Widok

Jaki smoczek wybrać dla niemowlaka?

Kokoszki Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Czy to prawda, że jak dziecko będzie jadło z butelek jednej firmy, to smoczek, też musi być z tej samej firmy, o takim samym kształcie? Jak to u was było? Sprawdził się u was jakiś konkretny model czy firma?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie wydaje mi się, żeby to była reguła, ale zdarza się, że jak kupujesz butelki jednej firmy i dziecku podpasuje, to smoczek też kupisz z tej samej, my akurat mieliśmy avent i butelki i smoczki :)
stomatolodzy i logopedzi zalecają chowanie dziecka bez smoczka, a jeśli już trzeba, bo dziecko ma silny instynkt ssania, to smoczek powinien być symetryczny, nie ścięty.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
a mi się zdaje, że rodzaj smoczka to już kwestia gustu i preferencji każdego malucha, my mieliśmy smoczek Nuk, a butelkę to akurat mieliśmy Avent i Medela używane na zmianę, więc to chyba nie ma znaczenia.
madzia83 - i w efekcie ssą palce (których nie zabierzesz) i w efekcie mają potem krzywe zęby. Jeżeli dziecko chce ssać to daje się smoczek, ważne jest tylko jego odstawienie kiedy dziecko ma już kilka ząbków ( i wcale nie jest trudne). Ja używałam ściętego, bo córka okrągłego nie chciała :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Tu też wystarczy konsekwencja, zadne z moich dzieci nie ssalo ani smoka ani kciuka. Dzieki temu maja sliczne proste ząbki.
a co ma smoczek od zebow? moja coreczka ssala zwykly avent i zabki miala ladne proste, to ze sie dzieciom krzywiom zeby to predzej genetyczne predyspozycje
Osoba, z ktora powinnas skonsultowac "problem" jest Twoje dziecko :)
taki, jaki wybierze Twoje Dziecko, u nas tylko silikonowy nuk
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
ja miałam chyba z 10 różnych smoczków i żaden nie podpasował mojej córce ;) nie chciała i koniec ;)
Smoczek to indywidualna sprawa malucha. Moj Syn akceptuje kazdy.
Nie napisalas, czy Twoj Dzidz ma kaprys na smoczek. Jesli nie musisz - nie dawaj. Jesli musisz - pozostaje metoda prob i bledow ale moze rzeczywiscie sprobuj tej firmy, co butelka.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Szkoła podstawowa nr 47 Gdańsk opinie zerówka pierwsza klasa (29 odpowiedzi)

Witam, moje dziecko chodzi teraz do przedszkola ale za kilka miesięcy będzie dylemat zerówka...

poszukiwany dobry ortopeda (18 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

jaki prezent dla teściowej na 70-tkę? (27 odpowiedzi)

może macie jakis oryginalny pomysł?

do góry