Widok

KREM BUDYNIOWY

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny,czy macie może przepis na sprawdzony krem budyniowy?Chcę mężusiowi na urodzinki zrobić ciacho takie z galaretką i owocami (truskawkami,bananami,brzoskwiniami) przekładane właśnie kremem budyniowym i o ile lubię te gotowe krążki biszkoptowe,to tych kremów Oetkera raczej nie. Więc jak w temacie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja robię tak:
masło, żółtko, cukier-wszystko miksuje na gładką masę
robię budynie ale gęste czyli na przykłąd na 0,5 l mleka wsypuje 2 całe budynie
jak budyń ostygnie powoli dodaje do masy cały czas miksując
na sam koniec albo w trakcie jeżeli masa jest za gęsta dodaję alkohol, winiak, whisky albo ajerkoniak
kremik zawsze wychodzi pyszny

wiper to może być miodzio :-)
no jest...robię taki krem do metrowca zawsze

O to mi chodziło wiperku,tylko ile masła ile żółtek ile cukru? Jakie proporcje? I czy na dwie warstwy ciacha dwa budynie to nie za dużo?
ja robię zawsze na oko...na metrowca czyli dwie normalne babki poprzekładane masą daję mniej więcej takie proporcje:
3/4 kostki masła, jedno żółtko, pół szklanki cukru ( nawet nieco mniej bo nie lubię jak krem jest za słodki), dwa budynie zrobione w 0,5 mleka i ze 3 kieliszki alkoholu-zresztą alkohol to już do smaku no i nie wolno przedobrzyć bo krem za rzadki będzie

Dzięki za proporcje. Ja nawet naleśników nie umiem zrobić na oko ;-(
ja wszystko robię "na oko", w zasadzie nie korzystam z przepisów, no chyba że robię coś po raz pierwszy, ale i wtedy modyfikuję od razu przepis ;)

Acha wiper. Tylko żółtko? Bo w internecie czytałam,że jeszcze trzeba pianę ubić i dodać do masy. Ale ja właśnie zwróciłam się do was po sprawdzony przepis bo boje sie experymentować.
tylko żóltko...mimo tego ze jest masło to dzieki budyniowi krem staje się puszysty...ale myślę że ubite białko nie zaszkodzi wcale, bedziesz mogła zrezygnować z dodawania alkoholu wtedy

Dzięki wielkie,mam nadzieję że kremik mi sie uda i że będzie pycha ciacho i mężuś się ucieszy.
a ja mam pytanko :)
Czy biszkopt tez powinien być czyms nasaczony?? Czy nie wyjdzie za suchy??
Z góry dzięki za rady... nie jestem za dobra w te klocki :(

Ja trochę nasączę biszkopt sokiem z brzoskwiń. Albo posmaruję dżemikiem.
a nie boisz sie ze jak za duzo nalejesz soku to z biszkoptu zrobi się błoto rozpackane??
lepiej posmarować dżemem...z budyniem stworzy fajne połączenie

To ja tak tylko ciutek naleję,ja wogóle to ciacho zrobię dzień wcześniej,a jak sie nie uda to skoczę do cukierni i kupię jakieś. Ale mam nadzieje,że aż taka ciamajda nie jestem i dam radę. Albo kupie te kremy z proszku.
wyjdzie Ci na pewno...jak pierwszy raz robiłam to siedziałam na telefonie i mama mi udzielała instrukcji...kremik wyszedł boski i wszyscy sie ciastem zachwycali

To ja jak bedę robić to mam nadzieje,że cie na forum znajde i mnie w razie czego poinstruujesz krok po kroku.
służę pomocą :)

Składniki

• 1 kostka palmy

• 1 szklanka cukru

• 2 budynie (bez cukru)

• 1 szklanka mleka

Etapy przygotowania

1. Gotujemy budynie według przepisu (z połowy mleka) dokładnie mieszając żeby nie miały grudek. Dobrze jest zdjąć korzuch z mleka. I studzimy.

2. Ucieramy palmę z cukrem. Dodajemy budyń po łyżce dokładnie mieszając.

3. Powstały krem doskonale nadaje się na spód biszkoptowy. Można położyć pod niego owoce ( gruszki, śliwki, wiśnie z kompotu; owoce z puszki brzoskwinie lub ananasa - można dodać wtedy do kremu wiórki kokosowe, banana z rodzynkami itp. ).

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

do góry