Widok

Jakie wino na wesele?

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jakie polecacie dobre wino na wesele?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
my kupimy carlo rossi różowe, białe i czerwone, nie jest to jakaś górna póła, ale mnie smakują:))
wiper zeby kupic dobre wino nie trzeba wydawac 50 zlotych absolutnie! a wybaczcie kadarka i sofia to najwieksza szmira na rynku. to tak jakby kupic wodke niewiadomego pochodzenia....albo starogardzka czy jakis szajs - to ten sam poziom żłopania dla meneli....

1,5 roku pracowalam w ekskluzywnej restauracji gdzie piwniczka winiarska byla zapelniona najlepszymi trunkami. Prze ten czas nabylam jakiejs wiedzy na temat win i uwazam ze cos na ten temat wiem, wiec beato.tr z calym szacunkiem ejsli piszesz ze znasz sie na winach a potem ze Kadarka jest ok, no to mam pewne watpliowsci...

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
u nas szło półwytrawne i półsłodkie. Wytranego prawi enikt nie pił. JA polecam poncz - znikał w mig :)

reńskie sa bardzo dobre

Ja osobiście,jako białe wino polecam reńskie takie w niebieskiej butelce, ze św. Teresą na plakietce, swietnie komponuje sie z deserami, butelka ok 13-16 zl (w zaleznosci od miejsca).

Oba są półsłodkie, z tym że Kadarka jest z taką lekko cierpką nutką, która nie wszystkim pasuje. Za to Liebfraumilch jest ok.
mi będziemy mieli Kadarke czerwoną i Verso białe

kaska_cd napisał(a):

> kawoszka
>
> tylko ze slkodkie pasuja do ciasta,
> natomiast w ogole nie ida w parze z daniami obiadowymi

możliwe, nie jestem znawczynią :))
i przyznaję, ze rzdko piję wino do obiadu... ;)

~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~
Stay with me forever and a day if I could be near you
For a lifetime I'd never want for anything
Hearing your voice is like icicles down my spine
And touching your warm skin
Starts electric stormst through my mind
swistakowna napisał(a):

> Kadarek jest kilka i faktycznie różne. My kupiliśmy Kadarkę
> Roshentaler i białe winko Liebfraumilch niebieskie :)

A czy te dwa winka Kadarka Roshentaler i białe winko Liebfraumilch niebieskie to sa polslodkie czy polwytrawne wina?
oooo wlasnie Czarny Mnich...zupełnie zapomniałam o tym winku...jest pyszne

Kadarek jest kilka i faktycznie różne. My kupiliśmy Kadarkę Roshentaler i białe winko Liebfraumilch niebieskie :)
a ja mam blossom hill:białe różowe i czerwone. Kaliforninskie półwytrawne..mmmmm

Mi Sofia bardzo smakuje....

z tego co zauwazylam to ta Kadarka jest winem polslodkim...czy tak ?
A macie moze jakies typy win polwytrawnych?
Monti, ciekawe informacje :) dzięki :)

moj kolega zna sie na winach i pokaze Wam co mi polecil w przyzwoitych cenach, moze ktoras to zainteresuje:
czerwone wytrawne: francja 29 zł bordeaux "chateau cabirol", chateau carmes de cantillac", chateau bel air itp. wszystkie podobnej klasy. ja polecam chateau cabirol. białe wytrawne bordeaux : chateau fondarzac, chateau fonjuan. po 29 zł. japolecam chateau fondarzac. zostalo nagrodzone medalem.
białe półsłodkie wina z bordeaux. palais rohan (27 zł) i saint anac (25). polecam saint anac. dobre wino w dobrej cenie. bardzo fajne półsłodkie przechodzące w półwytrawne jest białe wino z gaskonii CARDIVAL. po 25 zł
włoskie wina będą raczej w troszke wyższych cenach. bardziej polecam francje jeżeli chodzi o wina tej klasy.
hiszpania: i tutaj już wina będą delikatniejsze. rzadko spotyka się wina półwytrawne . są to wina niższej klasy. jeżeli chodzi o lepsze to polecam wytrawne delikatne tj. peńa tajada, penamonte, monte castrillo, po 29 zł. albo białe penalba lopez (29zł) czy vina esmeralda (39zł) albo penamonte bianco bardziej rzeskie ale z troszeczke większą kwasowością po 24 zł.
dobre półwytrawne i półsłodkie a nawet słodkie wina z hiszpanii to wina z walencji. u nas np vina tendida . czerwone półsłodkie po 19 zł. można tez spotkać w innych sklepach ale już chyba w wyższych cenach. ten biały moscatel którego brałas właśnie był z walencji. i wszystkie moscatele będą słodkie. no ewentualnie półsłodkie.
mołdawia: czarny mnich ok 20 zł. czerwone półsłodkie. kagor - również ok 20 zł. czerwone słodkie.
chile: ja polecam delikatnie wytrawne czerwone guelbenzu jardin po 29 zł ale jest jeszcze canepa w wersji półsłodkiej i półwytrawnej, biała tylko półsłodka. cena ok 25 zł

Ja polecam Carlo Rossi białe, czerwone i różowe :) Akurat Kadarka mi nie podchodzi...

ja polecam wino kadarka dobre i niedrogie pozdrowionka
ps mialam u siebie na weselu :)

sofia jest beeeeeeeeee

do góry