Widok

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ???

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze inni, że jak dziecko samo zechce.

Komentarze typu, że to złe, że dziecko ma samo decydować i wszystkie inne umoralniające wypowiedzi sobie odpuście i nie zaśmiecajcie tematu.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 62
Czekolada - usrałaś się kilkutygodniowych dzieci, a w temacie najmniejszy maluch mający przekłute uszka ma pół roku, więc odpuść sobie.

Ja załozyłam temat o wpisywanie wieku dzieci i prośbę o nie komentowanie 'za i przeciw'. Owszem to jest forum i temat otwarty, ale odrobinę kultury i szacunku skoro prosiłam o niezaśmiecanie wątku. I te wyzwiska o idiotkach to zostawcie dla siebie, lubicie wyzywać innych to wyzywajcie swoich partnerów, dzieci, rodziców, a nie obcych ludzi w sieci... ;]

Kto przebił uszka, to przebił, Jego indywidualna sprawa, czy zrobił to na prośbę dziecka, czy na pokaz i dla siebie. Chciał, zrobił i tyle w tym temacie, nie Wam osądzać tych ludzi. Chyba tutaj bardziej można oskarżać 'kosmetyczki' które to robią, bo owszem 'mama' chce, ale 'kosmetyczka' ewentualnie powinna być mądrzejsza i odmówić, ale z punktu medycznego nie ma przeciwskazań i dlatego też robią.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 14
chili-czekolada a czy powiedziałam, ze zrobiłam dobrze? nie! powiedziałam, że uległam i przekułam 2,5 latce uszka ale nie żałuję;p
i na miłość boską! jak to nazwałaś nie naskakuj na nasze postępowanie! ja nie neguję Twoich decyzji i Twojego zajmowania się dzieckiem, bo jeśli nie będzie chciała kolczyków za kilka lat to je wyjmie, czy to jest aż tak wielki problem? chyba nie
kiedyś miałam w nosie kolczyk, tak samo pod wpływem chwili i emocji, gdy dorosłam zdjęłam i co? nic, nawet nie wiadomo gdzie dziurka była

i już kończe ta durnowatą wymianę zdań, bo bez sensu, ciągle się pytacie po co kolczyki dziecku, po to samo co dorosłemu
jeśli chodzi o wiek to wcześniej niż 2 lata bym nie przekuła
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8
Dziewczyny Wy nie rozumiecie,ja nie mam nic do waszego zdania na temat wieku dziecka kiedy go kolczykować,lata mi to, tylko na miłość boską zostawcie te biedne kilkutygodniowe-miesieczne dzieci,same sobie np łechtaczkę pzekłujcie,co?

Nazywając mamuśkę która przekłuła 6 tygodniowe dziecko idiotką,było nazwanie jej bardzo łagodnie i nie ma to nic wspólnego z poziomem mojej kultury.

Stanęłyście okoniem,intensywnie się tłumacząc,że robicie dobrze,nie o to chodzi by na siłę narzucić swoje zdanie,gdyby kolczykowanie dotyczyło Was nawet bym nie pisnęła,a przekonanie "moje dziecko,to robię z nim co chcę" jest niefajne wiecie?!Ze swoim ciałem rób co chcesz,a dziecku pozwól podjąć decyzję i naprawdę nic się nie stanie jezeli niemowlak nie będzie miał złotych kolczyków.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2
"niestety są minusy posiadania kolczyków, trzeba uważać przy rozbieraniu, choć są tak skonstruowane, że nie zahaczają ale jednak uważać trzeba"
Zuzia zaczęła gubić właśnie jak sama się rozbierała/ubierała i założyłam jej takie http://www.allezloto.pl/a-a-2_1277_2_1_0.585_8_1.html tylko mniejsze, średnica 1 cm i teraz nie ma problemu z zahaczaniem czy gubieniem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Alana ale jaki ból i strach? moje dziecko nawet nie zapłakało! Dzielnie i z uśmiechem usiadła na fotelu:) jaka bojaźń? nie kumam... może przy zwykłym pistolecie taka jest reakcja dzieci, u nas na szczęście odbyło się bez takich "skutków ubocznych"
Zośka dzisiaj wybierała kolczyki i w domku nie było problemu z ich zmianą:)

niestety są minusy posiadania kolczyków, trzeba uważać przy rozbieraniu, choć są tak skonstruowane, że nie zahaczają ale jednak uważać trzeba
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
jakoś moje dzieci traumy nie przeżyły, mają się dobrze, z uszami nic się nie dzieje...
zadałyście pytanie po co to odpowiedziałam, żebyście wiedziały skoro chcecie a nie po to, żebyście mnie obrażały :)
każdy robi co chce bo ma do tego prawo
dziękuję, pozdrawiam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7
"przecież dziecku też nei są potrzebne te strojne sukienki, piękne kitki czy dopasowane dżinsy, a jednak nasze dzieci nie chodzą w dresach i w krótkich włosach
wiecej luzu i wesołych świąt" - racja nie są! ale to nie nie boli i nie powoduje w dziecku strachu ;)

oczywiscie jak sie troche "boboi" i poboli tez sie nic nie stanie ;) ale jak matka moze dziecku zadac ból i powodowac strach bez sensu tego nie zrozumiem ;) może jestem za głupia ale niesty pojąc nie moge!
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2
polecam fieleton Sylwii Chutnik w pazdziernikowym numerze Pani z cyklu Mama w wielkim miescie :)

pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
czekolada-chili teraz są metody nie wymagajace dezynfekcji czy kręcenia;p na dodatek nie było z tym problemu:)
poza tym każde dziecko jest inne i moje w wieku 2,5 roku na pewno świadomie nie zdecydowało, no i co z tego? przecież kolczyki to nie koniec swiata;p tak piszecie jakbym jej rękę dała obciać;p i nie twierdzę, ze to dla jej dobra przekułam a raczej dla jej widzimisie, zresztą nawet gdyby teraz na to nie naciskała, to sama bym jej zaproponowałą w przyszłym roku, i co Wam do tego świete matki? nic, bo to moje dziecko

a i co niektórym brakuje kultury, bo wyzywanie od idiotek jest zupełnie nie na miejscu

przecież dziecku też nei są potrzebne te strojne sukienki, piękne kitki czy dopasowane dżinsy, a jednak nasze dzieci nie chodzą w dresach i w krótkich włosach
wiecej luzu i wesołych świąt
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9
to samo chciałam napisać, że dorsła sie boi a dziecko to co? jego strach sie nie liczy? a jesli dziecku zacznie sie uszko babrać i bedzie bolało? ma bolec i juz?
bo sie potem samo nie zdecyduje bo bedzie sie bało - smieszny argument! a co nie ma do tego prawa? kazdy musi miec kolczyki ? jesli sie samo nie zdecyduje to jego sprawa, jego decyja ;) czyż nie? czy musi miec kolczyki bo mamusia tak chce?
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1
odp do nicku cojeszczerobitwojedziecko
pewnie gotuje i sprząta hahaha

ode mnie masz +
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
guano prawda że 2,5 roczne dziecko świadomie mówi że chce, takiemu dziecku, to jeszcze wszystko obojętne jest, nawet często samo nie potrafi się zdecydować na zabawkę, a co dopiero w takiej kwestii, żal mi was i tych waszych dyrdymałów na temat jakie to wasze dzieci są już dorosłe, odpowiedzialne i że same decydują o sobie w takich sprawach, puknijcie się w te wasze puste łby idiotki
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 2
nie widziałaś mnie oburzonej,ja się dziwię i pytam po co?bo mnie to interesuje ale jakoś nie moge otrzymać choćby jednej normalnej odpowiedzi,choćby takiej że taki i już,każda pisze że robi to dla dobra dziecka,kiedy jest małe itd itd,a ja twierdzę,ze na pewno przekuwanie 6 miesięcznemu dziecku nie jest dla jego dobra!

a poza tym mam prawo do swojego zdania,ktore brzmi tak,a nie inaczej...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2
Czekolada-chili ale po co sie tak oburzasz,przeciez to nie Twoje dzieci.Mamy tych dzieci chyba wiedza co robia i to ich sprawa.Ja osobiscie nie przebilabym dziecku tak wczesnie uszek ale to tylko moje zdanie a to co robia inne mamy mnie nie interesuje
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10
Asiaczek-K jeszcze do Ciebie jedno pytanie,a czego Ty się boisz?

Pistoletu,igły do przekłuwania?

Boisz się w tym wieku,jako dorosła osoba a co czuje Twoje dziecko?

Nie ważne czy ono się boi,prawda?Wazne,że to "fajnie" wygląda.

Dorosła baba,a panikuje nt przekucia uszu,ale dziecku przekuje,nie..no r***********ie mnie.

Właśnie ze wzgledu na swój strach powinnaś oszczędzić tego dziecku!

Ale widzę,że jeżeli to Ciebie nie dotyczy,to nic się nie dzieje,tak?
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 3
Żadne to dla mnie argumenty,bo skąd Ty wiesz,że Twoje dziecko będzie panikarą,skąd w ogóle wiesz,że te kolczyki będzie chciała mieć?

Kurcze,dziewczyny co Wy opowiadacie?!
Naprawdę wierzycie,że kilkumiesieczniak chce mieć kolczyki,że jest mu to potrzebne?
A już stwerdzenie,że lepiej tak wcześnie bo potem się będzie bało,mnie rozwala.
A jak dbacie o pielęgnację ucha takiego 6-miesięcznego dziecka?
Przecież kolczyk trzeba czyścić,dezynfekować i ruszać nim,myslicie że to sprawia dziecku frajdę?
Głupota,głupota i działanie na pokaz-tyle w temacie.
Dziecko powinno wtedy mieć przekłute uszy kiedy tego chce,a nie kiedy chce tego mamusia.Jest jakaś chora moda na kolczyki u niemowlaków.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1
moja miała 2,5 roku, dla mnie to wcześnie ale chciała, wytłumaczyłam, pokazywałam filmiki i poszliśmy na metodę przekłucia obu uszek jednocześnie:)
czy żałuję? nie:P mimo, że uważać musimy to Zosia slicznie wygląda w kolczykach, tak samo pięknie wyglądała bez nich;p ale to ona sama biega do lustra i się przygląda i mówi jak ładnie i się cieszy:) zwłaszcza, że wszystkie rówieśniczki jej otoczenia mają:) a od czasu założenia kolczyków minął już miesiąc
dzisiaj będąc w salonie z biżuterią wybierała sobie kolczyki jakie chce mieć na zmianę:) i taka szczęśliwa:)
moje dziecko i ja decyduję;p a że prosiła to czemu mam się nie zgodzić?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7
ja przekułam jak już pisałam pierwszej jak miała 1,5 roku, druga miała na roczek
po co? dlaczego tak wcześnie? a dlatego, że jeśli wyrosną na takie panikary jak ja to nigdy potem by sobie tego nie zrobiły :) jak nie będą chciały nosić, to co za problem wyciągnąć kolczyk? żaden problem
a kolczyki, nie oszukujmy się, wyglądają ładnie z bransoletkami, wisiorkami itp, więc dziurki w uszach się przydadzą ;) gdyby mi mama nie przekuła za dzieciaka nie mogłabym nosić kolczyków, bo nie dałabym sobie przekuć, zwyczajnie się boję :)

tyle ode mnie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 23
MM bo logicznej odpowiedzi nie ma.
Przekuwają uszy,bo myślą że tak jest iich dzieciom ładniej,nie wiem są te dzieci jakieś lepsze itd,choć prawdą jest już od dawna,że im mniej tym lepiej.
W rozsądnym wieku,pewnie czemu nie,ale kilkumiesieczne to dla mnie przesada,niech już jest ten rok chociaż.
A przekuwanie uszu tygodniowym dzieciom uwazam za szczyt idiotyzmu,tylko kretynka odwazy się na przekucie 6tygodniowemu dziecku uszy i tu zdania nie zmienię,choćbym miał być krową.

2-3 latki biegają na łapce ze złotymi bransoletkami,albo wokół kostki-po co?Czy naprawdę musimy jeszcze uczyć tandety dzieci?Tak,dla mnie tandetne jest gdy dwulatek jest obwieszony złotem.
Podobają mi się modnie,fajnie ubrani kilkulatkowie,ale z gustem,a nie odpicowali jak mała Criuse.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja zanim miałam dziecko tez mowiłam ze przkłuje jej uszka na roczek, jak urodziła mi sie córeczka od razu wiedziałam ze tego nie zrobie, nie zrobie do czasukiedy sama mi nie powie ze chce, wtedy wytłumacze ze to boli i jesli dalej bedzie chciała to ok, jednak musi byc na tyle duza zeby była swiadoma tego, za bardzo ją kocham zeby zadawac jej cierpienie bez wiekszego powodu, dopiero to zrozumiałam kiedy ją mam :) i teraz nie rozumiem po co rocznej ziewczynce kolczyki :) chociaz mowie, jak byłam młodsza i głupsza to zawsze mowilłam ze jesli kiedys bede miala corke to jej przekuje uszka, dobrze ze z głupoty sie wyrasta ;)
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry