Widok
1. Kodeina (Thiocodin) powstrzyma odruch kaszlu, ale nie zlikwiduje jego przyczyny. Przyniesie Ci ulgę. Z uwagi, że to opioid, zapewne jest na receptę.
2. Zmień lekarza, jeśli obecny nie umie ustalić przyczyny kaszlu.
Edit:
Ad1: Dla rodziny, ale nie dla Ciebie. Właśnie doczytałem, że nie nadaje sie dla ciężarówek.
2. Zmień lekarza, jeśli obecny nie umie ustalić przyczyny kaszlu.
Edit:
Ad1: Dla rodziny, ale nie dla Ciebie. Właśnie doczytałem, że nie nadaje sie dla ciężarówek.
Zmienić lekarza dobra rada, tylko na jakiego? Ja 2 lata temu zakończyłam maraton 2,5 roku kaszlu. Interniści, laryngolodzy, gastrologa, alergolodzy i pulmunolodzy nie wiedzieli, co mi jest. Prześwietlenia płuc, testy alergologiczne, spirometria, gastroskopia, badania krwi nic nie wykazały. Sterydy wziewne i niewziewne, 2 rodzaje antybiotyku, leki na refluks, leki antyalergiczne , antywirusowe, zmiana diety nic nie pomogło. Kaszel po 2,5 roku po prostu minął. Jeśli ktoś zna dobrego "lekarza od kaszlu" to chętnie poznam nazwisko, bo na samo wspomnienie o tamtych latach kaszlu i nieskuteczne to leczenia robi mi się niedobrze.
Tak mnie teraz naszło:
Gdyby kaszel spowodowany był infekcją bakteryjną czy wirusową, byłoby to widoczne w badaniu krwi (leukocyty, OB, białko C-reaktywne).
Wczoraj czytałem, że w wielu miastach Polski jest alarm smogowy. Poziom zanieczyszczeń wielokrotnie przewyższa normy. Oczywiście wskutek chłodniejszej aury (bo ludzie palą w piecach każdym możliwym g..nem) i braku silnego wiatru.
Skoro macie kaszel od kilku tygodni, da się zauważyć korelację czasową.
Może to właśnie czynniki środowiskowego są przyczyną kaszlu, którego nie można zdiagnozować?
Gdyby kaszel spowodowany był infekcją bakteryjną czy wirusową, byłoby to widoczne w badaniu krwi (leukocyty, OB, białko C-reaktywne).
Wczoraj czytałem, że w wielu miastach Polski jest alarm smogowy. Poziom zanieczyszczeń wielokrotnie przewyższa normy. Oczywiście wskutek chłodniejszej aury (bo ludzie palą w piecach każdym możliwym g..nem) i braku silnego wiatru.
Skoro macie kaszel od kilku tygodni, da się zauważyć korelację czasową.
Może to właśnie czynniki środowiskowego są przyczyną kaszlu, którego nie można zdiagnozować?
Moja córka kasłała na mokro 3 mc ,innych objawów brak,osłuchowo czysto,wydzielina nie schodziła nawet po pulmicorcie który zawsze u niej zdawał egzamin,xyzal i inne przeciwarelgiczne też nie pomagały.Po 3 mc jednak pojawiły się zmiany osłuchowe w płucach ,2 tyg.antybiotyku i kaszel mnął,narazie spokój .Było to przed sezonem grzewczym w okresie letnim-wczesnojesiennym.Także lepiej konrolować osłuchowo taki kaszel u lekarza raz na 2-3 tyg.
ten thicodin jest na kaszel suchy tylko i wylacznie. bo nie mozna hamowac odruchu kaszlu mokrego .ja mialam 1.5 msc kaszel suchy i nikt nie wiedzial co mi jest. po antybiotyku jescze dwa tygodnie ale teraz stop..lekarze mowia ze teraz nie wiedzą jak leczyc (!!) bo sa tak zmutowane wirusy ze z glupim katarem ludzie sie mecza miesiacami. Ja wykupilqm kilka syropow i naturalnych lekow i nic nie pomoglo.ataki kaszlu sprowadzaly mnie do podlogi doslownie. co roku jest coraz gorzej bo kiedys chorowalismy tydzien a teraz corka 2 tygodnie oskrzela a kaszel utrzymywal sie kolejny miesiac .To samonz katarem
Oby do lata !
Oby do lata !
Ja do inhalacji tylko pulmocort z atroventem przy silnych atakch kaszlu i stanach zapalnych,przy lżejszych nebud.Mucosolvanu użyłam ze trzy razy z polecenia notabene lekarza i nigdy więcej tego świństwa nie podam.Wolę już łagodniejsze syropy wykrztuśne jak coś zalega. .Pectodryl w syropie też u mojej córki odpada za silnie na nią działa.