Widok

Kiedy można podać dziecku mleko od krowy?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny dostaje mleko od krowy i nie wiem czy mogę je dać mojej córce, dziś skończyła 9m no i nie wiem czy moge jej dać trochę tego mleka nawet rozcięczone z wodą. Macie jakieś doświadczenie w tej sprawie?
dzięki za pomoc.
image
[url=http://pierwszezabki.pl]image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mysle ze jeszcze na pewno za wczesnie na mleko od krowy.Slyszalam dwie opinie na ten temat,jedna ze powyzej 1 roku,druga ze dopiero po ukonczeniu 3 lat.Mysle,ze druga wersja to troche przesada,ale 9 mcy to na pewno za wczesnie.Ja swoim dzieciom zaczelam podawac mleko po ukonczeniu przez nie1,5 roku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No to może poczekam z tym mlekiem.Nie będe ryzykować.
A z mleka zrobie sobie twarożek:)
image
Najwczesniej po roku-takie mamy rekomendacje tutaj w SE tylko ze nasze mleko nie jest UHT,a tylko pasteryzowane wiec zdrowsze...
image
image
Pasteryzowane mleko z marketu nie ma nic wspólnego z mlekiem to produkt mleko podobny. Najzdrwsze mleko to mleko prosto od krowy( zdrowej krowy) które nie jest poddane obróbce cieplnej, takie mleko chroni nawet przed astma i alergia. Radzę bardziej zagłębić się w temat mleka i sugerować się na konkretnych badaniach
w zadnym wypadku
po skończeniu 3 lat dopiero

Moja znajoma podała córce własnei około 9-10 m-ca i mała dostała niezłej alergii i teraz nie moze pić zwyczajnego mleka dla maluszków ale dla alergików które ma okropny smak

POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
Dzięki za pomoc, dziewczyny :)
Mleko musze do czego innego wykorzystywać :) pycha jest:)

No ale jaja wiejskie to juz moge? na piree np.
image
Gabi jaja mozesz -mleko też -zdaniem mojego pediatry .
Ja np. wychowałam sie na krowim mleku i nic mi nie jest

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
moje kuzynki daja od małego mleko krowie ale takie naprawde prosto od krowy :)mieszkaja na wsi iich dzieciakom tylko to smakowalo na te sztuczne była nietolerancja a pediatrqa mowila ze bardzo dobrze nie miała nic przeciw:)
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
Co do pediatrów to na prawdę rózni są
Mój syn ma nadal uczulenie na białko mleka krowiego, a pediatra kazała dla sprawdzenia - zamiast wyników z krwi - budyniu mu na krowim ugotować i wtedy będę wiedział czy nadal jest uczulony.
Posłuchała i po wyjściu z gabinetu postukałam w głowę......
Za kilka dni zrobił nam badania z krwi alergolog i alergia było....

Wyobrazacie sobie co by było jakbym dała mu dawkę 1 szklanki , którą zaleciła, tego budyniu????????
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie prawda Moja córeczka też nie dawno skończyła 9 miesięcy i od tygodnia daje jej mleko od krowy i nic jej nie jest do mleka dodaje dwie łyżki przegotowanej wody i nie ma alergi to zależy od dziecka:)
Mleko podaje sie po ukonczeniu 3 lat
we Włoszech koleżanka mieszka i jej pediatra kazała małej podawać już jak skończyła 8 miesięcy i nic małej ni jest a ma 2 latka
image
czyli znowu:
po 1. co kraj to obyczaj
po 2. co lekarz to inna opinia
a po 3. to kazde dziecko jest inne i trzeba po prostu sprawdzic...
image
image
helen święte słowa

w kwietniowym "mamo to ja" albo innym tygodniku dla mam było napisane, że zalecają nie wcześniej, niż od 3 roku życia, bo ma ciężko przyswajalne coś tam i nie ma czegoś tam, hihihi :)
papilio1@op.pl
pediatra mojego synka mowila ze po skonczeniu drugiego roku moge dac,wiec dalam i skonczylo sie uczuleniem
image
no własnie - a jak jest już uczulenie to dopiero jest problem :(
ja tam wole poczekać z wprowadzaniem wszystkich nowości wg zaleceń książkowych
No widzisz a wg szwedzkich zalecen ksiazkowych po roku juz mozna i autentycznie wszytskie dzieci w przedszkolu u mojej malej pija mleko do obiadu...
Zawsze jest sie trudniej ustosunkowac do czegokolwiek jesli dziecko ma alergie... I niestety mysle ze na takie pytanie odpowiedzi na forum nie znajdziemy...
image
image
zrób z niego twarożek :)

też mamy dostęp do krowiego, prawdziwego, wiejskiego mleka :)

do tego twaróg - smakuje całkiem inaczej niż sklepowe :) a jaki sernik mmmmmmmm - pyyyyycha :)

no i co wiejskie jajca to wiejskie jajca ;) też nie ma porównania w smaku :)
ja tam jestem zdania że mleko krowie dobre jest ale dla cielaków a nie dla dzieci ;-) sama mleka nie lubię , syn odkad skonczył 2,5 roku mleka nie pije - nie lubi. Wczesniej pił mleka w proszku dla dzieci , takiego zwykłego nigdy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
A ja sie szybko obudzilam i chcialam zapytac autorke watku czy chodzi o takie mleko prosto od krowy??? Bo mi chodzi o takie z kartonika...
image
image
mleko dziecku mozna podawac tylko takie w kartonie
image
ja dawalam po roku - i na pocztaek kazala lekarka dawac takie z woreczka:)
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
Helen- Mam na myśli takie mleko od krowy ze wsi.
No a jak bym rozcieńczyła z wodą takie mleko? było by mniej tłuste.
Aha i może ktoś mi napisać czym objawia się taka alergia?
image
takie mleko nie jest pasteryzowane :P

sąsiadka oglądała program w TV, w którym mówili, że nawet ciężarne nie powinny pić mleka prosto od krowy - tylko z kartonika :)
Jak córka miała 3m i karmiłam ją piersią to wypiłam szklanke mleka krowiego i ja i ona dostałyśmy biegunki, ale jak już młoda była większa 5m to połam też mleko krowie -sporadycznie i już nie miała ani ona ani ja rozwolnienia,
image
Matko swieta z tymi 3 latkami to juz przesadzacie dziewczyny. Zapytajcie swoje mamy jestem przekonana ze same dostałyscie mleko krowie znacznie wczesniej :) szczegolnie w latach 80 -tych:) Moj szkrab od 8 miesiaca dostaje kaszke na krowim, reszte mlecznych posiłków na modyfikowanym. Zadnej reakcji nie ma od paru dni daje mu rowniez czasem krowie tak o do picia i wszystko jest ok,. Co lekarz i co rodzina to inny zwyczaj. Niektórzy miowia ze nigdy w zyciu bo alergie, słabo przyzwajalne tłuszcze itp inny lekarz powie ze im szybciej tym lepiej bo dziecko nie nabawi sie potem skazy białkowej. A ja to mam wszystko gdzies, Powolutku mu prowadzam. Dałam mu raz kaszke z mlekiem poczekałam kilka dni było ok to teraz coraz czesciej. Modyfikowanego calkiem nie odstawiam bo ono jednak jest naszpikowane witaminami ktorych krowie nie ma a ktore małemu sa potrzebne ale naprzemiennie wszystkiego powoli probuje.
image

image
Saraneta, jak my byłysmy małe, to też jakoś tak mniej kolegów czy koleżanek miało alergię na cokolwiek. Bardzo fajnie, że Twoje dziecko tak dobrze toleruje mleko krowie, ale po pierwsze i mleko teraz jest inne niż w latach 80-tych, i środowisko (a więc skonność do alergii) - inne. Każde dziecko zareaguje inaczej, w każdej rodzinie jest inna sytuacja i inne skłonności alergiczne i to wszystko trzeba wziąć pod uwagę.

Wracając do pytania autorki wątku - czy dałabyś dziecku obiadek z nieprzebadanego mięsa? Bo to mleko, skoro jest prosto od krowy, zbadane chyba nie jest? Jeśli jest, to zwracam honor, ale wówczas, jak wyżej.
Skoro chodzi o mleko prosto od krowy-takie ze wsi to ja na pewno swiadomie dziecku nie podam i sama tez nie wypije-wlasnie ze wzgledu na to ze nie jest pasteryzowane...
Nie wiem jakie bylo mleko ktore sie kupowalo w latach 80 w kazdym razie mi nikt nie podawal mleka prosto od krowy...
image
image
ja mleko od krowy zaczełam podawac dziecku gdy miało 7 miesiecy! z tym ze na poczatku trzeba je troszke rozcienczyc woda zeby nie było za tłuste:)
Cześć:)Moja córeczka też nie dawno skończyła 9m i od tygodnia daje jej mleko od krowy i do mleka dodaje dwie łyżki wody i nic jej nie jest musisz spróbować czy Twoja córeczka też będzie mogła takie mleko pić:)Też się bałam że coś jej będzie albo że wyjdzie uczulenie ale na szczęście nic jej nie jest i pije mleko od krowy POZDRAWIAM:)
młodsza córcia ma 10 miesięcy
2 razy dziennie gotuję jej kaszkę manną na krowim mleku z kartonika.
Na początku piła tylko modyfkowane ale z czasem stopniowo zaczęłam dodawać krowie.
Nic nam nie jest i mamy się doskonale :-)
www.naszekobiece.fora.pl
Mleko proste od krowy a mleko z kartonika od,, krowy '' to wielka roznica zwlaszcza ze to pierwsze jest bardzo tluste i da takiego maluszka ciezko strawne takie mleko powinno sie podawac dopiero po 3 roku a kartonowe mozna juz od roku albo i jak pediatra pozwoli od 8 mies
z kartonika można max 2%
www.naszekobiece.fora.pl
wg pediatrów i alergologów mleko krowie podac mozna powyżej 3 roku zycia
mleko od krowy można dawać dopiero po 30 :)
wedlug pediatrow polskich tak , angielskich przed 1 rokiem zycia ;) moja corcia zaczela je pic jak miala 9 miesiecy - zadnych problemow :)
moja pije od 15 m-ca - zero modyfikowanego a jedynie kaszki różnoraki na krowim (kupionym w sklepie) - ma sie dobrze..(obecnie 20 m-cy)
moja siostra wychowała 3 chłopaków tylko na krowim (takim prosto od krowy), pamiętam że na początku właśnie rozcieńczała z wodą - i zaczeła podawać coś koło 7-8 m-ca, chłopaki (teraz już w gimnazjum, 4 i 6 kl podstawówki) mają sie dobrze :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

wierszyk na dzień babci i dziadka (24 odpowiedzi)

potrzebuję ładnego wierszyka na DZIEŃ BABCI, DZIADKA może Wasze dzieci uczą się czegoś fajnego...

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (39 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

otworzyć firmę ?? (36 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

do góry