Widok

Kiedy wyprawka ?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Przepadłam z kretesem... Wózki, łóżeczka, ubranka, pościel... Oglądam, ogladam i chcialabym już kupić, gromadzić... Już mieć...
Obiecałam sobie że przy drugim tak spokojnie, bez szaleństw, ale to się chyba nie da ? Dla córki miałam full i potem ten full oddawałam bo wiadomo wyrosła i czasem nawet nie założyła. Jednak wszyscy mnie powstrzymują, aby wstrzymać się do tego 3 miesiąca. Magiczny 3 miesiąc.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bardzo Ci dziękuję za taki szczegółowy opis. Właśnie przeglądałam nowe wyprawki i w sumie dużo się zmieniło...
Nie chcę kupić bo ładne i modne, chcę kupić praktyczne i potrzebne :)
Pamiętam że z pierwszą córką kupiłam takie speclajne patyczki do uszu dla noworodków i oddałam bo ani jednego nie użylam, z rożkiem to samo, laktator a miałam z 3 porażka własna ręka najlepsza :) ...
ja też przez pierwsze 3 miesiące tylko oglądałam - ale wyszło mi to na dobre, bo miałam czas do zastanowienia i porównania różnych łózeczek, wózków, wanienek itp...
ubranka zaczęłam kupować koło 6 miesiąca ale większośc używane - więc drogo nie wychodziło ... po urodzeniu dziecka byłam tylko zła, że większośc ubranek za namową rodziny miałam 56-62 a moje dziecko była maleńkie i "pływało" w tych ubrankach, dobrze że z pożyczonych miałam sporo maleńkich...Teraz po upływie 6 miesięcy od urodzenia córki mogę śmiało powiedzieć, że 6 miesiąc ciąży to dobry czas na zakupy- bo później już było mi duszno i trudno się chodziło po sklepach, szybko się męczyłam - toczyłam a i słabo się robiło więc na to też trzeba zwrócić uwagę.
Co do wspólnego pokoju to narazie mamy jedno dziecko, ale gdybyśmy się zdecydowali na drugie to i tak mieli by wspólny pokój- żadnych osobnych- razem by się bawili, uczyli i spędzali wspólnie czas by nawiązała się między nimi więź!

*Wanienkę polecema z IKEa za 19zł - jest mała i poręczna- bez zbędnych bajerów, gdy dziecko już przestanie się śmieścić na wzdłuż zaczyna siedzieć i znów jest ekonomiczna bo mało wody i poręczna, bo łatwo z niej wodę wylać- a i na mokre pranie jak znalazł gdy trzeba w czymś wynieśc by wiewiesić

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00173388

Kosmetyki też jest dobrze kupić wcześniej i tu polecam dla bobaska:
*JOHNSONS Baby Płyn do kąpieli 3w1 do mycia ciała włosów dla dzieci 300ml - w szpitalu go używają (ja mam z pomeczką-dozownikiem- super się sprawdza gdy trzeba samemu wykąpać dziecko)
http://www.rodzinny-krakow.pl/Libraries/Zielono_Mi/Johnsons_baby_Łagodny_płyn_do_mycia_ciała_i_włosów_500ml.sflb.ashx

*pampersy na sam początek to:

http://m-3.m.staticedi.com/c/05f/d4df5_m_640_480_0_0_0_0_0_0_0_05fd63bfe13965e5ab2c4668ab0bb0e8.jpg

super chłoną wilgoć i płynne kupki
*podpaski poporodowe - tylko i wyłącznie Bella + majtki wielorazowe siateczkowe (jednorazowe nie sprawdziły się absolutnie) wygodne i można spokojnie przeprać

http://www.e-dzieciecy.pl/_var/gfx/8d4ecc145fe4a19692ba721a2af6d27f.jpg

*Maśc do pupy: w naszym wypadku sudocrem nic nie działa najlepszy okazał się linomag albo linomag z cynkiem - super,polecm

*smoczki - Avent
*butelki- Avent i TT
*co do laktatorów- nie polecam żadnego - u mnie najlepsza okazała się własna ręka a laktator zalega mi teraz w szafie!
*podgrzewacz - tt (super sprawa)
*podgrzewacz samochodowy na wtyczkę - również polecam
*rożek - na samym początku dla niewprawionej matki jest super
*śpiworek za zasuwaku- również u nas się sprawdzał, gdy mała przestała leżeć w rożku, a budziła się w nocy bo się odkopała spod piezynki taki śpiworek u nas się super sprawdził
małe przescieradła na gumce- sprawdziły się jako powłoczka przewijaka
*Persil sensitiv z atestem instututu matki i dziecka- jest ekonomicznym proszkiem i o wiele tańszym niz te wszystkie lovele, dzidziusie itp

Może nie na temat- ale ja nigdzie nie znalazłam takiej mini listy co się faktycznie sprawdza a czemu nie ulegać bo szkoda kasy...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
U nas w pokoju nie ma miejsca, a jedyne wielkościowo odpowiednie jest w nienaljepszym miescu (koło drzwi i pod barkiem z %). W sypialni mamy wielkie łóżko i wiszący telewizor więc też nie ma gdzie i jak łóżeczka wstawić - choć ja i tak myślę, że dzidziuś wprowadzi się na początku do nas do łóżka :). Pokoju starszej nie ma jak podzielić :( jedno okno, więc pokój wspólny :)
a po roczku chcemy podzielić pokój synka na 2 jest możliwosc bo są dwa okna niestety kosztem czesci garderoby ale cóż :)
Poli mieszka narazie z nami w pokoju :) mam przewijak wolnostojący za nim miejsce na kosmetyki husteczki itp pod spodem komode obok szafkę nad połeczkę na misie itp z niej zwisa karuzelka :)
wcześniej miałam kołyskę a teraz stoi łóżeczko pod spodem mam kosz metalowy z ikea na zabawki obokstoi lezaczek i tuba na grzechotki itp
W sumie maleństwo wprowadzi się do pokoju starszej siostry :)
Mam nadzieję, że będzie dziewczynka :) , bo pokój różowy :)

Wspaniale, ja niestety nie umiem na szydełku...
oczywiście że tak jak coś oby nie miało się stać to i tak się stanie niestety ....
czy to w 1 czy tez 3 trymestrze
to tak samo jak czerwona wstążeczka czy pętelki
ja bawiłam się tym że moge coś kupić :)
Jeśli czujesz ze chcesz tego i to Cię kreci to prosze bardzo akomuś chwalic się nie musisz
dla mnie to ekonomiczniejsze kupowałam systematycznie coś a nie potem jeno wielkie bum poprosu nie odczułam tak tych nie malych zakupów jak rozkładając na okolo 25 tyg bo ja Polę urodziłam za szybko :)
niż w miesiąc czy 2 wydac te 3/5 tys jak nie wiecej
Pewnie, że jak coś się ma stać to się stanie:)
Gorzej jeśli patrząc potem na ubranka, łóżeczko itp będzie Ci trudniej przetrwać tragedię, tfu tfu! nie życzę!!

Ja na razie nie mam miejsca na mebelki - póki co mieszkamy z mężem w jednym pokoju, co prawda dużym ale jednak. Będę musiała pozbyć się jednej szafy żeby zmieścić łóżeczko, i jednej kanapy żeby zmieścić komodę z przewijakiem;) Ale czego się nie robi dla upragnionego maleństwa:) A jak u Was wygląda miejsce dla dzieciątka? Macie osobny pokój czy kącik?

...nie odmówiłam sobie przyjemności zrobienia maleńkich bucików na szydełku;)
Ja kupowałam wszystko w 7 i 8 miesiącu :)
nie chcę być wyklęta :) ale jak ma się coś stać to się przecież stanie prawda ? Nie zależnie czy kupię śpioszki, pościel czy łóżeczko... No ale jestem sama przeciwko wszystkim :) Chuchają i dmuchają :-)
ja w 2 ciązy upowałam wszytko od poczatku ciązy od kad odebraliśmy wyniki beta :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

do góry