Widok
KREM BUDYNIOWY
Dziewczyny,czy macie może przepis na sprawdzony krem budyniowy?Chcę mężusiowi na urodzinki zrobić ciacho takie z galaretką i owocami (truskawkami,bananami,brzoskwiniami) przekładane właśnie kremem budyniowym i o ile lubię te gotowe krążki biszkoptowe,to tych kremów Oetkera raczej nie. Więc jak w temacie.
ja robię tak:
masło, żółtko, cukier-wszystko miksuje na gładką masę
robię budynie ale gęste czyli na przykłąd na 0,5 l mleka wsypuje 2 całe budynie
jak budyń ostygnie powoli dodaje do masy cały czas miksując
na sam koniec albo w trakcie jeżeli masa jest za gęsta dodaję alkohol, winiak, whisky albo ajerkoniak
kremik zawsze wychodzi pyszny
masło, żółtko, cukier-wszystko miksuje na gładką masę
robię budynie ale gęste czyli na przykłąd na 0,5 l mleka wsypuje 2 całe budynie
jak budyń ostygnie powoli dodaje do masy cały czas miksując
na sam koniec albo w trakcie jeżeli masa jest za gęsta dodaję alkohol, winiak, whisky albo ajerkoniak
kremik zawsze wychodzi pyszny
ja robię zawsze na oko...na metrowca czyli dwie normalne babki poprzekładane masą daję mniej więcej takie proporcje:
3/4 kostki masła, jedno żółtko, pół szklanki cukru ( nawet nieco mniej bo nie lubię jak krem jest za słodki), dwa budynie zrobione w 0,5 mleka i ze 3 kieliszki alkoholu-zresztą alkohol to już do smaku no i nie wolno przedobrzyć bo krem za rzadki będzie
3/4 kostki masła, jedno żółtko, pół szklanki cukru ( nawet nieco mniej bo nie lubię jak krem jest za słodki), dwa budynie zrobione w 0,5 mleka i ze 3 kieliszki alkoholu-zresztą alkohol to już do smaku no i nie wolno przedobrzyć bo krem za rzadki będzie
Składniki
• 1 kostka palmy
• 1 szklanka cukru
• 2 budynie (bez cukru)
• 1 szklanka mleka
Etapy przygotowania
1. Gotujemy budynie według przepisu (z połowy mleka) dokładnie mieszając żeby nie miały grudek. Dobrze jest zdjąć korzuch z mleka. I studzimy.
2. Ucieramy palmę z cukrem. Dodajemy budyń po łyżce dokładnie mieszając.
3. Powstały krem doskonale nadaje się na spód biszkoptowy. Można położyć pod niego owoce ( gruszki, śliwki, wiśnie z kompotu; owoce z puszki brzoskwinie lub ananasa - można dodać wtedy do kremu wiórki kokosowe, banana z rodzynkami itp. ).
• 1 kostka palmy
• 1 szklanka cukru
• 2 budynie (bez cukru)
• 1 szklanka mleka
Etapy przygotowania
1. Gotujemy budynie według przepisu (z połowy mleka) dokładnie mieszając żeby nie miały grudek. Dobrze jest zdjąć korzuch z mleka. I studzimy.
2. Ucieramy palmę z cukrem. Dodajemy budyń po łyżce dokładnie mieszając.
3. Powstały krem doskonale nadaje się na spód biszkoptowy. Można położyć pod niego owoce ( gruszki, śliwki, wiśnie z kompotu; owoce z puszki brzoskwinie lub ananasa - można dodać wtedy do kremu wiórki kokosowe, banana z rodzynkami itp. ).
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
Pumka specjalnie dla Ciebie wysilam swoją pamięć i podaję Ci przepis wg którego staram się piec babkę do metrowca ;)
a więc...
5 jajek
kostka masła
1 proszek do pieczenia
1 cukier waniliowy
szklanka cukru
dwie szklanki mąki
1 szklanka mąki ziemniaczanej
aromat do ciast
jeżeli masa jest zbyt gęsta to dodaje mleka albo kefiru
i teraz...
masło ucierasz z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym
jak uzyskasz jednolitą masę dodajesz mąkę z proszkiem do pieczenia
jak widzisz że masa jest za gęsta to możesz wlac trochę mleka lub kefiru
ubijasz białka na pianę i powoli dodajesz do masy, tak żeby masa jak najwięcej powietrza złapała
no i na koniec aromat-parę kropel
wszystko przelewasz do wysmarowanej tłuszczem blaszki i do pieca na godzinkę lub mniej
piekarnik nagrzany na mniej więcej 180 stopni
a więc...
5 jajek
kostka masła
1 proszek do pieczenia
1 cukier waniliowy
szklanka cukru
dwie szklanki mąki
1 szklanka mąki ziemniaczanej
aromat do ciast
jeżeli masa jest zbyt gęsta to dodaje mleka albo kefiru
i teraz...
masło ucierasz z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym
jak uzyskasz jednolitą masę dodajesz mąkę z proszkiem do pieczenia
jak widzisz że masa jest za gęsta to możesz wlac trochę mleka lub kefiru
ubijasz białka na pianę i powoli dodajesz do masy, tak żeby masa jak najwięcej powietrza złapała
no i na koniec aromat-parę kropel
wszystko przelewasz do wysmarowanej tłuszczem blaszki i do pieca na godzinkę lub mniej
piekarnik nagrzany na mniej więcej 180 stopni