Widok

Jaki rower dla wysokiej kobiety?

Przymierzam się do zakupu roweru, ale nie mam pojęcia jaki wybrać. Czy ktoś bardziej obeznany w temacie - mógłby mi coś polecić?

Mam 187 cm wzrostu, sporo jak na kobietę, więc na pewno będzie to istotne przy wyborze roweru. Zależy mi na sprzęcie, który będzie dopasowany pod tym względem.

Głównie będę jeździć poza miastem - piaskowe/ leśne drogi, teren umiarkowanie górzysty. Oczywiście pewnie co jakiś czas trasa przebiegnie szosą. Czasem będę też jeździć w mieście, jednak 70% czasu to jednak trasy poza miastem.

Zależy, żeby rower był możliwie lekki - często przemieszczam się pociągami, chcę żeby zabranie w podróż roweru nie było jakimś strasznym wyzwaniem.

Jeśli chodzi o zakres cenowy - rozsądnie. Tzn. nie musi być to najtańsza półka cenowa, ale nie chcę też szaleć z wydatkami zważywszy na raczej amatorskie podejście do roweru.

Będę zobowiazana za wszelkie rady :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Za 670 to się kupi 105 st-5800 11sp
http://allegro.pl/klamkomanetki-shimano-105-st5800-2x11-promocja-i6117087013.html

i jeszcze zostanie 130 pln

odejmij 300 pln od st-3500 i wyjdzie cena najdrożych sl-3500

kolarstwo przełajowe:
https://www.google.pl/search?q=cyclo+cross&biw=1600&bih=805&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi5iaWr75rMAhUCJpoKHZsTCO8Q_AUIBigB

i na dodatek jakiś 'jełop' z uci uznał, że można zrobić w tym puchar świata:
http://www.uci.ch/cyclo-cross/ranking/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
"To do czego jest ten rower:"
"ten rower" kosztuje 12000zł

podasz aktualne i prawdziwe ceny?

np. klamkomanetki sora 3500 to 670 a nie 300zł ;)))
a nie dają kompletnie NIC poza wygodą...

"czy to jest rower szosowy?"
masz na dole opis, przeczytaj sobie...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
I jeszcze jedno, czy to jest rower szosowy?
http://velo.pl/rowery/przelajowe/accent/cx-one-2016
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ehh,
alivio 4000 665pln
http://archiwum.allegro.pl/oferta/grupa-shimano-alivio-m4000-m4050-model-2015-i5238069901.html

sora 3500 (fakt, ze na klamkomanetkach więc odejmij 300pln) 1350pln
http://allegro.pl/shimano-sora-3500-2x9-46-34t-kompletna-grupa-i5730994025.html
I na dodatek z typowo nie szosową korbą 46-34

Powiadasz, że sztywny karbonowy widelec nie nadaje się do lasu? To do czego jest ten rower:
http://velonews.pl/posts/images/stories/userfiles/niner/niner-blaze-yellow-sir-9-01.jpg
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
ad1. no co za bezczelny typ... każdy może sobie sprawdzić sam te ceny ;)

ponad to na prawdę nie rozumiesz, że to jest napęd do szosy a nie crosa/mtb?!
tak samo jak karbonowy widelec nie jest przeznaczony do lasu?

w pkt2 też wymieniasz rowery szosowe :D i chyba półki cenowe Ci się pomerdały...

zreszta nawet nie bede tego komentował, powtarzasz się... i nie masz racji
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
1. popatrz na cenę całej grupy
2. taki rower sprawdziłby się najlepiej w tym przypadku
3. no właśnie, sztywny węglowy wideł będzie o dobre 2,5kg lżejszy i robił tą samą robotę

Do pozostałych wycieczek nie będę się odnosił
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
w praktyce praktycznie chyba masz faktycznie inny internet niż reszta świata ;)))

ad1.
ceny przerzutek sora vs alivio każdy sobie może sprawdzić...
pisałem już, żebyś nie kłamał

a fe....

ad2.
a po co? kupujemy taki rower tutaj? :O

ad3.
chłopie Ty weź sobie przeczytaj jeszcze raz cały temat od początku ;)))
czy tam były użyte słowa: 'agresywna jazda, downhill' i pochodne?
czy może jest jak byk:
"piaskowe/ leśne drogi, teren umiarkowanie górzysty."
"Nie chcę przepłacać za coś, co (...) się nie przyda."

"Wypisujesz tu sądy kategoryczne" - nie... to Ty to robisz XD
póki co większość co napisałeś to totalne bzdury...

argumenty się skończyły?
boli Cię, że mogę znać się lepiej? nie dowiesz się nigdy na czym i gdzie jeździłem :)
chyba że jakimś cudem znajdziesz mój profil na forumrowerowym
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
1. Faktycznie sora kosztuje więcej niż alivio.
2 Popatrz jakie grupy wsadza się do gravel/adventure bików czy co rowerów cx
3. xcm to łajno najniższych lotów od którego lepiej pracuje sztywny karbonowy widelec.

Powiedz nam Aradash na ilu rodzajach/modelach osprzętu miałeś okazję pojeździć?
Wypisujesz tu sądy kategoryczne a w praktyce nie miałeś styczności praktycznie z niczym.
Ja podjechałem do zabki, bo mam podobne lęki związane z otwieraniem lodówki.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
piwa o 14 w środku tygodnia?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
@brawo 2x10
"sore się stosuje do rowerow szosowych , alivio to do rowerow popularnych i niektórych mtb tych tańszych." - dokładnie to samo napisałem gdzieś wyżej ;) chociaż raz się zgadzamy

"kazda grupa ma swoje zastosowanie" - nom, np. tourney wrzuca się do tanich rowerów za ~1000zł, altus 1500, acera 2000, alivio 2500 ;)))
"liczy się zastosowanie" - jesteś pewien że nie jakość? hahahaha ;)))
"nie ważne ile to kosztuje" - cholera... chyba własnie napisałem co innego :( i co teraz? kto ma rację? :(

@bk
"Jak dla mnie są to napędy tej samej klasy." - to popatrz na ceny i zastanów się jeszcze raz ;))) a nawet jeśli by były (ale nie są) to napęd na szosę nie nadaje się do lasu!

"chociaż szosowe działają lepiej niż mtb" - na szosie bez patyków i piachu z całą pewnością: tak :)))

"Amortyzator w tej półce cenowej zawsze będzie najtańszym dostępnym na rynku.
Niestety, taka prawda."
"nie jest to amortyzator, tylko uginacz, który zgromadzoną energię oddaje wprost w nadgarstki."

już Ci mówiłem... te Twoje prawdy wsadź sobie w kieszeń ;)
najtańsze amortyzatory na rynku są po 100-150zł ;)))

amortyzator w krosie jest za 4 stówy, w meridzie 7 stów a w romecie za 750zł - ceny z 2014
Chciałem się piwa napić ale się boję bo w lodówce może być aradash.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
@wysoka, tu masz przykład mentalności, kultury i podejścia 'pana 2x10 na xt' ;)
http://forum.trojmiasto.pl/do-kobiet-t666437,1,130.html
tylko w powyższym temacie jego nick to 'ciekawski' ;)

"Rower to nie kiecka" - to chyba jego kwintesencja, a dalej nie napisał nic, czego nie napisali byśmy wyżej w temacie + parę wplecionych bzdur...

np. o ile nie zamierzasz wykorzystywać w celach sportowych - rower za 3000 to już BARDZO przyzwoity sprzęt

uważaj, od kogo bierzesz rady ;)

np. napisał:
"Wazne przy zakupie to mozliwosc przejechania się takim rowerem by porownac który lepiej nam pasuje czy MTB czy Crossowy"
tak, bo każdy sprzedawca pozwoli Ci zabrać rower do lasu i się przejechać ;))))
a przejechanie się po asfalcie na pewno odzwierciedli warunki i wygodę w lesie ;))))

@2x10
jak w nicku masz za mało literek, to dopisz w sygnaturze jaki masz rower :))))))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wysoka ...

Rower to nie kiecka ale można ciut porownac do kiecki.
Z wyborem zwłaszcza dla pan to się ma tak:
po 1 musi się podobać
po 2 wygodny musi być
po 3 dobry serwis po sprzedażowy najlepiej w sklepie który sprzedal rower.
co do rozmiaru ramy to najlepiej bezpośrednio w sklepie przymierzyć rower, kazda firma może się roznic nieco wymiarami przy tym samym rozmiarze.
Co do osprzętu jaki będziesz potrzebowala ???? Napisalas ze las szutry troche asfaltu czyli potrzebujesz roweru uniwersalnego.

Rowery z rama sportowa nie sa dobre do dłuższych wycieczek bo się jedzie w pozycji mocno zgarbionej czyli z nosem na przednim kole.
Rower Crossowy będzie dla ciebie idealny ale to Ty zdecydujesz co ci się bardziej spodoba .
Wazne przy zakupie to mozliwosc przejechania się takim rowerem by porownac który lepiej nam pasuje czy MTB czy Crossowy.

Pisalas ze 3 tys chcesz wydac ,

w tej cenie to Trek może być z amorkiem rock shox i koloa 29" przy twoim wzroście.

Za te 3 tys szalu nie będzie ale to dobra baza na stworzenie już czegos lepszego w przyszłości.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Rama, jak to rama, w rowerach do 2,5k, jeśli producent nie skopał geometrii to jedna od drugiej różni się głownie kolorem.

Amortyzator w tej półce cenowej zawsze będzie najtańszym dostępnym na rynku.

Niestety, taka prawda.

W kwietniowym bikeboard jest artykuł o rowerach MTB za około 2k, jeśli ktoś celuje w taki rower, warto lecieć do kiosku po gazetę.
sore się stosuje do rowerow szosowych , alivio to do rowerow popularnych i niektórych mtb tych tańszych.
...dla zastosowan nie sportowych nie ma czegos takiego jak ...kiepskie czy nie kiepskie, kazda grupa ma swoje zastosowanie i nie ważne ile to kosztuje ważne żeby płynnie to dzialalo.

Sercem roweru jest jego rama plus dobry amortyzator.
cala reszte można sobie dowolnie wymienić w zaleznosci od potrzeb i posiadanej kasy .
Wiekszosc producentow żeby zbic cene roweru stosuje tani osprzęt co nie znaczy ze nie da się na tym jezdzic.
Generalnie to za rame i amortyzatos się placi reszta to dodatki wliczone w marketing i koszty sprzedaży.
(jedna rama i kilka konfiguracji osprzętowych)
Nie ma się co podniecać ze rower za 3 tys ma przerzutke xt bo wlasnie takie dodatki powodują wzrost ceny , chociaż taka przerzutka kosztuje normalnie 250 zl i to przez taką przerzutke rower od razu staje się jakby polke wyżej. Tak działa ogłupianie ludzi ....

Mix zamontowanych części w fabrycznych rowerach jest tak duzy ze przeciętny kupujący nie jest wstanie się w tym rozeznać a sprzedawcy nie sa na tyle skorzy by w tym pomoc . Liczy się sprzedaż.
Jeszcze kwestja montowania w rowerach dla amatorow napedow z rowerow sportowych???
Jest to zabieg czysto marketingowy żeby sprzedać często ramy po liftingu z poprzednich lat z nowym napedem.
Firma na S i kilka innych robi wlasnie takie odmładzanie rocznikow z nowymi napedami 1x11 tylko po co to komu kto nie jeździ w wyścigach???
Tulle oryginalne sa piekielnie drogie i nie ma. Podobno są w Czechach.
Lepiej zbieraj na pinona.
http://www.muesing-bikes.de/de/bike/Pinion-9.html
Z pinionem minąłem się o jeden dzień. W moim zaprzyjaźnionym sklepie KTM był rower tej firmy z pinionem 18-biegowym, zrobiony na zamówienie w Szwajcarii. Odebrał go klient z Wybrzeża. Kosztował śmiesznie mało, podobno 12.
Jak dla mnie są to napędy tej samej klasy.
Chociaż te szosowe działają lepiej niż mtb. np. nową tiagrę w działaniu porównałbym do xt 780
alivio takie kiepskie, czy sora taka dobra?
No bo jest jeszcze jedna opcja:
KOPYTO. Takie, które pozwala kręcić w każdej sytuacji.
Niestety Kościerska w czasie suszy na dole wymaga ode mnie dużych zębatek, dużej kadencji, zawziętości i mocnego trzymania kierownicy. Nie da się po piachu pojechać konwersując i pedałując jak na promenadzie.

Rower trekingowy 16 kg, koła 700x35c.
Ale jeździłem tam też na kołach bez bieżnika, 27x1 1/4, czyli na nasze 31 mm. Tyle, że jakieś 15-20 lat temu.
Na 23 mm nawet nie próbowałem
do góry