Widok
wybor pediatry ok ale karte szczepien to przesla do twoje przychodni łacznie z zaswiadczeniem o porodzie
ksiazeczka rum ale to dopiero jak bedzie mialo dziecko pesel a to trwa ok miesiaca - do tego czasu idzie na twoja ksiazeczke:)
aha do peselu i ksiazeczki rum oczywiscie akt urodzenia
ksiazeczka rum ale to dopiero jak bedzie mialo dziecko pesel a to trwa ok miesiaca - do tego czasu idzie na twoja ksiazeczke:)
aha do peselu i ksiazeczki rum oczywiscie akt urodzenia
1. Idź do Urzędu Stanu Cywilnego załatwić akt urodzenia (14 dni)
Dokumenty potrzebne do sporządzenia aktu urodzenia:
- pisemne zgłoszenie urodzenia dziecka wystawione przez lekarza, połozną,
- skrócony odpis aktu małżeństwa ( jeśli w innym urzędzie był sporządzany)
Dostaje się na wniosek 3 bezpłatne odpisy skrócone aktu urodzenia, potem pesel.
2. Zameldować noworodka - z aktem urodzenia
3. zadzwonić do przychodni i poinformować o narodzinach dziecka, aby przysłali położną rodzinną i zapisać się na pierwszą wizytę do lekarza.
4. urlop macierzyński - dostaje w szpitalu zaświadczenie od kiedy ma się zacząć urlop i trzeba to zanieść do pracy.
5. becikowe - masz 3 m-ce na złożenie wniosku - potrzebny numer pesel dziecka i dowody osobiste rodziców.
Dokumenty potrzebne do sporządzenia aktu urodzenia:
- pisemne zgłoszenie urodzenia dziecka wystawione przez lekarza, połozną,
- skrócony odpis aktu małżeństwa ( jeśli w innym urzędzie był sporządzany)
Dostaje się na wniosek 3 bezpłatne odpisy skrócone aktu urodzenia, potem pesel.
2. Zameldować noworodka - z aktem urodzenia
3. zadzwonić do przychodni i poinformować o narodzinach dziecka, aby przysłali położną rodzinną i zapisać się na pierwszą wizytę do lekarza.
4. urlop macierzyński - dostaje w szpitalu zaświadczenie od kiedy ma się zacząć urlop i trzeba to zanieść do pracy.
5. becikowe - masz 3 m-ce na złożenie wniosku - potrzebny numer pesel dziecka i dowody osobiste rodziców.
Agnieszka2404 napisał(a):
> tak w UM na dole okienko nr 1 jezeli chodzi o Um przy szpitalu
> Wojewodzkim:) bo na Chelmie to nie wiem
> p.s wez ze soba dziecko wszystkoz altwisz bez kolejki nawet jak
> pojdziesz po akt
> :)
>
>
Zabrac kilkudniowe dziecko do urzędu??????? No jak dla mnie - przepraszam, jeśli kogoś urażę - to jaieś nieporozumienie.... Tyle ludzi, którzy mogą kichac i prychać...
Do urzędu to niech szczęśliwy tatuś lub ktokolwiek z rodziny pójdzie!
> tak w UM na dole okienko nr 1 jezeli chodzi o Um przy szpitalu
> Wojewodzkim:) bo na Chelmie to nie wiem
> p.s wez ze soba dziecko wszystkoz altwisz bez kolejki nawet jak
> pojdziesz po akt
> :)
>
>
Zabrac kilkudniowe dziecko do urzędu??????? No jak dla mnie - przepraszam, jeśli kogoś urażę - to jaieś nieporozumienie.... Tyle ludzi, którzy mogą kichac i prychać...
Do urzędu to niech szczęśliwy tatuś lub ktokolwiek z rodziny pójdzie!
Fotografia:
[url]www.justyna-jazgarska.pl[/url]
I cała reszta:
[url]www.justyna-art.pl[/url]
I cała reszta:
Nie ma przysługującego praa o dziecku do lat 3 i wchodzeniu bez kolejki! Tak samo jak kobietom w ciąży nie przysługuje to wg prawa. Kiedyś tak było, teraz nie.
A zgłoszeniem dziecka do urzędu może się zająć babcia, ciocia czy choćby pielęgniarka. Nie wiem jak to jest z przysposobieniem, ale z tego co kojarzę, to już w ciąży można to załatwić w urzędzie z ojcem dziecka.
Nie żebym się chciała kłócić, bo każda z nas jest dorosła i zrobi jak uważa, ja jednak myślę, że listopad, urząd miejski i parodniowy noworodek to nie jest dobra kombinacja....
I jestem raczej z tych mam, które się nie szczypią z dzieckiem ;-).
I mam nadzieję, że nie zostałam źle zrozumiana! Nie chcę się kłócic :-))).
A zgłoszeniem dziecka do urzędu może się zająć babcia, ciocia czy choćby pielęgniarka. Nie wiem jak to jest z przysposobieniem, ale z tego co kojarzę, to już w ciąży można to załatwić w urzędzie z ojcem dziecka.
Nie żebym się chciała kłócić, bo każda z nas jest dorosła i zrobi jak uważa, ja jednak myślę, że listopad, urząd miejski i parodniowy noworodek to nie jest dobra kombinacja....
I jestem raczej z tych mam, które się nie szczypią z dzieckiem ;-).
I mam nadzieję, że nie zostałam źle zrozumiana! Nie chcę się kłócic :-))).
Byłaś w urzędzie "paszportowym" w Gdańsku? Do której pani miałam pukac? Są numerki, które się wyświetlają, co druga osoba z dzieckiem (bo dziecko musi mieć dokument, żeby przekroczyć granicę, wniosek trzeba składac razem z dzieckiem), okienek jest kilka, wyświetlają się numerki. Widząc te wszystkie kobiety z dziećmi stopjące w kolejce, nie miałabym sumienia domagać sie respektoania przepisu, którego nie ma.
Fotografia:
I cała reszta:
I cała reszta: