Widok

Kaszki mleczne - pytanie

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Na kaszce bobovita mlecznej mam napisane, że na 150ml wody mam dać 50g kaszki. (to 2 razy więcej niż przy rozrabianiu mleka). Przy takich proporcjach ona jest bardzo gęsta (ja dodaję jeszcze owocek ze słoiczka).
Jakie proporcje Wy dajecie?

Dzięki! :-)
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja sypie na oko, ale tak żeby jednak trochę gesta była, żeby można było łyżeczką nakarmić
ja na 120ml daje 5 łyżeczek (takich od mleka mm, czyli to jest jakies 25-30g)

image

Z kaszkami Nestle jest to samo-jak na poczatku odmierzalam na wadze kuchennej, bo nie wiedzialam ile mam wsypac, to wychodzily tak geste,ze az nie daly sie dobrze rozmieszac. Zaczelam wiec sypac mniej niz w przepisie, na tzw.oko. Sa nadal geste ale maja wspaniala gladka konsystencje.
ja sypie tyle aby osiągnąć konsystencje która pozwoli mi małą nakarmić :)

druga rzecz jaka mnie zastanawia to (może któraś rozwiej te zagwostkę):

na mlecznych kaszkach pisze np od 6tego miesiąca, a jeśli dzieciak ma 13 miesięcy to jak ma się to mleko w kaszce do potrzeb starszego dziecka, Są przecież mleka 1, 2, 3 ... Producent twierdzi, ze te kaszki wystarczają nawet do 36 mca (gdzieś tak wyczytałam) hmmmm

Dla mnie to zagwostka bo maja myszka nie pije mleka z butli wiec jedyne mleko to z kaszki i zastanawiam się czy dawać kaszkę ryzową + mleko z pudełka dostosowane do wieku, czy kaszki mleczne ... bo więcej możliwości smakowych ... hmmm

druga sprawa ... jakiej firmy mleko znajduje sie w kaszkach - szkoda ze producent nie pisze na opakowaniu: np. z mlekiem Bebiko, sriko czy Gerber ...

:)

ja bym też chciała wiedzieć co to za mleko...

i czy Wy się trzymacie temperatury wody podanej na opakowaniu? bo mi z wody trzydzieści parę stopni kaszka nie wychodzi, zresztą Małemu najbardziej smakuje jak zaleję niemalże wrzątkiem, wtedy kaszka uzyskuje konsystencję budyniu:)
temp tez sie nie trzymam
robie na oko ... :) byle brządca nie poparzyc

ponoc wrzatek zabija jakies tam wazne składniki w mleku wiec trzeba uwazać ... ponoć ... nie zgłebaialam tematu :)

No właśnie dobre pytanie z tym mlekiem..

A co do temp, to ja daję lekko ciepłą, bo Jaś nie lubi gorącej. A o wrzątku również słyszałam że zabija to co cenne :)

Jeśli chodzi o konsystencję, to dzisiaj dałam połowę mniej kaszki niż napisali i wyszła mi akurat (pije przez smoka).
temp. się nie trzymamy i dajemy na 30ml wody 1 miarkę kaszki
image

Fotografia okolicznościowa, sesje dziecięce, portretowe itd.
www.ans-photo.pl
mi lekarz powiedział że lepiej dawać kaszki + mleko, to kaszka będzie odżywcza bo mleka będzie wystarczająca ilość, a nie za mało jak może się zdarzyć jak się robi na oko te kaszki które mają już w sobie mleko, sypiąc mniej to podaje się dziecku tak naprawdę rozcieńczoną wodą!!
a jeśli się trzyma podanych proporcji to tak jak piszecie jest za gęsta!

ja rozrabiam mleka tyle ile potrzebuję i wsypię kaszki na oko,
Ale to wtedy jest za duzo mleka, a dziecko np w wieku rok i 2mce potrzebuje tylko okolo 600ml mleka na dobe w tym juz jogurciki, serki itp.
image
image
ale taka kaszka jest bardziej sycąca!!!
moje dziecko takiej zje mniej, niż taj na wodzie rozrzedzonej!!
więc niedostanie więcej mleka niż powinno!!!!
mi tak powiedział mój lekarz i się tego trzymam,
a każdy oczywiście zrobi po swojemu
Napisze Wam, jak ja zostalam poinstruawana przez pediatre:
-kaszki mleczne dawalam karmiac piersia, pozniej przeszlismy na mleko Junior i na nim robimy kaszki bezmleczne
-co do temperatury, to wlasnie wysoka zabija pro/pre biotyki, ktore sa dodawane do mleka i kaszek np.Nestle, wiec nie moze byc ani mleko, ani kaszka goraca
100ml wody i 8 miarek kaszki
image[/url]
image[/url]
A ja bym na dawała mleko to, które stosujecie z kaszką bezmleczną (smaków jest sporo) bo ,(tak jak napisała Dejwi) nie wiadomo co to za mleko więc po co dawać coś o czym nic nie wiemy?? My akurat nie mamy tego problemu bo Ami jest na HA więc i tak je kaszki bezmleczne ...

image
ja już zdecydowałam: mleko + kaszka bezmleczna
a kaszka mleczna w żłobie - zeby mniej roboty babki miały.
:)

Każdy producent do swojej kaszki daje swoje mleko - w nestle jest NAN, BoboVicie bebiko, w Hippach - hipp itd...
A właśnie jak się zaleje zbyt ciepłą wodą, to zabija się probiotyki, więc lepiej się trzymać wskazań producenta.
Niestety, mój syn już ponad miesiąc temu stanowczo "odmówił" jedzenia tych kaszek (mleka nie chciał pić juz od 8-go miesiąca, kiedy zrezygnował z piersi) i teraz już mu robię na krowim.
image
image
tak tez myslalm Paulina1010 :)

tylko teraz jesli kaszka jest od 6tego miesiaca to zakladam ze max to mleko o numerze 2 - a moja juz pije 3 - wiec to mi sie nie podoba ... :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki wozek wybrac? (79 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

Pomocy! Jaka pralka najlepsza? (222 odpowiedzi)

Witam. Dziewczyny doradzcie jaka pralke wybrac? Obecnie mam whirpoola ktora ma 4 lata i była juz...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (103 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

do góry