Widok
Kiedy najwcześniej można wysłać zaproszenia?
Cześć Dziewczyny :)
Kiedy najwcześniej można wręczyć/wysłać zaproszenia? ślub mamy 20.06.2009. Czy wysłanie zaproszeń na 9/10 miesięcy przed ślubem nie jest przesadą?
Pytam, ponieważ rozważam taką możliwość... rodzice pewnie stwierdzą, że oszalałam... Chodzi o to, że kuzynka mojego Narzeczonego planuje ślub na wakacje 2009r. Nie ma jeszcze konkretnej daty, ale nie chciałaby, aby były jakieś nieporozumienia - np. że okaże się, że mamy ślub w tym samym miesiącu. Nie mam oczywiście nic przeciw, po prostu chcę, żeby rodzina mojego N byla w komplecie. Bardzo mi na tym zależy.
Niestety nam na razie nie udało się osobiście wszystkim powiedzieć o ślubie i słownie zaprosić i być może nie nastąpi to szybko. Czy w takim przypadku lepiej dać zaproszenia szybciej?
Pamiętam, że niektóre Forumki miały przypadki ze ślubami w tym samym miesiącu, a nawet dniu. Tak jak napisałam - nie mam nic przeciw, ale byłoby mi przykro, jeśli część gości nie przyjdzie bo np. dwa śluby w krótkim odstępie czasu to za dużo...
Co radzicie? :)
Kiedy najwcześniej można wręczyć/wysłać zaproszenia? ślub mamy 20.06.2009. Czy wysłanie zaproszeń na 9/10 miesięcy przed ślubem nie jest przesadą?
Pytam, ponieważ rozważam taką możliwość... rodzice pewnie stwierdzą, że oszalałam... Chodzi o to, że kuzynka mojego Narzeczonego planuje ślub na wakacje 2009r. Nie ma jeszcze konkretnej daty, ale nie chciałaby, aby były jakieś nieporozumienia - np. że okaże się, że mamy ślub w tym samym miesiącu. Nie mam oczywiście nic przeciw, po prostu chcę, żeby rodzina mojego N byla w komplecie. Bardzo mi na tym zależy.
Niestety nam na razie nie udało się osobiście wszystkim powiedzieć o ślubie i słownie zaprosić i być może nie nastąpi to szybko. Czy w takim przypadku lepiej dać zaproszenia szybciej?
Pamiętam, że niektóre Forumki miały przypadki ze ślubami w tym samym miesiącu, a nawet dniu. Tak jak napisałam - nie mam nic przeciw, ale byłoby mi przykro, jeśli część gości nie przyjdzie bo np. dwa śluby w krótkim odstępie czasu to za dużo...
Co radzicie? :)
Ja myślę, żeby tego uniknąć jeśli macie już zaklepaną datę, to po prostu obdzwon rodzinę że masz tego dnia, natomiast z zaproszeniami 3 miesiące przed raczej...a przede wszytskim powiadom ta kuzynke kiedy masz, więc chyba nie bedzie taka, że zrobi tego samego miesiąca, a ty będziesz miala podkładkę, że mówiłaś;-))
czasem - za granicę wysyła sie zaproszenia nawet 4 m-ce przed slubem - szczególne jak wesele jest planowane na termin letni - po to zeby ludzie bez problemu mogli zarezerwować sobie urlopy.
No ale tez uwazam ze kuzynkę nalezy w pierwszej kolejności powiadomić o waszym terminie ślubu, tak samo rodzinę ..... a zaproszenia juz powiadomionym rozdasz nawet 2 m-ce przed
No ale tez uwazam ze kuzynkę nalezy w pierwszej kolejności powiadomić o waszym terminie ślubu, tak samo rodzinę ..... a zaproszenia juz powiadomionym rozdasz nawet 2 m-ce przed
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

też uważam, że po prostu powinnaś zadzwonić do kuzynki, a potem obdzwonić rodzinkę albo poprosić tych co wiedzą żeby mówili innym kiedy wy macie :) myślę, że 3 miesiące przed ślubem powinno się wysyłać (tym z zagranicy może faktycznie nawet i 4) powodzenia :)
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
My wysylamy zaproszenia na koniec grudnia, a slub mamy w lipcu - wlasnie po to, zeby ludzie z zagranicy mogli sobie porezerwowac bilety w normalnych cenach i wziac urlop - co prawda slub bedzie w sobote, ale niektorzy pewnie przyleca w piatek i zostana do poniedzialku.
Uwazam, ze aproszenia powinny byc indywidualna sprawa - jest to w koncu Wasz dzien i nikomu do oceniania, co jest "wiesniackie", a co nie.
Zaproszenia ze zdjeciem moga byc calkiem fajne, jesli uzyjecie zdjec w sepii lub czarno-bialych, np jak tlo do przodu zaproszenia.
Zaproszenia ze zdjeciem moga byc calkiem fajne, jesli uzyjecie zdjec w sepii lub czarno-bialych, np jak tlo do przodu zaproszenia.
H&S, a co do zaproszeń to kwestia gustu. Jeśli Tobie się podobają to nie zastanawiaj się, w końcu ma byń tak, jak sobie wymarzycie :)
Mnie osobiście takie zaproszenia się nie podobają - bynajmniej te, które dotąd widziałam. Po prostu uważam, że nasze rodziny wiedzą jak wyglądamy i nie ma potrzeby dodawać naszego wizerunku ;)
Mnie osobiście takie zaproszenia się nie podobają - bynajmniej te, które dotąd widziałam. Po prostu uważam, że nasze rodziny wiedzą jak wyglądamy i nie ma potrzeby dodawać naszego wizerunku ;)
wiecie co moja kumpela miała taki przypadek tylko tao faceci byli spokrewnieni.a jej koleżanka wiedziała juz w sumie 2lata przed o jej ślubie a i tak zrobiła jej świństwo i zaplanowała sobie ślub miesiąc przed nimi i część faktycznie nie przyjechała.nom ale miała na tyle dużą rodzinkę że i tak było pełno gości:)a ja swoje wysłałam4m-ce przed a większość wiedziala już dawno o ślubie pozdrawiam
Dwa dni temu oglądałam program "Lekcja stylu" który prowadzi Jolanta Kwaśniewska. Właśnie odpowiadała na takie pytanie nadesłane przez jakąś kobietę. I powiedziała tak: znajomych należy powiadomić nawet rok naprzód, rodzinę z resztą też; zaproszenia można wysłać kilka tygodni wcześniej. Większa gafa będzie jeśli wyślesz zaproszenia zbyt późno, niż zbyt wcześnie.

[b]Lista 2009 - http://buninka.dobrynet.pl/sluby2009.php[/b]

[b]Lista 2009 - http://buninka.dobrynet.pl/sluby2009.php[/b]
Powiadom telefonicznie czy podczas spotkania rodzinnego, a zaproszenia myślę że najwcześniej pół roku przed...
Dziewczyny,
zaczęłam obdzwaniać rodzinkę z moim Kochanym :) informujemy też, że zaproszenia wręczymy na początku roku (najwcześniej pocz. lutego - o ile wytrzymam i nie wyślę wcześniej :)
Wczoraj widziałam się z ciocią, która bardzo ucieszyła się, że dajemy jej znać wcześniej. Miała taki przypadek, że jej chrześniaczka wręczyła jej zaproszenie na miesiąc przed ślubem nie wspominając wcześniej ani słowem, że wychodzi za mąż. Była to nie miła sytuacja, dlatego że została wcześniej zaproszona na 2 śluby, które były w krótkim odstępie czasu.
Także z pewnością lepiej wręczyć zaproszenia za szybko, niż za późno.
p.s. Dzięki za rady :)
Pozdrawiam serdecznie
zaczęłam obdzwaniać rodzinkę z moim Kochanym :) informujemy też, że zaproszenia wręczymy na początku roku (najwcześniej pocz. lutego - o ile wytrzymam i nie wyślę wcześniej :)
Wczoraj widziałam się z ciocią, która bardzo ucieszyła się, że dajemy jej znać wcześniej. Miała taki przypadek, że jej chrześniaczka wręczyła jej zaproszenie na miesiąc przed ślubem nie wspominając wcześniej ani słowem, że wychodzi za mąż. Była to nie miła sytuacja, dlatego że została wcześniej zaproszona na 2 śluby, które były w krótkim odstępie czasu.
Także z pewnością lepiej wręczyć zaproszenia za szybko, niż za późno.
p.s. Dzięki za rady :)
Pozdrawiam serdecznie