Widok

Komórki macierzyste

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Zastanawiamy się z żoną czy nie pobrac komórek macierzystych. Troche droga sprawa, ale w razie czego ponoc bardzo pomocne. Chciałbym usłyszec wasze opinie, a moze ktoraś pobrała sobie takie komórki?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
:) dzięki
"własna" czyli Twoja własna
maritiki@op.pl
To znaczy, że jeśli dziecko zachoruje na jedną z tych wymienionych chorób to lepsza będzie dla tego dziecka krew jego rodzeństwa niż np. Twoja lub ojca dziecka. Tak to trzeba rozumieć. Ty pewnie pomyślałaś, że "własna" - czyli tego chorego dziecka. Tego nie ujęli w tabeli ponieważ taka krew -wiadomo byłaby najlepsza :)

Jak rozmawiałam z konsultantką medyczną, to pytałam czy przy drugim dziecku też bankować komórki. Wtedy mi wyjaśniła, że oczywiście lepiej jeśli każde z rodzeństwa będzie miało swoje komóreczki. Ale jeśli np z powodów finansowych będę mogła tylko jedno dziecko zabezpieczyć, to i to dobrze.

Między rodzeństwem jest większa zgodność krwi niż w relacji ojciec-dziecko czy matka-dziecko lub w odwrotnych kombinacjach.

Mam nadzieję, że w miarę jasno to wytłumaczyłam.
maritiki@op.pl
Ewela25 - weszłam na ta strone którą podałaś
Mam takie pytanie, są tam wymienione Przykłady wskazań do transplantacji krwi pępowinowej. Czytam czyta, jestem na 2 stronie i moze zle rozumiem ale bardziej przydatna jest krew pempowinowa rodzenstwa niz wlasna? http://www.pbkm.pl/377/p3/Przyklady-wskazan-do-transplantacji-krwi-pepowinowej.html
Polecam stronkę i bank (nota bene najlepszy w Polsce): www.pbkm.pl
Zestaw 600 + opłata 1890zł i dopiero po roku płacimy 430zł jako opłatę za przechowywanie ROCZNE! - nie miesięczne!

A tak po krótce chciałam trochę sprostować...
W gdańskich szpitalach personel jest odpowiednio przeszkolony jak pobierać krew pępowinową. Mało tego w szpitalach są zestawy awaryjne, z których można skorzystać jeśli się ktoś zdecyduje w ostatniej chwili - w Szpitalu Wojewódzkim na pewno jest!! Rodziłam tam w lutym. Mąż wracał do domu po zestaw bo zapomnieliśmy go zabrać, a później położna jak się o tym dowiedziała, to powiedziała, że niepotrzebnie wracał i się spieszył, bo mogliśmy skorzystać ze szpitalnego zestawu w razie czego i później oddać swój na wymianę.

My- po długich debatach z mężem zdecydowaliśmy się na bankowanie komórek. Nie będę pisać o zaletach i sposobach wykorzystania komórek w przyszłości, bo podałam link do strony banku, więc nie będę przepisywać tutaj informacji które są tam zawarte. Poza tym nie chcę być posądzona o stronniczość.

Jednak ośmielę się napisać, że błędem jest rozumowanie, że w Polsce lekarze nie potrafią skorzystać z możliwości jakie daje leczenie komórkami macierzystymi.

Jakkolwiek mam wielką nadzieję, że nam się one nigdy nie przydadzą, to potraktowaliśmy je jako polisę ubezpieczeniową dla naszego dziecka.
maritiki@op.pl
Najpierw sie kupuje zestaw pobraniowy za 600zł, potem 1890 dla banku coś, i 400zł miesiecznie.
Z tego co słyszałam, to przechowanie takich komórek kosztuje między 300 a 500 zł za miesiąc. Interesowała się tym moja znajoma przed narodzinami swojego dziecka, cena ją trochę zszokowała...
podzielam zdanie aragi! Polska to wciąż dość dziwny , zacofany kraj zwłaszcza jeśli chodzi o służbę zdrowia :/ Poważne choroby sa wykrywane za późno, bo czekamy 2 lata na wizytę u specjalisty lub poważne badanie czy zabieg. Po takim czasie i komórki macierzyste nie pomogą

a co do ceny...czy to droga sprawa... - sam pomyśl - czy płacisz ubezpieczenie za samochód co rok? Ile to Cie wyniesie?...a dziecko jest chyba ważniejsze = cena w tej chwili jest porównywalna ;)

Wybór należy do Was
Ja osobiście nigdy nie dotarłam do osoby, która z takowych komórek skorzystała z korzyścią dla dziecka
najlepiej porozmawiaj z lekarzem. Niech powie swoją opinię. Ja i mąż też myśleliśmy nad tym i dużo się dowiedzieliśmy czytając internet i rozmawiając z dwoma lekarzami. Wnioski: w Polsce nie ma odpowiednich banków do przechowywania pobranych komórek, nie zawsze personel przy porodzie umie odpowiednio pobrać komórki a co za tym idzie jeżeli miałyby być potrzebne za kilka lat mogą się okazać nieprzydatne i co najważniejsze w Polsce bardzo mało chorób można "wyleczyć" tymi komórkami. My zrezygnowaliśmy. Jest to dobra metoda ale niestety jeszcze nie w Polsce. To moje zdanie. Tak jak napisałam na początku - skonsultuj się ze specjalistą. pozdr

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

plastyka pochwy (46 odpowiedzi)

niestety popsuła mi się tylna ścianka i muszę ją zrobić, czy możecie mi polecić jakiegoś lekarza...

płyta indukcyjna czy gazowa? (26 odpowiedzi)

Witajcie. Chciałabym poprosić Was o opinię. Budujemy dom i stanęliśmy przed wyborem płyty...

Zakup mieszkania - rozterki (64 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

do góry