Widok

Jeździk-Pchacz - warto czy nie?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jak w temacie :-)

A jeśli tak - jakiej firmy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Warto.
Jak maluch zaczyna chodzić, niezastąpiony.
My mieliśmy takiego Lwa z FP, fajny, prosty, z piłeczkami tylko, bez większych bajerów- jeden minus, za szybko jeździł:):)
image

image

Julek mojego kuzyna ma, chyba też FP i super z nim popyla :)) też się zastanawiam
image
image
warto,
u nas Bartek dostal taki samolot Disneya (wygrywa melodyjki, kreci sie smiglo, skladaja sie skrzydla) na roczek i do tej pory na nim jezdzi, Kubie tez bardzo przypadl do gustu.
To u nas w domu jedyna zabawka, ktora w uzyciu jest codziennie!
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a jak jest właśnie z tym szybkim jeżdżeniem?

czytałam opinie na temat różnych pchaczy i prawie wszędzie pisali, że za szybko jeżdżą, jakieś blokady nie działają i dzieci się przewracają :P
Chyba nie :) Julek popylał, ale się nie przewracał, chociaż ja byłam przerażona i myślałam że w coś wywali ;P
A chodzić jeszcze nie chodzi :)
To chyba zależy od tego jak szybko dziecko pcha. Tak samo jak wózek z lalką ;P
Sama się zastanawiam jaki kupić :)
image
image
mam takie ustrojstwo, dostalismy w spadku
http://allegro.pl/item1034985378_jezdzik_kubus_puchatek_uzywany_warszawa.html

powiem, ze fajne...ma fajne melodyjki, dzwiek wlaczanego silnika, migacze i pare innych dupereli
Miska do tej pory sie nim bawi

i taki
http://allegro.pl/item1041124993_little_tikes_1617_chodzik_pchacz_niespodzianka.html
ale dlugo sie nim nie pobawila bo za poxno go kupilismy...ale tez fajny
image
image
aha...i ten pierwszy raczej dla dzieci co umieja juz chodzic bo jest szybki
natomiast ten drugi ma blokade a poza tym mozna ustawic predkosc "pchania" przez dziecko wiec lepszy do nauki, no i jest leciutki wiec nawet w razie upadku nic sie nie stanie
image
image
No więc właśnie-nasz owej blokady nie miał.
Janek nie raz leżał jak długi.

Jak opanował chodzenie, to jeżdził nim, ale też bez rewelacji.ON w ogóle nie lubi "symulatorów":)
image

image

nasz rzeczywiscie dosc szybko jezdzi jak jest pchany, a blokady zadnej nie ma to fakt. ale nie pamietam jakiegos strasznego "wypadku" ani u starszego ani u mlodszego syna...

a w wersji jezdzik, to w ogole nie ma wywrotek, chyba ze do tylu i napotkaja przeszkode ;-)
albo jak na niego wlaza, zeby cos segnac ;-)
image
image
Agusia jasne ze warto.

\
\ my mielismy taki najprostszy ale dzieki niemu synek nauczyl sie chodzi, nic mu sie w nim nie blokowalo ale jak zaczal sie uczyc to tez nie pedzil tak szybko aby byla potrzeba go blokowania.
sprecyzuję pytanie :)

chodziło mi o takie pchacze :)

image

image

image

bo takie autko do pchania przez nas to(lub do odpychania się nóżkami dla Gabrysia) i tak chcemy kupić ;) (na działkę - ale to za jakiś czas)
Autko do pchania, to zupelnie co innego, tam nogami sie maluch odpycha juz.

My mielismy taki dokladnie:

http://www.allegro.pl/item1030815522_fisher_price_chodzik_pchacz_jezdzik.html
image

image

ja do takich pchaczy Agusia jestem sceptycznie nastawiona ale taki samochodzik gdzie dziecko sie trzyma tzn pcha go i dzieki temu "przebiera" nóżkami to jak najbardziej :)
Maryśka miała takiego hipopotama z FP, który jest zarówno jeździkiem jak i pchaczem.
http://allegro.pl/item1025904585_hipopotam_hipcio_fisher_price_jezdzik_chodzik.html
Jest bez zbędnych bajerów, sprawiał małej wielką frajdę.
a my wczoraj byłysmy na rehabilitacji i jak temat zszedła na zabawki to babeczka powiedziała że warto pchaza kupic nawet juz teraz - mała ma pół roczku, bo będzie się już bawic a potem zacznie przy nimstawać chodzic itp
ja też uważam że warto , tylko jak najbardziej kolorowe i z jak największą ilościa pierdółek z przodu
Jeżdziki pchacze są bardzo dobre, tylko trzeba dobrać odpowiedni dla wieku dziecka...
Na pewno sa lepsze niż chodziki...:)
znacie konkretne modele, które mają te hamulce czy coś w tym stylu :P
tutaj na forum czytałam, że komuś rehabilitant odradzał te jeździki, na których dzieci siedzą i obiema nózkami odpychają się
podobno bardzo niezdrowe dla bioderek

a taki pchacz to sama bym kupiła

faktycznie dzieci sie przy tym uczą ? a nie jest to obciążenie dla kręgosłupa ?
jakiś czas temu robiliśmy grilla na działce :) i przyjechali znajomi z 2 synami - jeden 9 m-cy, drugi 2,5 roku :P młodszy zaczyna stawiać pierwsze kroki i chętnie chodził przy takim pchaczu :) co oczywiście nie podobało się starszemu, bo traktował to jako zabawkę ;)
aaaa :) Tata tych maluchów jest fizykoterapeutą ;)
sorki - fizjoterapeutą :P
agusia ja pisałam o tym co sie siedzi, że podobno nie jest OK
ale pytałaś czy ten drugi nie obciążą kręgosłupa :P :)
aa no jo :)
my mamy coś takiego http://www.hasbrotoyshop.com/playskool-explore-n-grow-step-start-walk-n-ride?BR=485&ST=SO&PG=1 jestem z tego zadowolona Hania nauczyła sie przy tym chodzi a wcześniej nim jeszcze chodziła siadała na to i odpychała sie nóżkami jest nisze od zwykłych jezdzików co nie przeszkadza starszemu synkowi(3latka)z korzystania z tego również
Dajcie znać dziewczyny jakie macie, polecacie, jakie zamierzacie kupić, bo sama się przymierzam za chwilkę :)
image
image
Kupiliśmy małej taki:

http://allegro.pl/show_item.php?item=1003156310

Jest stabilny i "nie taki szybki" , ja polecam. Fajnie się z nim chodzi na spacer. Blokady powodują, ze dziecko nie zjeżdza z siedzenia, a do pchania też jest ok. Małym minusem jest to, że kierownica jeździka jest "skrętna" i na razie mała nie załapała, że trzeba ją prosto trzymać.
image
ja jeszcze nie wiem jaki :P chcę coś, co będzie miało dużo zabawek ;) i żeby robiło też za taki niby stolik do zabawy(na leżąco) :P i żeby miało hamulec :P (blokadę na koła czy jak to zwał)

tak na chłopski rozum - to powinno być bezpieczniejsze dla dziecka i Jego stawów/kręgosłupa itp. niż chodzik - do chodzika wsadzasz dziecko, które niekoniecznie jest gotowe do chodzenia(przynajmniej znam takie przypadki) :/
a tutaj dziecko musi być już gotowe i samo próbować chodzić - a czy opiera się na meblach, czy na takim pchaczu - to chyba bez różnicy? :P
Prawda Agusia, małe znaczenie ma to jak uczy się dziecko chodzić , czy przy meblach czy przy jeździku. Zabawka jest dodatkiem i tak trzeba to traktować. Faktem jest, ze to dodatkowa atrakcja dla małego szkraba, która mobilizuje do samodzielnej zabawy.
image
Bardzo warto, mój mały ciągle jest nim zafascynowany a dostał jak miał 6 mc, teraz ma 2 latka i nadal korzysta, mamy MOTHERCARE
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
mamy samochodzik, a nie taki tylko do pchania przyrząd
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
nasz mały pcha samochodzik (taki, na którym mozna tez usiąść i odpychac się nogami). łapie z tyłu i chodzi sobie za nim. nie wiem Agusia jakie masz mieszkanie, ale my wychodzimy z założenia, że czym mniej gratów tym lepiej... to czy pchacz/samochodzik szybko jezdzi zależy od tego na czym jezdzi. na dywanie przesuwa sie powoli, na parkiecie szybko. no i dziecko nauczy się szybko nie opierać sie całym ciałem na pchaczu i łatwiej mu będzie zapanować nad wywrotkami.
my may z fp gadający jeździk- chodzik i obejrzałam wszystkie i ten podobał mi się najbardziej, Najpierw Nadusia wrzucała do niego klocki i puszczała piosenki, później stawiała pierwsze kroki a teraz na nim jeździ. Myśle, że taka zabawka która ma dużo funkcji jest najlepsza
nasz jest taki
http://www.allegro.pl/item1027367821_jezdzik_chodzik_gadajacy_po_polsku_fisher_price.html
Mój Kuba pcha swoje krzesełko drewniane i jest zadowolony jak gwizdek ;) Także zastanawiam się nad takim pchaczem.
a czy ktoś z Was ma taki chodzik-pchacz

http://aukcjewp.wp.pl/item1027620804_fisher_price_edukacyjny_chodzik_pchacz_k9875_bon.html

lub taki

http://aukcjewp.wp.pl/item1037776603_fisher_price_chodzik_pchacz_wozek_2w1_k6670.html

czy mają one jakąś blokadę, ustawienie prędkości pchania??
nikt nie ma takiego??
może ktoś ma taką zabawkę i może podzieli się opinią

http://www.allegro.pl/item1042170389_chodzik_pchacz_vtech_rozowy_jak_fisher_price.html

nikt nie ma????

ja mam dla coreczki taki:
http://allegro.pl/item1045829898_fisher_price_m9523_wozek_chodzik_pchacz_2in1_bon.html

i jest bardzo fajny, mala sie nim interesuje bardzo, tylko ze moim zdaniem troche za szybko jedzie, nie ma nigdzie kontroli szybkosci ani stoperow
też się nad takim zastanawiam. W jakim wieku jest Twoja córeczka? Nie wiem, czy moja nie jest jeszcze za mała na taki pchacz.

moja ma roczek, mysle ze twoja jest jeszcze za malutka, ja do niedawna musialam blokowac wozeczek noga,zeby mala sobie przy nim stala, bo inaczej sie bala, jak jej odjezdzal i dopiero teraz probuje z nim jezdzic powolutku. Dostala go jak miala tak 9 m-cy i od pocztku sie cieszyla bardzo tymi gadzetami w nim-misiem grajacym, ksiazeczka itp, teraz juz wklada i wyciaga lalki i pluszaki z niego, ale do chodzenia nadaje sie dopiero po roczku moim zdaniem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dzięki za informacje. Mam zatem trochę czasu do namysłu.

Nie ma sprawy:) jakby co to zapraszam na kawke (Gdynia) i na wyprobowanie wozeczka ;)
bardzo dziękuję za zaproszenie, ale jestem z Gdańska :-)

Fajny artykuł na ten temat jest tutajj:
http://www.smakimacierzynstwa.pl/chodzik-vs-pchacz/
Moim zdaniem jak najbardziej kupić dziecku jeździk. Prędzej czy później po niego sięgnie a jest to jednak fajne narzędzie do uczenia dziecka równowagi by z czasem zaczęło jeździć na 4 kołowym rowerku :) Polecam poczytać artykuły na ten temat :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (57 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

do góry