Widok

Komunia 2020 prezent

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Ile pieniążkow powinnam włozyc do koperty na Komunie Sw. ,jestem chrzestną. Myslalam o zlotym łancuszku z medalikiem,ale do koperty tez chce cos wlozyc.Pytam bo to moja jedyna chrześniaczka,wiec nie mam doswiadczenia w tym temacie.Myslalam o kwocie 800 zl plus ten medalik.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Kupiliśmy rower http://addresso.pl/jaki-rower-na-komunie-dla-chlopca/ syn zadowolony a to najważniejsze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Daj pieniadze i tyle.

Kompletnie nie miałam pomysłu co kupić bratankowi a gotówki nie chciałam dawać, bo wolałam być kreatywna. Dobrze że kilka dni przed komunią przypomniało mi się, że kiedyś wspominał coś o gitarze, więc zamówiłam tego samego dnia z megasceny. Przyszła w idealnym momencie, bo dzień przed uroczystością. A miałam już obawy, że nie dotrze na czas ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Z tym łańcuszkiem to bardziej prezent na chrzciny niż Komunię. Podczas przygotowań należy wcześniej przynieść łańcuszek na poświęcenie, więc na Komunię już ma. Bardziej sugerowałabym bransoletkę czy kolczyki. O ile uważam, że pieniądze to dobry pomysł, to akurat od chrzestnych uważam, że powinno być coś pamiątkowego.

Ja ostatnio pytałam mamy gdzie ma moje pieniądze z komunii to tak zaczęła się śmiać że mało nie pękła A mam 36 lat
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

400 złotych w kartkę okolicznościową i tyle - takie miałam podejście i nikt nie narzekał ostatecznie, jestem bliską przyjaciółką rodziców dziecka. :) Wybrałam kartkę stąd https://kartkaurodzinowa.pl/ ale dużo jest ofert w necie, ozdobnych kartek, które świetnie się nadadzą. Nie chciałam jakiś głupotek dokupić, taki zestaw wystarczył (rok temu, więc może ceny i oczekiwania od tego czasu się mocno nie zmieniły :p)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

moim zdaniem "markowa" biżuteria to trochę obciach :)

kiedy byłam jeszcze na etapie, kiedy wszyscy wokół się zaręczali, zdarzały się sytuacje, kiedy jedna koleżanka chwaliła się drugiej pierścionkiem i okazywało się, że obie dostały identyczne :D wyroby od małego jubilera są dużo bardziej unikatowe, więc moim zdaniem ekskluzywne i sytuacje, jak ta opisana przeze mnie, raczej się nie zdarzają :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

To wszystko zależy od rodziny. Jeżeli nie znasz dobrze rodziców dziecka to zorientuj się u kogoś kto zna albo zrób jak sama uważasz. U nas w rodzinie ogólnie dawanie kasy na chrzciny/komunie jest w złym guście, odbierane jak by dawać komuś zasiłek albo dozucac się do kosztów imprezy, gospodarze mogli by się obrazić. Preferuje się prezenty, wcześniej dobrze wypytane u rodziców dziecka. Także co dom, to inne zwyczaje.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

a czy uważacie,ze kupno biżuterii na prezent od jubilera internetowego (złoto z próbą 585) jest w porządku? czy obowiązkowe markowe z galerii?

Ja rok temu chrześnicy dałam 800 zł plus smartwatcha dla dzieci garett kids i była bardzo zadowolona z prezentu. Szczególnie ze smartwatcha którego nosi dumnie do dziś. A z tego co wiem chrzestny dał jej również 800 zł i złoty medalik.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

My mamy Mężem sporo chrześniaków i od lat stosujemy pewną zasadę: chrzciny 200zł, urodziny 100zł, komunia 500zł, 18-stka 1000zł, ślub 2tys zł.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Haha ja też :) ale pamiętam dostałam składaka wigry3 (podczas gdy wszyscy mieli już górale haha) plecak z myszka miki zegarek wolkmena i rolki to były prezenty, a loki na włosach robiła mi cała rodzina ciocie, babcie wszyscy hihi
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja uważam że łańcuszek złoty z medalikiem będzie ok, idę też w maju na komunię do chrześniaczki i właśnie kupię taki łańcuszek a kasy wcale nie daje i tyle. Pozatym taki łańcuszek można kupić w lombardzie wypolerować i bd jak nowy:) a kasa to bzdura dla takich dzieci moim zdaniem. Kasę to można dać nastolatkowi na urodziny bo on już sobie coś sam wybierze ale 8 czy 9 letnie dzieci? Tak jak mówisz Miska na 18 będzie trzeba w takim razie zacząć zbierać albo kredyt wziąść
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Kontakty są poprawne,ale taka mentalność.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak, takie są u na skrajności, moja Rodzina zawsze "na bogato" a męża zazwyczaj nic.

Widocznie taka rodzina.
Zastanawiające jest to, czemu jakieś dziecko dostaje prezent od chrzestnego a od chrzestnej nie lub odwrotnie? Czyżby jedna ze stron była tylko na chrzcie a potem kontakt sie urwał? Albo jednej ze stron po prostu nie stać na wygórowany prezent i tyle, nie pojawia sie na imprezie, nie daje nic.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

trochę to zastanawiające..same skrajności..albo 'grube setki" albo nic..a gdzie 'przecietne" prezenty? ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moja córka 4 lata temu od dziadków dostała 2000 zł, od chrzestnej złoty łańcuszek i bransoletkę, od chrzestnego nic, od drugich dziadków nic, od wujostwa po 300 - 500 zł oraz trzy bardzo wartościowe monety od wujka kolekcjonera.W tym roku za pieniądze z komunii kupiliśmy jej komputer.Reszta nadal na koncie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dostajesz je jak posyłasz swoje dziecko do komunii :P
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Myślę, że wszystko zależy od rodziny. Ja dawałem 1000 zł w kopercie, ale słyszałem, że i 500 jest kwotą dobrą.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Wakacje z dziećmi (124 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

do góry