Widok
Kikut pępowiny- kiedy odpadł
Dziewczyny po jakim czasie Waszym maluchom odpadł kikut pępowiny?
Moja młoda ma go nadal. Przemywam spirytusem, niby nic złego się nie dzieje z nim ale kurna kiedy to odpadnie?! Zaczynam się powaznie martwić, bo wyczytałam, że chirurgicznie się podcina jeśli sam nie odpadnie...
Moja młoda ma go nadal. Przemywam spirytusem, niby nic złego się nie dzieje z nim ale kurna kiedy to odpadnie?! Zaczynam się powaznie martwić, bo wyczytałam, że chirurgicznie się podcina jeśli sam nie odpadnie...
Starszy syn miał gruby kikut pępowinowy i położna w szpitalu powiedziała, że trochę minie zanim to odpadnie i że ona nam z tym pomoże . To była 3cia doba w szpitalu, już późny wieczór, a następnego dnia mieliśmy wyjść do domu. Położyła małego na moim łóżku i nad łóżkiem był sprzęt do ewentualnego podawania tlenu. Położna włączyła tlen i wężyk przyłożyła małemu do pępka tak żeby ten czysty tlen dmuchał na kikut. Zakleiła plastrem, przykryła małego kocykiem i ten spał , bo po jedzonku akurat był. Przyszła po jakiś 3 godzinach i odłączyła. Rano na obchodzie położna czy lekarka, nie pamiętam teraz, oderwali to leciutko, bo wyschło na amen i odpadło. I już w domu mieliśmy spokój. Przy drugim maluchu odpadło nam w domu też dość szybko, może po tygodniu. Położna kazała śmiało smarować spirytusem i tak też robiłam na przemian z octeniseptem. I też dość szybko poszło.
Moje dzieci miały grube pępowiny. Teraz mam synka 2 miesięcznego i miałam ten sam problem. U nas octsnisept był za słaby pediatra podpowiedziała żeby zrobić mieszankę 2:1 woda i spirytus i do tego kilka kropel riwanolu. Synek miał podcięcie i chirurga ale to nic strasznego, byłam w przychodni Świętokrzyskiej, trwało to 5 min.