Widok

Kolęda

Ujeścisko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, wiecie może jak wygląda kolęda na Ujeścisku. Nie przyjmowałam jeszcze kolędy w tej parafii wiec mam parę pytań. Czy księdzu normalnie daje się pieniądze w kopercie czy przelewa na konto? Ksiądz przynosi wodę święconą czy muszę ja mieć?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
przelewa na konto ??? ;/ pierwsze słyszę :):):)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Z tym przelewaniem pieniędzy na konto to pierwszy raz słyszę :)

Do której parafii na Ujeścisku należysz?
Mąż & Żona od 25 grudnia 2008 r.

image
Chodzi o parafie Ojca Pio. Wcześniej mieszkałam w Bydgoszczy i tam tak się robiło. Ksiądz wolał nie chodzić z pieniędzmi po ulicy aby nie kusić losu ;) Po prostu był taki zwyczaj. Powiem szczerze ze naprawdę praktyczny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jeszcze trochę, a kolęda bądzie przez Skypa :-))))))))))))))))
na żabiance kilka dni przed kolendą ministranci tez chodzą z kwitkiem do wpłaty na konto :)
imageimage
Hej, wodę święconą musisz mieć swoja. Co do pieniędzy to my zawsze dajemy na miejscu, ale myślę ze ksiądz nic nie będzie miał przeciwko wpłacie na konto :-)))) księża akurat u nas w parafii są bardzo postępowi. A nr konta znajdziesz na stronie internetowej parafii.
Kasia0075- o raaaaaaaanyyyyyyyyyyyyyyy..............
Brak słów!
Normalnie księża są widze coraz "lepsi"w swoich pomyslach:P
Porazka...
image
wpłata na konto? żenada......
ale dlaczego żenada? moim zdaniem do praktyczne i postępowe :) jak dla mnie np. byłoby to wygodniejsze, bo wszędzie płacę kartą i mam wieczny problem z gotówką ;)
przecież nikt nie musi tego robić, obowiązkowe to nie jest :)
i co? na kolędzie pokazuję księdzu wyciąg z konta czy otwieram laptopka i pokazuje przez Internet ze wplacilam ? bezsens.
a ile dajecie kasy? bo ja w tym roku po raz pierwszy bede tu (tzn nie w swoim rodzinnym miescie) przyjmowac kolędę i nie wiem ile by tu dac...?
nie przyjmuję kolęðy, ale gdybym miała dać księdzu jakieś pieniądze to myślę że przelew jest po prostu bezpieczniejszy...
A propos wody święconej, to jeśli nie masz, możesz powiedzieć księdzu, że woda nie jest święcona i ksiądz ją na miejscu "poświęci". :)
Uważam, że zwyczaj dawanie Księżom pieniędzy za wszystko, cokolwiek zrobią, jest beznadziejny a Oni to wykorzystują. W końcu Oni są dla nas nie my dla Nich.
apropos kolendy, datki dla ksiedza - na kościół jeszcze rozumiem, ale dla mnie wynagradzanie ministrantów - to porażka. Sama widziałam jak się spierali o pieniądze i liczyli pod klatką, który ma więcej.
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
To dobrze że mogą poświęcić na miejscu, bo nie mam wody święconej, a w poprzedniej mojej parafii ksiądz chodził ze swoim kropidłem. Dzięki za informacje.
to ja jeszcze powiem, że kiedy mieszkaliśmy na Ujeścisku był u nas na kolędzie ks.Krzysztof (proboszcz) - porozmawialiśmy sobie i kiedy dowiedział się, że nie mamy własnego mieszkania, że dopiero skończyłam studia i zaczynam pracę, to nie przyjął koperty, mówiąc, że wystarczającą ofiarą będzie modlitwa w intencji budowy kościoła - byliśmy bardzo zaskoczeni - planowaną kwotę przelaliśmy jako ciegiełkę na konto;
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
My koledę przyjmujemy, co roku.
Co do "zapłaty"-pokolędzie"ksdiądz " nasz w "anonimowy": sposób ogłasza osobom 3cim, kto ile dał.W skutek czego, co roku jest kołomyja, np osoby starsze boją się plotek i dają od 100-150zł-moja babcia np:)

My księdzu dajemy, ale nie jakies kolosalne sumy, ministrantom też.

Przelew na konto- HORRRRROR!!!!!!
image

image

warbuziaczek, my mieliśmy podobną sytuację z tym samym księdzem. głupio nam było, jak powiedział, że nam się bardziej przydadzą te pieniądze (a sam buduje kościół i na pewno brakuje mu więcej kasy) i nie przyjął koperty.
podobno to rzadkość w dzisiejszych czasach, ale tacy księża istnieją!
ja też miałam taką sytuację, kiedy ksiądz przyszedł pierwszy raz do mojego świeżo kupionego na kredyt mieszkania - jeszcze nie miałam za bardzo mebli, materac na podłodze i takie tam. upierał się, że nie przyjmie koperty :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jakie kwiaty na balkon/ganek? (7 odpowiedzi)

Mam ogromny problem z dopasowaniem kwiatow w donice na balkon i ganek domu, poniewaz oba sa od...

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

Tabletki do zmywarki. (71 odpowiedzi)

Własnie zamontowali mi w kuchni zmywareczke,chce kupic tabletki do mycia ale jest tak duzy...

do góry