Widok

Jaki zakres materiału powinien opanować pierwszoklasista?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny mój synek chodzi do pierwszej klasy i pani zapowiedziała w przyszłym tyg. sprawdzian z matematyki i polskiego. I tak się zastanawiam, jakie zagadnienia mogą się pojawić na tych sprawdzianach. Chciałabym "sprawdzić" synka czy sobie radzi z materiałem. Czy orientujecie się może jaki materiał powinien mieć opanowany pierwszoklasista?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Zapewne ten materiał który do tej pory przerabiali.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tyle że u nas w kółko szlaczki robią ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
Heheh fajna szkoła ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
To sprawdź co ma w ćwiczeniach, podręczniku, zeszycie...
to sprawdzian bedzie ze szlaczków.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mamy pierwszoklasistów? może ktoś coś podpowie jaki materiał przerabiają obecnie Wasze pociechy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
A nie prosciej zapytac nauczycielki?
większość literek i dodawanie do 5
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bardzo dziwna szkoła skoro dzieci tylko szlaczki robią. Nawet w zerówkach dzieci robią więcej, a nie tylko szlaczki.
Nie mają żadnych książek, ćwiczeń, zeszytów? A może tylko ćwiczenia ze szlaczkami i w zeszytach też tylko szlaczki? Nie wierze...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
ania oczywiście że mają ćwiczenia/książki i zeszyty, ale w nich jest tak prosty materiał, że aż nie wierzyłam że coś takiego może być na spr. Moje dziecko w zerówce miało to już w jednym paluszku, dlatego wolałam spytać żeby się upewnić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7
U nas byly tez banalne zadania np.pokolorowac trojkaty,poszeregowac rzeczy od najmniejszego,strona prawa I lewa,nipasujacy obrazek do szeregu
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja córka chodzi do 1 klasy - w tej chwili dodają i odejmują do 8, sa na literce "Cz" - sprawdziany z dodawania odejmowania, pisanie ze słuchu - dyktanda takie proste
jeśli są na literce "cz" to jakim cudem mają dyktanda??
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
My dostajemy co miesiąc zakres materiału na dany miesiac. Podaj maila to wyślę Ci co u nas jest. Dyktand z tego co mówiła pani być nie powinno tylko pisanie z pamięci zdań wcześniej napisanych na tablicy. Dopiero w drugim semestrze czy w drugiej klasie jest pisanie ze słuchu.
Doti bardzo Ci dziękuję! Mój mail: zabul80@wp.pl
U nas jest co poniedziałek maly sprawdzian z kaligrafi, wyrazow i raz w miesiacu jest większy sprawdzian z przerobionego materialu.
imageimage

A w którym wieku dziecko powinno czytac?

Synek mojej znajomej chodzi do 3 klasy i nie umie czytac. Czy cos z nim jest nie tak? Mama pedagog mowi,ze ma jeszcze czas.ja nie mam wyksztalcenia pedagogicznego i nie chce jej urazic.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Dzieci w trzeciej klasie czytają już lektury np. Karolcia. - czyli dość długą książkę. Więc raczej nie jest to normalne.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Prawdopodobnie idzie w kierunku dysleksji stąd ta trudność w opanowaniu nauki czytania w kl. 3.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
>Mama pedagog mowi,ze ma jeszcze czas.

Szewc bez butów chodzi ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dzieci w drugiej klasie mają już lektury. Mój Syn aktualnie czyta trzecią lekturę po Pięciopsiakach, Anaruku teraz Królowa Śniegu. Czyta sam, na głos bo ważne jest czytanie ze zrozumieniem. Z każdej książki ma test ze znajomości treści. W klasie nie ma żadnego dziecka, ktore by jeszcze nie umiało samodzielnie czytać.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
greenka - dokładnie, moje dziecko w 2 klasie brało udział w tzw. maratonach czytelniczych.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak więc nie chce mi się za bardzo wierzyć, że trzecioklasista nie umie czytać a mama pedagog patrzy na to spokojnym okiem... ;-)
"jeśli są na literce "cz" to jakim cudem mają dyktanda??"

Normalnie... czy w każdym zdaniu trzeba używać wszystkich liter? Nie. Dyktando jest na takim poziomie na jakim obecnie są dzieci - czyli proste nie rozbudowane zdania.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Gdzie mozna poogladać filmy online?? (47 odpowiedzi)

Znacie jakąś darmową stronke z fajnymi filmami online?

pilnie prawnik (24 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...

alergolog swissmed lub luxmed (15 odpowiedzi)

Dziewczyny mozecie polecić lekarza z ww placowek.

do góry