Widok

Kilka pytan o szew okrężny

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny mam kilka pytan, lekarz w nastepnej ciazy chce mi zalozyc szew okolo 12tc profilaktycznie. Poronilam druga ciaze w polowie, niewiadomo jaka przyczyna, moze niewydolnosc szyjkowa a moze infekcja. Ja sklaniam sie raczej ku infekcji, bo pierwsza ciaze przenosilam bez problemu. Do lekarza mam sie zglosic dopiero jak bede w ciazy, wiec moze poki co Wy bedziecie w stanie odpowiedziec mi na kilka pytan.
Po pierwsze interesuje mnie, jak sie taki szew zaklada, czy to jest bardzo inwazyjna metoda? Czy pessar dziala tak samo? Boje sie powtorki z infekcji, ze w czasie zakladania tego szwu cos sie tam moze dostac. Druga rzeczy czy jak sie ma taki szew albo pessar mozna w miare normalnie funkcjonowac, w sensie nie lezec? Wiem ze na te pytania odpowie mi szczegolowo lekarz ale chcialabym sie wstepnie zorientowac na co sie mam szykowac.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Hej. Odpowiem, bo jestem w temacie. Straciłam pierwsza ciąże w 20 tygodniu, w drugiej szew założony w 16 tygodniu i donosilam ciąże do 41 tyg! Teraz trzecia ciąża, szyjka skrócona i szew od 16 tygodnia. Obecnie 25 tydz.
Zabieg nie wymaga specjalnego przygotowania, można zrobić wcześniej posiew żeby krócej w szpitalu leżeć, a jak nie to pobiora przy przyjęciu na oddział. Najgorszy chyba zakaz wstawania dobę po zabiegu, ale przy drugim szwie pozwolono mi wstawać tylko do toalety.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Szyjke mierzy się w dwojaki sposób. Oba sposoby przez usg przezpochwowe. Jedna długość w spoczynku (ja miałam 2,5cm), a druga ważniejsza długość czynnościowa (u mnie 1cm). Błyskawiczna decyzja o szpitalu i szwie przy takich wymiarach.
Witam. Możesz pomóc . Potrzebuje informacji. Ogólnie udało się przy pomocy założonego szwu? Czy inną droga?
Pomógł? Do jakiego tygodnia donosiłaś?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry