z tego tylko same kłopoty. A to że za ciężki, a to, że za wolny, a to, że ma za duże kółka itd., itp.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Z tym narodem to prawda. Mam dwa górale ze sztywnymi widelcami ale takie gumki pozakładałem i naród mnie wielokrotnie pytał, czy to jest cannondale fatty. Chyba muszę też popracować nad klimą w rowerze bo lato idzie.:)))))))))
Znowu chcesz wszystkich przekonać, że w d*pie byłeś i wiadomo co w niej widziałeś?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
to zamiast spisywać swoje mądrości na forum leć sprzedawać rowery, stary
zarobisz fortunę!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Amortyzatory są montowane w tanich rowerach, bo naród tego pragnie!
Uch, ach, mam amortyzator, jestem hardkorem, wjadę gdziekolwiek.
A prawda jest taka, że za dodatkowe 200pln wsadzono w ten rower 2kg zbędnej masy, które ani nie amortyzuje ani szyku nie dodaje.

Co do tej klimy, czy jej braku w 40* - siądź na rower z prawdziwym amortyzatorem, siądź na rower z karbonowym widelcem - wtedy możemy pogadać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
nie wiem i Ty też nie wiesz gdzie dokładnie i po czym będzie jeździła autorka

powiedz mi mądralo...
dlaczego w rowerach turystycznych są ~zawsze montowane amortyzatory?
przecież jeżdżą głównie po asfalcie i równym...

jak dla mnie, to Ty, czy Twoja szanowna rodzicielka możecie sobie jeździć nawet bez klimy w 40*C - na prawdę mi to nie przeszkadza...

nie zmienia to faktu, że wszyscy inni ludzie wolą jeździć autem z klimatyzacją :)
@MAzur, zjazd z niebieskiego jest bardzo przyjemny, podjazd potrafi ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Czyli dalej siedzisz głęboko w pupie i nic nie widzisz.
Czy autorka tego tematu ruszy kiedykolwiek na trasę jak na tym fiemie? Nie!
Czy na szwedzkiej grobli potrzeba amortyzatorów? Nie!

Moja matka po szwedzkiej grobli jeździ składanym dachonem na kołach 20", powiedz mi na jaki wuj na szuter rower z jakimkolwiek amortyzatorem?
No to podobne korzonki są na tym niebieskim. Jak tam jechałem były mokrawe.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
@bk,
DLA CIEBIE - albo kogoś kto trenuje - to może i jest autostrada...
dla kogoś jeżdżącego rekreacyjnie - zdecydowanie nie

czekałem...czekałem... i się doczekałem...

sam się zaorałeś ;)

wiem już jaką dostanę odpowiedź, ale w których momentach filmiku widać osobę ze sztywnym widelcem?

inaczej, bo jeden sztywny widelec w jakiejś uboższej wersji może się znajdzie, ale:
w których sekundach filmiku widać osoby na proponowanym przez Ciebie typie roweru? :))))))
To drugie to akurat nie wiem gdzie(raczej nie w gd), na tym pierwszym z pewnością byłeś.
O cholera. Chyba byłem tu i tu. Czy to drugie to jest niebieski szlak pieszy nad Wężową Doliną?
do góry