Widok
Hanza ma 1 osiedle tylko prawie całe sprzedane, a Górski ceny z kosmosu, natomiast Hossa buduje osiedla na śmietniskach- za 10-20 lat będą to rozpadające się slamsy z biegającymi dziećmi i psami 4 głowami i 5 d*pami...
Nowy Czarnobyl w Trójmieście welcome to ...
Uranowa, p****wa, Potworowa, Szadółkowa, Rakowa, Chemioterapiowa, a Ty na jakiej ulicy mieszkasz?
"Kochanie nie otwieraj dzisiaj okien w domu, jest 30 stopni w cieniu, ale znowu chmura pyłu radioaktywnego i smród od Szadółek- zapowiadali w pogodzie na TV Gdańsk i Trójmiasto.pl"
"Kochanie wyjdź z Burkiem na spacer" "-Burek zdechł" "- K*rwa to już nasz 16 pies w tym roku, kupujemy następnego"
Dalej będziecie kupować apartamenty na śmietniskach?
Nowy Czarnobyl w Trójmieście welcome to ...
Uranowa, p****wa, Potworowa, Szadółkowa, Rakowa, Chemioterapiowa, a Ty na jakiej ulicy mieszkasz?
"Kochanie nie otwieraj dzisiaj okien w domu, jest 30 stopni w cieniu, ale znowu chmura pyłu radioaktywnego i smród od Szadółek- zapowiadali w pogodzie na TV Gdańsk i Trójmiasto.pl"
"Kochanie wyjdź z Burkiem na spacer" "-Burek zdechł" "- K*rwa to już nasz 16 pies w tym roku, kupujemy następnego"
Dalej będziecie kupować apartamenty na śmietniskach?
Ludzie na forum się dopytują z ciekawości... a nie z zazdrości, zawiści...
Też jestem zainteresowany kwestią eko doliny...
Jest bardzo blisko osiedli Hossy. Tylko kilka km.
Na Pustkach Cisowskich śmierdzi czasami wieczorami...
Skąd wiadomo że za rok, 5 czy 10 nie będzie tak samo lub gorzej na Wiczlinie, Chwarznie itp. ?
Też jestem zainteresowany kwestią eko doliny...
Jest bardzo blisko osiedli Hossy. Tylko kilka km.
Na Pustkach Cisowskich śmierdzi czasami wieczorami...
Skąd wiadomo że za rok, 5 czy 10 nie będzie tak samo lub gorzej na Wiczlinie, Chwarznie itp. ?
ja teraz nie kupuję, wstrzymałem się z innych przyczyn niż ceny, więc co do promocji nie jestem na bieżąco. Wiem tylko że trzeba iść do developera i pytać bo się nie chwalą promocjami.
Co do spadku, spadek będzie raczej powolny, scenariusze są różne trzeba aktualizować prognozę jak sytuacja się rozwija. Stawiał bym jednak że rosnąca konkurencja na trójmiejskim rynku developerskim, rekomendacja T i przedłużający się kryzys (może będzie drógie dno) raczej spowoduja dalszy spadek ale to będzie działać powoli.
Co do spadku, spadek będzie raczej powolny, scenariusze są różne trzeba aktualizować prognozę jak sytuacja się rozwija. Stawiał bym jednak że rosnąca konkurencja na trójmiejskim rynku developerskim, rekomendacja T i przedłużający się kryzys (może będzie drógie dno) raczej spowoduja dalszy spadek ale to będzie działać powoli.
kochani zamiast pisac bzdury polecam google.pl Prześledzcie ceny nowych mieszkan w Hossie,Ekolanie,Inpro czy Polnordzie(a sa to firmy ze scislej czołowki) np z marca czy kwietnia tego roku i porownajcie z cenami obecnymi(lipiec)Jesli to zrobicie to zauwazycie niewilkie wzrosty a nie spadki.
Powstajace osiedla na Jabloniowej,Warszawskiej czy Guderskeigo sprzedaja sie jak cieple buleczki.Pisanie o bliskości Szadólek nie zniechęca potencjalnych kupców i chyba świadczy o jakiejs zawiści piszących.A ceny tych mieszkan nie sa wcale małe.Trend przynajmniej w Gdańsku jest jednoznaczny-ludzie wyprowadzaja sie na tzw Gdańsk poludnie.Oczywiscie sa korki,nie ma drog itp,ale taki jest trend i to ciagle narasta
Powstajace osiedla na Jabloniowej,Warszawskiej czy Guderskeigo sprzedaja sie jak cieple buleczki.Pisanie o bliskości Szadólek nie zniechęca potencjalnych kupców i chyba świadczy o jakiejs zawiści piszących.A ceny tych mieszkan nie sa wcale małe.Trend przynajmniej w Gdańsku jest jednoznaczny-ludzie wyprowadzaja sie na tzw Gdańsk poludnie.Oczywiscie sa korki,nie ma drog itp,ale taki jest trend i to ciagle narasta
No skoro pół Polski głosowała na Kaczuna, to się nie dziwię, że równie chętnie ludzie (może nawet Ci sami) kupują apartamenty z widokiem na szczurze i humanodialne g*wna & śmietnisko...
Odnośnie cen- pytanie czy ceny, które widzimy w cennikach są tożsame z transakcyjnymi....
PS. Ceny Madryco-Brukselskie....
Odnośnie cen- pytanie czy ceny, które widzimy w cennikach są tożsame z transakcyjnymi....
PS. Ceny Madryco-Brukselskie....
akurat wiem że ceny cennikowe jednego dev. z jabłoniowej mają się nijak do transakcyjnych, google wszystkiego nie wiedzą. gotowe mieszkania stoją na jabłoniowa.pl muralopolu, stać będą na kolejnych tam inwestycjach 5mostach, robygu (3000mieszkań) i potęgowskiej, inpro planowane w pobliżu są jeszcze jeszcze kolejne (nie pamiętam już nazw). rynek tego wszystkiego nie wchłonie. nie oszukujmy się jeśli ktoś się przeprowadza na południe to nie dlatego że jest lepsze od oliwy, przymorza czy niedźwiednika ale dlatego że jest tańsze i bardziej dostępne (developerzy wykupywali najtańszą ziemię)
xXx a mógłbyś wymienić w coś byś celował w Gdańsku i Gdyni?
W jakich deweloperów i konkretne osiedla ?
Objeżdżałeś je, porównywałeś ??
Pisałeś, że chcesz kupić w Gdańsku, ale oprócz Gdańska Południe (czyt. Szadółki) nie ma chyba zbyt dużego wyboru w dobrej cenie ...
Możesz się swoją wiedzą podzielić choćby mailem/priv ?
W jakich deweloperów i konkretne osiedla ?
Objeżdżałeś je, porównywałeś ??
Pisałeś, że chcesz kupić w Gdańsku, ale oprócz Gdańska Południe (czyt. Szadółki) nie ma chyba zbyt dużego wyboru w dobrej cenie ...
Możesz się swoją wiedzą podzielić choćby mailem/priv ?
tu na prawdę nie ma jednoznacznej odpowiedzi, nie ma mieszkania idealnego, każde ma jakąś wadę albo cenę z 6 zerami. Dla jednej osoby wadą będzie smród raz w miesiącu, dla trasa szybkiego ruchu, oszczędne budownictwo, pas startowy samolotów a jeszcze innej odległość od centrum. Gdańsk jest tak fatalnie zaplanowanym miastem że wszędzie praktycznie jest coś.
Nie mam wszystkiego zjechanego ale może coś podpowiem. Moje pytanie jest na czym Ci zależy, a jakie wady jesteś w stanie zaakceptować ?
Nie mam wszystkiego zjechanego ale może coś podpowiem. Moje pytanie jest na czym Ci zależy, a jakie wady jesteś w stanie zaakceptować ?
Ja głosowałam na Kaczyńskiego i wyobraź sobie, że jestem właścicielką dużego domu z ogrodem w jednej z droższych dzielnic Gdańska - centrum!!!!
Izka ty masz po prostu jakąś obsesję - wybierze się do dobrego specjalisty - każdy kupuje mieszkania, tam gdzie mu się podoba - może boli Ciebie to, że Ciebie nawet w takim miejscu na tzw.śmietnisku nie stać na swoje M!!!!
Izka ty masz po prostu jakąś obsesję - wybierze się do dobrego specjalisty - każdy kupuje mieszkania, tam gdzie mu się podoba - może boli Ciebie to, że Ciebie nawet w takim miejscu na tzw.śmietnisku nie stać na swoje M!!!!
Co ty Kobieto za farmazony wtłaczasz??? Jaki smród na pustkach??? Mieszkam na tym osiedlu od 87 roku, i nigdy nic nie poczułem. Stolarkę okienną mam drewnianą, prawie zawsze okna uchylone i jakoś czy to rano czy wieczorem, nic nie czuje. Lepiej posprzątaj mieszkanie... wyrzuć śmieci to przestanie ci śmierdzieć...
tanio już było i na to ze bedzie taniej juz niema co liczyc ,wielu spadki cen wróżyło i sie pomyliło ! teraz warto poszukac promocji i w miare szybko podjąć decyzje żeby mieć gdzie mieszkać bo mieszkania wbrew pozorom idą jak świeże bułki . Semeko ma ciekawą oferte i kilka ciekawych promocji blisko trojmiasta np . aquasfera w Redzie! Rumia , Gdynia . Reda robi bardzo pozytywne wrażenie , nowe zadbane budynki , ład i porządek a to wszystko w otoczeniu pieknego lasu. Warto szukać promocji!
jasne a jak wytłumaczysz np. to
http://www.pbgorski.pl/oferta/ceny/osiedle-piastow-vi.html
?????????????
jeśli coś idzie jak świeże bułeczki to tylko najtańsze inwestycje/mieszkanie
http://www.pbgorski.pl/oferta/ceny/osiedle-piastow-vi.html
?????????????
jeśli coś idzie jak świeże bułeczki to tylko najtańsze inwestycje/mieszkanie
Mysle ze niema sie o co sprzeczac! padło pytanie -jaki stosunkowo tani i dobry deweloper- to piszemy ,podajemy itd. dla jednego tanio to 7000 tys za m2, dla innego 5000 tys za m2, jeszcze innego interesuje cena całosciowa ,innego lokalizacja itp. na cene ma wplyw wiele czynników , co z tego ze znajdziemy super lokalizacje i promocje na 120 m2 za 400000 tys , jezeli kogos stac na wydanie tylko 200000 tys to szuka dalej i znajdzie np. 40 m2 za 200000 i to tez jest rozwiazanie. Kazda sytuacja wymaga indywidualnego podejscia, ale jezeli ktos chce aktualnie cos dla siebie znalezc to warto przegladac promocje.
No skoro pol Polski tak jak Izunia glosuje na Komorosia to mamy ceny madrycko brukselskie,a potem ci sami ludzie daja upust swojej frustracji w necie,bo nie stac ich na nic,nawet na mieszkanie w Szadólkach:)
Kochani Gdansk Poludnie to nie tylko Szadólki,to takze Orunia Gorna,Ujeścisko,Lostowice.osiedla przy Jabłoniowej,5 wzgorz,NH,Kowale i wiele innych osiedli.Osiedla ta maja swoje wady i zalety,ale tak sie dziwnie sklada,ze wiele osób przeprowadzilo sie tam wlasnie z Przymorza,Moreny,czy innych osiedli polozonych przy SKMce.
I nie sa to wcale tanie mieszkanie.Google nie zawsze powie prawde to fakt,ale skonikad wiem ,ze np tansze oferty jednego z developerow potrafia zejsc jednego dnia...
Jak ktos wyzej napisal wyraznie drgnelo na rynku nieruchomosci,ceny zaczely rosnac,ale prawda jest tez to podstawy sa bardzo kruche,zobaczymy jak na ceny wpynie rekomendacja T.
Kochani Gdansk Poludnie to nie tylko Szadólki,to takze Orunia Gorna,Ujeścisko,Lostowice.osiedla przy Jabłoniowej,5 wzgorz,NH,Kowale i wiele innych osiedli.Osiedla ta maja swoje wady i zalety,ale tak sie dziwnie sklada,ze wiele osób przeprowadzilo sie tam wlasnie z Przymorza,Moreny,czy innych osiedli polozonych przy SKMce.
I nie sa to wcale tanie mieszkanie.Google nie zawsze powie prawde to fakt,ale skonikad wiem ,ze np tansze oferty jednego z developerow potrafia zejsc jednego dnia...
Jak ktos wyzej napisal wyraznie drgnelo na rynku nieruchomosci,ceny zaczely rosnac,ale prawda jest tez to podstawy sa bardzo kruche,zobaczymy jak na ceny wpynie rekomendacja T.
kruche są, przyjdzie im zapłacić następną ratę kredytu inwestycyjnego pod działkę i będzie kolejna promocja i ceny spadną.
Nie mówię że mieszkania na południu są tanie, ale są tańsze od tych w lepszych dzielnicach (blisko morze, park krajobrazowy, skm, komunikacja, szkoly, przedszkola, centrum). 55m2 w nowym budownictwie w oliwie wiadomo ile kosztuje....
------
http://kredytnadom.pl/aktualnosci/artykul/zobacz/koszty-budowy-mieszkan-mocno-spadly.html
wykonawca robi za 2000-2200m2
polnord mu placi 2500
klient placi 3999 (rok temu chcieli ~4700)
swoją drogą wyjątkowo licha inwestycja
Nie mówię że mieszkania na południu są tanie, ale są tańsze od tych w lepszych dzielnicach (blisko morze, park krajobrazowy, skm, komunikacja, szkoly, przedszkola, centrum). 55m2 w nowym budownictwie w oliwie wiadomo ile kosztuje....
------
http://kredytnadom.pl/aktualnosci/artykul/zobacz/koszty-budowy-mieszkan-mocno-spadly.html
wykonawca robi za 2000-2200m2
polnord mu placi 2500
klient placi 3999 (rok temu chcieli ~4700)
swoją drogą wyjątkowo licha inwestycja
55 w Oliwie wiadomo ile kosztuje i dlatego te mieszkania Allconu stoja puste.Oczywiscie,ze lepiej mieszkac nad morzem,np Neptun Park i miec za sasiadow znanych aktorow niz np na Kowalach.Tyle ze ceny nad morzem sa kilkukrotnie drozsze niz w Oliwie:)
Prawda jest ze lepsza infrastruktura jest w starych dzielnicach,ale z czasem to bedzie sie zmieniac.Ja np cale zycie mieszkalem w Wrzeszczu i nie chcialbym juz tam wracac,wole swoje Poludnie:)
Dylemat przed jakim stoja ludzie kupujac mieszkania w Gdansku tak naprawde sprowadza sie tylko wylacznie do dylematu:lepiej miec 3 pokoje w nowej dzielnicy,2 pokoje w blokowiskach przy SKMce czy kawalerka gdzies w Srodmiesciu.Wszystko to mniej wiecej jednej cenie.ktora decyduje o miejscu zamieszkania,Ja wole 3 pietrowy blok z widokiem na jeziorko niz widok 7 pietro w 10 pietrowym blokiu gdzies na Zabiance:).I choc stoje w korkach mnostwo czasu,to np w takim Wrzesczu w godzinach szczytu rowniez stai sie masakrycznie dlugo:)
Prawda jest ze lepsza infrastruktura jest w starych dzielnicach,ale z czasem to bedzie sie zmieniac.Ja np cale zycie mieszkalem w Wrzeszczu i nie chcialbym juz tam wracac,wole swoje Poludnie:)
Dylemat przed jakim stoja ludzie kupujac mieszkania w Gdansku tak naprawde sprowadza sie tylko wylacznie do dylematu:lepiej miec 3 pokoje w nowej dzielnicy,2 pokoje w blokowiskach przy SKMce czy kawalerka gdzies w Srodmiesciu.Wszystko to mniej wiecej jednej cenie.ktora decyduje o miejscu zamieszkania,Ja wole 3 pietrowy blok z widokiem na jeziorko niz widok 7 pietro w 10 pietrowym blokiu gdzies na Zabiance:).I choc stoje w korkach mnostwo czasu,to np w takim Wrzesczu w godzinach szczytu rowniez stai sie masakrycznie dlugo:)
xXx pytałeś o moje wymagania:
- Gdynia, ewentualnie Gdańsk (zdala od wysypiska)
- korków się nie boję, nie pracuję na etat, więc omijam godziny korków
- budynek max 3-4 piętra
- szukam czegoś od 65-75 m2
- cena: liczę naiwnie na promocje typu 3700-3900 zł, max 4100-4200 zł za m2
Co byś doradził ?
Myślę o Hossie w Gdyni, wybór jakiejś oferty w promocji świątecznej.... ale nie mam rozeznania ani doświadczenia...
- Gdynia, ewentualnie Gdańsk (zdala od wysypiska)
- korków się nie boję, nie pracuję na etat, więc omijam godziny korków
- budynek max 3-4 piętra
- szukam czegoś od 65-75 m2
- cena: liczę naiwnie na promocje typu 3700-3900 zł, max 4100-4200 zł za m2
Co byś doradził ?
Myślę o Hossie w Gdyni, wybór jakiejś oferty w promocji świątecznej.... ale nie mam rozeznania ani doświadczenia...
w tej cenie to może sie okazac ze bedzie to parter a gorszym doswietleniem (polnoc, wschod), więc na to bym uważał.
hossa imho ok
próbowałaś negocjować na wilanowskiiej u górskiego albo w polnord ? maja gotowe mieszkania
mogła by być osowa ale w cenniku więcej liczą (osiedle wiktorii)
ponizej 3900 w tej chwili chyba w gdańsku, gdynii nie zejdziesz
nie wiem inwestycji jest wiele, za mało specyficznie podałaś
zastanów się czy zalezy ci na tym aby wszystko było w dzielnicy (przychodnia, aprtka, supermarket itd), czy zalezy na ladnej okolicy, lesie itd.
hossa imho ok
próbowałaś negocjować na wilanowskiiej u górskiego albo w polnord ? maja gotowe mieszkania
mogła by być osowa ale w cenniku więcej liczą (osiedle wiktorii)
ponizej 3900 w tej chwili chyba w gdańsku, gdynii nie zejdziesz
nie wiem inwestycji jest wiele, za mało specyficznie podałaś
zastanów się czy zalezy ci na tym aby wszystko było w dzielnicy (przychodnia, aprtka, supermarket itd), czy zalezy na ladnej okolicy, lesie itd.
to zależy, które zapisy, te dotyczące 50% i +4pkt. stóp procentowych mogą mieć chociaż nie znam szczegółów. Jej wpływ jeśli będzie miał odbicie w cenach to dopiero w II, IIIkw 2011r niestety..
imho wpływ może nie być dramatyczny policz średnia pensja w 3city to z 4k brutto
2x4=8 ~ 5600 netto.
5600 * 0,65 = 3640 = maxymalna rata
To oznacza że przy obu powyższych restrykcjach taka para może pożyczyć na 100% na 30lat jakieś 400tyś zł ..........
pozdaj swoje gg to napiszę do Ciebie
pozdr.
imho wpływ może nie być dramatyczny policz średnia pensja w 3city to z 4k brutto
2x4=8 ~ 5600 netto.
5600 * 0,65 = 3640 = maxymalna rata
To oznacza że przy obu powyższych restrykcjach taka para może pożyczyć na 100% na 30lat jakieś 400tyś zł ..........
pozdaj swoje gg to napiszę do Ciebie
pozdr.
@xXx,
Masz racje, ale nie uwzględniłeś jednej rzeczy.
3640zl to kwota maksymalna _sumy_ rat kredytów posiadanych. Weź pod uwagę jeszcze karty kredytowe, auto na raty, a nawet elektronikę. Ja bym jeszcze sobie zostawił zapas na sytuację awaryjną gdybym musiał się zadłużyć np. z powodu utraty pracy lub choroby.
Jeśli rodzina posiadająca dwójkę dzieci wyda miesięcznie 3600zl tylko na ratę za hipotekę, to za co żyć? Za 2k na 3-4 osoby?
Co w przypadku gdy w ciągu tych 30 lat ktoś straci pracę? Myślę, że ludzie jednak o tym myślą.
Jeśli chodzi o Trójmiasto to jest na tyle specyficzne, że tutaj kupują mieszkania także ludzie z zagranicy - Szwecja, Niemcy, Rosja no i cała Warszawa marzy o mieszkaniach w nadmorskich dzielnicach, więc ceny w dobrych lokalizacjach i nowych budynkach pozostaną na wysokim poziomie.
Pracująca część Trójmiasta będzie migrować do dzielnic odległych (nowych) od centrum, gdzie mieszkania będą w cenach około 3000-4000zl/m.
Ostatnio czytałem artykuł chyba z kwietnia tego roku, gdzie Polnord podał, że cena budowy metra kwadratowego w dzielnicach na obrzeżach Trójmiasta to około 2500zl/m, do tego należy doliczyć zysk developera na poziomie (aż) 20% oraz koszta marketingu i sprzedaży.
Tak jak piszesz wyżej. Pierwsze objawy Rekomendacji T będzie widać dopiero w II i IIIkw. 2011 r.
Gdybym stał teraz przed wyborem zakupu mieszkania to wstrzymałbym sie przynajmniej na pół roku.
Masz racje, ale nie uwzględniłeś jednej rzeczy.
3640zl to kwota maksymalna _sumy_ rat kredytów posiadanych. Weź pod uwagę jeszcze karty kredytowe, auto na raty, a nawet elektronikę. Ja bym jeszcze sobie zostawił zapas na sytuację awaryjną gdybym musiał się zadłużyć np. z powodu utraty pracy lub choroby.
Jeśli rodzina posiadająca dwójkę dzieci wyda miesięcznie 3600zl tylko na ratę za hipotekę, to za co żyć? Za 2k na 3-4 osoby?
Co w przypadku gdy w ciągu tych 30 lat ktoś straci pracę? Myślę, że ludzie jednak o tym myślą.
Jeśli chodzi o Trójmiasto to jest na tyle specyficzne, że tutaj kupują mieszkania także ludzie z zagranicy - Szwecja, Niemcy, Rosja no i cała Warszawa marzy o mieszkaniach w nadmorskich dzielnicach, więc ceny w dobrych lokalizacjach i nowych budynkach pozostaną na wysokim poziomie.
Pracująca część Trójmiasta będzie migrować do dzielnic odległych (nowych) od centrum, gdzie mieszkania będą w cenach około 3000-4000zl/m.
Ostatnio czytałem artykuł chyba z kwietnia tego roku, gdzie Polnord podał, że cena budowy metra kwadratowego w dzielnicach na obrzeżach Trójmiasta to około 2500zl/m, do tego należy doliczyć zysk developera na poziomie (aż) 20% oraz koszta marketingu i sprzedaży.
Tak jak piszesz wyżej. Pierwsze objawy Rekomendacji T będzie widać dopiero w II i IIIkw. 2011 r.
Gdybym stał teraz przed wyborem zakupu mieszkania to wstrzymałbym sie przynajmniej na pół roku.
P.S.
Jak sobie spojrzysz w http://web.archive.org na stronie hossy w 2004 lub 2005 roku mieszkania w Chwarznie wystawiane były za cenę _od_ 2500zl/m. Teraz już są w ogłoszeniach slogany, że ceny już _od_ 3300zl/m.
Także według mnie w 2011r. wrócimy do cen sprzed 5 lat w przypadku mieszkań developerskich na obrzeżach.
Jak sobie spojrzysz w http://web.archive.org na stronie hossy w 2004 lub 2005 roku mieszkania w Chwarznie wystawiane były za cenę _od_ 2500zl/m. Teraz już są w ogłoszeniach slogany, że ceny już _od_ 3300zl/m.
Także według mnie w 2011r. wrócimy do cen sprzed 5 lat w przypadku mieszkań developerskich na obrzeżach.
Miejmy nadzieję...
Mieszkania na obrzeżach powinny kosztować ok. 3000-3800 zł za m2, nie więcej...
Deweloperzy by budowali, ludzie by kupowali, każdy byłby szczęśliwy.
Teraz natomiast mieszkania kosztują średnio 4-6 tys za m2. Ludzie nie mają kasy na to, u deweloperów mieszkania stoją puste i się tworzy takie błędne koło...
Zamiast sprzedać je trochę taniej, deweloperzy wrzucają kupę kasy w marketing...
5 lat temu mieszkania kosztowały 2000-2800 zł za m2 i do tego już raczej nie wrócimy.
Ale takie 3000 zł z małym hakiem w dalszej lokalizacji moim zdaniem byłoby ok...
1 m2 mieszkania powinien być równy 1 średniej pensji brutto...
Mieszkania na obrzeżach powinny kosztować ok. 3000-3800 zł za m2, nie więcej...
Deweloperzy by budowali, ludzie by kupowali, każdy byłby szczęśliwy.
Teraz natomiast mieszkania kosztują średnio 4-6 tys za m2. Ludzie nie mają kasy na to, u deweloperów mieszkania stoją puste i się tworzy takie błędne koło...
Zamiast sprzedać je trochę taniej, deweloperzy wrzucają kupę kasy w marketing...
5 lat temu mieszkania kosztowały 2000-2800 zł za m2 i do tego już raczej nie wrócimy.
Ale takie 3000 zł z małym hakiem w dalszej lokalizacji moim zdaniem byłoby ok...
1 m2 mieszkania powinien być równy 1 średniej pensji brutto...
nie wiem skąd te ceny bierzesz - 4-6 tys za metr?
Ja widzę większość do max. 5 tys.... No chyba, że apartamentów szukasz...
Prosty przykład: http://www.dolinapotegowska.pl od 4350 brutto.
Ja widzę większość do max. 5 tys.... No chyba, że apartamentów szukasz...
Prosty przykład: http://www.dolinapotegowska.pl od 4350 brutto.
"Gdybym stał teraz przed wyborem zakupu mieszkania to wstrzymałbym sie przynajmniej na pół roku."
to zależy przez ten czas gdzieś trzeba mieszkać. wynajem też kosztuje.
Widziałeś te bloki polnordu w kowalach budowane za 2500 ? ja widziałem i nie chciał bym tam mieszkać. 2500 polnord płaci firmie która buduje. Trzeba też doliczyć cenę gruntu, koszty stałe developera (obsługa prawna itd, pomijam volvo prezesa).
Wysokie ceny u dev. to raz, ale na rynku też materiały (zmowy cenowe) i ziemia (bańka) są przewartościowane, wysokie ceny surowców (miedzi)
więc potencjał do spadku może się nie okazać taki wielki jak się wydaje, i pytanie czy to jest dla was warte czekania i wynajmowania 6,12,18 mcy....
nie naganiam na zakup, sam nie wiem co robić. dobrze że akurat tymczasowo mam gdzie mieszkać
to zależy przez ten czas gdzieś trzeba mieszkać. wynajem też kosztuje.
Widziałeś te bloki polnordu w kowalach budowane za 2500 ? ja widziałem i nie chciał bym tam mieszkać. 2500 polnord płaci firmie która buduje. Trzeba też doliczyć cenę gruntu, koszty stałe developera (obsługa prawna itd, pomijam volvo prezesa).
Wysokie ceny u dev. to raz, ale na rynku też materiały (zmowy cenowe) i ziemia (bańka) są przewartościowane, wysokie ceny surowców (miedzi)
więc potencjał do spadku może się nie okazać taki wielki jak się wydaje, i pytanie czy to jest dla was warte czekania i wynajmowania 6,12,18 mcy....
nie naganiam na zakup, sam nie wiem co robić. dobrze że akurat tymczasowo mam gdzie mieszkać
Nie trzeba wynajmować...
Można mieszkać :
- u rodziców
- teściów
- rodziny
- itp. itd.
W jaki wątek na forach o mieszkaniach nie wejdę to zawsze wszyscy każą czekać. Czy to rok 2006, 2007 czy 2010.
Trudno przewidzieć gwałtowne spadki.
Ale nie można z drugiej strony kupować na górce...
Czy przypadkiem dobrym okresem nie będzie przełom 2010/2011, zima, promocje świąteczne ?
Jak myślicie ?
Można mieszkać :
- u rodziców
- teściów
- rodziny
- itp. itd.
W jaki wątek na forach o mieszkaniach nie wejdę to zawsze wszyscy każą czekać. Czy to rok 2006, 2007 czy 2010.
Trudno przewidzieć gwałtowne spadki.
Ale nie można z drugiej strony kupować na górce...
Czy przypadkiem dobrym okresem nie będzie przełom 2010/2011, zima, promocje świąteczne ?
Jak myślicie ?
Wiesz, jak spojrzysz na tych co kupili w 2008 gdy mieszkania Hossy byly po 6000zl/m i do tego kredyt we franku, ktory wtedy byl po 2-2,20zl to teraz jest duzo lepszy moment na zakup mieszkania.
Jak jeszcze masz zdolność na franka, to juz w ogole jest dużo lepiej niż było kiedyś.
To czy na przełomie 30 lat będziesz w plecy 20-30 tys. zl to jakie to ma znaczenie? To zaledwie ~100zl miesiecznie różnicy :)
Kwestia tego czego oczekujesz.
Ja np. mam juz mieszkanie (i to dwa) i teraz poluje na super okazjonalne wyprzedaże ludzi którzy się zagalopowali w zadłużaniu się.
Stąd moje spekulacje ;-)
Jak jeszcze masz zdolność na franka, to juz w ogole jest dużo lepiej niż było kiedyś.
To czy na przełomie 30 lat będziesz w plecy 20-30 tys. zl to jakie to ma znaczenie? To zaledwie ~100zl miesiecznie różnicy :)
Kwestia tego czego oczekujesz.
Ja np. mam juz mieszkanie (i to dwa) i teraz poluje na super okazjonalne wyprzedaże ludzi którzy się zagalopowali w zadłużaniu się.
Stąd moje spekulacje ;-)
Mi się wydaje, że jak ktoś bierze kredyt na 30 czy 40 lat to go tak naprawdę mało interesuje czy mieszkanie kosztuje 3800 zł za m2 czy 4400 zł za m2 i stąd się właśnie biorą wysokie ceny mieszkań...
Co innego jak ktoś ma gotówkę, duży wkład własny lub oszczędności, takim ludziom, w tym mi zależy na jak najniższej cenie mieszkania za m2...
Dlatego spekulujemy, prognozujemy, obstawiamy kiedy będzie dogodny moment na zakup...
Na pewno teraz jest lepiej niż było rok czy 2 lata temu, ale czy będzie jeszcze lepiej ?
Co innego jak ktoś ma gotówkę, duży wkład własny lub oszczędności, takim ludziom, w tym mi zależy na jak najniższej cenie mieszkania za m2...
Dlatego spekulujemy, prognozujemy, obstawiamy kiedy będzie dogodny moment na zakup...
Na pewno teraz jest lepiej niż było rok czy 2 lata temu, ale czy będzie jeszcze lepiej ?
Niestety bloków Polnordu nie widziałem.
Wiesz, wszystko reguluje rynek, jeśli nie będzie chętnych na zakup to jaki sens utrzymywać pustostany? Wiem, że developerzy zawsze zakładają jakis okres czasu przez który mieszkania będą czekały na sprzedaż.
Tak na prawdę nikt nie wie co będzie, więc jeśli ktoś nie ma gdzie mieszkać to niech kupuje, a kto może czekać niech robi co uważa.
Całkiem niezłą opcją jest też kupienie tzw. dziury w ziemi, od developera o stabilnej sytuacji na rynku i poczekanie roku na mieszkanie.
Wiesz, wszystko reguluje rynek, jeśli nie będzie chętnych na zakup to jaki sens utrzymywać pustostany? Wiem, że developerzy zawsze zakładają jakis okres czasu przez który mieszkania będą czekały na sprzedaż.
Tak na prawdę nikt nie wie co będzie, więc jeśli ktoś nie ma gdzie mieszkać to niech kupuje, a kto może czekać niech robi co uważa.
Całkiem niezłą opcją jest też kupienie tzw. dziury w ziemi, od developera o stabilnej sytuacji na rynku i poczekanie roku na mieszkanie.
http://mat-bud.rumia.pl/PL/osiedle_aleja_debowa.html
Tu nie jest drogo również jesli ktos jest zainteresowany niech sobie sprawdzi ja tam kupiłem i czekam na odbiór mieszkania sa w trakcie budowy
Tu nie jest drogo również jesli ktos jest zainteresowany niech sobie sprawdzi ja tam kupiłem i czekam na odbiór mieszkania sa w trakcie budowy
Stara prawda powiada że na inwestycji w nieruchomosć sie nie traci nawet jezeli sie dzis przeplaci! to inwestycja długofalowa min 5 lat , i tak zakup dzis nowego mieszkania przenosi nas na rynek wtórny ktory pokazuje ze na tzw. nowych osiedlach sa inne ceny, a co do spadku cen to na to raczej bym nie liczył ponieważ duży deweloper prowadzący wiele inwestycji w momencie raptownego pogorszenia sytuacji gospodarczej itp. moze zamiast obniżać ceny poprostu wstrzymac inwestycje i czekac na poprawe, wiec trzeba przyjac i taki scenariusz na który raczej sie nie zanosi. Wiekszosc analityków wskazuje raczej stabilizacje cen z lekkimi wzrostami, ale okazje i promocje cenowe zawsze będa , ale jezeli piszesz ze szukasz stosunkowo taniego i dobrego dewelopera to sama sobie zaprzeczasz bo cene budowy mieszkan w budynkach wielorodzinnych sie inaczej utala niz np. budowe domu jednorodz. tu trzeba wydawac setki tysiecy zanim osiedle powstanie sa przepisy,normy budynku, zatrudnienie ludzi ,roboty ziemne etc etc no i zarobek bo to jest interes , przeciez sama piszesz ze chcesz tanio kupic wiec tez chesz w jakims sensie zrobic interes! wiec jezeli mieszkania sie w miare płynnie sprzedaja to juz jest stosunkowo tanio i dobrze. To wszysto reguluje rynek, a mieszkania w cenach o ktorych piszesz juz sa np. jakies osiedle ''modre'' o ile pamietam po 3300 za m2.
"deweloper prowadzący wiele inwestycji w momencie raptownego pogorszenia sytuacji gospodarczej itp. moze zamiast obniżać ceny poprostu wstrzymac inwestycje i czekac na poprawe"
to zależy, mało kto finansuje wszystko gotówką, jeśli ma kredyty zaciągnięte pod tą inwestycje, ziemie to musi płacić raty, musi więc budować i sprzedawać.
to zależy, mało kto finansuje wszystko gotówką, jeśli ma kredyty zaciągnięte pod tą inwestycje, ziemie to musi płacić raty, musi więc budować i sprzedawać.
Na Śląsku z tego co wiem mieszkania są kilkaset zł tańsze za m2 niż u nas w Trójmieście...
Cena 3000 czy 3500 za m2 nikogo nie dziwi, a wydaje mi się, że ludzie lepiej zarabiają....
Także czekam na moment aż nowe osiedla w Trójmieście w dalszych lokalizacjach spadną 10-20%..... poniżej 4000 zł za m2....
Ot cała filozofia tego tematu i dyskusji z mojej strony :)
Jeżeli ktoś jeździ po deweloperach, negocjuje, to na pewno lepiej się orientuje niż ludzie którzy czytają na stronach deweloperów cenniki, prawda ?
Cena 3000 czy 3500 za m2 nikogo nie dziwi, a wydaje mi się, że ludzie lepiej zarabiają....
Także czekam na moment aż nowe osiedla w Trójmieście w dalszych lokalizacjach spadną 10-20%..... poniżej 4000 zł za m2....
Ot cała filozofia tego tematu i dyskusji z mojej strony :)
Jeżeli ktoś jeździ po deweloperach, negocjuje, to na pewno lepiej się orientuje niż ludzie którzy czytają na stronach deweloperów cenniki, prawda ?
A ja tylko dodam,ze z jedna z wyzej wymienionych firm,o ktorej ktos napisal ze nie negocjuje cen mieszkania wynegocjowalem miejsce postojowe gratis i lekka obnizke za metr kwadratowy.To tyle ile sa warte porady na tym forum.Liczenie na to ze kupi sie ok 70 m za 4 tys za metr czyli 280 tys jest moim zdaniem conajmniej smieszne,ale zycze powodzenia....O spadkach [pisze sie ciagle,a jedyny spadek jaki nastapil to poczatek 2009.Od tego czasu o te kilka ,kilkanascie procent ceny jednak wzrosly.
Jest dość spora to oczywiste.
Po pierwsze lepiej jest dostać kasę od razu na początku inwestycji, i nie być uzależnionym od tego co się wydarzyć możne w przyszłości (wydarzenia losowe) - bank przelewa kasę w transzach i uzależnione jest to od postępów.
Po drugie jeżeli deweloper stara się o kredyt, musi wykazać się kilkunastoma procentami podpisanych umów - i wtedy każda umowa podpisana i już spłacona jest dużym atutem.
A kasa najczęściej jest zarobiona, trzeba mieć trochę zaufania...
Po pierwsze lepiej jest dostać kasę od razu na początku inwestycji, i nie być uzależnionym od tego co się wydarzyć możne w przyszłości (wydarzenia losowe) - bank przelewa kasę w transzach i uzależnione jest to od postępów.
Po drugie jeżeli deweloper stara się o kredyt, musi wykazać się kilkunastoma procentami podpisanych umów - i wtedy każda umowa podpisana i już spłacona jest dużym atutem.
A kasa najczęściej jest zarobiona, trzeba mieć trochę zaufania...
faktycznie twoja wypowiedz bardzo zaniża średnią wartość wypowiedzi na forum.
1) na pewno hossa nie daje garaży gratis na inwestycjach zblizonych do 4000/m2
2) tak mozna za tyle kupic bez problemu
3) ceny sa ciagle nizsze niz przed LB, jesli dobrze pamietam przed chcieli w hossie >5000 przy obwodnicy
1) na pewno hossa nie daje garaży gratis na inwestycjach zblizonych do 4000/m2
2) tak mozna za tyle kupic bez problemu
3) ceny sa ciagle nizsze niz przed LB, jesli dobrze pamietam przed chcieli w hossie >5000 przy obwodnicy
tak bywałem kilka razy bylem na osiedlu hanzy.I zakorkowane jest nie tylko Swietokrzyska.Bez urazy,ale jesli to nie jest tzw "zadupie" w Gdansku to co nim jest???Wierze ,ze moze sie tam mieszkac calkiem milo,cisza,spokoj ale moim zdaniem to jednak zadupie:).
Gdzie ja napisalem o garazu?Napisalem o miejscu postojowym,klania sie czytanie ze zrozumieniem.
Tak pewnie 70 m za 280 tys mozna dostac bez problemow.Tylko gdzie?:)))Na czterech porach roku,osiedlu poludniowym czy osiedlach z widokiem z widokiem na Szadólki?
Uwielbiam tych pseudoekspertow ktorych zadna teoria sie nie sprawdza.Czekajcie dalej na spadki,napewno nastapia:)
Gdzie ja napisalem o garazu?Napisalem o miejscu postojowym,klania sie czytanie ze zrozumieniem.
Tak pewnie 70 m za 280 tys mozna dostac bez problemow.Tylko gdzie?:)))Na czterech porach roku,osiedlu poludniowym czy osiedlach z widokiem z widokiem na Szadólki?
Uwielbiam tych pseudoekspertow ktorych zadna teoria sie nie sprawdza.Czekajcie dalej na spadki,napewno nastapia:)
kazdy ma inne preferencje.
Dla mnie najlepsze lokalizacje to Redłowo, Orłowo, Oliwa, ale za to te dzielnice sa w miare głośne.
Wole mniejsze mieszkanie ale w tych lokalizacjach niż wieksze np. w Chwarznie czy nawet na Oksywiu (Komandorskie Wzgorze) gdzie będzie na pewno ciszej, za to bedzie gorzej z komunikacją.
Niestety ceny w tych dzielnicach to jakas masakra. Za nowe mieszkanie ciężko znaleźć poniżej 7500pln/m
Ja wole Gdynie od Gdańska. Jest mniejsza, łatwiej/szybciej można załatwić sprawę w urzędzie. No i nie ma tak dużo ludzi jak w Gdańsku.
Dla mnie najlepsze lokalizacje to Redłowo, Orłowo, Oliwa, ale za to te dzielnice sa w miare głośne.
Wole mniejsze mieszkanie ale w tych lokalizacjach niż wieksze np. w Chwarznie czy nawet na Oksywiu (Komandorskie Wzgorze) gdzie będzie na pewno ciszej, za to bedzie gorzej z komunikacją.
Niestety ceny w tych dzielnicach to jakas masakra. Za nowe mieszkanie ciężko znaleźć poniżej 7500pln/m
Ja wole Gdynie od Gdańska. Jest mniejsza, łatwiej/szybciej można załatwić sprawę w urzędzie. No i nie ma tak dużo ludzi jak w Gdańsku.
Nie są 200-300% droższe. Nie przesadzaj. W 2004/5 roku mieszkanie w stanie developerskim bylo po okolo 2500 pln/m. Jesli teraz jest po 5000 pln/m to jest to dopiero 100%.
Poza tym zauwaz, ze zblizamy sie do Państw UE. Zwróć uwagę jakie są ceny na zachodzie. Myślę, że w 5-7 lat wjedziemy do unii monetarnej co spowoduje znowu wzrosty cen mieszkań ale rownież i płac.
Poza tym zauwaz, ze zblizamy sie do Państw UE. Zwróć uwagę jakie są ceny na zachodzie. Myślę, że w 5-7 lat wjedziemy do unii monetarnej co spowoduje znowu wzrosty cen mieszkań ale rownież i płac.
Zwróc uwagę ile 5 lat temu zarabiał pracownik firmy budowlanej, a ile zarabia teraz.
Ja 5 lat temu zarabialem mniej niz 4 razy tyle co teraz. Fakt zwiększylem swoje kwalifikacje.
Zwróc uwagę jak zmieniły się ceny gruntów, jak zmieniła się dostępność kredytów.
Czynników jest mnóstwo.
Mimo, że też szukam mieszkania dla siebie to nie liczę na ogromne spadki cenowe. Cena za developerke na obrzeżach Trójmiasta budowane hurtowo z tanich materiałów według mnie już dużo nie spadnie.
Ja 5 lat temu zarabialem mniej niz 4 razy tyle co teraz. Fakt zwiększylem swoje kwalifikacje.
Zwróc uwagę jak zmieniły się ceny gruntów, jak zmieniła się dostępność kredytów.
Czynników jest mnóstwo.
Mimo, że też szukam mieszkania dla siebie to nie liczę na ogromne spadki cenowe. Cena za developerke na obrzeżach Trójmiasta budowane hurtowo z tanich materiałów według mnie już dużo nie spadnie.
z raportu wynika ze koszt budowy calkowity (z ziemia i innymi kosztami) to w 3city okolo 3000zl. o ile dobrze pamiętam z wczoraj średni standardu popularnego tz. że przy obwodnicy jest trochę niższy. Marże developerów są na ~40% w 2004 były na ~20%. margines do spadku jest więc 20%. To oczywiście nie oznacza że spadnie, bo czynnikow jest wiecej. Niemniej z tego wynika że poniżej 3500-3600/m2 nie ma co liczyć.
mieszkanie, które znajoma kupiła w 2004r poszło w 2010r dokładnie za 200% ceny zakupu. (czyli wztost o 100%). w 2007/2008 poszło by za 250%. była tylko jedna osoba zainteresowana zakupem.
Mi osobiście bardziej nie podoba się oferta dev. niż ceny. za dużo wad mają te mieszkania. Jak durnie budują bloki przy przelotówkach, tam powinny być usługi a nie bloki.
mieszkanie, które znajoma kupiła w 2004r poszło w 2010r dokładnie za 200% ceny zakupu. (czyli wztost o 100%). w 2007/2008 poszło by za 250%. była tylko jedna osoba zainteresowana zakupem.
Mi osobiście bardziej nie podoba się oferta dev. niż ceny. za dużo wad mają te mieszkania. Jak durnie budują bloki przy przelotówkach, tam powinny być usługi a nie bloki.
Tak jest bo jest opcja rezerwowania mieszkań na kilka dni i ludzie na potęge rezerwują.
Jeśli masz gotówke to idz, powiedz, że interesuje Cie konkretne mieszkanie, że masz gotówke i że jesteś w stanie w ciagu 3-4 tygodni finalizować transkacje. Wtedy oni pogonią tych co rezerwowali i może coś się zwolni.
Jeśli masz gotówke to idz, powiedz, że interesuje Cie konkretne mieszkanie, że masz gotówke i że jesteś w stanie w ciagu 3-4 tygodni finalizować transkacje. Wtedy oni pogonią tych co rezerwowali i może coś się zwolni.
Według mnie lepszy jest rynek wtórny i mieszkania z końca lat 90-tych i początku 2000.
Mieszkanie takie ma około 10 lat więc blok już osiadł. Ściany juz nie powinny pękać.
Do tego mieszkania starsze maja często lepszą lokalizację, a na pewno lepszy stosunek lokalizacja/cena.
Do tego są urządzone, można trafić tak, że najbliższy remont można zrobic za 1-2 lata.
Do nowego mieszkania doliczyć trzeba urządzenie (chyba ze nie kupujesz stanu developerskiego tylko urządzone). Kiedyś czytałem, że na urządzenie liczy się od 1000pln/m w górę.
Każde z rozwiązań ma plusy i minusy, zależy czego dokładnie szukasz.
Mieszkanie takie ma około 10 lat więc blok już osiadł. Ściany juz nie powinny pękać.
Do tego mieszkania starsze maja często lepszą lokalizację, a na pewno lepszy stosunek lokalizacja/cena.
Do tego są urządzone, można trafić tak, że najbliższy remont można zrobic za 1-2 lata.
Do nowego mieszkania doliczyć trzeba urządzenie (chyba ze nie kupujesz stanu developerskiego tylko urządzone). Kiedyś czytałem, że na urządzenie liczy się od 1000pln/m w górę.
Każde z rozwiązań ma plusy i minusy, zależy czego dokładnie szukasz.
Całe życie było przeświadczenie że działki po 200-300 zł m2.
Działka w okolicach Trójmiasta bez pośredników ok. 100 tys zł (1000 m2)
Czyli 270 tys (dom 130 m2) + 100 tys, razem 370 tys
Mieszkanie natomiast 70 m2 x 4,500 = 315 000 + miejsce parkingowe + piwnica
Jakieś wątpliwości co wybrać ?
Ja raczej już nie mam....
Działka w okolicach Trójmiasta bez pośredników ok. 100 tys zł (1000 m2)
Czyli 270 tys (dom 130 m2) + 100 tys, razem 370 tys
Mieszkanie natomiast 70 m2 x 4,500 = 315 000 + miejsce parkingowe + piwnica
Jakieś wątpliwości co wybrać ?
Ja raczej już nie mam....
Parę znajomych jest w trakcie kupna działki - jakoś nie udało im się zejść niżej niż 180zl za metr kw.
A co do budowy domu to kolega który skończył własnie budowę powiedział mi ze wyszło mu wszystko w okolicach 3,5 tys za metr. (bliźniak i tez budowany gospodarczo - instalacja elektr. i schody robił mu Tata)
A co do budowy domu to kolega który skończył własnie budowę powiedział mi ze wyszło mu wszystko w okolicach 3,5 tys za metr. (bliźniak i tez budowany gospodarczo - instalacja elektr. i schody robił mu Tata)
1) Domy macie od 220 tys do 315 tys
http://projekty.dom.pl/projekty_z_poddaszem.html
2) Działki budowlane 10-15 km od obwodnicy Trójmiasta chodzą bez pośredników po ok. 110-120 zł za m2. Na stronach biur nieruchomości można znaleźć działki budowlane po 120 zł za m2, czyli bez pośrednika pewnie 80 zł za m2
Lokalizacje: Banino, Tuchom, okolice Żukowa itp. itd. Wcale nie dalej od centrum niż Chwaszczyno, Chwarzno czy Wiczlino
http://projekty.dom.pl/projekty_z_poddaszem.html
2) Działki budowlane 10-15 km od obwodnicy Trójmiasta chodzą bez pośredników po ok. 110-120 zł za m2. Na stronach biur nieruchomości można znaleźć działki budowlane po 120 zł za m2, czyli bez pośrednika pewnie 80 zł za m2
Lokalizacje: Banino, Tuchom, okolice Żukowa itp. itd. Wcale nie dalej od centrum niż Chwaszczyno, Chwarzno czy Wiczlino
Szukałam działki intensywnie rok.Tak jest pełno.....na zadupiach gdzie i tak trzeba najpierw pokonać korki żeby dojechać,bez kanalizacji,bez szans na jakąkolwiek drogę ,bez inrastruktury,bez oświetlenia w okolicy(jak sobie sam lampy pod domem nie postawisz).W perspektywie brak przedszkoli,kiepska szkółka "wiejska"(dobrze jak i taka jest) i bez 2 samochodów nie ma szans na normalne funkcjonowanie.Dzieci na basen nie pójdą , a rodzice do kina raz na rok jak się uda pokonanć te "tylko 15 km " za obwodnicą.3/4 roku błoto i szans na poprawę brak. Po 2 latach już ludzie mają dosyć i chcą wracać na te osiedla,które tak beznandziejne im się wydawały.Ceny działek są wysokie albo bardzo,bardzo wysokie a budowa taniego domu wygląda różowo tylko z początku.To jest na prawdę trudny orzech do zgryzienia.I potem straszą takie nigdy nie dokończone domy,bez elewacji,bez ogrodzenia itp.
Radze najpierw przejechać kilka razy trasę np. Tuchom - "do centrum" gdzie praca,szkoła itp i to w różnych porach,zeby się przekonać czy to na prawdę "tak blisko".Chyba, że komuś odpowiada zaszycie się na stałe w domu na peryferiach.
Radze najpierw przejechać kilka razy trasę np. Tuchom - "do centrum" gdzie praca,szkoła itp i to w różnych porach,zeby się przekonać czy to na prawdę "tak blisko".Chyba, że komuś odpowiada zaszycie się na stałe w domu na peryferiach.
Teraz w Sztutowie powstaje nowe osiedle Mierzeja Park. Niespełna kilometr od plaży. Fajne nie duże mieszkania. 3 kondygnacje. Apartamenty od 28m2 do 48m2. Poza tym ceramiczne dachówki, stolarka drzwiowa i okienna drewniana, marmurowe klatki schodowe, nowoczesne, cichobieżne windy. Cena ok. 5 tys za m2. Ogólnie bardzo ładne, spokojne miejsce. Deweloper, który tam buduje to Mierzeja Development.
Do poczytania o Berlinie:
http://www.poloniaberlin.de/forum/topics28/kupno-mieszkania-i-przeprowadzka-do-berlina-vt8135.htm
http://www.poloniaberlin.de/forum/topics28/kupno-mieszkania-i-przeprowadzka-do-berlina-vt8135.htm
ja wszedłem ostatnio w inpro - trzy żagle, wg mnie jest to aktualnie w trojmiescie najlepsza oferta pod względem ceny do lokalizacji.
Oczywiście są to wieżowce , wokół dość gęsta zabudowa, ale przy tych cenach nie można narzekać. za 2 -3 lata te mieszkania będą warte o 2000 tyś wiecej na metrze.
Mówiąc dobra lokalizacja mam na myśli czynniki obiektywne (infrastruktura, dojazd, tereny rekreacyjne) - i nie chcę tu polemizować z osobami które kupiły za 3500/m2 koło smietnika i mówią że lubią mieszkać z daleka od miasta
Oczywiście są to wieżowce , wokół dość gęsta zabudowa, ale przy tych cenach nie można narzekać. za 2 -3 lata te mieszkania będą warte o 2000 tyś wiecej na metrze.
Mówiąc dobra lokalizacja mam na myśli czynniki obiektywne (infrastruktura, dojazd, tereny rekreacyjne) - i nie chcę tu polemizować z osobami które kupiły za 3500/m2 koło smietnika i mówią że lubią mieszkać z daleka od miasta
No tak masz racje, lokalizacja o niebo lepsza od tych osiedli za obwodnicami przy wysypiskach smieci, ale przejdz sie tam na spacer i zobacz jak ogromne sa to budynki.
Mysle, ze za 10-15 lat to bedzie taki falowiec nowoczesniejszy.
Zaciekawilo mnie ostatnio ile jest mieszkan w jednej klatce w takim "zaglowcu" i az się boje jak ktoś mi to powie, bo pięter jest 17 :)
Wyobraz sobie 70-80 rodzin w jednej klatce :)
Kolejne wierzowce sa budowane przy Galerii Przymorze, wydaje sie, ze beda mniejsze.
Mysle, ze za 10-15 lat to bedzie taki falowiec nowoczesniejszy.
Zaciekawilo mnie ostatnio ile jest mieszkan w jednej klatce w takim "zaglowcu" i az się boje jak ktoś mi to powie, bo pięter jest 17 :)
Wyobraz sobie 70-80 rodzin w jednej klatce :)
Kolejne wierzowce sa budowane przy Galerii Przymorze, wydaje sie, ze beda mniejsze.
nie mniej , uważam że cena jest dobra, w okolicy pasa nadmorskiego nie ma dużo inwestycji. wieżowce koło galerii przymorze ceny z tego co pamietam zaczynają się od 7 tyś, i wieżowce o podobnej wysokości. To samo co istniejące hossy i horyzont.
Pozostałe inwestycje to investkomfort - jeszcze bliżej mola na brzeznie, 4 piętra - wszytsko super tylko ceny od 7-8 tyś + vat, jest jeszcze neptum park i osiedle na przeciwko hotelu marina ceny od ponad 10 tyś /m2.
A co do wieżowców to fakt mają one dużo przeciwników, natomiast nie wydaje mi się żeby porównanie do falowców albo nawet 12 piętrowych szaf było trafne. Liczba mieszkań w takim punktowcu jest zblizona do liczby mieszkań w szafie (mniej klatek, wiecej pieter), o falowcu to nie ma co gadać.
Sam standard i rozwiązania technologiczne tam zastosowane, to przepaść nawet w stosunku do budynków 5 letnich na osiedlach typu ujeścisko , szdółki i wszytsko wokoło obwodnicy.
Ponadto mieszkania na najwyższych 5 pietrach uważam że są super - cisza i widok, ja akurat kupiłem niżej ze względów finansowych, te wyżej i np z widokiem na zatokę są dużo droższe -ale naprawdę fajne.
Tego typu budownictwo zaczyna dominować w centrach dużych miast europejskich - wypierająć np w Angli tradycyjne , mikroskopijne szeregowce.
A co do ceny tu nie ma sensu porównywac tego do np osiedla 5 mostów za 3 - 4 tyś /m2 przy tej lokalizacji do 4tyś to zdecydowanie za dużo
Pozostałe inwestycje to investkomfort - jeszcze bliżej mola na brzeznie, 4 piętra - wszytsko super tylko ceny od 7-8 tyś + vat, jest jeszcze neptum park i osiedle na przeciwko hotelu marina ceny od ponad 10 tyś /m2.
A co do wieżowców to fakt mają one dużo przeciwników, natomiast nie wydaje mi się żeby porównanie do falowców albo nawet 12 piętrowych szaf było trafne. Liczba mieszkań w takim punktowcu jest zblizona do liczby mieszkań w szafie (mniej klatek, wiecej pieter), o falowcu to nie ma co gadać.
Sam standard i rozwiązania technologiczne tam zastosowane, to przepaść nawet w stosunku do budynków 5 letnich na osiedlach typu ujeścisko , szdółki i wszytsko wokoło obwodnicy.
Ponadto mieszkania na najwyższych 5 pietrach uważam że są super - cisza i widok, ja akurat kupiłem niżej ze względów finansowych, te wyżej i np z widokiem na zatokę są dużo droższe -ale naprawdę fajne.
Tego typu budownictwo zaczyna dominować w centrach dużych miast europejskich - wypierająć np w Angli tradycyjne , mikroskopijne szeregowce.
A co do ceny tu nie ma sensu porównywac tego do np osiedla 5 mostów za 3 - 4 tyś /m2 przy tej lokalizacji do 4tyś to zdecydowanie za dużo
ark,
Skoro kupiłeś mieszkanie w tym wieżowcu to napisz proszę ile jest mieszkań na jednym piętrze w jednej klatce?
Masz rację jeśli chodzi o lokalizację. Sam bym wolał zapłacić 5500-6000 za metr na Zaspie niż 4000 przy obwodnicy (Łostowice, Szadółki itp.)
Z tym, że ja sobie nie wyobrażam mieszkać w wieżowcu, ale to już indywidualna kwestia.
Skoro kupiłeś mieszkanie w tym wieżowcu to napisz proszę ile jest mieszkań na jednym piętrze w jednej klatce?
Masz rację jeśli chodzi o lokalizację. Sam bym wolał zapłacić 5500-6000 za metr na Zaspie niż 4000 przy obwodnicy (Łostowice, Szadółki itp.)
Z tym, że ja sobie nie wyobrażam mieszkać w wieżowcu, ale to już indywidualna kwestia.
ja zapłaciłem ok 5500/m2, mieszkanie 2 pok , ok 45m2, z miejscem postojowym na zewnatrz i piwnicą ok 250 tyś.
Generalnie ceny jak i rzuty kondygnacji są stronach inpro - i liczba mieszkań na klacce zależy od pietra , na moim jest 6 albo 7 ale w innych klatkach i innych budynkach jak róznież na innych piętrach wyglada to inaczej - zazwyczaj jest to mniej (nejlepiej zobaczyć rzuty).
Co do cen to są na stronach podane kwoty brutto za konkretne mieszkanie, także więcej nie będzie - może być mniej. Natomiast nie wierzę w mity o ogromnych upustach, jesli coś takiego miało miejsce to 2 lata temu, teraz ceny lekko siadły i rabaty są rzędu kliku %, także jak hossa krzyczy 7000 to na pewno nie bedzie to 6000 czy nawet 6500.
Pewnie można coś wytargować przy mieszkaniach które stoją wolne po wybudowaniu, ale wiadomo co zostaje, duże metrarze, na parterze z okanmi na północ. Dobre mieszkania w dobrej lokalizacji do 6000/m2 sprzedają się szybko (mówię o nowych).
Oczywiście tym lepsza cena im więcej wpłacasz i czym dłuższy termin do oddania (albo tuż przed oddaniem - tzw ochłapy)
Dla mnie osobiście najważniejszym kryterium był współczynnik lokalizacja do ceny.
Generalnie ceny jak i rzuty kondygnacji są stronach inpro - i liczba mieszkań na klacce zależy od pietra , na moim jest 6 albo 7 ale w innych klatkach i innych budynkach jak róznież na innych piętrach wyglada to inaczej - zazwyczaj jest to mniej (nejlepiej zobaczyć rzuty).
Co do cen to są na stronach podane kwoty brutto za konkretne mieszkanie, także więcej nie będzie - może być mniej. Natomiast nie wierzę w mity o ogromnych upustach, jesli coś takiego miało miejsce to 2 lata temu, teraz ceny lekko siadły i rabaty są rzędu kliku %, także jak hossa krzyczy 7000 to na pewno nie bedzie to 6000 czy nawet 6500.
Pewnie można coś wytargować przy mieszkaniach które stoją wolne po wybudowaniu, ale wiadomo co zostaje, duże metrarze, na parterze z okanmi na północ. Dobre mieszkania w dobrej lokalizacji do 6000/m2 sprzedają się szybko (mówię o nowych).
Oczywiście tym lepsza cena im więcej wpłacasz i czym dłuższy termin do oddania (albo tuż przed oddaniem - tzw ochłapy)
Dla mnie osobiście najważniejszym kryterium był współczynnik lokalizacja do ceny.
Jezeli chce sie fajne wybudowane w nowych technologiach mieszkanie i w dobrym punkcie to faktycznie ceny zaczynaja sie od od 9,10 tys.Jezeli nie ma sie tylu pieniedzy to przeplaca sie kupujac po 5 czy 6 tys na blokowiskach typu Zaspa.I pisze sie ze to odpowiednia cena do lokalizacji,jednoczesnie jadac po osiedlach typu Ujescisko ,Orunia Gorna czy te koło obwodnicy czy Szadołek.Ludzie sam mieszkam na pograniczu Ujesciska i nie znam nikogo kto chcialby wrocic na Zaspe czy Przymorze.Cisza,spokoj,oczka wodne,duzo mlodych małzenstw z dziecmi,nowa szkoła,centra handlowe w poblizu.Fakt korki potrafia byc niesamowite-ale takie tez bywaja na Grunwaldzkiej w centru Wrzeszcza czy Slowackiego.Tysiace ludzi kupuje tam mieszkania,wolac nie przeplacac za mieszkania na Przymorzu(mowie oczywiscie o nowych mieszkaniach),gdzie za cene 2 pokoii w Gdansku poludniowym ma trzy pokoje.Tak tysiace ,popatrzcie ile powstaje osiedli,blokow.Wszyscy uciekaja z centrum czy blokowisk.A wy mieszkajac z tesciami,wynajmujac piszecie jakies glupoty liczac niewiadomo na co.Ceny do poziomu 3 tys za metr gdziekolwiek nie wroca nigdy i czas sie z tym pogodzic.
Ja polecam dewelopera Fame. Ceny nie są z górnej półki i chyba ze wszystkim można się "ugadać". A tu jest dokładny opis inwestycji http://www.famesc.pl
Nie wierze w stwierdzenie że nie ma ani dobrego i ani taniego dewelopera. Trzeba po prostu dobrze poszukać. Może faktycznie taniego nie ma ale dobry jest na pewno :) Ja obecnie szukam mieszkania, znalazłem już kilka osiedli które by mnie interesowały np. na Myśliwskiej. Teraz trzeba poszukać opinii o deweloperach, umówić się na spotkanie itp.
http://www.inpro.com.pl/citypark/rzuty_kondygnacji.php
Nie wiem czy dobry ten deweloper, ale mysle że z ta ofertą tez mozna sie zapoznać wybierając mieszkania blisko centrum gdańska i w blokach.
Nie wiem czy dobry ten deweloper, ale mysle że z ta ofertą tez mozna sie zapoznać wybierając mieszkania blisko centrum gdańska i w blokach.
mysl tak dalej 'I.M' a zostaniesz na lodzie . Gdzie sa dzis ci wszyscy mędrcy , cwaniacy i filozofowie forumowi ktorzy doradzali brednie i bzdury bo rok juz minal i mieszkania juz według ich chorych prognoz miały byc wlasnie teraz po mniej niz 1000 zl za metr. Brednie i brednie i sluchajcie takich idiotow i doradcow na forum i nadal czekajcie a zostaniecie bez mieszkan . Czytajcie te forumowe porady i puperele a nic nie kupicie i sobie debatujcie bo jeden uwaza ze jakis deweloper dobrze buduje a inny zle bo pani ixinska tam byla i wie a kto inny byl u pana ixinskiego a jego ciocia tam kupila i tez wie itd itp i sruty pierduty itd. Obudzcie sie ludzie ! Nalezy samemu isc do dewelopera , porozmawiac i nie sluchac zadnych chorych dorad i forumowych porad , podisac umowe przedwstepna notarialnie mimo ze to kosztuje ale cos gwarantuje i nie wpadac w watpliwosci bo one zawsze sa . I nie sluchac czy bedzie gdzies smietnik czy trawnik czy droga czy parking tylko ocenic zaawansowanie prac z harmonogramem . Drogo wcale dzis nie oznacza dobrze bo wiele drogich i prestizowych niby inwestycji stoi a wielu mniejszych deweloperow znakomicie prosperuje i buduje zgodnie z planem . I nie pisz kogo omijac bo mozesz plotkami komus zrobic szkode bo plotka to tylko plotka i opiera sie przewaznie na jakims forumowym glosie kogos kto ma np. krzywą sciane w łazience i na tej podstawie ocenia dewelopera. Plotki to obrzydliwa cecha wiec nie oceniajcie plotkami tylko tym czy inwestycja sie buduje a takie puperele jak skrzypiace pozniej drzwi czy okno zwyczajnie sami sobie ustawicie bo jak tu kazdy bedzie szukal apartamentow z luksusem pod linijke to niech wielu nie pisze ze chce jak najtaniej bo zwyczajnie przesadza. Przy odbiorze nowych mieszkan zawsze mozna znalezc wiele niedociagniec i drobiazgow wadliwych ale to nie wina dewelopera i inwestycji tylko np. producenta drzwi lub np. klamek. itd. Nawet bogaci jak dom buduja tez maja wiele niedociagniec ! A dlaczego ? bo np. rama oscieznica od drzwi ktore zamowil jest krzywo pospawana a wneka na drzwi minimalnie ''przekoszona '' i co i tragedia ? i juz zle ? to wszystko w 10 minut sie poprawi . Wiec nie sluchaj tych dziwacznych porad bo ani za darmo mieszkan nie bedzie tak jak pisali ani nie kieruj sie frustratami ktorzy pisza ze tam gdzies jest zle a gdzies indziej lepiej bo to tylko ich punkt widzenia i oceny a pozniej sie okaze ze to co dla kogos jest dobre ty ocenisz jako zle . Kieruj sie tylko swoim rozumem i sie spiesz bo ceny juz nie spadaja .
To oczywiste, że trzeba się kierować własnym rozumem, że trzeba się z developerem spotkać i samemu zadecydować. Ale też jestem zdania, że nie zaszkodzi poczytać w necie co piszą ludzie o deweloperach. Zawsze to wiemy o co pytać, na co zwrócić uwagę. Trzeba wiedzieć jakie informacje wychwycić.
Jeśli chodzi o Myśliwską to znajoma kupiła tam mieszkanie (dokładnie osiedle Myśliwska Park), nie słyszałam od niej złego słowa, na razie jest zachwycona mieszkaniem, sąsiadami i okolicą.
Jeśli chodzi o Myśliwską to znajoma kupiła tam mieszkanie (dokładnie osiedle Myśliwska Park), nie słyszałam od niej złego słowa, na razie jest zachwycona mieszkaniem, sąsiadami i okolicą.
monia a jak ktos zaraz napisze ze mysliwska park to byle jak i byle co i ma glosnego sasiada itd itp i tym podobne sprawy dla zabawy bo tu pisze wielu z nudow dla zabawy i zawisci to czy to juz wzbudzi twoje watpliwosci i sie zaczniesz zastanawiac ? co komu po ocenie twojej znajomej jak za chwile moze napisac jej jakis sasiad ze ona jest glosna i niekulturalna itd. Co do wyboru mieszkania w ogole ma zdanie i opinia jakiejs znajomej jak ona ma inny rozum i jej tam jest dobrze a tobie bedzie w innym bloku moze pozniej zle i co ? bedziesz miala pozniej do niej pretensje ? . Ja jestem zachwycona osiedlami np. orlexu i co ? polecisz i tam kupisz ? albo zaraz napisze ze na przymorzu jest super i tez tam kupisz ? albo wpisze ze na morenie jest byle co i co nie kupisz tam ? po co komu takie opinie ?
Ja sądzę, że każda opinia jest ważna, bo możemy dowiedzieć się i te negatywne i pozytywne opinie. Decyzje podejmiemy sami, ale dopytać się czy deweloper daje zniżki, na co uważać, czy są opóźnienia z odbiorem itd. Co do Myśliwskiej to wiem tyle że ludzie sobie bardzo chwalą ogólnie, a niektórzy narzekają na jakiś śmietnik. Z wizualizacji osiedle wygląda bardzo ładnie. Dobrze jest też wejść na forum osiedla, tam można poczytać dużo więcej.
I.M to sobie zostan w Gdansku nikt ci nie broni. Przemieszkalem lata na tych morenach i innych terenach i tam jest teraz totalny syf i typowe slamsowisko sie robi jak na przymorzu i sie sporo elementu zaczyna bo to juz okolice dla tzw. nie obrazajac ''bidnych'' i te mysliwska i inne tam to pic bo bedziesz tylko z boku tego calego bajzlu . Wyprowadzilem sie bez zalu i nawet mnie tam nigdy juz nie ciagneło a to ze tam centrum handlowe jest i kilka nowych bloczkow nic nie zmienia bo tu juz typowe slamsowisko i betonowy widok. Wole cisze i lasy i Gdynie jak mam ochote po sklepach spokojnie połazic . Ale masz racje wybor nalezy do ciebie i wiem doskonale ze tamte tereny na wielu robianiby wrazenie tak jak i przymorze i im ktos wmawia ze tam pana boga za nogi złapia i bedzie super ale do czasu. powodzenia
Dziękujemy ci za zdanie, ale chyba pomyliłeś fora. Bo tu raczej chcemy rozmawiać o deweloperach i np. o osiedlu Myśliwska Park, (które moim zdaniem jest bardzo ładne i nie jest to żaden syf), a nie o tym czy mieszkać w Gdańsku czy w Gdyni. :/ bo to się mija z tematem. Skoro wybrałeś Gdynie twój wybór sądzę że jak ktoś mieszka całe życie w Gdańsku nie będzie skory się wyprowadzać. Ja kocham to miasto więc na pewno go nie opuszczę!
pytanie brzmi ''kamil'' jaki tani i dobry deweloper ? wiec całe trojmiasto to pytanie obejmuje a nie tylko Gdansk. I sie chyba mylisz skoro nie wiesz ze najwieksza migracja z Gdanska postepuje własnie do Gdyni bo Gdynia mimo ze droga oferuje lepszy komfort zycia. I wcale nikt nie mowi ze nie masz zostac w Gdansku to twoja sprawa ale mi i nnym po tylu latach Gdansk zwyczajnie '' obrzydł'' i nie ma tam zadnego absolutnie zadnego postepu . Syfiast zascianek z ''obszczanym i smierdzacym '' dworcem PKS jako wizytowka a te wszystkie osiedla to najzwyklejsze stare betonowe blokowiska w ktorych nie widze nic ciekawego. Mnie taki klimat juz nie kreci bo za dlugo mieszkalem w takim nudnym bajzlu. Ale masz racje to moja opinia bo faktycznie sa wielbiciele takich klimatow i moze to dobrze bo przeciez tam ktos musi to wszystko kupic.
Tak ale rozmawialiśmy o Gdańsku i o Myśliwskiej, dlatego tak napisałem. Masz rację każdy powinien mieć swoje zdanie. Czy Gdynia jest lepszym miejscem no to właśnie zależy dla kogo. Jak ja mam pracę i rodzinę w Gdańsku no to będzie ciężko... Ale już nie o tym. Co do Ganta to rzeczywiście ma niskie ceny nie sądzisz? A osiedle na pierwszy rzut oka wygląda bardzo ładnie. Pewnie jeszcze trochę i wybudują coś w Gdyni i może sam od nich kupisz:)
Osiedle Cztery Pory Roku mogę polecić, gdyż mieszkam już tu 6,5 roku i nie narzekam. Buduje tu głównie deweloper Hanza i nie żąda wygórowanych cen. W moim domu (kupionym właśnie od Hanzy) były niestarannie wykończone kołnierze wokół kominów na dachu. Zgłaszanie reklamacji zawsze skutkowało naprawą, która - niestety - nie do końca usuwała przyczynę zamakania kominów. Na szczęście i w końcu w czerwcu br. dobra ekipa serwisowa z Hanzy usunęła skutecznie usterki. Tak więc w końcu kominy zostały od wewnątrz oczyszczone i pomalowane - też w ramach usuwania usterek bez kosztów. Oprócz tego na elewacji zewnętrznej 4 lata temu pojawiły się rysy i pęknięcia, przez jedno zamakała nawet ściana. 2 lata temu pęknięte ściany elewacji zostały uszczelnione i pomalowane od nowa. Również zacieki wewnętrzne zostały usunięte. Mogę śmiało potwierdzić generalnie rzetelne podejście Hanzy do spraw usuwania usterek.
Co do deweloperów to polecam informacje jak dużo przetargów jest obecnie robionych w polce.
http://www.aleksanderdzoga.pl/category/aleksander_dzoga_dolnoslaskie
http://www.aleksanderdzoga.pl/category/alekasnder_dzoga_kujawsko_pomorskie
http://www.aleksanderdzoga.pl/category/aleksander_dzoga_lubelskie
http://www.aleksanderdzoga.pl/category/aleksander_dzoga_mazowieckie
http://www.aleksanderdzoga.pl/category/aleksander_dzoga_malopolskie/
http://www.aleksanderdzoga.pl/category/aleksander_dzoga_opolskie/
http://www.aleksanderdzoga.pl/category/aleksander_dzoga_slaskie/
http://www.aleksanderdzoga.pl/category/aleksander_dzoga_swietokrzyskie/
http://www.aleksanderdzoga.pl/category/aleksander_dzoga_warminsko_mazurskie/
http://www.aleksanderdzoga.pl/category/aleksander_dzoga_wielkopolskie/
http://www.aleksanderdzoga.pl/category/aleksander_dzoga_zachodniopomorskie/
http://www.aleksanderdzoga.pl/category/aleksander_dzoga_lodzkie/
w samym tylko pomorskim ....
http://www.aleksanderdzoga.pl/category/aleksander_dzoga_pomorskie/
http://www.aleksanderdzoga.pl/category/aleksander_dzoga_dolnoslaskie
http://www.aleksanderdzoga.pl/category/alekasnder_dzoga_kujawsko_pomorskie
http://www.aleksanderdzoga.pl/category/aleksander_dzoga_lubelskie
http://www.aleksanderdzoga.pl/category/aleksander_dzoga_mazowieckie
http://www.aleksanderdzoga.pl/category/aleksander_dzoga_malopolskie/
http://www.aleksanderdzoga.pl/category/aleksander_dzoga_opolskie/
http://www.aleksanderdzoga.pl/category/aleksander_dzoga_slaskie/
http://www.aleksanderdzoga.pl/category/aleksander_dzoga_swietokrzyskie/
http://www.aleksanderdzoga.pl/category/aleksander_dzoga_warminsko_mazurskie/
http://www.aleksanderdzoga.pl/category/aleksander_dzoga_wielkopolskie/
http://www.aleksanderdzoga.pl/category/aleksander_dzoga_zachodniopomorskie/
http://www.aleksanderdzoga.pl/category/aleksander_dzoga_lodzkie/
w samym tylko pomorskim ....
http://www.aleksanderdzoga.pl/category/aleksander_dzoga_pomorskie/
Proszę zapoznać się z ofertą dewelopera Targo http://www.targo.com.pl
Unikaj mieszkań od firmy Gedbud i Górski
Gedbud to katastrofalna dosłownie jakość wykonania !
Górski to jak rosyjska ruletka może być przeciętnie albo niestety...
Obie firmy sprzedaja zalegajace mieszkania miastu na komunalne więc w swoichapartamentach możecie mieć wesoło.
Ale tak robią także inne firmy. Żądajcie potwierdzenia na piśmie że mieszkania nie będą sprzedane miastu jako komunalne.
Gedbud to katastrofalna dosłownie jakość wykonania !
Górski to jak rosyjska ruletka może być przeciętnie albo niestety...
Obie firmy sprzedaja zalegajace mieszkania miastu na komunalne więc w swoichapartamentach możecie mieć wesoło.
Ale tak robią także inne firmy. Żądajcie potwierdzenia na piśmie że mieszkania nie będą sprzedane miastu jako komunalne.
Pytanie co lepsze - mieszkać przy obwodnicy, blok przy bloku i sąsiedzi, którzy zaglądają w okna. Godzina autem w korkach i 600 PLN miesięcznie za paliwo.
Czy mieszkanie w dzielnicy nad morzem - Oliwa, Przymorze, Wrzeszcz? Fakt - płaci się 100 tys. więcej za mieszkanie, ale... jak policzyć kosztu kredytu to przy kredycie na 30 lat różnica w racie na tych dodatkowych 100 tys. jest mniejsza, niż koszty paliwa za dojazdy z okolic obwodnicy. I dodatkowo oszczędzam 2 godziny czasu w korkach. Straconych nerwów nie liczę. Tak samo jako infrastruktury czy rozrywki, kina, teatry, restauracje. Jak często z Waszych Szadółek będziecie w stanie wyskoczyć na drinka do Sopotu ze znajomymi? Taxi będziecie wracać?
Zastanówcie się, gdzie chcecie spędzić swoje życie - w aucie stojąc w korku czy z rodzina? Kilkoro moich znajomych kupiło mieszkanie na Kowalach, Zakoniczynie, i po 1-2 latach dojeżdżania, sprzedali je.
Czy mieszkanie w dzielnicy nad morzem - Oliwa, Przymorze, Wrzeszcz? Fakt - płaci się 100 tys. więcej za mieszkanie, ale... jak policzyć kosztu kredytu to przy kredycie na 30 lat różnica w racie na tych dodatkowych 100 tys. jest mniejsza, niż koszty paliwa za dojazdy z okolic obwodnicy. I dodatkowo oszczędzam 2 godziny czasu w korkach. Straconych nerwów nie liczę. Tak samo jako infrastruktury czy rozrywki, kina, teatry, restauracje. Jak często z Waszych Szadółek będziecie w stanie wyskoczyć na drinka do Sopotu ze znajomymi? Taxi będziecie wracać?
Zastanówcie się, gdzie chcecie spędzić swoje życie - w aucie stojąc w korku czy z rodzina? Kilkoro moich znajomych kupiło mieszkanie na Kowalach, Zakoniczynie, i po 1-2 latach dojeżdżania, sprzedali je.
Te soft lofty w Trójmieście bardzo mi się podobają, wydaje mi się, że warto się im przyjrzeć: http://rynekpierwotny.com/wiadomosci/z-miast/trojmiasto/soft-lofty-czym-sa-i-gdzie-ich-szukac-w-trojmiescie,1435/
Przejezdzalem ostatnio koło szadułek i Kowal. Ale tam jest swierze powietrze :) cud malina. Niedługo Dzieci zamiast sztachać klej bedą na łostowice i okolice przyjezdzac. Może panstwo wam kupi te mieszkania w programie mieszkania na wynajem. Bo nikt o zdrowych zmysłach nie da się nabrać na tekst ze za rok bedzie spalarnia(tylko ze wtedy bedzie nie smierdziec a bedzie rakowo).
Dlatego nie ma nowych inwestycji, bo starego syfu nikt nie chce kupic. Działki od miasta za darmo a ceny za m2 dalje 4 tys. pazerne sępy. Obyście spowodu kryzysu ktory bedzie w mieszkaniowce w 2014 wszyscy pozd.....
Dlatego nie ma nowych inwestycji, bo starego syfu nikt nie chce kupic. Działki od miasta za darmo a ceny za m2 dalje 4 tys. pazerne sępy. Obyście spowodu kryzysu ktory bedzie w mieszkaniowce w 2014 wszyscy pozd.....
Pośredniczku z innego wątku cytat twoj "po co mi argumenty????????????? wystarczy, ze obserwuje rynek i zachowania wielu, ktorzy kupuja. A w prymitywna dyskusje z ekonomicznymi nieukami nie chce mi sie wchodzic."
link http://forum.trojmiasto.pl/MIESZKANIA-ZACZYNAJA-OSTRO-DROZEC-CZS-SIE-SPIESZYC-BO-TANIO-JUZ-BYLO-t266358,1,55.html
link http://forum.trojmiasto.pl/MIESZKANIA-ZACZYNAJA-OSTRO-DROZEC-CZS-SIE-SPIESZYC-BO-TANIO-JUZ-BYLO-t266358,1,55.html
Kup sobie neostrade tam bedziesz miał zmienne IP, teraz masz niestety stałe (89.71.213.*), to bedziesz mógł się podszywać pod cale blokowisko szczęściarzy którzy kupili mieszkanie na kredyt.:)
I tez * na koncu nic nie znaczy:) miesci sie tam 255 userow, Którzy często mogą być w rożnych miastach, mających rózne prace(nie pośrednicy). Ostatnio póle adresów trojmiasto blokuje aby zachodzać pozory anonimowości, lecz prawdopodobienstwo że jak sadzisz, możlowych 255 userów jest równych graniczy z cudem. Łatwiej w totka wygrać:)
I tez * na koncu nic nie znaczy:) miesci sie tam 255 userow, Którzy często mogą być w rożnych miastach, mających rózne prace(nie pośrednicy). Ostatnio póle adresów trojmiasto blokuje aby zachodzać pozory anonimowości, lecz prawdopodobienstwo że jak sadzisz, możlowych 255 userów jest równych graniczy z cudem. Łatwiej w totka wygrać:)
Witam. Nazywam się Andrzej. Piszę w temacie , aby przedstawić wygodniejszą alternatywę, jaką jest wynajęcie pośrednika nieruchomości, zamiast całej firmy. Wiele słyszy się o wysokim stopniu zawodności, lub po prostu małym stopniem zaangażowania w indywidualną sprawę klienta przez znane firmy prowadzące sprzedaż nieruchomości. Wynajmując jednego człowieka możemy się skupić na jego pracy, doświadczeniu i osiągach jakie zdobył. Po szybkim przeszukaniu rynku szczecińskiego trafiłem na Pana Otto. Na co dzień zajmuje się projektowaniem kampanii reklamowych dla deweloperów, pozyskiwaniem dla nich klientów (współpracując z danym deweloperem ryzykuje swoją reputację, sadzę więc że są to same dobre kontakty). Jest to człowiek, który jako jeden z niewielu posiada licencję (których bodajże od 2014 roku nie będzie się już dało zdobyć), oferuje również ubezpieczenie transakcji dzięki któremu musi wywiązać się z transakcji. Doświadczony, polecam go każdemu, kto szuka swojego miejsca w Szczecinie.
Alternatywą dla mieszkań poza strefą wysypisk jest zakup niedrogiego domu w Skowarczu k/ Pruszcza Gdańskiego, tam deweloper sprawdzony i budujący w dobrej jakości oferuje domy w najlepszej cenie w promocji nawet niższej od mieszkania. Ja zastanawiam się nad domem w zabudowie bliźniaczej a dla wymagających są nawet wolnostojące wiem bo byłam tam i oglądałam inne inwestycje tego dewelopera. Jakość wykonania jest o niebo lepsza niż u innych deweloperów budujących na obrzeżach Gdańska. osiedle to to Zakątek Smyka - poszukajcie w internecie może uda się wasnie wybrać Wam coś ciekawego...