Widok
Kiedy odstawilyście Waszym dzieciom butelke z mlekiem?
Moja corka latem bedzie miala 4 latka i zastanawiam sie czy juz czas na odstawienie butli, dodam ze mala jest uzalezniona od butli i bedzie to napewno ciezka przeprawa.
Chce isc za radami super niani i wymyslec ze butle zabiera wrozka i w zamian daje niespodzienke, ktora bedzie nowy kubek (co dostanie nie wie). Juz sie boje jak to zniesie, bo jeszcze do tej pory pije mleko o 5 nad ranem, no i wieczorem przed spaniem.
Jak bylo u Was?, prosze o rady??:-)
Chce isc za radami super niani i wymyslec ze butle zabiera wrozka i w zamian daje niespodzienke, ktora bedzie nowy kubek (co dostanie nie wie). Juz sie boje jak to zniesie, bo jeszcze do tej pory pije mleko o 5 nad ranem, no i wieczorem przed spaniem.
Jak bylo u Was?, prosze o rady??:-)
beti, ja tak mam jak widzę mówiące dziecko (3 latka wzwyż) ze smoczkiem miedzy zębami :D Przyznam, że dla mnie z tą butelką to też lekki szok. Ja mam o połowę młodsze dziecko i odstawię butlę ze smoczkiem na dniach, bo jak taki mały ktoś inne napoje pije z kubka, to już chyba butlę najwyższy czas pożegnać :) Moje starsze dzieci pożegnały butle z mleczkiem w wieku 1,5 roku.
Młodsza przestała pić z butelki mając nieco ponad rok
Starsza nie całe dwa lata
A dlaczego nie zastąpisz butelki kubkiem? Taka duża panna powinna już umieć z niego pić.
Przyzwyczajenie przyzwyczajeniem ale pomyśl co dzieje się z jej ząbkami :( Ja bym odstawiła butelkę z dnia na dzień trudno trochę popłacze ale w końcu się odzwyczai. Tylko trzeba chcieć :)
Starsza nie całe dwa lata
A dlaczego nie zastąpisz butelki kubkiem? Taka duża panna powinna już umieć z niego pić.
Przyzwyczajenie przyzwyczajeniem ale pomyśl co dzieje się z jej ząbkami :( Ja bym odstawiła butelkę z dnia na dzień trudno trochę popłacze ale w końcu się odzwyczai. Tylko trzeba chcieć :)
zuzka, napisz jak chcesz to rozegrać :D dasz mleko z niekapka, czy jak? bo moja pije wodę z niekapka takiego od Kubusia Water :D nie daję jej tego świństwa, tylko wlewam czystą wodę do tej butelki po prostu :) nie wiem, czy mleko z kaszką tam przejdzie, bo ona pije zagęszczone...
starsza jak miała ponad rok to przestałam ją karmić i nie chciała mm, więc nie miałam problemu z butelką :)
smoczki odstawiałam na roczek, taki prezent dla dobra dziecka :D nie wyobrażam sobie inaczej ;)
starsza jak miała ponad rok to przestałam ją karmić i nie chciała mm, więc nie miałam problemu z butelką :)
smoczki odstawiałam na roczek, taki prezent dla dobra dziecka :D nie wyobrażam sobie inaczej ;)
no a jak odstawiałaś smoki? ja zabierałam i po smoczku. Z butlą też tak zrobię-chowam/wyrzucam i koniec. Mleko dam ze zwykłego kubka (jak inne napoje) albo, jeżeli dziecię nie będzie chciało pić, nie dam w ogóle-dostanie "normalną" kolację. Moje dzieci też były "uzależnione" od smoczków, butli z mlekiem, przynajmniej tak mi się wydawało, po ich odebraniu lamentowały co najwyżej 30 min., bo wiedziały, że jak mama mówi "nie ma", to nie ma ;)
mleko z butli góra do roku, potem robicie dzieciom krzywde- wady wymowy, krzywe zgryzy.
Mleko jak lubi to do 3 r.z modyfikowane potem krowie jak nie lubi to nie musi mozna to inaczej uzupełnić. Jak widze dzieci 3 letnie i w góre ze smokiem to bym te matki na rozmowe do psychologa umówiła. Daja smoki lub butle bo tak łatwiej, bo nie chca afer. Dziecko nie wie co dla niego dobre, to my jestesmy za nie odpowiedzialni.
Mleko jak lubi to do 3 r.z modyfikowane potem krowie jak nie lubi to nie musi mozna to inaczej uzupełnić. Jak widze dzieci 3 letnie i w góre ze smokiem to bym te matki na rozmowe do psychologa umówiła. Daja smoki lub butle bo tak łatwiej, bo nie chca afer. Dziecko nie wie co dla niego dobre, to my jestesmy za nie odpowiedzialni.
U nas była przeprawa z odstawieniem butli na wieczór/w nocy jakoś w wieku ok. 2l i 8m-cy ze wzgl. na zęby, tłumaczyliśmy i w końcu dotarło, ale bez wrzasków się nie obyło. Zamieniłam butle wieczorną/nocną na poranną :) Na początku była zawsze + rytułał robienia tego mleka, a z czasem zdarzały się dni że młody się nie upomniał o mleko i wtedy nie wciskałam, nie przypominałam. Teraz jak przyjdzie rano ze chce mleko to jest znak że coś jest nie tak :PP
ja odstawiłam córkę jak miała 2, 5 roku. Przygotowałam ją do tego. Opowiedziałam jej o wróżce butelkowej która przynosi prezent a zabiera buteleczkę. Córka marzyła o lalce barbie i taką właśnie dostała. Wieczorem przed spaniem położyła na parapecie buteleczkę a rano odnalazła tam prezent. Dwa dni troszkę marudziła i zapomniała. Mleka od tamtego czasu wcale nie chce....
Im później tym gorzej - dobry wiek dla dziecka zeby odstawic butle i smoka to 2 latka.
Ja wykorzystalam sytuacje, ogladalismy bajke (film) gdzie byl malutki dzidzius 7 mc wytlumaczylam, ze tylko takie maluszki maja smoka i co on na to, żeby oddać maluszkowi? syn sie zgodzil, pochwalilam go i dalam cos lizaczka za dzielne zachowanie - chwalilam i przypominalam mu caly dzien - wieczorem troszke juz zalowal, ale zasnal - o 1 w nocy obudzil sie z placzem i tak godzine go tulilam i glaskalam az zasnal. I tyle widzielismy smoczek :)
A butle porzegnalismy 4 mc pozniej, zapomnialam zabrac od rodziny gdzie bylismy, wypil mleczko z kubeczka, potem coraz mniej chcial pic bo nie chcialo mu sie siedziec przy stoliczku i koniec :)
Ja wykorzystalam sytuacje, ogladalismy bajke (film) gdzie byl malutki dzidzius 7 mc wytlumaczylam, ze tylko takie maluszki maja smoka i co on na to, żeby oddać maluszkowi? syn sie zgodzil, pochwalilam go i dalam cos lizaczka za dzielne zachowanie - chwalilam i przypominalam mu caly dzien - wieczorem troszke juz zalowal, ale zasnal - o 1 w nocy obudzil sie z placzem i tak godzine go tulilam i glaskalam az zasnal. I tyle widzielismy smoczek :)
A butle porzegnalismy 4 mc pozniej, zapomnialam zabrac od rodziny gdzie bylismy, wypil mleczko z kubeczka, potem coraz mniej chcial pic bo nie chcialo mu sie siedziec przy stoliczku i koniec :)
robisz swojemu dziecku krzywdę!!!
stokrotka jestem w szoku jak można tak bezmyślnie poddawać się dziecku- chce to ma!!
A potem 10 latce też fajke dasz bo chce???
ze smoczkiem chodzić albo pić z butli ze smokiem to nie wstyd???
to 10 latka z fają też nie wstyd- chce to ma???
ręce opadają:-(
myślę że po roczku jest już najwyższy czas kiedy smoczki(różnego rodzaju) trzeba usunąć z życia dziecka.
stokrotka jestem w szoku jak można tak bezmyślnie poddawać się dziecku- chce to ma!!
A potem 10 latce też fajke dasz bo chce???
ze smoczkiem chodzić albo pić z butli ze smokiem to nie wstyd???
to 10 latka z fają też nie wstyd- chce to ma???
ręce opadają:-(
myślę że po roczku jest już najwyższy czas kiedy smoczki(różnego rodzaju) trzeba usunąć z życia dziecka.
Moje samo sobie odstawiło butle z mlekiem przed ukończeniem 3 roku,pewnego wieczora powiedziała ,że nie chce i tak już zostało.Je więcej serków ,budyń za jogurtami nie przepada,mleka z niekapka też już nie chciała pić chyba mm przestało jej smakować i organizm sam dał chyba znać ,ze już nie potrzebuje.Ja trochę nad tym ubolewałam bo zawsze to dodatkowe kalorie i witaminy tym bardziej,że z jedzeniem u niej różnie
moja 3 latka pije mleko - kocha je - i tak długo jak ma na nie ochote ja jej odstawiac nie zamierzam
ale ona pije z kubke ze słomka:
http://www.bangla.pl/zdjecia-nuk-flexi-cup-bidon-ze-slomka-up22149-5.htm
słomke myję: przepychając przez nią waciki do uszu
wazne żeby słomka nie miała udziwnień w których zbiera sie SYF
ale ona pije z kubke ze słomka:
http://www.bangla.pl/zdjecia-nuk-flexi-cup-bidon-ze-slomka-up22149-5.htm
słomke myję: przepychając przez nią waciki do uszu
wazne żeby słomka nie miała udziwnień w których zbiera sie SYF
A ja nie czuję żadnej presji. Moja córa ma trzy lata i lubi wypić mleko rano i wieczorem z butelki (choć czasem z kubka). I niech sobie pije.
Ja tak piłam do 6 roku życia (najwygodniejsza forma śniadania jeśli dziecko wstaje o 5:30 a potem jedzie daleko do szkoły) i wszystko u mnie w porządku, w tym ze zgryzem.
Ja tak piłam do 6 roku życia (najwygodniejsza forma śniadania jeśli dziecko wstaje o 5:30 a potem jedzie daleko do szkoły) i wszystko u mnie w porządku, w tym ze zgryzem.
kup jej taki kubek - niech sobie wybierze kolor (kolor nie rodzaj :) )
i powiedz jej ze to awans ...ze duze dzieci pija z takich kubków
ale bez ciśnienia - jak kategorycznie nie zechce to zostaw ją :)
pamietaj są kubki które mają sam ustnik i trzeba przechylać
my mamy kubek ze słomka po całości
powodzenia
i powiedz jej ze to awans ...ze duze dzieci pija z takich kubków
ale bez ciśnienia - jak kategorycznie nie zechce to zostaw ją :)
pamietaj są kubki które mają sam ustnik i trzeba przechylać
my mamy kubek ze słomka po całości
powodzenia
Moja też niestety pije zwykłe mleko w butli. Kilka razy podjęłam próbę odstawienia i dawania w kubku ale nic z tego nie wyszło, miałam aferę w domu taką że myślałam, że sąsiedzi się zlecą. Nie wiem co robić. Wszystko inne pije z kubka ale mleko rano i wieczorem musi być w butli. Ręce już mi opadają!!!
Jakież mądre mamy te które tak krytykują autorkę, przyjrzyjcie się sobie i swoim dzieciom ,bo na pewno macie inne problemy ,bo nikt nie uwierzy że Wasze dzieci zaraz cudownie wszystko zaakceptowały , porzuciły butelki ,smoczki ,pieluszki i a pro po pieluch ,pewnie nie umiejąc jeszcze chodzić i mówić załatwiały sie do kibelka i spuszczały wodę po sobie ,bo juz tutaj widziałam taki temat .Zaraz zostanę przygnieciona zmasowanym atakiem łapek w dół .Pozdrawiam .
a moze warto zapytać się swoich rodziców kiedy odstawili wam butle z mlekiem. ja pamiętam jak w wieku 3-4 l tata kupił mi butelkę więc pewnie musiałam z niej jeszcze pić, znam osoby które w wieku 6-7 lat jeszcze piły z buti i wszytko z nimi i ze mną w porządku. a takie mam pytanie czy jest różnica między trzymaniem w buzi smoczka od butelki a słomki??
a co to za przyjemnosc pic pyszne mleczko, albo gęsciejsze z kaszka z niekapka albo innego kubka na siedząco?ja mialam chyba 6 lat i nie chcialam kaszy mannej z talerza bo lepiej smakowalo z ciemnej butli po oranzadzie z przegnilym smoczkiem:P i heja walnąc sie na fotel:) ale to byla tajemnica. a poza tym fakt, jak sie dziecko budzi o 6 rano i zaraz w droge to wygodniej dla wszystkich dac nieprzytomnemu dziecku butle niz wmusic kanapke. moj ma 2,5 i szczerzy ryjek do butelki, a ma alergie wiec inna postac nabialu, budynie,sery itp odpada. to pewnie jak ze smoczkiem, niektore od urodzenia nie chcą, niektore ciagną i ciągną. mysle ze picie z butli mleka 2x dziennie to luz, a uczyc pić z kubka normalne napoje jezeli juz dziecko nie daje za wygraną. komu dziecko odstawilo sie od smoka i butelki samo bez problemow łatwo pisac teraz zgryzliwe komentarze
dziewczyna prosi o radę a tu samym jadem dajecie. Spokój :)
Moja 2,5 roku niecałe ma jeszcze butle ale rzadko z niej pije, nei jest do niej jakoś przyzwyczajona ale była i to bardzo. Zaczęło się że przestałam jej dawać nad ranem - wiadomo jak się daje w wyrku to wtedy najwygodniej w butli. Więc jak już nie piła nad ranem to jak się obudziła dawałam jej normalne śniadanie + ewentualnie mleko/kakao w kubku. Wieczorem też kolacja i rzadko chce mleko. Spróbujcie dać normalną kolację, dzieciaki będa najedzone to może i mleka nie będą chciały.
Moja 2,5 roku niecałe ma jeszcze butle ale rzadko z niej pije, nei jest do niej jakoś przyzwyczajona ale była i to bardzo. Zaczęło się że przestałam jej dawać nad ranem - wiadomo jak się daje w wyrku to wtedy najwygodniej w butli. Więc jak już nie piła nad ranem to jak się obudziła dawałam jej normalne śniadanie + ewentualnie mleko/kakao w kubku. Wieczorem też kolacja i rzadko chce mleko. Spróbujcie dać normalną kolację, dzieciaki będa najedzone to może i mleka nie będą chciały.
a moja skończyła w zaszłym tygodniu 5 lat i od czasu do czasu nadal prosi o butelkę mleka gdy leży już w łóżku, zdarza się to rzadko ale jednak.... ja wcale nie odstawiałam, jak chce to niech pije, jak nie prosi to nie daję. Ale nie robiłam nic dziecko samo jakoś zaczęło "jakby zapominać" o mleku, więc może poczekaj jeszcze troszeczkę. A tak swoją drogą to ja też piłam chyba do 2 klasy podstawówki i też nie mam problemów z wymową, czy coś w tym stylu.....
A w ciągu dnia pija mleko oczytwiście z kubka
A w ciągu dnia pija mleko oczytwiście z kubka
U nas małemu kupiliśmy inny fajny bidon, kolorowy z samochodami i powiedzieliśmy że w zamian za butelkę dostanie nową, zgodził się. Oczywiście wieczorem chciał mleczko z butelki żeby pociumkac, ale powiedzielismy że z bidonu mleko na siedząco ma wypic i ok. Oczywiscie zawsze są protesty, ale trzeba dziecko umiejętnie podejśc:)) Tak samo było ze smokiem za smoka dostał misia nowego:))
Myslę, że rodzice bardziej przeżywają od dzieci:)
Myslę, że rodzice bardziej przeżywają od dzieci:)
Skończyliśmy przygodę z butelkami, gdy Synek miał około półtora roku. W ciągu dnia wszystkie napoje, w tym mleko krowie, a także modyfikowane, dostaje w kubkach, zwykłych. Na noc i na drzemkę ma w łóżeczku niekapek, żeby mógł sam się napić bez wołania o picie :)
nie mieliśmy z tym żadnej przeprawy, żadnych opowieści o ptaszkach czy wróżkach i smokach, jakoś tak bardzo naturalnie to wyszło :)
nie mieliśmy z tym żadnej przeprawy, żadnych opowieści o ptaszkach czy wróżkach i smokach, jakoś tak bardzo naturalnie to wyszło :)
Sprzedam śliczną suknię ślubną!
http://forum.trojmiasto.pl/Celebrity-One-model-Cannes-z-bolerkiem-welon-butki-dodatki-t265488,1,171.html
http://forum.trojmiasto.pl/Celebrity-One-model-Cannes-z-bolerkiem-welon-butki-dodatki-t265488,1,171.html
Mój miał 1,5roku jak przestał cyca brać i pod koniec z butli mleko dostawał na przemian.Teraz też rano i wieczorem z butli kasze manną ciągnie.Ostatnio zostawiłam klucze od domu w przedszkolu i nikogo już tam nie było jak się zorientowałam i zostaliśmy u mojej mamy.Mały nie miał butli i nie chciał kaszki z kubka pić ani z innej butli z dziubkiem i tak głodny poszedl spać.Od kiedy poszedł do żłobka a teraz przedszkola wogule słabo je więc jak odstawi tą kaszke to już wogule głodówka będzie a jest wytrzymaly uparciuch i wytrzyma bez jedzenia długo żeby wyjść na swoje a co mam go głodzić?
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
Moja córka przestała pić mleko z butelki jakieś 2 miesiące temu czyli jak miała 2latka i 7 miesięcy. Przestała, bo zauważyłam że jej bardziej zalezy na gryzieniu sobie smoka niż piciu mleka i przekonałam ją kupując jej nowy zwykły kubeczek. Z jednej strony sieszę się że już nie pije z butli a z drugiej od tej pory pije dużo mniej mleka,a atak zawsze chcociaż rano wypijała butlę mleka przes przedszkolem.
Moja tak jak Dejwi - KOCHA MLEKO....rano od razu woła że chce mleko, i wieczorem też...zawsze po kąpieli czeka na sygnał mikrofali, że się podgrzało...i za nic nie chciała w kubku, niekapku itepe....
No to Ją wzięłam do Smyka (akurat tak się trafiło, można gdziekolwiek indziej) i wybrałyśmy bidon ze słomką....zapytałam czy BEDZIE Z TEGO PIĆ MLECZKO, obiecała że tak...i teraz pije z tego bidonu....myśkę, że Jej się krzywda nie stała, smoczek poszedł w niepamięć, a nie zamierzam odmawiać Jej mleka tylko dlatego że nie chce pić z kubka...za jakiś czas chcę spróbować iść z Nią żeby wybrała w ten sam sposób zwykły kubek...
No to Ją wzięłam do Smyka (akurat tak się trafiło, można gdziekolwiek indziej) i wybrałyśmy bidon ze słomką....zapytałam czy BEDZIE Z TEGO PIĆ MLECZKO, obiecała że tak...i teraz pije z tego bidonu....myśkę, że Jej się krzywda nie stała, smoczek poszedł w niepamięć, a nie zamierzam odmawiać Jej mleka tylko dlatego że nie chce pić z kubka...za jakiś czas chcę spróbować iść z Nią żeby wybrała w ten sam sposób zwykły kubek...
Gosia nie chce mi się całości czytać...
ja zabrałąm Kubie butlę jak miał 2lata i 3miesiące - też był uzależniony, choć potrafił pić z kubka. Ale dla mnie dwulatek z butlą to przeginka, więc mu po prsotu zabrałam, powiedziałam ,że nie dostanie mleka w butli bo jest już zaduży na to, że może dostać w kubku. Bunt był od płaczy, przez histerię po stwierdzenie że nie będzie pił mleka wcale, i nie pił faktycznie jakieś 3 miesiące. I co z tego? Nie umrze od braku mleka, to co wartościowe w mleku przemycałam w jogurtach, naleśnikach itd. 4latka może jeść nielam wszystko, więc czym ty się przejmujesz? niech wcina jogurty, budynie, kaszki itd. To już naprawdę duże dziecko.
ja zabrałąm Kubie butlę jak miał 2lata i 3miesiące - też był uzależniony, choć potrafił pić z kubka. Ale dla mnie dwulatek z butlą to przeginka, więc mu po prsotu zabrałam, powiedziałam ,że nie dostanie mleka w butli bo jest już zaduży na to, że może dostać w kubku. Bunt był od płaczy, przez histerię po stwierdzenie że nie będzie pił mleka wcale, i nie pił faktycznie jakieś 3 miesiące. I co z tego? Nie umrze od braku mleka, to co wartościowe w mleku przemycałam w jogurtach, naleśnikach itd. 4latka może jeść nielam wszystko, więc czym ty się przejmujesz? niech wcina jogurty, budynie, kaszki itd. To już naprawdę duże dziecko.
to ja jestem inna bo moje dzieci nie pijały mleka z butli w ogóle. Jak skończyłam karmić piersią to już tylko z niekapka soczki. Jadły mleczne rzeczy łyżeczką. Ale miałam problem z odstawieniem u starszego smoczka, bo młodsza bezsmoczkowa w ogóle. Starszy faktycznie spał dość długo ze smokiem 3 lata miał z dobrym kawałkiem, musieliśmy udać że zginął ale były przeboje.
Ja bym "zgubiła" gdzieś butelkę. To że nie będzie pił mleka się nie bój, byle dostarczać produktów mlecznych
Ja bym "zgubiła" gdzieś butelkę. To że nie będzie pił mleka się nie bój, byle dostarczać produktów mlecznych
Dejwi mamy taki sam kubek tylko z pszczółką Mają, na czyszczenie słomki znalazłam tani sposób :)
http://allegro.pl/szczoteczka-do-czyszczenia-slomek-rurek-1szt-tanio-i2991270358.html
Kubek świetny.
http://allegro.pl/szczoteczka-do-czyszczenia-slomek-rurek-1szt-tanio-i2991270358.html
Kubek świetny.
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
Myśmy "zgubili" butelkę jak miał 3 lata. Ale w sumie od 2 roku życia byla w użyciu tylko na wieczorne mleko z kaszą..
No i mleko niestety odstawił i nie chciał pić z czego innego.
Znalazłam sposób - magiczne słomki zmieniajace smak i kolor mleka. Było takie same jak mleko Loli z bajki.. No i potem przekonalam go, że i ze zwyklą slomką można zwykłe mleko wypić.. Ale niestety pije od czasu do czasu nie zaś codziennie.. Staram się mu podawać wiecej żółtego sera i twarożków jogurtow za którymi przepada..
Jak ma 4 lata to naprawdę już czas.. A co z myciem ząbków? Bo jak myjesz po to pół biedy jak jeden raz dziennie używa..Jak pije i nie myjesz po tym przed snem to leć do dentysty.. Po tym co Ci powie odstawienie butelki będzie najmniejszym problemem..
Ale kubek ze słomkąjest jedank lepszy - słyszalam, że dentyści polecają do picia słodkich/kwaśnych rzeczy bo trafiają od razu ZA zęby.. Niektóre mają fajowe słomki z zakrętami widać jak "idzie" mleko- może przekonają dziecko - nawet jak taki lepszy tego nie zrobi? Jak słomka sie zabrudzi wymienisz.
No i mleko niestety odstawił i nie chciał pić z czego innego.
Znalazłam sposób - magiczne słomki zmieniajace smak i kolor mleka. Było takie same jak mleko Loli z bajki.. No i potem przekonalam go, że i ze zwyklą slomką można zwykłe mleko wypić.. Ale niestety pije od czasu do czasu nie zaś codziennie.. Staram się mu podawać wiecej żółtego sera i twarożków jogurtow za którymi przepada..
Jak ma 4 lata to naprawdę już czas.. A co z myciem ząbków? Bo jak myjesz po to pół biedy jak jeden raz dziennie używa..Jak pije i nie myjesz po tym przed snem to leć do dentysty.. Po tym co Ci powie odstawienie butelki będzie najmniejszym problemem..
Ale kubek ze słomkąjest jedank lepszy - słyszalam, że dentyści polecają do picia słodkich/kwaśnych rzeczy bo trafiają od razu ZA zęby.. Niektóre mają fajowe słomki z zakrętami widać jak "idzie" mleko- może przekonają dziecko - nawet jak taki lepszy tego nie zrobi? Jak słomka sie zabrudzi wymienisz.
Butelka patologia, smoczek patologia. Czy wy czytacie co piszecie? Po co naskakujecie na inne matki? Dla mnie patologią jest bicie dziecka, a nie smoczek czy butelka w wieku np. 2 lat. Zajmijcie się swoim zapewne idealnie wychowanym dzieckiem. "Krzywdzenie" dziecka bo pije przez całe 2min mleko np. dwa razy dziennie, czyli całe 4 min?
Rzadko już tu zaglądam, a jak sie zdarzy to jak zwykle rozmowy "idealnych matek"...
Rzadko już tu zaglądam, a jak sie zdarzy to jak zwykle rozmowy "idealnych matek"...
Mój mężuś miał smoka w wieku 6 lat.Jak mi teściowa opowiada jak z młodszym o rok bratem szli ulicą i się chowali żeby pociumkać smoka to nie moge wyrobić ze śmiechu jak sobie to wyobraże.No i ma bardzo ładne zęby i idealnie równe.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
u nas córcia pożegnała na stałe butlę kilka dni temu dosłownie (ma 2lata i 8mcy). Tzn do teraz piła głównie z niej wieczorem mleko i to bardzo sporadycznie, aż kilka dni temu przestałam jej dawać w ogóle. I wczoraj jej się przypomniało o butelce to mówię, że nie mamy, bo ktoś ją chyba zabrał, a ona na to, że mam iść i kupić nową 8-D
powiedziałam jej że pomyślimy jutro, wkurzyła się i nie chciała wypić mleka ze szklanki. a dziś? mówi do mnie że chce mleko. Mówię, że dam jej ale ze szklanki bo butli nie mam, a ona że ok 8-D jak widać poszło u nas gładko.
powiedziałam jej że pomyślimy jutro, wkurzyła się i nie chciała wypić mleka ze szklanki. a dziś? mówi do mnie że chce mleko. Mówię, że dam jej ale ze szklanki bo butli nie mam, a ona że ok 8-D jak widać poszło u nas gładko.
autorko nie przejmuj sie komentarzami, po prostu potraktuj to ze kazdy ma inne zasady, inny punkt widzenia i rozne rzeczy uwaza za dopuszczalne lub nie.
sa takie treningowe kubki ktore maja miekki ustnik, podobny do smoka, moze to pomoze przejsciowo. wazne jest zeby umyc zeby po piciu mleka bo to nie tyle o zgryz co rowniez o prochnice chodzi. mysle ze bedziesz miala troche przejsc bo kazdy maluszek jest oporny na zmiany, lubi to co zna i trzeba mu pokazac ze alternatywa ktora mu dajesz jest o wiele fajniejsza niz to co stare.
4 letnie dziecko nie musi pic mleka, zolty ser, jogurty i jeszcze pare innych rzeczy ma o wiele wiecej wapnia niz mleko, podawaj jako popicie w kubku do kolacji lub sniadania, kakao, owsianki i zupy mleczne tez sa dobrym zrodlem.dzieki bardzo lubia milkshake - mleko, owoc i zmiksowac.
mnie tez to czeka, moja mloda ma 2 lata i wiem ze musze zabrac ale to jest wygoda. podeszlam do tego raz i dostalam wyraz oburzenia ze woda jest w kubku a mleko w butli.
tak to juz jest z byciem mama, czasami trzeba troche posluchacjekow bo sie wie ze to dla dobra dziecka. acha - smok tez mnie czeka i zmiana lozeczka na bez szczebelkow.
sa takie treningowe kubki ktore maja miekki ustnik, podobny do smoka, moze to pomoze przejsciowo. wazne jest zeby umyc zeby po piciu mleka bo to nie tyle o zgryz co rowniez o prochnice chodzi. mysle ze bedziesz miala troche przejsc bo kazdy maluszek jest oporny na zmiany, lubi to co zna i trzeba mu pokazac ze alternatywa ktora mu dajesz jest o wiele fajniejsza niz to co stare.
4 letnie dziecko nie musi pic mleka, zolty ser, jogurty i jeszcze pare innych rzeczy ma o wiele wiecej wapnia niz mleko, podawaj jako popicie w kubku do kolacji lub sniadania, kakao, owsianki i zupy mleczne tez sa dobrym zrodlem.dzieki bardzo lubia milkshake - mleko, owoc i zmiksowac.
mnie tez to czeka, moja mloda ma 2 lata i wiem ze musze zabrac ale to jest wygoda. podeszlam do tego raz i dostalam wyraz oburzenia ze woda jest w kubku a mleko w butli.
tak to juz jest z byciem mama, czasami trzeba troche posluchacjekow bo sie wie ze to dla dobra dziecka. acha - smok tez mnie czeka i zmiana lozeczka na bez szczebelkow.