Widok

Kary w żłobku

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy w żłobkach, do których chodzą Wasze dzieci są stosowane kary np. stanie w kącie? Wczoraj dowiedziałam się, że moje dwuletnie dziecko za to, że biło inne dziecko jest stawiane do kąta. Oczywiście w ogóle nie pochwalam agresji i uważam, że Pani powinna reagować i tłumaczyć, ale zastanawiam się czy stanie w kącie to dobry pomysł. Poza tym nikt nie poinformował rodziców, że takie kary są stosowane w żłobku. Nigdy nikt mi nic nie powiedział, ze taka sytuacja miała w ogóle miejsce, dowiedziałam się przez przypadek i mam mieszane uczucia. Co myślicie?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 12
Ja mam synka 2 letniego w żłobku i tam sie tłumaczy dziecią że tak niewolno i jedyne co to Pani kiwa palcem i robi ty ty ty i to wszystko moj synek sam sie przyznal ze byl niegrzeczny i mi pasuje to ze dostal ostrzezenie ze nie wolno rzucac zabawkami nie chcialabym zeby jakis maluszek oberwal twarda zabawka od syna wiec jak najbardziej uwazam ze ostrzezenie i wytlumaczenie lub zwykle stwierdzenie ze nie wolno rzucac zabawkami jest bardzo na miejscu jesli chodzi o karanie tu jest polemika tego ze nie widzimy jak sie dziecko zachowywalo a tymbardziej mysle ze kazda matke boli to ze jej dziecko otrzymalo kare od obcej osoby w tym przypadku Pani z zlobka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dwulatek w kącie?!!!!
Chyba Cię posr...ło?!!!
Miejsce dwuletniego Dziecka jest przy Matce a nie w kącie, w żłobku.

Voila , teraz możecie sobie poużywać
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Yy postawienie do konto to nie jest przemoc .... tylko normalna kara. Dajesz dziecko do konta po czasie jak sie uspokoi na spokojnie trzeba podejsc i tłumaczyc ,
Kobiety w złobkach nie maja jednego dziecka tylko 20 . Mój syn rozrabiał i to dużo oj i duzo czasu spedził na karnym krzesełku w koncie patrzac jak sie bawia inne dzieci wkoncu do niego dotało , ze jak bedzie bił inne dzieci bedzie kara i sie uspokoił . Każdy kij ma dwa konce
Jeśli dziecko nabroilo w przedszkolu dostało kare , spraw anie jest zamknieta. To rodzic ma dalej pociagnac temat i dalej tłumaczyc . Panie nie biora na siebie pełnej odpowiedzialnosci za wychowanie naszych dzieci , to w naszej kwesti jest podejmowanie dalszego tematu.

Czytając komentarze nich najlepiej dzieci sie pozabijają a my głaszczmy je po głowie . Wychowanie w dzisiejszych czasach idzie w troche w złą stronę.Pamietajcie ze jest tez druga strone medalu bo agresywne zavhowania dzieci nie biora sie z nikąd .
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

Nie stosuje się przemocy wobec dzieci, żadnej. Dla mnie skandal. Dziecku się tłumaczy i od tego te Panie w żłobku są. Takie dziecko bierze się na bok i tłumaczy że to nie jest przyjemne i miłe dla 8nnego dziecka. Stanie w kącie, kleczenie na grochu z rękami do góry i co jeszcze może zamknięcie w piwnicy-takie metody były w PRL i dobrze je pamiętam z własnego doświadczenia. Miałam 4 lata i pamiętam jakby to było wczoraj, nawet pamietam jakie ubranie miałam tego dnia i to upokorzenie wobec całej grupy. Takie rzeczy zostają w psychice na całe życie. Ja bym tam zrobiła awanturę.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inaczej to widzą rodzice, którzy mają pod opieką 1-2 dzieci, a inaczej panie w żłobku, które mają kilkanaścioro dzieci, a są we 2. A co, gdy tłumaczenie tego samego czasem po kilkadziesiąt razy nie przynosi żadnego efektu, a reszta grupy naśladuje i robi się "niebezpiecznie" dla innych maluchów?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Prawidłowo zareagowałaś, prawidłowe są Twoje odczucia i wszystko z Tobą jest w porządku.
Porozmawiać należy i poznać sytuację. Może to wielkie nic a może rysa na kształtującym się postrzeganiu świata.
Super, że czuwasz i nie przymykasz oczu.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dziękuję za wszystkie opinie. Rozumiem całą sytuację Pań ze żłobka, bo sama jestem pedagogiem i rodzicem. Po prostu zastanawiałam się czy stosowanie kar wobec dzieci żłobkowych to norma, wiem że jest tak w przedszkolach ale w żłobkach to nie słyszałam. Więc osobiście jestem za stanowczą reakcją Pań, wytłumaczenie dziecku że nie wolno i dlaczego, i co najważniejsze przeproszenie. Poza tym kontakt z rodzicem, żeby porozmawiało o tym z dzieckiem w domu.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ania, oczywiście sprawa stosowanych kar w żłobku powinna być wcześniej uzgodniona najlepiej na pierwszym spotkaniu z rodzicami. Każdy rodzic powinien być świadomy co może spotkać jego dziecko w żłobku/przedszkolu i mieć prawo ustosunkowania się do tego by potem nie być wkurzonym/zaskoczonym/postawionym przed faktem...już nie piszę o przypadkowym dowiedzeniu się o sprawie. Proponuję podnieść temat na najbliższym spotkaniu rodziców. Wszędzie trąbi się teraz, że musi być współpraca między pedagogiem a rodzicem w trosce o dziecko. Jeżeli ktoś w domu nie stosuje żadnych kar a w żłobku takie są to niestety całe to staranie o poprawne wychowanie nie przyniesie oczekiwanego skutku a dziecko będzie tylko skonsternowane. No i żłobek będzie zawsze wtedy źle kojarzony przez dziecko.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Popieram Cię Lukrecjo...tak wielu rodziców używa dziś nagród i kar...a tak naprawdę można inaczej i pedagog jest po to, aby dziecku wytłumaczyć że tak się nie robi...co ma wspólnego bicie innych dzieci ze staniem w kącie? Czy w ogóle takie dziecko samo będzie w tym kącie stało? A może będzie przytrzymywane przez panią, aby popamiętało...ręce opadają..2 latkowi to się tłumaczy, tłumaczy, tłumaczy.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 16

Skandal! Dobrze, że nie byłam zmuszona życiową sytuacją do korzystania ze żłobków. Nigdy nie stawiam moich Dzieci do kąta i nie wyobrażam sobie by jakaś, obca baba czy "super niania" z karnym jeżem stosowała takie metody. Wobec 2latka? Niedoczekanie!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 31
Też nie widzę w tym nic złego..
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 6
Ciężko to nazwać kara. Poprostu Pani odizolowała dziecko które biło inne dziecko. Postaw się na miejscu Pani.ma pod opieką nie jedno a kilkanaście dzieci i musi mieć nad nimi kontrolę.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 3
U córek w przedszkolu są kary i mi to nie przeszkadza. W domu też mamy wyznaczone miejsce na karę.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 7

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Gdzie w góry z dzieckiem na wakacje-miejsca godne polecenia (177 odpowiedzi)

Jak co roku chciałabym pojechać na urlop w góry. Byle nie do Zakopanego- tam byłam już wiele...

krem nawilżający do twarzy (45 odpowiedzi)

Jaki krem jest dobry bo nie wiem jaki kupić używałam garniera ale mi nie służy i teraz mam taka...

Szkola podstawowa nr 60 i nr 77 (3 odpowiedzi)

Prosze o opinie rodzicow, ktorych dzieci chodza do tych szkol. Co Wam sie podoba, co nie, jakie...

do góry