Widok

Klementyna Anna - czy podoba Wam się imię?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam serdecznie. Spodziewam się juz trzeciego maluszka i stoje po raz kolejny przed największym wyzwaniem jakim jest wybór imienia. Moim zdaniem nadajac imię dziecku nie mozna kierowac się ślepo modą czy ładnym brzmieniem. Dlatego dla mnie ważne jest znaczenie imienia(oczywiście nie jest to kluczowe ale dla mnie b ważne) i to czy imię ma patrona ( św. lub błogosławionego) I tak lista imion była spora m.in _ Serafina, Olimpia, Liliana, Bianka, Berenika ew,Weronika, Celestyna, Jaśmina, Anastazja - jednak nijak nie moglam z mężem dojśc do porozumienia aż w koncu uda ło się wybraliśmy imię o pięknym znaczeniu i dla nas brzmieniu KLEMENTYNA zdrob. Klementynka
Pasuje tez do imion rodzeństwa - Maksymilian, Aurelia i Klementyna.wszystkie pochodzenia rzymskiego. Wiele osób jak slyszy jakie imię wybraliśmy kręci nosem...
-a że takie długie ( ale nazwisko mamy krótkie więc pasuje długie imię)
- i że jak bedziemy je zdrabniać? Jakby kazde imie koniecznie trzeba byłoby zdrabniać na siłę - Klementyna - Klementynka
itp Na upartego Klementysia - TYSIA
tak ze i mnie czasami nachodzą wątpliwości. Ale zadne inne imie nie jest tak bliskie memu sercu i dzieciaczkom starszym też się podoba, mąż mówi ze bardzo ładne - a co Wy sądzicie? Imiona rodzeństwa to Maksymilian i Aurelia ( też łacińskie- podobnie jak Klementyna

A Anna po ukochanej babci
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 9
ładne :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Mi się nie podoba, ale co za różnica? Skoro całej waszej czwórce się podoba, to po co pytacie obcych ludzi o opinię? Gdyby imię było jakieś strasznie szpetne (np. Zdzisława, Żaklina), to na pewno któreś z waszej czwórki by zaprotestowało ;)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ladne :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
O ile zdrobnienie ok, to pełne brzmienie imienia mi się nie podoba. Słyszę Klementyna, a przed oczami mam jakąś staruszkę ;)
Już bardziej mi się podobają Bianka, Anastazja, Liliana.

Zresztą jakie to ma znaczenie, czy nam się podoba?

Mój Syn jest jedynym chłopcem o takim imieniu w całej szkole ;) a imię nie jest jakoś szczególnie "dziwne", "inne" czy kojarzące się z wiekowymi właścicielami ;) Przez co bardzo łatwo zapadł w pamięć pracownikom ;) (a to dopiero zerówka)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
Mi się podoba i Klementyna i Anna.Też nie rozumiem po co wam opina innych ludzi ,to wasza decyzja ,wam ma się podobać.Klementyny napewno drugiej w przedszkolu i szkole nie uświadczysz,zapada w szybko w pamięć.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie dodałam,że Klementyna,Kleo bardzo mi się podoba ale weźcie też pod uwagę jak dziecko będzie się czuło z tym imieniem jako osoba już dorosła.Dajcie może dwa imiona ,oczywiście w kolejności jaka wam odpowiada.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Właśnie chcemy zarejestrować Klementyna Anna w takiej kolejności;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Właśnie chciałam poznać opinie innych osób - jakie skojarzenia budzi i fajnie bo nie myslałam nad zdrobnieniem Kleo _ a jest bardzo ładne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
A mozna wiedzieć jakie imię nosi Twój syn?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak jeden z Archaniołów ;)
Jak Archaniol to Pewnie Gabriel :) imie Klementynka super, tylko blagam nie zdrabniajcie jako Kleo bo znam dwa koty ktore tak nazywaja sie. Zdrobnienie Tysia podoba mi sie bardzo, a! Skoro podoba sie Waszej czworce to juz przeglosowane :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
Mnie się nie podoba Klementyna, Anna jak najbardziej tak. Klementyna kojarzy mi się z klementynką (mandarynką) i z gęsią. Pamiętam, że kiedyś był film dla dzieci gdzie występowała gąską Klementynka. ile o gąsce współczesne dzieci mogą nie wiedzieć, to z mandarynką mogą skojarzyć bardzo łatwo. Mam dzieci w szkole i wiem, co w szkolnej ławce piszczy a przy tworzeniu przezwisk wyobraźnia jest nieograniczona.
Ale to jest tylko moje zdanie. Tak naprawdę każde imię może się komuś z czymś skojarzyć. Ważne jest, żeby rodzicom imię się podobało i jakoś brzmiało z nazwiskiem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
A mnie się bardzo podoba taki uklad imion - w porównaniu równiez do pozostałych dzieci.
Dodatkowo jak wszystkim sie podoba :)
Zdrobnienie Kleo fajnie- nawet nie pomyslalam, a rowniez kojarzy mi sie z mandarynkami- ale co w tym zlego??? - chyba kazdy lubi mandarynki...

Nie jest nic w tym zlego ze pytasz o opinie innych w temacie co sadza na temat imienia.

Klementyna - Kleo - slicznie :)))

wcale nie znaczy to ze ja rowniez takie imie byl wybrala- ale bardzo mi sie taki wybor
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mi sie nie podoba, klementyna kojarzy mi sie z nandarynka, jak dla mnie brzydkie imię. Ale za ro Liliana Anna super :) zresztą to nie nam ma się podobac tylko tobie .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Jak dziecko będzie asertywne, pewne siebie, to jakieś mniej czy bardziej śmieszne przezwiska w szkole nie zrobią na nim wrażenia. Ale jak dziecko będzie wrażliwe, delikatne to mogą wyrządzić sporą krzywdę. Piszę to z całą świadomością jako rodzic, i jako pedagog z doświadczeniem w pracy w szkole. Dlatego moim zdaniem, rodzice powinni brać pod uwagę, co będzie za kilka lat, bo nie wiadomo jakim człowiekiem będzie dziecko.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Za co te minusy. Za to, że mi się nie podoba, czy za to, że napisałam, że opinia innych nie ma tu znaczenia a imię ma się rodzicom podobać. Pewnie chodzi o to drugie, bo autorka wątku pytała o opinie, a nie prosiła, żeby odpisali tyki ci, którym się to imię podoba.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
bardzo fajne, popieram!
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Chcę poznac wszystkie opinie i nikogo tu nie minusuje;( w coś takiego sie nie bawie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak już dałabym Anna Klementyna - a Klementyna osobiście średnio mi się podoba, zdrobnienie Tysia - dla mnie koszmarne niestety
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
Klementyna kojarzy mi się z taką starsza wiekiem zrzędliwą panną: )
imię bardzo staroświeckie. Dobrze zastanówcie się nad wyborem, żeby później dziewczyna nie miała do Was pretensji. Mojej koleżanki babcia tak miała na imię i gdy była dzieckiem dzieci wołały do niej Klemensa albo Klimka.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
Bardzo i się podoba, nigdy takiego imienia nie spotkałam, ale podoba mi się.
Kiedy otocznie usłyszało jak dałam na imię synowi to też były opinie raczej krytyczne, że starodawne, że będą się dzieci śmiać, itp.
A teraz mam wrażenie, że jest coraz więcej chłopców noszących imię jak syn.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Megiii - ale ma takie ładne zdrobnienie ;) albo obcojęzyczne wersje ;)
he he wymyślone i przetłumaczone przez lekarki w szpitalu i przeze mnie zaakceptowane. Kiedy tak mówię do niego to się ludziska na ulicy odwracają. I raczej pozytywne reakcję wtedy widzę
dziekuje za wszystkie opinie;)
może ktosik jeszcze?
Mi się bardzo podoba - takie dostojne i ma piękne brzmienie. Jedyne w swoim rodzaju. Bardzo ciekawe. Cieszę się że ludzie wybierają takie imiona z klasą, bo znudziła mi się już era Julek, Zuziek, Majek, Nikoli itp.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mi Klementyna kojarzy się najpierw z mandarynką (oj, nie chciałabym mieć przezwiska Mandaryna) , a później ze starszą panią. Ale kiedyś Twoja córka będzie sędziwą staruszką i wtedy imię będzie ok.

A Kleo to raczej zdrobienie od Kleopatra.
Z resztą czy trzeba każde imię zdrabniać?

Oraz czy ma znaczenie to, czy się komuś z forum podoba, skoro już podjeliście decyzję.
Z tą Mandaryną to rzeczywiście nie fajnie, chociaż to też zależy jaką kto muzykę lubi. Mnie się za to Kleo jednoznacznie kojarzy z taką polską piosenkarką, która nas reprezentował na Eurowizji. Jak dla mnie ta pani nie umie śpiewać więc skojarzenie dla mnie takie sobie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Mi się nie podoba to imię. Ale to Wam musi się podobać.
Tak jak koleżankom wyżej kojarzy mi się ze starą zdewociałą, zrzędliwą staruszką ;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
Juzu skojarzenie było raczej do mandarynki - odmiana klementynki. raczej nie chodziło tu nikogo o byłą żonę Wisniewskiego - Mandarytnę.......aż sie usmiechnęłam;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
No widzisz, raczej komuś przyszło to do głowy :) A wśród dzieci to jestem prawie pewna, żeby przyszło. One mają dużo większą wyobraźnię od dorosłych i często ta wyobraźnia idzie takimi torami, że nam by do głowy nie przyszło :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Z wyobraźnią dzieci NIC nie wygra, nawet żadna klasyczna Anna-Wanna, Agnieszka-Orzeszka, Ola z pola, więc tym akurat martwiłabym się najmniej.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Takie przezwiska skojarzone na imionach popularnych, typowych o wiele szybciej się dzieciom znudzą niż takie rzadkie. Poza tym takich dziewczynek jak Ola, Ania może być więcej i skojarzenie trochę rozkładać się może na ileś dzieci. Do dziecka z imieniem rzadkim przezwisko przylgnie bo będzie tylko dla niego.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6
No i ja wcale nie martwiłabym się tym najmniej. Podczas pracy w szkole widziałam już łzy dziecka, które były sprowokowane przez przezwisko związane z imieniem. No ale to jest kwestia osobnicza dziecka, jak sobie będzie z tym radziło.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
Moja babcia ma kaczkę Klementynę. Piękna, dostojna, ogromna, i brudna :D Już jest na emeryturze, poddziobuje kury, więc pod staruszkę-dewotkę też można ją podpiąć.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6
? Chyba nie zrozumialaOm
Wyraziłam swoje zdanie. Klementyna=kaczka.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
Klementyna Anna - bardzo ładne połączenie. :)
Z moich obserwacji przedszkolnych i wczesnoszkolnych mogę dodać, że do "rzadkich" imion chyba trudniej jest dzieciakom coś "złośliwego" stworzyć... ;)

Mój syn - Gabriel - nie narzeka. No i jest jedynym Gabrielem w swojej szkole... ;) Czyli +10 do szkolnego lansu, hehe. ;)

Sama mam strasznie oklepane imię i przezwiska były na porządku dziennym przez cały okres szkoły podstawowej, a nawet zdarzały się w liceum... Traumy nie mam ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Bardzo ladnie.
U nas w przeszkolu jest np jagoda, nie uwazam ze to zle imie roza tez ladne
My dla coreczki wybralismy marianna, tez dziwne miny widzielismy, a ostatnio uslyszalam od jednej pani ze jej wnuczka tez ma tak na imie, a od kogos i nnego ze babcia tak miala i ze sliczne. Nie dogodziisz. Wazne ze wam sie podoba
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Być może trudniej, ale jak już wymyślą to skojarzenie jest dużo trwalsze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Szminka21 - Hehe ;) no to mamy 2 Gabrysiów w 2 różnych szkołach ;) fajna średnia ;)

Gorzej jak kiedyś coś przeskrobią ;) nie będzie przykładowo ta xxx (piąta) Agnieszka z 3c ;) tylko Gabryś, po prostu Gabryś ;) (łatwi do zidentyfikowania)
Na wizażu napisałaś, że już się zdecydowałaś. Nie nazywaj dziecka imieniem, którego nie jesteś pewna.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
oj bo ja taka właśnie jestem że ważne dla mnie sprawy wałkuję w kółko........ale juz nie bede meczyc.
Nie wiem czy ktoś podsunął takie skojarzenie, bo nie czytałam wszystkich postów.
Mnie osobiście Klementyna/Klementynka kojarzy się z mandarynkami.
Samo zdrobnienie Klementyna -Kleo brzmi miło dla ucha.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...

Ile wydajecie dziennie na jedzenie? (86 odpowiedzi)

U mnie sam obiad wychodzi 30-40 zł. Dziennie wydaję 70-100zł. Zastanawiam się,czy nie przesadzam...

polećcie pakiet medyczny (112 odpowiedzi)

jestem w trakcie poszukiwań i chętnie poznam oferty, jakie macie. Nie ukrywam, że szukam pod...

do góry