Widok

Jaki rower dla wysokiej kobiety?

Przymierzam się do zakupu roweru, ale nie mam pojęcia jaki wybrać. Czy ktoś bardziej obeznany w temacie - mógłby mi coś polecić?

Mam 187 cm wzrostu, sporo jak na kobietę, więc na pewno będzie to istotne przy wyborze roweru. Zależy mi na sprzęcie, który będzie dopasowany pod tym względem.

Głównie będę jeździć poza miastem - piaskowe/ leśne drogi, teren umiarkowanie górzysty. Oczywiście pewnie co jakiś czas trasa przebiegnie szosą. Czasem będę też jeździć w mieście, jednak 70% czasu to jednak trasy poza miastem.

Zależy, żeby rower był możliwie lekki - często przemieszczam się pociągami, chcę żeby zabranie w podróż roweru nie było jakimś strasznym wyzwaniem.

Jeśli chodzi o zakres cenowy - rozsądnie. Tzn. nie musi być to najtańsza półka cenowa, ale nie chcę też szaleć z wydatkami zważywszy na raczej amatorskie podejście do roweru.

Będę zobowiazana za wszelkie rady :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie błyskotliwy, tylko taka prawda.
Jadąc po asfalcie też są często na około drzewa, nazwiesz to jazdą terenową przez las?

Gdańskie mtb to coś w ten deseń(i to w bardzo lekkiej odmianie):
https://www.youtube.com/watch?v=t0ZblobsksU
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
jakiś ty błyskotliwy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
to jest autostrada nie las(szwedzka grobla):
http://3.bp.blogspot.com/-Z-FihpHKQCA/UEO3S2g4RTI/AAAAAAAAAQo/8pQWBPjYzeo/s1600/Zdj%C4%99cie0155.jpg

las wygląda tak:

https://lh5.googleusercontent.com/-jTFz_730uvI/TkBLY_qdFwI/AAAAAAAACoM/g-7M8tSZDWM/s640/P1040409_%25281600_x_1200%2529.jpg
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
to nie ja poleciłem dziewczynie męską szosówkę do lasu ;)))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niestety o wiedzy tego pana można napisać tylko tyle: w pupie był, łajno widział!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Sprobujcie wjechać na Biskupia Gorke , uliczka nie za dluga za to skosna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wysoka

To ja może wypowiem się od strony kobiecej.
Nam rower musi wpaść w oko tak jak mężczyzna ;) Komfort jazdy, waga, dopasowanie. Na inne techniczne parametry nie zwracamy uwagi bo zazwyczaj mamy od tego ludzi ;)
Ja śmigam na Unibike, trekking. I tak jak wsiadłam na niego 2 lata temu, to za pewien czas chcę kupić nowy i chyba też zdecyduję się na U.
On idealnie zgrywa się z moją sylwetką i wymaganiami, które jemu stawiam. Choć fakt, lekki nie jest, a do tego koszyk wypchany po brzegi, tak bywa. Jednak do lasu raczej nie wjedziesz w zakupami tylko wodą i przekąską ;) Wysoka raczej nie jestem, średnia bardziej jednak ramę dobierzesz do siebie. Wiem, że oświetlenie można dokupić, siodełko wymienić, osprzęt także ale po co jeśli tu kupuje wszystko w pakiecie i dobrej jakości?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
badzie ok
Twoja wiedza moje doświadczenie i damy rade
to nie są moje koleżanki, nie mniej jednak nie wypisuje takich rzeczy jak Ty ;)
@Aradash o kobietach to ty się nie wypowiadaj ok , bo ja w tamtym temacie zadałem proste pytanie a twoje koleżanki najechaly na mnie jak na Turczyna. jedynie dwie panie cos miały do powiedzenia sensownego i jednej się oberwalo bo nie doczytałem do końca co napisala za co ja przeprosiłem. ale ta cala sfora na czele z isztar i inne to porazka . koniec tamtego tematu a tobie radze nie mieszaj tematow w innych watkach ok bo to swiadczy zes nie dorosl do dyskusji.
Ja cie chłopaku rozumie masz jakiś kłopot ( pracy brak)? rodzina na karku , nadmiar czasu niespełnione ambicje.
Az mi się smutno zrobilo :(
Pamietaj ze inni tez maja racje .....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
jak sama nazwa mowi jest to rower przełajowy, to taka niby szosa na grubszych kolach i oponach,
A jak teren trudniejszy to rowerek na plecy i biegniesz az do mety. Czyli więcej nosisz niż jeździsz w terenie.
W latach 80 była moda na noszenie roweru i teraz powoli wraca do lask bo cos producenci rowerow musza sprzedawac .

czyli karbonowy widelec mu nie przeszkadza.
A ja dam dolary kontra orzechy, że ten las to w najbardziej hardkorowym wydaniu będzie szwedzka grobla. A tu sztywny karbonowy wideł jak znalazł.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Co do manetek - to one definiują płynność zmiany biegów. Do manetek altus jak podepniesz przerzutkę xtr, będzie ona działała praktycznie jak przerzutka altus...
nie będzie to dzialalo ze soba

nie chce mi się pisać i wkleje link...

http://www.forumrowerowe.org/topic/105487-kompedium-kompatybilnosc-napedow-78910-s/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
"się klócisz z każdym"
takiś pewien, że z każdym? :)
kłócę się? nie... to Ty masz problem... do momentu w którym ktoś mi nie wciska kitu, że 2+2=161 nie zwykłem się kłócić ;)
ludzie wciskają kit, bo myślą że zabłysną chociaż w necie wciskając innym ciemnotę... ja po prostu nie dorosłem do ignorowania tego co piszą i dawania im satysfakcji z pozornego wrażenia wygranej dyskusji ;)))
ale nie martw się, im więcej czasu spędzam w necie tym bardziej mija mi ochota na dyskusje z ludźmi tego pokroju ;) jako, że mam ostatnio obrzydliwą ilość wolnego czasu, moment w którym przestanę się przejmować nastąpi pewnie wkrótce ;)))
także wstrzymaj konie, może niedługo będę przytakiwał wypocinom typu 'szosówka do lasu', 3mln na hosting i bezpodstawnym bluzganiu przypadkowych kobiet, z których część faktycznie chciała Ci pomóc ;)

"na każdy temat" ?
nieeee no co Ty.... maksymalnie pięć... nie znam się na większej ilości rzeczy niż pięć :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Aradash ty jednak jestes c*ota i to wydymana to co ja pisze do "Wysokiej"to nie do ciebie smrodzie.
Aradash opowiedz co z toba jest nie tak ze siedzisz tu nocami i się klócisz z każdym na każdy temat.
Moja mentalność odnośnie tematu " Do kobiet " gdzie się podpisałem Ciekawski nie ma nic wspólnego z rowerami no chyba ze zalapales kiecka w temacie rowerowym.
Aradash jestes jak Troll co zyje forum , ja mam tu niezla polewkę z ciebie i z tych twoich opinii i rad. (nie tylko ja)
Jestes młody zawzięty i strasznie zgryźliwy ......
Wywlekasz jakies sprawy nie na temat, nie wiem czy chcesz zaimponować kobiecie ???

Może ty się na informatyce znasz ale o rowerach się nie wypowiadaj jepiej już ok :)
Aradash dzieciaku szkada mi ciebie !

Tydzien mnie nie było a Ty koles już nabuzowales się !!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Aradash uspokój się bo ci zylka peknie.

jak już napisałem RAMA to BODY roweru a cala reszta da się wystrugać z kory .... nie bic piany i się nie targac za wlosy bo jak to wygląda przy kobiecie.

Pani poprosila o rade a wy tu jakas prywatna wojenke sobie prowadzicie.

Aradash ma racje ze karbonowy widelec nie nadaje się do lasu!!!

Kombinacja Rama Alu plus Widelec karbon stosuje się w szosach i czasem w trekkingowych czy krossowych albo w przelajowkach....albo wszędzie tam gdzienie potrzeba amortyzacji ale nie w hardtail (xc czy mtb) bo to się nie sprawdza
W druga strone to już inaczej ale karbonowa rama z amortyzowanym widelcem jest jak najbardziej OK
Pani chce kupic rower a nie Ferrari i chce wydac 3 tys.
Musze dodac ze meska rama będzie mniej wygodna dla kobiety , może warto by cos dobrac z linii LIV dla pan.

a co do osprzętu to nie ma się co tak spinac pisałem już ze kazda grupa ma swoje zastosowanie i nie co od siebie się rozni.
Niektórzy lacza grupy szosowe z mtb ale czy to ma sens. ???/

Dla pani na początek wystarczy to co zamontuje producent , najpierw trzeba się na nowo nauczyć jezdzic na rowerze mtb 29 er bo to zupełnie inny rower niż 26 er czy 27,5.
29 er ma inne przyspieszenie i inna zwrotność a co za tym idzie trzeba się nauczyć tym kierowac i panować nad takim dużym promieniem skrętu zwłaszcza w terenie na wąskich sciezkach.

Ale te 187 to ciut w kompleksy mnie wprawilo :),

I proszę nie polecać rowerow z sieci sklepow na litere D.... bo chyba nie chcecie mieć ludzkiego zycia i zdrowia na sumieniu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bo są myte, doczytaj.
W takim "terenie" jak z pierwszego postu sprawdzą się idealnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
a jednak nie wytrzymam takich bzdur ;)))

"nadają się w teren" - tak, w czasie np. wyścigu cyclo-cross rowery są wymieniane przez zawodników bo SZLAG je trafił na trasie ;))))))))
Jak już to pincet jak za niemanie świateł
http://allegro.pl/shimano-klamkomanetki-sora-st-3500-komplet-3x9-cr-i4993666316.html

Pokazałem Ci właśnie, że grupy szosowe nadają się w teren.
W bardzo wygodny sposób się poddałeś.
Miałeś dwie drogi do wyboru, akceptacja rzeczywistości lub drogę don kichot'a
Rzuciłeś się na wiatraki i dalej twierdzisz, że to są olbrzymy.
a co za różnica 'co się kupi'? w zestawie który podałeś były te za 670zł
nie wiem kim próbujesz manipulować ale słabo Ci to idzie ;)

sugerujesz zainteresowanej kupienie roweru typowo sportowego, kompromisu między szosą a crossem ;) którego nie da się dostać w rozsądnej cenie, a w dodatku do jazdy rekreacyjnej jest zwyczajnie NIEWYGODNY... na prawdę nie widzisz w swoim rozumowaniu takiego 'tyciego' problemu? ;)))

no nie wytrzymam... to mój ostatni wpis w tym temacie :D

wygrałeś bk, gratuluje
do góry