Widok

Kara śmierci?

Po wczorajszym seansie Zielonej Mili i dzisiejszej energicznej porannej rozmowie tak mnie jakoś naszło.
Kara śmierci.
Za czy przeciw?
Jeśli już za, to jakie miałyby być wytyczne co do niej? Kto byłby na nią skazywany? Kto dokonywałby egzekucji? Publicznie (przy rodzinie, znajomych poszkodowanego) czy w totalnej samotni, pustce, ciszy?

Trudny temat w tym całym szale przedświątecznym ale może właściwie to dobry okres na zadanie sobie takich o to pytań
I tu polityka nie ma nic do rzeczy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
o, tu się zgodzę, z obowiązkową pracą i zakazem przedwczesnego zwolnienia
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
"usankcjonowaną prawnie zemstą społeczeństwa na przestępcy".
To prawda. I jest to jednocześnie kara. Przeciwko której nic nie mam.
Więzienie, owszem, ale z obowiązkową codzienną ciężką pracą.
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Byłem, jestem i będę przeciwnikiem kary śmierci. Kara śmierci nie jest w mojej ocenie karą, a usankcjonowaną prawnie zemstą społeczeństwa na przestępcy.
O wiele bardziej dolegliwa dla przestępcy jest kara dożywotniego pozbawienia wolności i brak możliwości opuszczenia murów więzienia aż do śmierci.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja byłaby za karą śmierci za zabójstwo. Ale musiałaby być udowodniona wina ewidentnie. Rodzaj zostawiłabym skazanemu do wyboru.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (235 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

muza na dziś (787 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Młody alkoholik - Dramat, z którego pragnę wyjść, a nie umiem. (156 odpowiedzi)

Witam wszystkich którzy odwiedzili mój temat. Wiem, że tekst jest dość obszerny, ale chciałbym w...

do góry